Sök:

NEUTRALITETENS ROLL VID FACILITERING AV DIALOGPROCESSER - INTERVJUER MED FEM PROCESSLEDARE OCH DERAS FÖRHÅLLANDE TILL DEN NEUTRALA ROLLEN


Syfte: Syftet med arbetet är är att beskriva neutralitetens roll vid facilitering avdialogprocesser. Detta görs genom intervjuer med fem processledare med lång erfarenhet avden faciliterande rollen. Deras uppfattningar och synsätt kring neutralitet kommer sen attställas mot befintlig teori för att på så vis bättre förstå betydelse av facilitatorns neutrala rollvid dialogprocesser.Tidigare forskning/teori: En genomgång av befintlig litteratur och teori presenteras förområdet facilitering men även från området medling där neutralitetsbegreppet har en mycketcentral roll. Även forskning hämtad från medlingsfältet presenteras som ett komplement dådet saknas inom området för facilitering. Den tämligen omfattande teorigenomgången avserlägga en god grund varpå en djupare förståelse och teoribildningen kan ske utifrånrespondenternas egna berättelser.Metod: Intervju används som kvalitativ metod och följer ett semi-strukturerat upplägg.Utifrån en intervjuguide görs 4 intervjuer på plats och en över skype. Samtliga intervjuerspelas in och transkriberas ordagrant allt efter som. För att bevara värdet av respondenternasegna personliga berättelser analyseras de med hjälp av den narrativa analysen och kodas senmed öppen och selektiv kodning enligt Grundad teori.Resultat: Arbetet visar att graden av neutralitet som en facilitator kan uppbåda påverkarvilken typ av dialogprocess som är möjlig att skapa. Arbetet identiferar även fallgropar someroderar neutraliteten och dessa är ofta kopplade till det egna jaget, till maktobalanser irummet eller frågor som rör etik. Slutligen visar arbetet att den neutrala rollen skiljer sig åtmellan facilitering och medling.

Författare

Adam Nilsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet / / Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..