Sök:

Sökresultat:

136 Uppsatser om Smärtstillande preparat - Sida 8 av 10

Aktuell behandling vid Multipel skleros

Multipel skleros är en autoimmun neurologisk sjukdom som drabbar nerver i det centrala nervsystemet. Den drabbades sjukdomsförlopp är individuellt och kan leda till stora konsekvenser. Flera följd symptom på grund av sjukdomen kan uppstå och vissa kan behandlas farmakologiskt. I dag ser prognosen ljus ut för de som insjuknar eftersom medicinering, behandling, omvårdnad och rehabilitering utvecklats till det bättre. Syftet med denna uppsats var att ta reda på hur olika följdbesvär vid MS behandlas både farmakologiskt och icke farmakologiskt.

En studie över förekomsten av genuttryck för enzym i biosyntesen av malarialäkemedlet artemisinin hos Artemisia vulgaris och Artemisia absinthium

Malaria är en farlig tropiksjukdom orsakad av parasiten Plasmodium som vållar många dödsfall varje år. Sedan några år tillbaka rekommenderar Världshälsoorganisationen (WHO) användandet av artemisinin och dess derivat för behandlandet av malaria. Artemisinin syntetiseras normalt i växten Artemisia annua i lågt utbyte. På grund av det låga utbytet är läkemedlet väldigt dyrt. Då parasiten blivit resistent mot de flesta malarialäkemedel är artemisinin ett viktigt preparat i kampen mot malaria.

Akutmottagningars omhändertagande av patienter med akut smärta

Smärta är ett centralt fenomen inom vården och en av de vanligaste orsakerna till vårdkontakter.Smärta är alltid en subjektiv upplevelse och behandlingen behöver därmed anpassas efter varjeenskild individ. Att lindra lidande är ett av sjuksköterskans grundläggande ansvarsområden ochbehandlingen av patienter med smärta skall utföras enligt vetenskap och beprövad erfarenhet,vilket bland annat innebär korrekt bedömning av smärta samt dokumentation och utvärdering avgiven behandling. Syftet med detta fördjupningsarbete var att göra en litteraturöversikt överakutmottagningars omhändertagande av patienter med akut smärta. Resultatet bygger på 11vetenskapliga artiklar som sökts i databaser respektive manuellt. Materialet bearbetades utifrånen beskrivning för en litteraturöversikt.

Ny teknik för kombinerad radrensning och bandsprutning : ett nytt steg i integrerad ogräsbekämpning i sockerbetor

Ogräsbekämpningen är bland de största problemen i dagens sockerbetsodling. Sockerbetan som växt tar lång tid på sig innan den är konkurrenskraftig mot ogräs och ogräsbekämpning krävs därför. I dagsläget sker kemisk bekämpning i mer eller mindre omfattning på hela den svenska sockerbetsarealen men reglerna kring godkännande utav växtskyddsmedel samt under vilka förutsättningar de får lov att användas blir allt hårdare. Likaså varierar tillgången på bekämpningsmedel och EU-direktivet kring tillämpning utav integrerat växtskydd införs från och med 1 januari 2014. Allt detta förstärker den allmänna strävan mot att försöka minska användningen utav kemiska preparat i den svenska sockerbetsodlingen. Bandsprutning var tidigare vanligt förekommande men låg kapacitet och tvivelaktiga effekter har gjort att den största arealen idag bredsprutas.

Förekomst och förebyggande av ergonomiska besvär och hudbesvär inom frisöryrket i Gävleborgs län : En webbaserad enkätstudie

Bakgrund: Felaktiga arbetsställningar utgör ett dominerande arbetsmiljöproblem inom frisöryrket. Ett stort problem är också kemiska preparat som orsakar hudirritation och handeksem. Frisörer arbetskadeanmäler oftare belastningsskador och uppger oftare hudöverkänslighet än personer i andra branscher.Syfte: Syftet med studien var att beskriva i vilken utsträckning som ergonomiska besvär och hudbesvär förekommer på frisörsalonger i Gävleborgs län och om förebyggande åtgärder vidtas för dessa besvär.Metod: Detta är en retrospektiv tvärsnittsstudie med kvantitativ ansats med deskriptiv dataanalys. En webbenkät har skickats ut till 87 frisörer i Gävleborgs län, 50 personer har deltagit.Resultat: Resultatet visade att 36 av 50 personer uppgav att de hade ergonomiska besvär, främst från axlar/skuldror och nacke vilket förekom hos 25 personer. På de flesta salonger uppgavs att det fanns hjälpmedel för att förebygga besvär från nacke, axlar, skuldror, rygg och nedre extremiteter.

Miljötänk i skötseln av golfbanor : igår och idag

Miljöutvecklingen på de svenska golfbanorna går ständigt framåt, mycket beroende på strängare direktiv i form av mer miljötillsyn och begränsade möjligheter att använda bekämpningsmedel. Golfbanor är viktigt för det svenska näringslivet, som ger jobb, ökad biologisk mångfald och friskvård bland annat. För att kunna utveckla och förbättra golfbaneskötsel är det viktigt med utbildning. Detta har förändrats radikalt från 1980-talet till idag. Utbildning inom skötsel av golfbanor började inte komma förrän på mitten av 1980-talet och utvecklades något under 1990-talet. Under 2000-talet har även utbildning börjat ges på universitets- och gymnasienivå. Golfbanor har länge förknippas med att ha en stämpel av ?miljöbov?, vilket växte sig allt starkare under 1980- och 1990-talet.

Kammararytmi hos hund : behandling ? när och med vad?

Ventrikulära takyarytmier är den vanligaste typen av rytmrubbningar hos hundar. Ventrikulära extraslag (VES), när depolarisationen utgår från kammaren, är den mildaste formen. Flera VES på rad med en hög hjärtrytm kallas ventrikulär takykardi (VT) och kan utvecklas till livshotande kammarflimmer (VF) då inget blod pumpas ut i kroppen. Arytmier upptäcks normalt vid en klinisk undersökning med auskultation följt av elektrokardiografi (EKG). Dessa korta tre-minuters avläsningar kan identifiera en arytmi om den är vanligt förekommande. Allt vanligare blir användningen av 24-timmars ambulatorisk elektrokardiografi (AEKG) som läser av hjärtrytmen under ett helt dygn. AEKG är mycket användbar för att upptäcka oregelbundna arytmier.

Kartläggning av uttag av läkemedel vid obstruktiv lungsjukdom: patienter i Jämtland 2000-2004 i åldern 20-29 år

Patienter som långtidsmedicinerar följer ofta inte sina läkemedelsordinationer. Följden kan bli ökad sjuklighet och ökade kostnader inom sjukvården. Detta problem är också känt vid medicinering mot obstruktiva sjukdomar som astma och kol. Syftet med denna studie har varit att studera följsamheten till läkemedel som används mot obstruktiva lungsjukdomar för åldersgruppen 20 till 29 år. Data till studien hämtades från den s.k.

Presentationen av biverkningar i Produktresumé och Bipacksedel för Medel vid Psoriasis, ATC-kod D05, samt Starkt och Extra starkt verkande Glukokortikoider till utvärtes bruk, ATC-kod D07AC och D07AD

Introduktion: Värderingen av risker, så som risken att drabbas av läkemedelsbiverkningar, är beroende av hur risken uttrycks eftersom under- eller överskattningar lätt kan göras. Det har visats att verbala riskuttryck övervärderas. Europeiska Unionen (EU) och Läkemedelsverket har krav och rekommendationer på hur en Bipacksedel ska vara utformad. Syfte: Att undersöka hur biverkningsrisker och annan biverkningsinformation presenteras i Produktresumé och Bipacksedel för ATC-kod D05, Medel vid psoriasis, och ATC-kod D07AC och D07AD, Starkt och Extra starkt verkande Glukokortikoider till utvärtes bruk, samt ifall biverkningarna är uttryckta med ett lättförståeligt språk i Bipacksedel jämfört med Produktresumé för dessa ATC-koder. Material och metoder: Data har insamlats under februari 2007 från Läkemedelsverkets hemsida.

Från monopol till konkurrens : En analys av den svenska apoteksmarknaden

Syftet med vår uppsats är att diskutera hur avregleringen av monopolet kommer att påverka den svenska apoteksmarknaden ur ett konkurrensperspektiv. Framtida aktörer på den receptbelagda respektive receptfria marknaden kommer att analyseras. Vår uppsats avser även att studera hur Apoteket AB kommer att agera för att behålla sin starka ställning på marknaden. Vi kommer slutligen att betrakta avregleringens effekter genom att närmare studera faktorerna; tillgänglighet, pris och service.Vi har använt oss av den kvalitativa forskningsmetoden. Genom semistrukturerade telefonintervjuer har värdefull information samlats in från våra respondenter.

Sprututbytesprogram i Sverige : ur sjuksköterskans perspektiv

BakgrundNarkotikamissbruk är den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar i Europa och i Sverige beräknas över 500 människor varje år dö till följd av narkotikarelaterade orsaker. Definitionen av ett tungt narkotikamissbruk är att en person, en eller flera gånger, injicerat narkotika under en 12-månadersperiod eller missbrukat narkotiska preparat dagligen under de senaste fyra veckorna. I dagsläget beräknas cirka 29 500 personer i Sverige ha ett tungt narkotikamissbruk. Injektionsmissbrukare riskerar att smittas av blodburna infektioner, såsom hiv och hepatit C, på grund av delning av kontaminerade injektionsverktyg. Sprututbytesprogram implementerades i Sverige år 1986 och har som syfte att minska spridning av blodburna infektioner.

Växthuskackerlackan, Pycnoscelus surinamensis (L.) : bekämpning i känsliga miljöer

I detta kandidatarbete beskrivs, och diskuteras, växthuskackerlackan (Pycnoscelus surinamensis (L.) utifrån den information som framkommit genom en litteraturstudie. P. surinamensis är en växtskadegörare som äter på unga växtdelar. Arten finns idag i Sverige och utgör ett stort problem för Lunds botaniska trädgård. En botanisk trädgård är ett exempel på en känslig miljö. Med en känslig miljö menas i det här fallet att djur, växter och ett biologiskt växtskydd är bestående faktorer i miljön och att hänsyn för dessa bör visas vid en bekämpning.

Smärta vid spiralinsättning hos kvinnor som inte har varit gravida

Spiralanvändning tycks öka i yngre åldersgrupper och hormonspiral föreslås allt oftare till kvinnor sominte har varit gravida (nollgravida). Den kliniska erfarenheten av spiralinsättning i denna grupp ärbegränsad och det saknas vetenskapligt underlag avseende behov av och vilken typ av premedicineringsom är adekvat. Syftet med denna studie var att utvärdera smärtupplevelsen vid spiralinsättning hosnollgravida i förhållande till given premedicinering samt att utvärdera vilken premedicinering som gavbäst effekt vid spiralinsättning hos nollgravida kvinnor. Metoden var en kvantitativ och deskriptivobservations- och tvärsnittstudie. Denna utfördes som ett led i vårdutveckling inom primärvården i SödraBohuslän.

Utvärdering av ljusmikroskopisk undersökning av vagina och livmoder som metod för att bedöma lodjurshonans brunstcykelstadium

Detta arbete är en del av den forskning som bedrivs inom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) för att öka kunskapen om den svenska lodjursstammen. Det övergripande projektet, varav detta projekt är en del, syftar till att studera könsfunktionerna hos svenska lodjur. Ett mål inom det övergripande projektet är att öka kunskapen om lodjurets reproduktionsfysiologi. Alla lodjur som dödas eller som påträffas döda ska sändas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det ger möjligheter att studera reproduktionsorgan från ett stort antal individer. Preparaten som används i denna studie är från eurasiska lodjur som inkommit till SVA under åren 2009, 2010 och 2011.

Patent och hälsa ? Intressekonflikten mellan stora läkemedelsföretags rätt till patent framförallt med avseende på hiv/aidsmediciner och u-länders rätt till tillgång till billiga generiska preparat

Abstract This paper discusses protectionism of intellectual property rights in general and the conflict between large pharmaceutical companies? rights to patent and developing countries? rights to cheap generic preparation in particular. The essay focuses above all on HIV/AIDS medicine. The description tries to give an image of the different interests that collide and why they collide. The different actors are above all the pharmaceutical branch, including researchers, inventors and salesmen with their economic interest of revenue, and the population of the development countries and their pressed situation considering the great need of medicine.

<- Föregående sida 8 Nästa sida ->