Sökresultat:
393 Uppsatser om Surfaktant protein C - Sida 25 av 27
Psykrotrofa och termoresistenta bakterier i mjo?lk och deras pa?verkan pa? kvalite?n
Produktfo?rsto?rande bakterier i mjo?lk fo?rsa?mrar kvalite?n och fo?rkortar dess ha?llbarhetstid. Det a?r da?rfo?r ba?de fo?r mejeriindustrin och fo?r konsumenten o?nskva?rt att ma?ngden produkt- fo?rsto?rande bakterier i mjo?lken a?r la?g. Syftet med denna o?versikt a?r att sammansta?lla litte- ratur som behandlar vilka produktfo?rsto?rande bakterier som finns i obehandlad och pasto?- riserad konsumtionsmjo?lk och mjo?lkprodukter, vilka problem de orsakar samt hur deras fo?rekomst kan fo?rebyggas.
Hur träning kan påverka ledbroskets molekylära sammansättning hos häst
Osteoartrit (OA) är en vanligt förekommande sjukdom och bidragande faktor till nedsatt förmåga att träna och tävla hos hästar. Ledinflammation som det också kallas drabbar alla häst raser och i alla grenar inom rid, trav och galoppsporten. Inflammationen kan drabba alla de ingående strukturerna i leden och ger kliniskt upphov till hälta, smärta, ökad ledfyllnad och stelhet. Sjukdomen bidrar till sämre djurvälfärd och ekonomiska förluster inom hästindustrin. Orsakerna kan vara många.
Storage stability in a milk based UHT-beverage : effect of pH, carrageenan and storage time
The different characteristics of many food products, such as aroma and texture, changes during storage time and become undesirable. The reason is instabilities within the product which become prominent as the product ages. These changes in characteristics are quality losses caused by changes in the product?s intrinsic and extrinsic environment. The stability in UHT-milk and beverages similar to it have been studied in the past decades and a certain focus have been on age gelation which is a common
defect in these type of products.
Utfodringens betydelse för osteokondros hos hund
Osteokondros är en vanlig multifaktoriell sjukdom hos stora och snabbt växande hundraser och kan drabba flera leder så som exempelvis armbågs- och bogleder. En lokal störning i den endokondrala benbildningen i epifysen eller metafysens tillväxtbrosk leder till ojämnheter i brosket, som i sin tur orsakar smärta och hälta. Osteokondros påverkar hundens välfärd såväl som människans användning av hunden. Kunskap om sjukdomsförloppet och faktorer som påverkar sjukdomsutveckling krävs för att förhindra uppkomst av osteokondros.
Den här litteraturgenomgången syftar till att klargöra huruvida utfodring påverkar utvecklingen av osteokondros hos hund och i så fall på vilket sätt. Litteraturstudien har
avgränsats till betydelsen av överutfodring med energi och protein samt över- eller underutfodring med kalcium och fosfor.
För att en normal ledyta ska bildas krävs ett intrikat samspel mellan mekanismerna för skelettillväxt, endokondral benbildning samt benremodulering.
Förekomsten av rotknölsbildande bakterier för Brun böna (Phaseolus vulgaris L.) och Blå lupin (Lupinus angustifolius L.) i olika jordar
Kvävgas kan inte tas upp direkt av växter men genom biologisk kvävefixering kan vissa symbiosbildande bakterier omvandla kvävgas till ammonium. Med bakteriens hjälp kan en växt tillgodogöra sig ammonium och på så sätt bilda protein. Ett exempel på denna typ av symbios är den som kan uppstå mellan en särskild grupp av bakterier, Rhizobium ssp och baljväxter, så kallad rotknölssymbios. Detta är ett exempel på en ekosystemtjänst, en fördelaktig interaktion mellan växt och mikroorganism, som gynnar alla parter, inklusive människan som odlar baljväxten. Hur allmän förekomsten av Rhizobium genotyper är i svenska odlingsjordar är ej klart dokumenterad och därför är frågan om behovet av inokulering av utsäden fortsatt aktuell.
Green feed in the marine fish farming : how to communicate water benchmarks to stakeholders
Global catch fishery is said to been oppressed to its limit (Boyd & Schmittou, 1999), further implying aquaculture might be the only solution to the world demand for fishery products. The applied term aquaculture in this paper refers to the one used by NOAA (2008); breeding, rearing, and harvesting of plants and animals in all kind of water environments, including but not limited to ponds, rivers, lakes, and the ocean. According to Shamshak & Anderson (2008, p. 74) aquaculture has over the past 20 years been the fastest growing food sector with an average annual growth rate of 8.7%. It further represents approximately 37 % (Shamshak & Anderson, 2008, p.
Malnutrition hos äldre patienter
BakgrundDet biologiska åldrandet är en naturlig process som är universellt och framträder hos allaindivider. Åldersförändringar är oåterkalleliga och leder till en försämring av organismens funktionsförmåga, gör det svårare att motstå påfrestningar och ökar därmed risken för sjukdom och död. Även förekommande sjukdomstillstånd som stroke och demens leder till funktionsnedsättningar hos den äldre patienten och detta ökar behovet av omvårdnad. Sjuksköterskans roll är att främja patientens hälsa genom att stärka patientens egna resurser och skapa förutsättningar för den äldre att bibehålla den fysiska funktionen och bli så självständig som möjligt. Äldre människor har ett annorlunda nutritionsbehov som innebär att de behöver en energitätare kost med en högre andel protein och fett.
Klassning av renbete med hjälp av ståndortsboniteringens vegetationstypsindelning :
During thousands of years, reindeer have adapted to living under harsh conditions with large seasonal variations in climate and forage availability. This adaptation implies that body functions and nourishment needs are strongly bound to the season. In the summer the reindeer has to maximize food intake to build up fat and protein reserves for the winter. More than 200 different plant species are included in the reindeer diet, but since reindeer have an unique ability to use the nourishment in lichen, different lichen species make up a large portion of their winter diet in many areas. Fundamental for reindeer husbandry is access to natural grazing during most of the year.
Skolmatens klimatavtryck : en studie över upphandling och konsumtion av kött och fisk bland tre grundskolor i Uppsala kommun
En stor del av varje individs klimatavtryck består av den mat vi konsumerar. Eftersom det serveras en stor mängd portioner varje dag runt om i landets skolor anser vi det intressant att studera hur pass klimatanpassad skolmaten är idag. Hur ser skolornas miljöarbete ut och finns det förbättrande åtgärder som kan genomföras på området?
Vi har valt att fokusera vårt arbete på den serverade mängden kött och fisk på tre grundskolor, en kommunal och två privata, i Uppsala kommun liksom ursprunget hos dessa animalier. Intervjuer utfördes med ansvariga för upphandling och kostplanering på kommunen, skolkökspersonal samt elever.
Chromogranin A i blod och i saliv hos hundar
Chromogranin A (CgA) är ett protein som finns i chromaffinceller i binjuremärgen och sympatiska nervändar. CgA frisätts tillsammans med adrenalin och noradrenalin, transmittorsubstans i sympatiska nervsystemet, genom exocytos, vid ökad sympatikusaktivitet. Det finns studier som tyder på att en produktion av CgA kan ske även i spottkörtlarna. CgA koncentrationen i blodet har hos människa visat sig vara en känslig biomarkör för att förutsäga mortaliteten hos patienter med olika livshotande tillstånd. CgA-nivåer i saliv har också visat sig vara en möjlig markör för psykologisk stress.
CgA har även hos hundar påvisats i flera olika neuroendokrina vävnader och neuroendokrina tumörer.
Retrospektiv studie av porcint circovirus typ 2 och postweaning multisystemic wasting syndrome i Sverige :
Porcine circovirus type 2 (PCV2) is a common virus present in most parts of the world.
PCV2 has been pointed out as the major causative agent to post weaning multisystemic
wasting syndrome (PMWS) that affects pigs after weaning. The clinical symptoms of PMWS
are impaired growth, diarrhoea, respiratory problems and increased mortality. At autopsy
enlarged lymph nodes with depletion of lymphocytes are commonly found.
Since 1991 PMWS has spread all over the world and was first described among Swedish pigs
in 2003. Although PCV2 is widespread, only some pigs develop PCV2-related diseases.
Why this is and what other factors that are required in order for the disease to develop is yet
unknown. The main theories involve other infections, for example PRRS, and management
issues but also genetic differences between pigs and/or virus strains have been suggested.
Böklåda med torv på rastgårdsytan i ekologisk slaktsvinsproduktion : effekter på beteende och emission av kväve (NH3 och N2O)
In organic animal production, synthetic amino acids are not allowed. Therefore, a higher level of crude protein is needed in the diet to pigs, which lead to more nitrogen (N) excreted in the faeces and urine. N can be emitted to the air in the form of e.g. ammonia (NH3), which contributes to eutrophication and acidification and as nitrous oxide (N2O), which is a very potent greenhouse gas. The emission of N can be reduced by e.g.
Magnesium chloride in dry cow silage to prevent hypocalcaemia
Milk fever, or parturient paresis, is the second most common disease in Swedish dairy cows. The disorder is associated with the onset of lactation when some cows are unable to meet the metabolic demands of calcium to support milk production and therefore develop a state of hypocalcaemia. Clinical hypocalcaemia (milk fever) may lead to coma and death in severe cases but subclinical hypocalcaemia has also been shown to have negative effects on e.g. feed intake and production and to increase the susceptibility of the cow to develop secondary diseases. The nutritional strategy applied precalving is of great importance in preventing milk fever and e.g.
Användarvänlighet i blötutfodring : enkätstudie för smågrisproducenter
It is possible to affect the feed costs in different ways. By steeping or fermentation the digestibility of the feed is improved for the animals with a natural process in the wet feeding system Steeping means that the feed is soaked some hours before feeding. This process activatesenzymes and improves the digestibility of for example phosphorus in the feed and make it more accessible to the animal. Wet feeding can be fermented or not. Fermentationmeans that the feed has been soaked for a certain length of time so that a biological process is started.
Cultivation of Chlorella vulgaris in nutrient solution from greenhouse tomato production : a possibility to reduce nutrient levels and produce commercially interesting metabolites
The idea of using algae in different areas and exploring its possibilities is nothing new. Already in the early 1950s microalgae was explored as a possible food resource because of its high protein content. Lately there has been an increased interest in its potential for industrial use. Wastewater treatment is a possible use of algae since the algae grow well on the nutrients present in the water. This offers the possibility to grow algae for nutrient reduction and use the biomass for energy or animal feed since many alga species has a good nutritional value.
Approximately 800-1000 m3 water is applied per 1000 m2 of greenhouse area during one season in a tomato production.