Sök:

Sökresultat:

37 Uppsatser om Smćgrisproduktion - Sida 2 av 3

Fallstudie i VÀrmland om nystartande av vilthÀgn : undersökning om möjligheter med vilthÀgn och mobilslakteri

Syftet med detta arbete Àr att hitta en alternativ produktionsgren till Àgaren för det utvalda fallföretaget efter gÄrdens förutsÀttningar och göra relevanta kalkyler sÄ att Àgaren fÄr ett tillrÀckligt bra underlag att fatta ett beslut pÄ för de nÀrmsta Ären. Den aktuella gÄrden ligger i VÀrmland belÀgen pÄ VÀrmlandsnÀs. Idag bedrivs det spannmÄl- och grisproduktion, men efter mÄnga Ärs rationalisering pÄ gÄrden börjar det finnas arbetsutrymme för en alternativ produktion som ett extra ben att stÄ pÄ. FörutsÀttningarna pÄ gÄrden Àr mycket goda med bra anpassad miljö för kronvilt och befintliga maskiner och mark för egen-producerat foder. Marknaden i Sverige för nÀrodlat svenskt kött har pÄ senare tid ökat. Men det Àr fortfarande sÄ att den traditionella hjortköttproduktionen Àr svÄr att fÄ lönsamhet pÄ och man mÄste pÄ nÄgot vis förÀdla sin vara. Valet föll pÄ att titta nÀrmare pÄ mobilslakthantering och jÀmföra det med traditionell uppfödning dÀr man skjuter djuren i en hage och sedan skickar till ett slakteri.

Utvecklingsalternativ för grisbesÀttning :

The purpose of this report was to compare two different options for expanding of an existing pig farm. For the time being there are low prices within the agricultural market of pig production, and it is interesting to see if it is worth expanding or not. The two different options this report is based on are: expanding from a herd with 50 sows in breeding gilt production to a herd with 100 sows in breeding gilt production (option 1), or expanding to a herd with 140 sows in breeding gilt production (option 2). The number of pregnant gilts produced per year will stay the same for both alternatives; about 300 pregnant gilts per year. The rest of the breeding gilts will be sold at a weight of 25 kg. The pigs that are not sold as breeding gilts (e.g. castrates, and female pigs that are too small or that have disorders) will be kept on the farm as growing-finishing pigs until 120 kg of live weight, and then sold to the slaughter house. By using the existing buildings, even after the expanding, the investment costs, and thereby costs for housing, were kept as low as possible.

Den grisiga arbetsmiljön? : en studie av svenska grisproducenters sociala arbetsmiljö

De svenska grisproducenterna blir fÀrre och fÀrre i Sverige. De ekonomiska förhÄllandena Àr anstrÀngda och det finns flera parametrar som spelar in pÄ denna negativa utveckling. Lagstiftningen och slakterierna har makt över grisproducenternas ekonomi och den utlÀndska konkurrensen pÄverkar ocksÄ. Kött produceras under billigare förhÄllanden i andra lÀnder och innebÀr sÀmre djurskydd- och vÀlfÀrd. Effekten av myndighetsutövandet och implementeringen av lagstiftningen beror pÄ utformandet av lagstiftning och riktlinjer för myndighetsutövande.

Den klimatsmarta grisen - visst finss den! : En LCA av gris och olika förÀndringar i produktionssystemet i syfte att minska klimatpÄverkan.

FörstÄelse för hur vÄr mat pÄverkar klimatet blir allt mer viktigt. Grisproduktion har visat sig ha betydligt mindre klimatpÄverkan Àn nötköttsproduktion dock har befintlig forskning visat att all köttproduktion relativt sett leder till stor miljöpÄverkan. Att grisen stÄr sig starkt i miljösynpunkt jÀmfört med nötkött ger inget skÀl till att inte försöka göra grisen mer klimatsmart. Syftet med studien Àr att berÀkna potentialen att minska den svenska grisens klimatpÄverkan genom olika produktionsförÀndringar. De produktionsförÀndringar som undersökts Àr; anvÀndning av förnyelsebar energi till stall(vindkraft), biogasproduktion av gödsel och anvÀndning av restprodukter som foder och dÄ matavfall. Detta Àr en screening-livscykelanalys dÀr endast Global Warming Potential tas i hÀnsyn med ett 100 Ärs perspektiv. Den funktionella enheten(FE) Àr 1 kg ben- och fettfritt griskött. Genom att anvÀnda förnyelsebar energi i form av vindkraftproducerad el till stall kan klimatpÄverkan potentiellt minskas med 3,3 %.

Afrikansk svinpest hos vildsvin : ett hot mot svensk grisproduktion?

Afrikansk svinpest Àr en av de allvarligaste grissjukdomarna och Àr pÄ frammarsch i östra Europa. Under 2000-talet har det oerhört tÄliga afrikanska svinpestviruset med hög morbiditet och mortalitet spridits frÄn Afrika till Kaukasusregionen och angrÀnsande europeiska lÀnder dÀr den utgör en stor risk för den globala grisindustrin. Sjukdomen Àr ingen zoonos men eftersom det saknas vaccin och behandling har den en stark pÄverkan pÄ mÀnniskor rent socialt och ekonomiskt nÀr deras grisar drabbas. Sjukdomsutbrott leder till minskad internationell handel, kostsamma kontrollstrategier för att stoppa utbrott och stora förluster för smÄskaliga bönder. Syftet med denna litteraturstudie Àr att utvÀrdera huruvida europeiska vildsvin kan bli ett hot mot grisproduktionen i Sverige.

AffÀrsrelationen mellan SQM Pork och svinleverantören : en studie av avhoppade svinleverantörers attityder kring SQM Porks nya leveranskontrakt

Syftet med detta arbete Àr att studera hur SQM Pork kan bedriva en mer affÀrsmÀssig leverantörsrelation med utgÄngspunkt i nuvarande leveranskontrakt och dÀrigenom nÄ bÀttre koordinering av svinleveranserna mellan slakteri och leverantör. DÀrmed ges en bild av huruvida nuvarande leveranskontrakt kan utvecklas för att nÄ ökad affÀrsmÀssighet. För att uppnÄ syftet har genomförts en enkÀtundersökning, som besvarats av sjutton svinleverantörer, vilka valt att inte skriva under det nya leveranskontraktet. FrÄgestÀllningarna i enkÀten bestÄr av fyra delar. Den första avser företagets bakgrund, den andra och tredje delen berör leveranskontraktet och den sista delen Àr pÄstÄenden kopplade till affÀrsrelationen med SQM Pork. EnkÀtundersökningen visar att olika grupper av leverantörer har olika behov och att vissa kontraktsvariabler förefaller vara mer intressanta inom somliga grupper.

Hur kan djurvÀlfÀrden inom ekologisk grisproduktion förbÀttras?

GrishÀlsan inom KRAV-certifierad produktion har förÀndrats det senaste Ärtiondet och besiktningsstatistik utmÀrks numera av fler ledanmÀrkningar, lunginflammationer och leverskador orsakade av parasiter. Detta i kombination med en markant ökad smÄgrisdödlighet Àr bekymrande eftersom det strider mot den ökade vÀlfÀrd som KRAV efterstrÀvar och konsumenterna efterfrÄgar. NÀr djurvÀlfÀrd diskuteras mÄste man dock notera att detta Àr ett brett och svÄrbedömt begrepp som kan definieras pÄ olika sÀtt. Idag talas det framför allt om tre synsÀtt som utgÄr antingen frÄn djurets kÀnslor, dess hÀlsa och funktion eller hur naturligt det lever. KRAV-grisar fÄr genom djurhÄllningen utlopp för fler naturliga beteenden och dÀrmed ökat vÀlbefinnande men nÀr man ska vÀga detta mot den ökade ohÀlsan blir det svÄrt att avgöra vad som Àr viktigast. Det har dock utvecklats ett antal mÀtsystem för djurvÀlfÀrd som inkluderar flera kriterier.

Hur hÄllbar Àr serogrisproduktion? :

Raising pigs in absence of a number of certain diseases is called Seroproduction in Sweden. Internationally it?s called SPF (Specific Pathogen Free) ? Production. It results in higher growth, lower feed consumption, and lower medicine consumption. The pigs are produced under the same concept, but the rules vary a bit between countries.

African swine fever in Uganda : attitudes and possible interventions to limit the spread of the disease

The objective of this study was to investigate the attitude towards African swine fever (ASF) primarily among smallholder pig farmers but also among other actors along the pork value chain in Gulu district, Uganda. More specifically, the study aimed to investigate the specific challenges facing both farmers and other members of the pork value chain using participatory epidemiology (PE). ASF is a feared viral disease of pigs associated with high mortality, which is endemic in many parts of Africa. The recent history of Gulu district in Northern Uganda can be described as turbulent and the human population has suffered during decades of war and civil unrest. Pig keeping is considered a potential opportunity for business as well as a way of providing more animal protein in the diet. However, this is threatened by ASF as farmers can lose entire herds due to the disease. This study can confirm some previously known factors and risk activities such as the free range system of pigs and movement of pigs and pork during ongoing outbreaks, which make disease control difficult.

DjurvÀlfÀrdsaspekter i ekologisk och konventionell slaktgrisproduktion

För att möta efterfrÄgan och konkurrensen mÄste det svenska jordbruket utvecklas som industri, mot större och mer rationellt organiserade enheter med inriktningen pÄ hur man kan effektivisera för att gÄ med ekonomisk vinning. Konsekvenserna av detta Àr att djuren drabbas dÄ deras miljö blir mer industriell. Grisarna blir understimulerade av den begrÀnsade omgivningen eftersom deras naturliga beteenden inte alltid kan tillgodoses, vilket i sin tur kan leda till stereotypa och framförallt avvikande beteenden. Svenska grisar har det i mÄnga avseenden bÀttre Àn andra grisar inom och utanför EU och detta avspeglar sig bl.a. i 30-50 % större utrymme och mer fast golv, tillgÄng till strömaterial och dÀrmed ocksÄ större möjlighet att uttrycka sina naturliga beteenden. Men innebÀr ?bÀttre? att det Àr ?bra nog? eller finns det mer vi kan göra för att öka vÀlfÀrden och Àven vÀlmÄendet för vÄra grisar? Berikning minskar oftast djurens sysselsÀttningsbrist och minskar i de flesta fall oönskade beteenden.

Behöver grisarna mer strömedel? : en granskning av grisarnas behov och svensk lagstiftning

Trots att djurskyddslagstiftningen krÀver att djur ska kunna bete sig naturligt och att Jordbruksverkets föreskrifter faststÀller att strömedlets mÀngd och egenskaper ska uppfylla grisarnas sysselsÀttnings- och komfortbehov, sÄ Àr halmmÀngden sannolikt helt otillrÀcklig för mÄnga svenska grisar. Forskning visar tydligt att brist pÄ halm leder till omriktade beteenden sÄsom svansbitning, nÄgot som direkt pÄverkar djurens vÀlfÀrd och hÀlsa. Detta arbete visar att halmen pÄ olika sÀtt har en stor betydelse för grisarna: den möjliggör starkt motiverade beteenden, den ger sysselsÀttning, den förhindrar omriktade beteenden, den utgör foder, den skyddar mot skador frÄn hÄrda golv och den erbjuder komfort för grisarna. Halmen Àr dessutom ett av grisarnas favoritmaterial dÄ de sjÀlva fÄr vÀlja. Arbetet visar Àven att finhackad halm samt leksaker av olika slag inte har samma positiva egenskaper som halmen, och de bör dÀrför inte ersÀtta den. Syftet med arbetet var att undersöka grisarnas behov av halm samt att försöka faststÀlla den halmmÀngd som bÄde tillfredsstÀller grisarnas explorativa behov och förhindrar omriktade beteenden. Den mÀngden visade sig vara markant högre Àn den uppskattade, faktiska halmgivan hos djurhÄllarna.

En jÀmförelse mellan konventionell produktion av grisar inomhus och utomhus.

I Sverige och i Finland sker den konventionella grisproduktionen inomhus i huvudsak pÄ tvÄ sÀtt, antingen genom integrerad produktion eller genom specialiserad produktion. Den kon-ventionella utegrisproduktionens struktur och förekomst skiljer sig dÀremot mer mellan lÀn-der. För att fÄ en ökad kunskap om skillnaden mellan den konventionella produktionen av grisar inomhus och utomhus kommer de tvÄ produktionssystemen i den hÀr litteraturstudien att jÀmföras med avseende pÄ miljö, beteende, produktivitet, hÀlsa och ekonomi. Syftet med litteraturstudien Àr att ta reda pÄ vilka för- och nackdelar det finns med konventionell pro-duktion av grisar utomhus och konventionell produktion inomhus. Skillnader i beteende och hÀlsa som hÀrrör frÄn produktionssystemen diskuteras i arbetet.

Ledarskap & management i storskalig smÄgrisproduktion

This study has been done in order to map the supply of vegetarian and vegan food products in Sweden for business clients and consumers. A total of 665 food stuffs were found and classified into six categories. The biggest category was meat substitutes with 302 products and the second largest category was sandwich spreads with 150 different products. Within the remaining categories a varied number of products were found; 86 beverages, 64 cooking accessories, 34 milk free ice creams and 29 plant based yogurts. Of the meat substitutes were 28 only available for business clients.

Marknadsföringen av svenskt griskött : en analys av budskap

Den svenska grisnÀringens lönsamhet har varit bristfÀllig lÀnge. UtgÄngspunkten i denna uppsats Àr att marknadsföringen av svenskt griskött pÄverkar lönsamheten genom konsumentens uppfattning som bildas frÄn bland annat marknadsföringen och media. Syftet med studien Àr att utreda marknadsföringens budskap och dess pÄverkan och riktningar, vilka uttryck man anvÀnder för budskapen. Hur man som konsument uppfattar budskapen och hur producenten och produktionen framstÀlls i bild och text Àr centrala teman. Tre olika aktörer med tillhörande kampanjer valdes ut efter en kartering av branschens riktningar och olika aktörers marknadsföring: Scan AB och Scan Rapsgris, Svenskt Kött AB och Gris by Sweden samt City Gross och Griskronan.

TemperaturmÀtning pÄ gris - en jÀmförelse mellan infrarödmÀtning pÄ hud och rektaltemperatur

Under en tidsperiod pÄ tretton veckor mÀttes temperaturen pÄ tvÄhundratjugo suggor och etthundraÄttiotre smÄgrisar i grisningsboxar vid SLUs forskningsanlÀggning. Vid varje mÀtningstillfÀlle mÀttes rektaltemperatur samt hudtemperatur pÄ tryne, öra, bog, lÀnd och vulva. Varje mÀtomrÄde pÄ huden mÀttes tre gÄnger vid ett mÀttillfÀlle, tvÄ olika IR-termometrar anvÀndes. Detta innebar totalt ettusen etthundra enskilda mÀtningar pÄ suggor och niohundrafemton mÀtningar pÄ smÄgrisar. som samlades in och analyserades avseende korrelation mellan de olika mÀtomrÄdena pÄ huden och rektaltemperaturen.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->