Sök:

Sökresultat:

388 Uppsatser om Strukturerat - Sida 15 av 26

Identifiering av postpartum depression hos nyblivna föräldrar på BVC Uppsala län : En enkätstudie bland BVC personal

Syfte: Att undersöka på vilket sätt postpartum depression identifieras hos nyblivna föräldrar och på vilket sätt screening med EPDS och påföljande stödjande samtal tillämpas av distriktssköterskor tjänstgörande på BVC i Uppsala län.Metod: Samtliga 98 distriktssköterskor som arbetar med BVC i Uppsala län inkluderades i enkätstudien. Svarsfrekvens utgjorde 60%. Enkäten bestod av 35 frågor.Resultat: Studien fann att EPDS-användning bland BVC-sjuksköterskor var hög, 51 av 59 använde EPDS och visade, bland de som hade besvarat enkäten, att det fanns en signifikant skillnad mellan EPDS-användning och vilken kommun distriktssköterskor arbetade i, och att det fanns ett signifikant samband mellan EPDS-användning och erhållen utbildning. Det fanns inget signifikant samband mellan EPDS-användning och tillgång till handledning. Riktlinjer för screening fanns på de flesta arbetsplatser, dock enbart för svensktalande mödrar.

Skyddsutrustning under operation : Den sterilklädda personalens preoperativa val av och motivering till val av skyddsutrustning

Bakgrund: Vid operativa ingrepp finns en risk för överföring av smitta mellan personal och patienter. Lokala riktlinjer ska reglera användningen av personlig skyddsutrustning. Huvudskydd används för att hindra hår och partiklar att falla ner på sterilt område. Ögonskydd skyddar personalens ögonslemhinna mot stänk av kroppsvätskor och användandet av dubbla handskar minskar risk för blodsmitta vid stick- och skärskador.Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka preoperativa val av och motivering till val av huvudskydd, ögonskydd och handskar hos operatörer och operationssjuksköterskor. Metod: I en empirisk, deskriptiv studie med tvärsnittsdesign undersöktes val av och motivering till val av huvudskydd, ögonskydd och handskar. Operationssjuksköterskor och operatörer observerades och tillfrågades med stöd av ett Strukturerat frågeformulär.Resultat: På två operationsavdelningar i Stockholms län utfördes 240 observationer.

Högläsning i årskurs 4­-6 : En kvalitativ studie av lärares arbetssätt med högläsning

Det här examensarbetet undersöker hur fem lärare arbetar med högläsning i grundskolans årskurs fyra till sex. Studien är kvalitativ och syftet har varit att utifrån ett didaktiskt perspektiv ta reda på hur lärare arbetar med högläsning i skolan. Urvalet för studien har förutom lärare på mellanstadiet varit skolor som har ett fokusbibliotek detta för att undersöka om dessa har haft inflytande på arbetet med högläsning. Underlag för studien har skapats genom intervjuer med verksamma lärare.Resultaten visar att samtliga lärare arbetar med högläsning främst på två sätt, dels när läraren läser högt och dels när eleverna läser högt. Förutom att bara högläsa använder lärarna olika metoder på ett varierat sätt.

Modernisering av ångventil : Prestandaförbättring av spindelavtätning och hydraulisk servomotor

Examensarbetet har genomförts på Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång. Arbetet innebär modernisering av ventiler till ångturbiner. Uppgiften består av två delar, där den första delen är att modernisera dagens tätningar i spindelgenomföringen. Syftet är att finna en mer vibrationstålig, driftsäker och mindre utrymmeskrävande lösning. Det andra delprojektet är att finna alternativ till dagens tallriksfjädrar i de servomotorer som reglerar ventilen.

Omhändertagandet av en kritisk sjuk eller skadad patient på akutmottagningen

Bakgrund: Fundamenten i vården grundar sig i ett värdefullt bemötande där patientens grundläggande behov tillgodoses. Ett fungerande team i vårdarbetet är en viktig del i att skapa en personcentrerad och patientsäker hälso- och sjukvård. Dessa faktorer är viktiga delar i ett gott omhändertagande av patienter på en akutmottagning.Syfte: Syftet med denna studie var att utforska vilka omvårdnadsbehov som blir tillgodosedda hos kritisk sjuka eller skadade patienter samt funktionen av teamsamverkan på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.Metodbeskrivning: En kvalitativ fältstudie inspirerad av principerna för praktisk etnografi. Med hjälp utav ett observationsprotokoll utfördes 50 observationer som sedan analyserades med deskriptiv statistik samt en innehållsanalys.Resultat: Resultaten från denna studie visar att personalen var skickliga på att kommunicera och skapa en relation med patienterna. Däremot var de inte lika bra på att göra patienterna delaktiga i vården.

Hållbar utveckling- Genomsyras undervisningen i grundskolans tidigare år av hållbar utveckling i skolan?

Hållbar utveckling ? hur genomsyras undervisningen i grundskolans tidigare år av hållbar utveckling i skolan? Isabell Andreasson Renée Nilsson Vårt syfte är att genom intervjuer och observationer försöka ta reda på: - Genomsyras undervisningen i skolan av hållbar utveckling? - Kan utbildning om hållbar utveckling förändra Helsingborgs kommun och världen? - Arbetar de två skolor vi har med i undersökningen på liknande sätt med hållbar utveckling i Helsingborgs kommun? - Vad har barn för tankar kring hållbar utveckling? I vår bakgrund och tidigare forskning utgår vi från rapporter som kommer från bland annat skolverket och regeringen. Vi tar också upp hur förloppet om hållbar utveckling har sett ut från 1972 fram till idag. Vidare tar vi upp hållbar utveckling i Helsingborgs kommun och undervisning om hållbar utveckling. Vi tar även upp punkter från barnkonventionen och hur barn ser på allvaret om vår miljö i världen.

Överrapportering från ambulanspersonal till sjuksköterska på akutmottagning ? en kvantitativ enkätundersökning

Bakgrund: Överrapportering från ambulanspersonal till mottagande sjuksköterska på akutmottagning är en viktig process som påverkar både den fortsatta vårdkvaliteten och patientsäkerheten. Den ideala överrapporteringen bör vara patientfokuserad med identifierbara problem klart formulerade, dessutom skall överrapporteringen till sitt utförande vara kort och koncis. Dock är överrapportering en process som inte alltid förlöper problemfritt varför behov om att undersöka detta närmare föreligger.Syfte: Syftet med denna studie var att beskriva i vilken utsträckning ambulanspersonal och sjuksköterskor på akutmottagning är tillfredsställda med den överrapportering som sker, samt redogöra för vad respektive personalgrupp anser vara viktig information.Metod: Samtliga anställda inom ambulanssjukvården i Jämtlands läns och samtliga sjuksköterskor på akutmottagningen vid Östersunds sjukhus tillfrågades om deltagande. Totalt kom 116 individer (71,6%) att delta. Datainsamlingen genomfördes med enkät bestående både av slutna frågor och av öppna frågor.Resultat: Resultatet visar på skillnader mellan de båda yrkeskategorierna både vad gäller vilken information man anser viktig och synen på överrapportering i stort.

Hur bemöter vi barnen på förskolan? : En studie om bemötande sett ur ett genusperspektiv.

Samhällets förändringar, i och med ökad informations- och kommunikationsteknologi, ställer ett ökat krav på oss invånare som flexibla och nytänkande språkskapare. Detta leder till att lärare har ett stort ansvar för att lyckas med den grundläggande läs- och skrivundervisningen i dagens skola. Syftet med denna studie är att undersöka lärares uppfattningar till sin läs- och skrivundervisning i de tidiga skolåren. Genom intervjuer med tolv lärare har vi undersökt deras uppfattningar om sin egen läs- och skrivundervisning och vad de överväger i sitt tillvägagångssätt. Vidare har vi även fokuserat på hur lärarna uttrycker sig om sina kunskaper samt hur de uttrycker sig angående individualisering.Sammanfattningsvis tyder resultatet i studien på att lärarna har elevernas bästa för ögonen.

Ständiga förbättringar och andra resultat av att arbeta med
miljöledningssystem enligt ISO 14001

Många företag väljer att arbeta med miljöledningssystem för att på ett systematiskt sätt förbättra företagets miljöprestanda. Men vilka blir resultaten av att arbeta med miljöledningssystem? SÖRAB är ett företag i avfallsbranschen som är certifierade enligt ISO 14001 sedan 1998, och som varit intresserade av en utvärdering av det miljöledningsarbete som bedrivits sedan dess som ett led i företagets förbättringsarbete. Syftet med detta examensarbete har varit att göra en utvärdering av företagets miljöledningsarbete. Utvärderingen har genomförts genom att i huvudsak, med hjälp av intervjuer, studera företagets miljöledningsarbete från det att företagets miljöledningssystem certifierades fram till idag.

Inkorporering av extern data i en DW-baserad BI-lösning - utvärdering av ett ramverk

För många verksamheters långsiktiga överlevnad, är det av stor vikt att kunna göra korrekta analyser för att därigenom också kunna fatta bra beslut. Till sådana analyser krävs data av olika slag. Sådana data kan komma från källor inom verksamheten (interna), men många gånger kan data från källor utanför verksamheten (externa) också bidra med värdefull omvärldsinformation. Dataunderlaget till analyserna kan med fördel inkorporeras i ett Data Warehouse (DW), vilket ger möjlighet att använda informationen på ett Strukturerat sätt inom ramen för någon form av Business Intelligence (BI)-lösning.Processen att inkorporera data från olika källor till ett DW kan vara komplex - i synnerhet då externa datakällor används. Ett ramverk har tidigare tagits fram i syfte att fungera som stöd vid en inkorporering.

NEUTRALITETENS ROLL VID FACILITERING AV DIALOGPROCESSER - INTERVJUER MED FEM PROCESSLEDARE OCH DERAS FÖRHÅLLANDE TILL DEN NEUTRALA ROLLEN

Syfte: Syftet med arbetet är är att beskriva neutralitetens roll vid facilitering avdialogprocesser. Detta görs genom intervjuer med fem processledare med lång erfarenhet avden faciliterande rollen. Deras uppfattningar och synsätt kring neutralitet kommer sen attställas mot befintlig teori för att på så vis bättre förstå betydelse av facilitatorns neutrala rollvid dialogprocesser.Tidigare forskning/teori: En genomgång av befintlig litteratur och teori presenteras förområdet facilitering men även från området medling där neutralitetsbegreppet har en mycketcentral roll. Även forskning hämtad från medlingsfältet presenteras som ett komplement dådet saknas inom området för facilitering. Den tämligen omfattande teorigenomgången avserlägga en god grund varpå en djupare förståelse och teoribildningen kan ske utifrånrespondenternas egna berättelser.Metod: Intervju används som kvalitativ metod och följer ett semi-Strukturerat upplägg.Utifrån en intervjuguide görs 4 intervjuer på plats och en över skype.

En strävan mot många mål. En komparativ studie av två läromedel för elever på mellannivå i Svenska som andraspråk.

En kvalitativ studie i form av en dokumentanalys har genomförts av två läromedel i svenska som andraspråk för elever som befinner sig på mellannivå. Det material som har utforskats är bok 2 ur serien Tre gånger svenska ? Texter i teman från Almqvist & Wiksell samt bok 8 ur serien Kom igång! från Natur & Kultur. Syftet med undersökningen har varit att efterforska hur läromedlen lever upp till kursplanen i svenska som andraspråk och den aspekt som har valts ut är strävansmålen. I studien undersöks om eleven får möjlighet att utvecklas mot alla strävansmål och om vissa mål betonas mer än andra.

Uppbyggnad av WCR:s miljöledningssystem : Miljödiplomering enligt Göteborgsmodellen

Idag är miljömedvetandet stort och intresset för företags miljöarbete ökar och anses allt mer viktigt. Ett system där struktur och ordning är första prioritet är därför viktigt i miljöarbetet. Alla handlingar och inköp som fattas av oss människor påverkar miljön både positivt och negativt. Påverkan blir inte bara här och nu utan global och sprider sig långt över det industriella samhället. Dock har inte förståelsen för miljö och klimat hängt med i utvecklingen och jordens resurser utnyttjas till det maximala med en negativ miljöpåverkan som följd.

Identifiering av kast- och variationspåverkande faktorer vid axelsvarvning: en studie utförd med hjälp av statistisk försöksplanering vid ITT Flygt AB

ITT Flygt ingår i den amerikanska koncernen ITT Industries Inc. som är ett globalt tillverkningsföretag med 45000 anställda i hela världen. ITT Flygt är världens ledande producent av dränkbara pumpar och omrörare. Produktionen i Sverige är i huvudsak baserad vid en anläggning i Lindås utanför Emmaboda och en i Kristianstad. I Lindås finns hela produktionsflödet från gjuteri till färdig produkt.

Sekundär böj för bensinrörssystem :  

Denna rapport behandlar konstruktionsarbetet där målet är att ta fram ett lösningsförslag samt underlag för framtida utveckling av en sekundär böj för bensinrörsystem i plast. Arbetet genomfördes i helfart under period 4 vårterminen 2012 och är ett examensarbete på grundnivå för examen Högskoleingenjör inom konstruktion. Kungsörs Plast AB är projektets uppdragsgivare och de är i behov av en ny mer kompakt och mer konkurrenskraftig  true secondary 90º böj, det vill säga en böj som är helt omsluten av ett sekundärt mellanutrymme. Problematiken ligger i bibehållandet av det sekundära utrymmet genom hela komponenten. Detta arbete är tänkt som en förstudie för vidare utveckling på företaget. Projektet hade klara mål och direktiv att arbeta utifrån och en kravspecifikation upprättades i samarbete med uppdragsgivaren. Målet är att hitta en lösning som uppfyller samtliga krav och direktiv och sedan realisera dessa med hjälp av prototyper. Arbetet genomfördes utifrån en designprocess som SVID tagit fram. Denna är uppdelad i sex olika steg  som täcker upp allt som sker i arbetet från uppstart till avslut och utvärdering.

<- Föregående sida 15 Nästa sida ->