Sök:

Sökresultat:

3232 Uppsatser om Skolans miljö - Sida 49 av 216

Identitetskonstruktion genom Facebooks statusuppdateringar : En kvalitativ explorativ studie

Syftet med denna studie var att fÄ en djupare förstÄelse för hur idrottslÀrare uppfattar hÀlsobegreppet samt hur de utformar undervisningen för att frÀmja elevernas hÀlsa. Som metod för studien anvÀndes den kvalitativa intervjun. Resultaten som framkommer visar att idrottslÀrarna tycker att hÀlsa Àr ett samspel mellan fysiska, psykiska och sociala aspekter. Vidare framkommer det att skolans undervisning i hÀlsa bör baseras pÄ fysisk aktivitet, för att utifrÄn denna plattform förgrena sig i hÀlsobegreppets och kursplanens övriga bestÄndsdelar..

Ingen harmoni utan kamp : Om lÀrares tillÀmpning av skolans vÀrdegrund

Arbetet beskriver hur tre lÀrare och en skolledare för ut och förankrar den vÀrdegrund som be-skrivs i nuvarande lÀroplan (Lpo 94). Metoden som anvÀnts Àr personliga intervjuer och ett se-lektivt urval av intervjuade har gjorts. En litteraturgenomgÄng stöder de metoder och synsÀtt som lÀrarna framhÄller. Resultatet visar att alla intervjuade har ett aktivt förhÄllningssÀtt till de vÀrden som lÀroplanen lyfter fram. Det genomsyrar hela deras undervisning och arbetet pÄgÄr mer eller mindre stÀndigt..

Skolan som organisation och arbetsplats : En F-9skola i en F-3skolas kropp

Genom att betrakta skolan som arbetsplats vill vi undersöka hur skolan som organisation stödjer utbildningsverksamheten. Syftet med vÄr kvalitativa fallstudie Àr att utveckla kunskap om relationen mellan organisationsstruktur, organisationskultur och organisationsutveckling i skolan. Studien utgÄr frÄn en generell undran över hur organisationsstrukturen bidrar till att forma pedagogernas förhÄllningssÀtt till och tankar kring organisationen och verksamhetens uppdrag. Fokus riktas mot arbetslags- och avdelningsindelningen i det specifika fallet. Datainsamlingen har gjorts pÄ en grundskola genom semistrukturerade intervjuer samt observationer.

Ett steg i rÀtt riktning : En jÀmförande studie om skolbarn i 10-11 Ärs Älders fysiska aktivitetssvanor

Tidigare forskning har visat pÄ att dagens barn och unga under de senaste Ärtiondena tenderat att bli alltmer inaktiva. Vilket kan komma att fÄ negativa konsekvenser för individens hÀlsa, samhÀllet och skolan. Inom skolans verksamhet finns stora möjligheter för att frÀmja och ge individen insikt i ett preventivt hÀlsoarbete.I studien ingick 47 stycken elever, tvÄ skolledare och tvÄ klasslÀrare. Studiens huvudsyfte var att jÀmföra skolbarn i 10-11 Ärs Älders fysiska aktivitetsvanor i förhÄllande till aktuella riktvÀrden pÄ en stadsskola och en landsbygdsskola. Ett delsyfte var att belysa skolledare och ansvarig klasslÀrares möjligheter till att organisera en mer fysiskt aktiv skoldag.Som metod i den kvantitativa studien för att kartlÀgga barnens fysiska aktivitetsvanor anvÀndes stegrÀknare som registrerade antalet steg barnen tog under en skoldag.

FÄr du vara med? : en undersökning av hur barn och ungdomar med rörelsehinder upplever skolans arbete kring aktivitetsdagar

Syfte och frÄgestÀllningSyftet Àr att göra en kartlÀggning av hur barn och ungdomar med rörelsehinder upplever att skolorna arbetar med aktivitetsdagar. FrÄgestÀllningen blir sÄledes; Hur upplever barn och ungdomar med rörelsehinder möjligheterna att delta under aktivitetsdagar? Hur upplever barn och ungdomar med rörelsehinder sin frÄnvaro under aktivitetsdagar?MetodDenna studie Àr en kvantitativ tvÀrsnittsstudie. En kort enkÀt, med elva stycken kryssvalsfrÄgor, skickades ut till 500 av Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomars (RBU) medlemmar. EnkÀten behandlade frÄgor om personens förutsÀttningar, hur mÄnga aktivitetsdagar de deltagit i, anledningar till eventuell frÄnvaro samt hur barnen upplevt de tillfÀllen som de varit frÄnvarande.

Barns uppfattning av lÀsning

Skolan skall enligt Skolverkets kursplaner strÀva efter att utveckla elevers fysiska, psykiska och sociala förmÄga samt inspirera till en aktiv fritid. Det Àr en viktig utgÄngspunkt eftersom forskning visat att inaktivitet i barn och ungdomsÄren till stor del pÄverkar hur fysiskt aktiv man blir som vuxen, vilket för med sig sÄvÀl fysiologiska som psykologiska effekter. Ett problem Àr att idrottsÀmnet aldrig har haft sÄ lite undervisningstid som nu i och med att skolans styrdokument Lpo94 började gÀlla. Den minskade tiden för idrottsundervisning kan tyckas mÀrklig, nÀr man idag ser en allt större ökning av kroniska sjukdomar hos yngre. För att frÀmja barns rörelsebehov startades Bunkefloprojektet vilket utvecklades till Bunkeflomodellen som flertalet skolor runt om i Sverige tillÀgnat sig.

KrÀnkande behandling i skolan. En analys av skolans ansvar att skydda sina elever frÄn varandra.

Uppsatsen behandlar det intressanta och högaktuella problemet med krÀnkningar och trakasserier inom grundskolan och den skyldighet som skolans personal och huvudmannen har för att ÄtgÀrda dessa. I Sverige omfattas alla unga i grundskoleÄldern av skolplikt. För att uppfylla sin skolplikt Àr dÀrför alla barn i Äldern sju till sexton Är tvungna att spendera nÀrmare en tredjedel av sin tid i skolan. Skolplikten Àr inte endast en skyldighet för unga att gÄ i skolan utan den kan Àven ses som en rÀttighet för eleverna att fÄ lÀra sig det som krÀvs för att bli kompetenta och ansvarstagande vuxna. För mÄnga elever bestÄr skolan till största del av undervisning och kamratskap men för andra elever Àr mobbning och trakasserier ett stort problem.

Hur börd fÄr bananen vara? : En diskursanalys om den EU-anpassade eleven

I denna kandidatuppsats har syftet varit att undersöka hur vi kan förstÄ retoriken kring eleven i olika dokument med koppling till skolans verksamhet samt vilka elever som skapas i denna retorik. De frÄgestÀllningar som konstruerats för att besvara syftet Àr i vilken kontext denna retorik kan ses, vad det Àr som framkommer, hur det framkommer och vad det Àr som utelÀmnas i denna retorik samt vad denna retorik syftar till.  DÀrför har en diskursanalys i en foucaultisk anda gjorts av dokument med kopplingar till just skolans verksamhet. Denna diskursanalys pekar pÄ att skapandet av eleverna i dokumenten Àr kopplat till en ekonomisk diskurs som naturliggör olika krav som stÀlls pÄ individen. De elever som efterfrÄgas i dokumenten Àr tÀnkta att leva upp till dessa krav och bli en del av en sjÀlvreproducerande, ekonomisk vinstmaskin. Denna ÀndamÄlsenlighet, förvÀntningar, prestation och ekonomisk vinst leder till ökad styrning och kontroll för att sÀkra avkastningen.

Vilka konsekvenser fÄr diagnosen för eleven: ADHD, DAMP och dyslexi

Syftet med denna uppsats var att undersöka vilka konsekvenser diagnosen fÄr för eleven ur ett förÀldraperspektiv samt lÀrarperspektiv. Enligt skolans lÀroplaner skall alla barn ha rÀtt till det stöd och hjÀlp som de behöver i enlighet med det relationella perspektivet, dÀr samspelet och interaktionen Àr betydande mellan de olika aktörerna pÄ skolan. Den kvalitativa intervjuen har legat som grund vid vÄr undersökning. Resultatet pekade pÄ att skolan prÀglas av det kategoriska perspektivet, dÀr elevens svÄrigheter uppfattas som en konsekvens av svÄra hemförhÄllanden eller lÄga begÄvning..

Könsuppfattningar i en förskoleklass

Min uppsats har som syfte att belysa könsuppfattningar i en förskoleklass. Under studien har ett förbÀttringsomrÄde identifierats och könskillnader mellan könen noterades. Hur hanterar förskoleklassen pojkar och flickor utifrÄn deras kön och hur jobbar förskoleklasslÀrare för att minska könsstereotyper? Centrala frÄgor var att identifiera könsrollsmönster i förskoleklassen framtrÀder, jÀmstÀlldhetsarbetet i förskoleklassen och framtrÀdande av könsstereotyper. I dag ses det oftast som sjÀlvklart i Sverige att förskoleklasser arbetar med jÀmstÀlldhetsfrÄgor enligt förskoleklassens lÀroplan och att förskoleklasser skall försöka utmana könsstereotyper.

Barns upplevelse av matematik i Ă„rskurs ett

Skolan skall enligt Skolverkets kursplaner strÀva efter att utveckla elevers fysiska, psykiska och sociala förmÄga samt inspirera till en aktiv fritid. Det Àr en viktig utgÄngspunkt eftersom forskning visat att inaktivitet i barn och ungdomsÄren till stor del pÄverkar hur fysiskt aktiv man blir som vuxen, vilket för med sig sÄvÀl fysiologiska som psykologiska effekter. Ett problem Àr att idrottsÀmnet aldrig har haft sÄ lite undervisningstid som nu i och med att skolans styrdokument Lpo94 började gÀlla. Den minskade tiden för idrottsundervisning kan tyckas mÀrklig, nÀr man idag ser en allt större ökning av kroniska sjukdomar hos yngre. För att frÀmja barns rörelsebehov startades Bunkefloprojektet vilket utvecklades till Bunkeflomodellen som flertalet skolor runt om i Sverige tillÀgnat sig.

Hur kommuniceras vÀrdegrunden? : En studie om hur vi talar i skolan

I mitten av 1990-talet formulerade Utbildningsdepartementet en vÀrdegrund som skulle gÀlla för skolans verksamhet. VÀrdegrunden placerades i styrdokument som fastslog hur centralt arbetet med elevers rÀttigheter och studiemiljö Àr. UtifrÄn denna bakgrund Àr det intressant att se hur skolans praktik ser ut idag och ifall vÀrdegrunden fÄr det genomslag i verkligheten som den enligt styrdokumenten ska ha.Genom att undersöka hur pedagoger i skolan kommunicerar med eleverna gÄr det att se i vilken grad de lever upp till den vÀrdegrund de Àr satta att förmedla. FrÄgestÀllningarna som ligger till grund för undersökningen har baserats pÄ hur vÀrderingarna kommuniceras till eleverna och ifall det skiljer mellan formella och informella sammanhang. Lever vi som vi lÀr?Resultatet visar en i mÄnga delar god överensstÀmmelse mellan pedagogernas ansats och det faktiska utfallet.

En narrativ retrospektiv analys om drömmar om ett arbetsliv efter gymnasiesÀrskolan

Syfte:Syftet med studien Àr att ta reda pÄ eller belysa hur nÄgra ungdomars framtidsdrömmar, för-vÀntningar, visioner och önskemÄl har infriats ? frÄn det att de slutade gymnasiesÀrskolan för ett eller tvÄ sedan till dags datum.? I vilken mÄn upplever de att drömmarna eller förvÀntningarna har infriats?? Hur beskriver ungdomarna övergÄngen frÄn skolan till arbetslivet?? Vilka hinder och möjligheter framtrÀder i deras utsagor?? Hur upplever de att den yrkes- och arbetslivsförberedande processen pÄ gymnasie-sÀrskolan har fungerat? Teori:Studien anvÀnder sig av fenomenologiska livsvÀrldsberÀttelser som tolkats utifrÄn ett herme-neutiskt perspektiv. Metod: Fyra personer som slutade gymnasiesÀrskolan för ett respektive tvÄ Är sedan har intervjuats med hjÀlp av halvstrukturerade livsvÀrldsintervjuer. Resultat:Deltagarnas upplevelser av brottet mellan skola och arbete Àr olika, men en gemensam erfa-renhet Àr skolans bristfÀlliga information om en framtida arbetsplats. I det hÀr fallet steget frÄn praktikplats till ett arbete.

LÀrares syn pÄ progression i historia & matematikundervisningen : En intervjustudie med sex grundskollÀrare

UtgÄngspunkten för detta examensarbete vilar pÄ den nuvarande lÀroplanen (Lpo 94) och de texter som skrevs i samband med att denna konstruerades. I dessa texter framgÄr det att skolans urval nÀr det gÀller innehÄll och organisering bÄde inom och mellan skolformerna ska utgÄ frÄn ett progressionstÀnkande. Samma tÀnkande ska Àven skolans undervisning utgÄ frÄn. Studiens problemomrÄde behandlar vilken roll lÀrarna fÄr i Ästadkommandet av progression och vad som ligger bakom progressionen i lÀrarnas undervisning. Med detta som grund har syftet varit att undersöka hur sex grundskollÀrare i historia och matematik ser pÄ progression i sin undervisning med elever. Arbetets teoretiska bakgrund inleds med att belysa skolans förÀndrade kunskapssyn, frÄn behaviorism till kognitivism, vidare mot en utvidgning av kunskapssynen.

Daglig fysisk aktivitet - blir eleverna erbjudna det?

VÄrt syfte med detta arbete Àr att utifrÄn observationer, intervjuer och enkÀtundersökningar ta reda pÄ hur tvÄ olika skolor arbetar för att uppfylla det strÀvansmÄl om daglig fysisk aktivitet som finns i Lpo94. Detta Àr nÄgot som ligger oss bÄda varmt om hjÀrtat och nÀr vi Àr nyutexaminerade lÀrare vill vi kunna vara med och bÄde pÄverka skolans arbete med daglig fysisk aktivitet, och fÄ andra lÀrare pÄ skolan att förstÄ hur mycket man vinner nÀr eleverna fÄr röra pÄ sig..

<- FöregÄende sida 49 NÀsta sida ->