Sök:

Sökresultat:

393 Uppsatser om Surfaktant protein C - Sida 24 av 27

BCAA-supplementering i samband med levercancerkirurgi

Sahlgrenska Academyat University of GothenburgDepartment of Internal Medicine and Clinical NutritionAbstractTitle: BCAA supplementation in patients undergoing resection for liver cancerAuthor: Mikael Semaan and Viktor SjölingSupervisor: Fredrik BertzExaminer: Frode SlindeProgramme: Dietician study programme, 180/240 ECTSType of paper: Examination paper, 15 hpDate: April 10, 2013BackgroundLiver cancer is the fifth most common cancer worldwide and the third largest to cause death. Protein-energy malnutrition is common in patients with liver disease and they often suffer from changes in the hepatic metabolism of nutrients and other substances. There is a basis for recommending BCAA supplementation in other certain liver diseases. Given the similar clinical picture of liver cancer surgery, it is possible that supplementation of BCAA can be beneficial for these patients as well.ObjectiveThe aim was to study the scientific basis for the effect of branched chain amino acid (BCAA) supplementation in liver cancer patients. Can it improve their recovery in terms of nutritional status and albumin levels, and does it changes the duration of hospital stay, after surgery?Search strategyFive extensive searches were performed on PubMed and Cochrane after appropriate study material.

Effekten av styrketräning och energiunderskott på viktminskning hos nybörjarmotionärer

SammanfattningEffekten av styrketräning och energiunderskott på viktminskning hos nybörjarmotionärer.Till dagens datum råder ingen strategi för hur fettförlusten kan maximeras och muskelförlusten minimeras (Katzeff et al, 1995). Lockwood (2008) visar att 50 % av individer som endast använder kostrestriktioner återfår sin ursprungliga vikt igen. Kraemer & Ratamess (2008) visar att regelbunden träning som involverar stora som små muskelgrupper i samma pass frigör mest anabola hormoner. Muskler offras av kroppen eftersom de tar energi och de kan ge energi via glukoneogenes för att ex. jaga byten.

Stressfrakturer hos den elitidrottande hästen : potentiella benmarkörer för diagnos och prevention

Muskuloskeletala skador är ett stort problem hos hästar som tränas och tävlas i kapplöpning, och orsakar smärta med påföljande hälta för individen och ger även ekonomiska förluster inom industrin. Av dessa är stressfrakturer i tredje metakarpalbenet distalt på frambenet vanligast och utgången är ofta katastrofal med avslut på karriären och i vissa fall slakt. För denna typ av skada finns alltid en preexisterande patologi i benvävnaden. Träningen är högintensiv och kräver en fysisk adaptation av rörelseapparaten. Den kraftiga mekaniska belastningen kan kopplas till predilektionsplatser för frakturerna, där mikroskador i benvävnad utvecklas till fullständiga frakturer.

Uppfattningar om laborativt arbete : Lärare och elevers uppfattningar om laborativt arbete, en fallstudie

SammanfattningEffekten av styrketräning och energiunderskott på viktminskning hos nybörjarmotionärer.Till dagens datum råder ingen strategi för hur fettförlusten kan maximeras och muskelförlusten minimeras (Katzeff et al, 1995). Lockwood (2008) visar att 50 % av individer som endast använder kostrestriktioner återfår sin ursprungliga vikt igen. Kraemer & Ratamess (2008) visar att regelbunden träning som involverar stora som små muskelgrupper i samma pass frigör mest anabola hormoner. Muskler offras av kroppen eftersom de tar energi och de kan ge energi via glukoneogenes för att ex. jaga byten.

Vegetarisk kost - ett möjligt behandlingskomplement för symtomlindring vid reumatoid artrit?

Sahlgrenska Academyat University of GothenburgDepartment of Internal Medicine and Clinical NutritionAbstractTitle: A vegetarian diet, a possible treatment complement for relief of symptoms ofrheumatoid arthritis? A systematic review.Author: Alexandra Ahlsén and Caroline ForsbergSupervisor: Mette AxelsenExaminer: Anna WinkvistProgramme: Dietician study programme, 180/240 ECTSType of paper: Examination paper, 15 hpDate: May 22, 2012Background: Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic remitting polyarthritis that is relapsing.Symptoms are inflammation of the joints with pain, stiffness and degradation of joint tissue.In some cases, also other parts of the body are involved. The treatment consists ofmedications to reduce pain, inflammation and degradation of joint tissue. Today, the offerednutritional treatment is primarily focused on meeting energy requirements and nutrient needs.The diet has also been discussed as symptomatic treatment, and one of the factors believed toinfluence the symptoms is meat.Objective: To assess the evidence as to whether a vegetarian diet affects the symptoms ofrheumatoid arthritis, and if so, to suggest how it can be implemented in practical dieteticswork.Search strategy The databases used in the literature search was PubMed, Scopus, and AMED.The search words used were: "rheumatiod arthritis", "vegetarian", "vegan", "diet", "meat" and"animal protein".Selection criteria: Studies investigating a vegetarian diet on the symptoms of RA wereincluded. Only RCT, clinical trial, controlled clinical trial, human studies and original articlesin English or Swedish were included.

Minskande andelar kraftfoder i foderstaten under betesperioden : effekt på mjölkavkastning och betesbeteende hos mjölkkor

Feed costs constitute a large part of the expenses of dairy farmers. Pasture is a high quality feed with a low cost. However, feeding with concentrates has been shown to enhance milk yield (Leaver, 1985; Bargo et al., 2003; Stockdale, 2004). The purpose with this study was to investigate how milk yield and milk composition were affected as the concentrate proportion in the diet decreased. Pasture behaviour was examined to see if the different concentrate levels affected the time cows spent grazing and ruminating.

Uppfödning av gyltor till hållbara suggor

Half of Sweden?s 140 000-150 000 sows are culled and replaced by 75 000 gilts annually. Culling of old sows is necessary and allows new breeding material to enter the herd. However, many of the culled sows are young, and have not yet become profitable at the time for culling. Therefore, it is an important question for the pig industry, how to raise gilts to sows with a high and sustainable production level.

Utfodring av sällskapskanin. Vilka råd ger vi djurägarna?

The most suitable method to answer the issues of this study was to do a combined literature- and questionnaire study. The literature part of the study was based on Original Research articles, Review Articles and books with a list of reference literature after each chapter and the purpose was to answer the questions ?What feed items should be given to rabbits in different life stages? and ?Which problems may develop from an inadequate diet?? Two questionnaires were constructed. One was sent by e-mail to small animal veterinary hospitals to be answered anonymously by veterinary nurses. The other was linked to from two internet forums, that with rabbits as their focus.

Fastställande av referensintervall för fibrinogen i plasma hos friska föl :

Establishing a reference interval for plasma fibrinogen in foals Fibrinogen concentrations were analysed in EDTA preserved blood plasma samples from 34 thoroughbred foals born in 2001 and 2002 at one stud farm. The foals were between 0 and 240 days old at the time of the sampling, and there were 19 fillies and 12 stallions in the group. The foals were examined for clinical symptoms of disease and their body temperature was measured before blood was sampled from the jugular vein. From totally 156 blood samples, 31 were selected as originating from clinically healthy foals, and used to determine a reference range for thoroughbred foals. Samples originating from foals showing clinical symptoms of disease or an abnormal body temperature at the time of sampling, were classified as coming from unhealthy animals.

Foderrelaterad fång hos häst : går det att förebygga?

Fång är en vanlig hästsjukdom som medför stort lidande för den drabbade hästen. Av många olika fångframkallande faktorer är de foderrelaterade de vanligaste. Syftet med arbetet var att undersöka vilka vetenskapliga stöd det finns för att det är möjligt att förebygga foderrelaterad fång genom en väl anpassad foderstat. Arbetet var en litteraturstudie av vetenskapliga texter, utvalda genom sökningar i databaser, för att ta reda på vad som är känt om vad som startar ett fånganfall, hur kroppen påverkas samt vilka hästar som är i riskzonen för fång. Målet var att ta reda på vilka vetenskapliga rekommendationer det finns för utfodring av hästar i riskzonen, både när det gäller planering av foderstat och val av fodermedel, men även när det gäller bete för dessa hästar.

Jämförande av näringsinnehåll, kostnad samt frukt- och grönsaksinnehåll i blandkost och vegankost på en förskola i Umeå

Bakgrund: Livsmedelsverket har tidigare inte rekommenderat vegankost till barn trots undersökningar som visar att en kost innehållande mycket vegetabilier minskar risken för flera välfärdssjukdomar, och att animaliskt fett ofta är en bidragande orsak till dessa sjukdomar. Med en vegansk kost finns risker för bristfälliga intag av fullvärdigt protein, Vitamin B12, D, kalcium, järn och alfa- linolensyra, men det finns också studier som visar att veganbarn får i sig tillräckligt av alla näringsämnen, samt att de flesta föräldrar är medvetna om att maten bör berikas med speciellt vitamin B12. Syfte: Studiens syfte var att jämföra två veckomatsedlar, en vegansk och en blandkost med avseende på näringsinnehåll, kostnad samt innehåll av frukt och grönsaker. Ett annat syfte var att låta förskolebarn provsmaka veganska mellanmål. Metod: En veckas blandkostmatsedel från en förskola i Umeå närings- och kostnadsberäknades och jämfördes med en komponerad vegansk matsedel och med Nordiska näringsrekommendationer, NNR.

System för grovfoderhantering

Att kunna producera ett energirikt och kostnadseffektivt vallfoder är grunden till lönsamhet för mjölk- och dikoproducenter. Syftet med vallfodret är att täcka kons givna foderstat som består av protein och energi. I Sverige används i huvudsak fyra olika metoder för att ensilera gräs, dessa är plansilo, bal, tornsilo och korv. I dagsläget konserveras lika stor mängd vallfoder i plansilo som i balar. De olika systemen skiljer sig stort i allt från maskinkrav till utfodringssätt.

Andningsfrekvensmönster efter submaximalt arbete hos varmblodiga travhästar

Studiens målsättning var att besvara tre frågeställningar. Skiljer sig andningsfrekvensmönstret efter ansträngning hos varmblodstravare med prestationsnedsättning från normalpresterande hästar? Påverkas andningsfrekvensmönstret efter ansträngning av en ökad slemansamling i luftstrupen? Är koncentrationen surfaktantprotein D i blodet en relevant analysparameter vid utvärdering av nedre luftvägsproblem? Hypotesen var att travhästar med subkliniska luftvägsproblem i de nedre luftvägarna har en längre återhämtningsperiod efter ansträngning jämfört med friska hästar. Kopplingen mellan ökad slemansamling i luftstrupen och prestation undersöktes också. 24 varmblodstravare deltog i försöket. Innan försöket undersöktes varje häst kliniskt inkluderande vilo-EKG och luftvägsendoskopi.

Yeast in forage crops and silage aerobic stability at 15 Swedish dairy farms

This study investigates the role of yeast in green crop and its impact on the aerobic stability of silage. Fresh crop was collected from 15 farms in southern and middle parts of Sweden during the summer 2014; samples from the primary harvest was collected from eight farms and samples from the first regrowth harvest was collected from seven farms. The grass was ensiled in 1.7 l glass silos. After three months of ensiling, silos were opened and silages were stored aerobically for 10 days. Samples from both harvests were ensiled in completely airtight silos, but samples from the second harvest were also ensiled in slightly ventilated silos. Chemical analyses and yeast counts were performed for fresh crop and silage.

?Du får ju i dig proteinerna på ett par minuter, sen är det klart? : Attityder och tankar kring valet av näringsintag i samband med träning

Bakgrund Nutrition är en viktig del i strävan efter god fysik och goda idrottsprestationer. Näringsintaget i samband med träning påverkar prestation och adaption till träningen. Forskning visar att våra beteenden inte grundas enbart på kunskap, utan är en produkt av våra samlade attityder. Då användandet av kosttillskott är utbrett och kan påverka näringsintaget finns det mycket att vinna på att personer som arbetar med kostrådgivning för idrottsutövare har kunskap och förståelse för vad som styr valet av näringsintag i samband med tränig.Syfte Syftet med undersökningen var att ta reda på vilka föreställningar, attityder och tankar som ligger till grund för valet av återhämtnings- och mellanmål i syfte att öka träningseffekten och förbättra återhämtningen hos regelbundet tränande individer.Metod Sju intervjuer genomfördes med regelbundet tränande individer. Vid intervjuerna användes en halvstrukturerad intervjuguide.

<- Föregående sida 24 Nästa sida ->