Sökresultat:
37 Uppsatser om Smćgrisproduktion - Sida 3 av 3
Beteendestörningar hos gris
Genom Ären har mÀnniskan kontrollerat sÀttet att föda upp grisar pÄ genom olika uppfödningssystem och avel. Trots detta har inte grisarnas beteende förÀndrats mÀrkbart. De har fortfarande i stort sett samma naturliga beteende som vildsvinet, vilka de hÀrstammar frÄn. Syftet med denna litteraturöversikt Àr att belysa vad som kan hÀnda om grisar hindras frÄn att utföra sina naturliga beteenden och presentera vad forskningen har kommit fram till gÀllande de vanligaste beteendestörningarna hos gris. Informationen Àr hÀmtad frÄn artiklar som har sökts fram i olika databaser.
Grisar i det vilda spenderar 8 timmar per dag Ät att böka och födosöka samt Àgnar mycket tid Ät att utforska och gyttjebada.
Infektiösa ledproblem i ekologisk och konventionell grisproduktion
We live in an exciting society, characterized by continuous changes and challenges. The effects of the globalization are widespread. The continuous flow of people, capital and goods follows in the wake of advances in communications, transport and information technology, resulting in a changed situation for different stakeholders in the society. This situation leads to increased cooperation and exchange, but also increased competition. The primary means of collecting empirical data for this study was interviews and a document study.
Ekonomin i att ersÀtta den fossila energin med förnybar energi hos en smÄgrisproducent : en studie om sol, flis och biogas
Syftet med detta arbete Àr att i en fallstudie utreda lönsamheten för en smÄgrisproducent som vill ersÀtta sin fossiloljebaserade uppvÀrmning med flis, solceller resp. biogas.
Arbete bygger pÄ en litteraturstudie dÀr vi samlat information frÄn mÄnga olika kÀllor för att fÄ en sÄ bra överblick som möjligt över de olika energikÀllorna. Denna information ligger sedan till grund för investeringskalkyler i en fallstudie för varje energislag dÀr vi undersöker vilket energislag som Àr mest ekonomiskt i dagslÀget.
EnergifrÄgan inom lantbruket Àr en viktig del att lösa dÄ oljeberoendet inte Àr hÄllbart i lÀngden. GÄrden som ligger till grund för fallstudien i detta arbete Àr Lida gÄrd i Sörmland som i dagslÀget bedriver smÄgrisproduktion. De olika energislagen valdes eftersom de passar in pÄ gÄrden.
Ekonomiskt optimal slaktvikt för slaktsvin : en jÀmförelse mellan integrerad och specialiserad produktion
Sveriges grisproduktion stÄr idag inför en omstrukturering inom slakteribranschen. En försÀmrad lönsamhet och svÄrigheter att fÄ avsÀttning för det kött som slaktas har lett till att ett av de större slakterierna inom grissektorn har valt att stÀnga. Detta har i sin tur medfört att de slakterier som finns i Sverige idag inte har kapacitet att ta emot alla grisar som produceras, sÄ dessa djur fÄr istÀllet transporteras vidare till Tyskland för att slaktas till ett lÀgre avrÀkningspris.
PÄ grund av den hÄrdnande situationen för dagens grisproducenter Àr denna studies syfte att jÀmföra och belysa hur skillnaderna i produktionssystem pÄverkar den ekonomiskt optimala slaktvikten. Genom att upprÀtta tvÄ optimeringsmodeller baserade pÄ dagens förutsÀttningar, samt data frÄn försök vid Sveriges Lantbruksuniversitets försöksgÄrd Lövsta, har det varit möjligt at fÄ fram ett resultat för bÄde ett integrerat produktionssystem och ett specialiserat produktionssystem. Med specialiserad produktion menas i detta fall producenter som köper smÄgrisar pÄ förmedling.
Antibiotika : anvÀndning och resistensproblem i fem lÀnder
Sedan sin introduktion pÄ 1940-talet har antibiotika varit nÄgra av de viktigaste lÀkemedlen vi har, bÄde inom human- och veterinÀrmedicin. De anvÀnds för att behandla och förebygga bakteriella infektioner. VÀrlden över har det ocksÄ anvÀnts i tillvÀxtstimulerande syfte i
varierande grad, och pÄ sina hÄll fortfarande Àven idag. DÄ administreras det i subterapeutiska koncentrationer under en lÄng tid vilket medför stora resistensproblem i det lÄnga loppet.
Syftet med denna litteraturstudie var att se hur fem lÀnders antibiotikaresistenslÀge ser ut idag och vad som pÄverkar det. Detta uppnÄddes genom jÀmförelser av lÀndernas
antibiotikaanvÀndning och resistenslÀge pÄ gris, exemplifierat genom tre olika bakterier ?
MRSA, ESBL-producerande Escherichia coli och erythromycinresistenta Enterococcus spp..
De lÀnder som studerades var Sverige, Danmark, NederlÀnderna, USA och Kina.
Skillnader som finns mellan lÀnder Àr exempelvis huruvida antibiotika fÄr anvÀndas i tillvÀxtstimulerande syfte, om antibiotika mÄste vara receptbelagt och om det anvÀnds i
profylaktiskt syfte.
Grisproduktionen pÄ Gotland : möjligheter och hinder för expanderad produktion
Studiens syfte Àr att identifiera ÄtgÀrder, som de gotlÀndska lantbrukarna kan vidta för att överbygga hindren och utnyttja möjligheterna för en ökad produktionsvolym av grisar pÄ ön. De hinder och möjligheter, som omfattas av studien, Àr av varjehanda slag ? kostnads- och intÀktsposter, företagsledning i bred bemÀrkelse (vilken Àr överordnad de olika ekonomiska nyckeltalen) samt olika ?mjuka? variabler av psykologisk och social karaktÀr (vilka Àr överordnade företagsledningsförmÄgan).
Studien bygger pÄ tre teorier, nÀmligen nÀtverksteori, teorier om företagsledning samt teorier om regional utveckling. Med dessa teorier som grund formuleras ett antal hypoteser, frÄn vilka frÄgor hÀrleds till den intervjuguide som anvÀnds vid intervjuerna.
Det empiriska materialet samlades in i tre omgÄngar.
Marknadssignaler inom Swedish Meats : en tillÀmpning av supply chain management
Supply Chain Management Àr ett tankesÀtt som gÄr ut pÄ att kundernas önskemÄl skall identifieras och uppfyllas innan det kommer krav frÄn deras sida. Ett sÀtt att nÄ detta mÄl Àr att utgÄ frÄn kunden dÄ den framtida produktionen planeras. Supply Chain Management handlar om att man skall se till helheten, det Àr produktionskedjorna som konkurrerar med varandra och inte de enskilda företagen. För att kunna vara ett konkurrenskraftigt alternativ för kunderna gÀller det att vara med i den kedja som bÀst klarar av att uppfylla kundernas önskemÄl. Genom att se till hela kedjan kan man komma ifrÄn det dubbla arbete som Àr vanligt förekommande i mÄnga produktionskedjor.