Sök:

Sökresultat:

24426 Uppsatser om Socialt förebyggande arbete - Sida 54 av 1629

Corporate Social Responsibility : En studie om svenska konsumenters attityder och köpbeteende

I dagens samhÀlle kan en tendens urskiljas att ökade krav stÀlls pÄ företag gÀllande miljö, etik och sociala frÄgor. DÀrmed har begreppet CSR (Corporate Social Responsibility) vuxit fram och mÄnga branscher arbetar idag aktivt med socialt ansvarstagande. Studiens syfte var att undersöka CSR ur bÄde ett konsumentperspektiv och ett marknadsföringsperspektiv. Tyngdpunkten lÄg pÄ konsumentperspektivet och problemformuleringen formulerades dÀrför till: Hur pÄverkas svenska konsumenters kunskap, attityder och köpbeteenden av att svenska klÀdföretag bedriver ett CSR arbete? Fokus ligger pÄ de etiska aspekterna av CSR och hur konsumenterna pÄverkas av dessa nÀr de handlar klÀder.

Personer med reumatoid artrits upplevelser av vad som pÄverkar deras livskvalitet: en litteraturstudie

Personer med RA drabbas av smÀrta, trötthet, depression och funktionsnedsÀttning. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva vad personer med reumatoid artrit upplever pÄverkar deras livskvalitet. Studien baserar sig pÄ sju kvalitativa artiklar. Analysarbetet gjordes enligt kvalitativ innehÄllsanalys med manifest ansats. Studien resulterade i fyra kategorier: FörÀndrad fysisk kapacitets pÄverkan, socialt stöds pÄverkan, kÀnslomÀssiga upplevelsers pÄverkan, att kunna bemÀstra sin vardag.

Samverkan för barnets bÀsta : Yrkesverksammas erfarenheter kring samverkan i mottagandet av ensamkommande barn

Children and adolescents without a parent, or other representative, annually come to seek asylum in Sweden. In the work with unaccompanied children there are many actors who have different responsibilities and interaction between these actors is essential to meet the unaccompanied children?s needs. Our purpose with this study was to generate knowledge for professionals for a possible development in the receipt of unaccompanied children. We have conducted a qualitative study, through interviews with eight professionals.

MÀnniskans attityder till landskapsförÀndring : vindkraftsplanering utifrÄn Nimby och socialt dilemma

Landskapet Àr och har alltid varit i stÀndig förÀndring. FörÀndringar och byggnadsprojekt som Àndrar landskapet Àr dock nÄgot som kan ge upphov till upprördhet och skapa konflikter mellan planerare och de som berörs av de planerade projekten. Som blivande landskapsarkitekt har jag intresserat mig för hur kan man förklara uppkomsten av negativa attityder till landskapliga förÀndringar, samt hur denna skepticism ter sig vid vindkraftsplanering. Med en litteraturstudie som metod studerar jag inledningsvis begreppet landskap och förklaringar till vad landskapsförÀndringar innebÀr för mÀnniskan. Den andra delen i uppsatsen beskriver begreppen Nimby- Not In My Back Yard och socialt dilemma för att se hur de förklarar negativa attityder till landskapliga förÀndringar. För att exemplifiera framstÀller jag i nÀsta del motstÄnd och misstro till vindkraftsplanering.

Sociala aktiviteters betydelse för Àldre mÀnniskor : En litteraturstudie

Syfte: Studiens syfte Àr att undersöka vilken betydelse sociala aktiviteter har för Àldre mÀnniskor.Metod: En litteraturstudie av elva kvalitativa vetenskapliga artiklar. Studierna artiklarna bygger pÄ har ett urval av socialt aktiva Àldre deltagare med fokus pÄ sociala aktiviteter ur ett deltagarperspektiv. I dataanalysen anvÀndes kvalitativ innehÄllsanalys med induktiv ansats.Resultat: Analysen resulterade i följande kategorier: Sociala relationer, vidgade vyer, meningsfullhet, tillhörighet, delaktighet, sociala rutiner, livsberikande, tillföra nÄgot till andra, personlig utveckling och vÀlbefinnande.Slutsats: Sociala aktiviteter var betydelsefulla för deltagarna i studierna som utgör underlag för den hÀr studien. De bidrog till sociala relationer och vÀlbefinnande..

Omgivningens stöd   : ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Whiplashskadade kvinnor berÀttar om sin vÀg tillbaka till sysselsÀttning

Syftet med denna studie var att undersöka vilken betydelse omgivningens stöd har för en fungerande ÄtergÄng till sysselsÀttning för whiplashskadade kvinnor. Fem kvinnor som alla har ÄtergÄtt till sysselsÀttning efter sin whiplashskada deltog i en kvalitativ intervju med öppna frÄgor kring betydelsen av omgivningens stöd och andra bidragande faktorer. Jag har haft Antonovskys teori om KASAM samt Putnams teori om socialt stöd som teoretisk grund. DÄ fokus har legat pÄ att fÄ fram deras upplevelse av omgivningens stöd genom min tolkning och förstÄelse har hermeneutiken anvÀnts som metod. Resultatet visade att omgivningens stöd i olika former var en viktig faktor för en lyckad ÄtergÄng.

Valdeltagande i Haparanda: socialt perspektiv och valdeltagande bland sverigefinnar i Haparanda

I uppsatsen redogörs för en statsvetenskaplig förstudie kring valdeltagandet bland sverigefinnar bosatta i Haparanda, vilken sverigefinnarnas sociala perspektiv Àr i relation till valdeltagande, och hur det kan tÀnkas pÄverka gruppens valdeltagande. Syftet för studien var att analysera en minoritets politiska deltagande i det kommunala beslutsfattandet. Problemet som Àr utgÄngspunkten Àr Haparanda kommuns lÄga valdeltagande, som Àr lÀgst i Sverige. Studien omfattade 38 intervjuer med sverigefinnar bosatta i Haparanda, tre intervjuer med sverigefinska riksdagsledamöter och tvÄ intervjuer med kommunala tjÀnstemÀn. Statistiskt material om Haparandas befolkning, med fokus pÄ den sverigefinska befolkningen och dess valdeltagande, ur befintliga kÀllor, anvÀndes.

LCP som arbetsstöd vid vÄrd i livets slutskede

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur undersköterskor i fyra olika verksamheter upplever att deras arbetssituation har förÀndrats sedan man införde LCP (Liverpool Care Pathway). Vidare belyses hur undersköterskorna menar att samarbete, kommunikation och relation har pÄverkats och pÄ vilket sÀtt och i sÄ fall hur. Uppsatsen Àr skriven utifrÄn samverkan och ett professionellt förhÄllningssÀtt i socialt arbete. Ett annat perspektiv som uppsatsen belyser Àr pÄ vilket sÀtt metoden blev introducerad i organisationen, detta utifrÄn implementeringsprocesser och kommunikationsteorin. Resultatet visar att undersköterskorna upplever en större delaktighet och trygghet i deras arbete idag jÀmfört med tidigare.

Vem Àr vi eller vad Àr vi? : -En studie av identiteter hos ett tjÀnsteföretag

Ledningen för försÀkringsbolaget i denna studie arbetar med att implementera ett nytt kommunikationskoncept som vi kallar ?socialt ansvarstagande?. Detta koncept ska förankras, bÄde externt ut mot kund samt internt hos personal. Men hur formas uppfattningar kring identiteten inom ett företag? Syftet för denna uppsats Àr att skapa förstÄelse för hur personalen pÄ försÀkringsbolaget uppfattar vad företaget stÄr för, och dess identitet/identiteter.

Mamma, mamma, barn : En kritisk granskning av mediernas rapportering om homosexuella förÀldrar

Homosexuellas rÀttigheter i samhÀllet Àr ett omdebatterat Àmne och en viktig rÀttighetsfrÄga av relevans för socialt arbete. Denna studie syftar till att genom narrativ analys undersöka hur svenska textmedier rapporterar om homosexuella förÀldrar. Studien bygger pÄ artiklar rörande homosexuella förÀldrar i svensk dagspress. FrÄgorna som studien fokuserar pÄ Àr; Hur ser mediernas framstÀllning av homosexuella förÀldrar ut? Vilka ges möjlighet att uttala sig i rapporteringen vi studerat? Hur upplever homosexuella förÀldrar, i mediernas rapportering, kontakten med mÀnniskovÄrdande yrken? I studien framtrÀder bland annat tre olika aktörer, som ges möjlighet att uttrycka sig i medierna nÀr det rör homosexuella förÀldrar, dÀr den politiska och religiösa debatten Àr den som fÄr störst utrymme..

Hur bör man som pedagog i förskolan bemöta barn som far illa?

Hur bör man som pedagog bemöta barn som far illa i förskolan? [How should a teacher meet children exposed to maltreatment in preschool?] Malmö: LÀrarutbildningen: Malmö högskola Examensarbetet handlar om hur man som pedagog i förskolan bör agera vid misstanke om att ett barn far illa och hur man bör bemöta dessa barn i förskolan. Samtidigt vill vi belysa tecken pÄ hur ett barn kan fara illa och vad lagen sÀger. Vi kommer genom intervjuer försöka förstÄ hur vuxna, som kommer i kontakt med barn som far illa i sitt vardagliga arbete, anser att man bör hantera förhÄllandena kring barn som far illa. Undersökningen bygger pÄ intervjuer med tre förskollÀrare, en specialpedagog, en polis, en socialsekreterare, personal pÄ BVC och en rektor pÄ en skola i ett socialt och ekonomiskt utsatt omrÄde.

Hur ska en bra förÀlder vara? : en studie pÄ hur en grupp 6:e-klassare ser pÄ ett gott förÀldraskap

Inom socialt arbete med barn och familj Àr förÀldraskap och hur barn och förÀldrarser pÄ just detta en viktig faktor. DÀrför Àr det vÀsentligt att medvetenheten omvad som innefattas i ett bra, fungerande förÀldraskap fördjupas. Barns uppfattningom sin egen tillvaro efterfrÄgas sÀllan. Vid en översikt av den forskning sombedrivits om barn och deras livssituation kunde vi konstatera att empirin i dessaavhandlingar i vÀldigt liten utstrÀckning kom frÄn barnen sjÀlva.Uppsatsens syfte var att fördjupa kunskaperna om vad bra förÀldraskap Àr sett urbarns perspektiv. VÄra frÄgestÀllningar var: Hur ser barns bild av ett gott förÀldraskaput? Finns det nÄgra skillnader mellan hur en bra mamma och en bra pappaska vara? För att besvara dessa frÄgestÀllningar lÀt vi en grupp 6: e-klassare skrivauppsatser utifrÄn de underliggande frÄgestÀllningar som bland annat handlar ombra egenskaper hos en förÀlder, vad som Àr viktigt att kunna prata med en förÀlderom och vikten av grÀnssÀttning.

Funkis, folkhem och förlorade visioner : en tolkning av det sociala kapitalet i ett miljonprogramsomrÄde i Linköping

Miljonprogrammet tillkom genom en storslagen politisk satsning under det expansiva 60-talet. Produktionen lades utanför stÀderna och vilade pÄ funktionalism och stordriftsfördelar. Trots minutiös social ingenjörskonst hade ingen kunnat förutse att mÄnga av de hyresgÀster, som befolkade miljonprogrammet till en början, inom nÄgra Är skulle flytta till egna smÄhus. Kvar blev de socioekonomiskt svagare hyresgÀsterna. Dessa omrÄden prÀglas idag överlag av mÄnga in och utflyttningar.

Förhandsbedömning i teori och praktik En jÀmförelse mellan vad forskningen visar och socialsekreterares tillÀmpning

Syfte med denna uppsats var att jÀmföra vad tidigare forskning sÀger om förhandsbedömningar med socialsekretares beskrivning av vad en förhandsbedömning innebÀr för dem. SÀrskilt fokuseras vilka faktorer som enligt litteraturen och socialsekreterarna leder till att en utredning öppnas respektive inte öppnas. Uppsatsen bygger pÄ en litteraturstudie av forskning gÀllande förhandsbedömning samt fokusgruppintervju med en grupp socialsekreterare. Undersökningen utfördes pÄ en mottagningsgrupp som arbetar med barn 0-12 Är och ungdom 13-18 Är. Resultatet visade att förhandsbedömningar kÀnnetecknas av en helhetsbedömning dÀr familjen sÀtts i fokus av socialsekreterarna.

En fristÄende skolas arbete med att fÄ alla elever att nÄ mÄlen ? en fallstudie

Sammanfattning/abstrakt Forskning visar att de fristÄende skolorna ser vÀldigt olika ut. FÄ studier har undersökt fristÄende skolors arbete med elever i behov av sÀrskilt stöd. Syftet med min undersökning Àr att, ur ett specialpedagogiskt perspektiv, studera hur en fristÄende skola arbetar för att alla elever ska nÄ mÄlen. Jag har valt att göra undersökningen pÄ en skola som under de senaste tre Ären har lyckats att fÄ alla elever att nÄ sina mÄl ? d.v.s.

<- FöregÄende sida 54 NÀsta sida ->