Sök:

Sökresultat:

3232 Uppsatser om Skolans miljö - Sida 4 av 216

Koreografen, dansen, skolan: Hur dansförestÀllningar kan relateras till gymnasieskolan

Studiens syfte Àr att undersöka relationen mellan dansförestÀllningar, skapade för att visas för gymnasieelever, och gymnasieskolans verksamhet. Syftet Àr Àven att undersöka hur koreograferna till dessa förestÀllningar anvÀnder sig av gymnasieskolans styrdokument, vad koreograferna tÀnker om lÀrares syn pÄ en dansförestÀllnings relation till gymnasieskolan samt vilka relationer författaren ser mellan förestÀllningarna och styrdokumenten. I studien anvÀnds kvalitativa intervjuer med tre koreografer och observationer av dansförestÀllningar som koreograferna skapat. Resultatet visar att ingen av koreograferna anvÀnt sig av skolans styrdokument nÀr de skapat förestÀllningarna, tvÄ av koreograferna kan dock tÀnka sig att göra det. FörestÀllningarna relateras istÀllet till skolans verksamhet genom koreografernas uppfattningar om ungdomars liv och genom uppfattningen att skolelever bör fÄ se dans.

?Jag kommer skratta den dan du dör? ? En studie i pedagogers uppfattning av skolans fostransuppdrag

BAKGRUND: Idag talas det ofta om att den svenska skolan blir sÀmre och attmÄluppfyllelsen, d.v.s. uppfyllelsen av skolans kunskapsmÄl, sjunker.Samtidigt lever vi i ett uppskruvat samhÀlle som stÀller höga krav pÄ barnoch deras förÀldrar. Mycket tid i skolan mÄste dÀrför lÀggas pÄ det socialaplanet. VÄr undran Àr om skolans fostransuppdrag blivit sÄ stort att detpÄverkar mÄluppfyllelsen negativt.SYFTE: VÄrt syfte med undersökningen Àr att undersöka hur pedagoger ser pÄomfattningen av skolans fostransuppdrag idag jÀmfört med för 15 Ärsedan och om detta pÄverkar eller har pÄverkat mÄluppfyllelsen.METOD: Vi valde att göra en kvalitativ undersökning dÄ vi var ute efterpedagogers tankar om skolans fostransuppdrag. Detta gjorde vi med hjÀlpav redskapet self-report, eftersom vi tror att svaren blir mer genomtÀnktadÄ Àn vid t.ex.

Skolans sjÀl- privat eller offentlig? : En diskursanalys om skÀlen för grundskolan

Titeln pÄ studien Àr "Skolans sjÀl - privat eller offentlig? En diskursanalys om skÀlen för grundskolan". Skolan Àr en historisk framvuxen institution och dagen konstruktioner av skolans skÀl har vuxit fram interdiskursivt. En historisk genomgÄng över hur skÀlen för skolanförÀndrats frÄn och med folkskolans införande i Sverige fram till och med den senaste lÀroplanen Lpo 94, beskrivs. UtvÀrderingar av grundskolan finns med som viktigt empiriskt material som visar hur lÀroplanens intentioner intervenerats i skolpraktiken.

KvalitetssÀkring av mobbningsarbetet i en skola

I den hÀr rapporten undersöks en kommuns, en skolas, sex klasslÀrares och en specialpedagogs uppfattning om mobbning, samt om hur mobbning ska upptÀckas, stoppas och förebyggas. Skriftliga handlingsplaner och intervjuer med lÀrare analyseras i relation till mobbningslitteraturen. Den undersökta skolans kommun uttalar en tydlig ambitionsnivÄ. Hur ambitionen förverkligas, förtydligas i skolans handlingsplaner. Intervjuer med lÀrarna visar att handlingsplanerna förverkligas i praktiken..

LĂ€rarnas roll i skolans didaktiska utvecklingsarbete

Syftet med min studie Àr att uppfatta hur och pÄ vilket sÀtt lÀrarna pÄ en gymnasieskola deltar i skolans didaktiska utvecklingsarbete och hur de ser pÄ sin roll i detta arbete. Arbetet ger en översikt över tidigare forskning om didaktik och med hjÀlp av att intervjua lÀrare pÄ en gymnasieskola ville jag ta reda pÄ hur de deltar i skolans didaktiska utvecklingsarbete och deras egen syn pÄ sitt deltagande. Resultaten av mina intervjuer visar pÄ att Àven om det finns samarbetsformer och drivs ett flertal olika projekt med didaktisk anknytning sÄ finns det ingen skolgemensam didaktisk utvecklingsprocess dÀr lÀrarna deltar och som utgÄr frÄn lÀrarnas didaktiska frÄgestÀllningar. Resultaten visar ocksÄ pÄ att lÀrarna endast i liten utstrÀckning tillgodogjorde sig forskningsresultat nÀr de sökte svar pÄ sina didaktiska frÄgestÀllningar.

Vardagsliv och skolan : En fallstudie av elevers miljöuppfattningoch skolans miljöundervisning

Detta arbete Àr en fallstudie med syftet att undersöka kulturell grÀns mellan vardagslivets subkultur hos elever och skolans subkultur. Arbetet har utförts genom att undersöka elevernas miljöuppfattning och natursyn samt hur eleverna upplevt skolans miljöundervisning i en skola som har mÄnga elever med utlÀndsk bakgrund.Som datainsamlingsmetod anvÀndes kvalitativa intervjuer och textanalys. Sju elever med olika kulturell bakgrund i Är nio intervjuades och sex olika Àmnens lÀromaterial analyserades.Resultatet visade att de sju elevernas uppfattningar av relationerna mellan mÀnniskor, natur och miljö varierar. Det kan bero pÄ att dessa elever har ett annat ursprungsland Àn Sverige. Enligt eleverna Àr miljöundervisningen i skolan mest faktabaserad, vilket sannolikt resulterat i elevernas samstÀmmiga kunskapsnivÄ.

Aldrig mer! Att undervisa om folkmord i grundskolans tidigare Ă„r

Arbetets syfte Àr att visa hur skolan kan dra nytta av att undervisa om 1900-talets folkmord i lÀrandet om skolans vÀrdegrund. Med hÀnvisning till historiedidaktiska teorier och en granskning av skolans styrdokument och lÀroplaner Àmnar detta arbete att bidra till utvecklingen av elevernas historiemedvetande samt en större hÀnsyn till sin omvÀrld och en önskan att kÀmpa för det demokratiska samhÀllet..

Utomhusmiljön - En del av matematiken? En studie i hur sex matematiklÀrare anser att de tar tillvara skolans utomhusmiljö i sin undervisning

Syftet med studien Àr att undersöka hur och varför sex lÀrare i förskoleklass och i grundskolans tidigare Är förlÀgger sin matematikundervisning utomhus i skolans nÀrmiljö. DÄ styrdokumenten Àr vÀgledande i undervisningen undersöks Àven hur lÀrare förverkligar dessa dokument nÀr de förlÀgger sin matematikundervisning utomhus i skolans nÀrmiljö. Denna undersökning har en deskriptiv ansats, dÄ den beskriver sex lÀrares tankar kring matematikundervisning utomhus. Vi har genomfört kvalitativa intervjuer för att bestyrka eller visa motsÀttningar pÄ de teorier som utforskas. Resultatet visar att nÀr utomhusmiljön nyttjas som ett lÀromedel i matematikundervisningen Àr syftet att eleverna ska lÀra sig begrepp och metoder för att hantera och bruka bl.a.

?Rumsrena eller rasister?? VÀrdekonflikter i lÀroböcker mellan Sverigedemokraterna och skolans vÀrdegrund

Jag har med kritisk diskursanalys som metod och teori undersökt hur det politiska partiet Sverigedemokraterna (SD) och den vÀrdekonflikt som finns mellan dem och skolans vÀrdegrund framstÀlls i samhÀllskunskapsböcker. Texterna jag analyserat Àr beskrivningar och förklaringar av begrepp, företeelser och ideologier som tillskrivs SD i lÀroböckerna. SD beskrivs som ett litet parti i förÀndring som tjÀnar en oförtjÀnt stor roll i partipolitiken. Att de kommit in i det etablerade politiska sammanhanget Àr pÄ grund av att de försökt stÀda rent partiet frÄn frÀmlingsfientlighet och rasism. SD beskrivs vara konservativt, nationalistiskt och frÀmlingsfientligt samt motstÄndare till mÄngkultur, vill assimilera invandrare och stoppa invandring till Sverige.

Med skolgÄrden som inspirationskÀlla : En undersökning om lÀrares anvÀndning av skolans nÀrmiljö i utomhusundervisning

I lÀrarutbildningens allmÀnna utbildningsomrÄde tre ingÄr det ett examensarbete. Syftet med mitt arbete Àr att ta reda pÄ hur mycket pedagogerna i skolans tidigare Är arbetar med att undervisa i utomhusmiljö. Enligt olika studier har det visat sig att barn idag tillbringar mindre tid ute i naturen.För att fÄ svar pÄ mina frÄgestÀllningar har jag anvÀnt mig av kurs och referenslitteratur i utomhuspedagogik samt litteratur som jag haft i kurser tidigare i lÀrarutbildningen. Jag har valt att göra en kvantitativ undersökning.Syftet med min undersökning Àr att fÄ kunskap om, nÀr och hur ofta pedagogerna anvÀnder skolans nÀrmiljö nÀr de undervisar. Samt vad de ser för möjligheter och hinder.

Förskoleklass - Vad Àr det?: en studie om pedagogers
uppfattning om uppdraget i förskoleklassen.

Syftet med denna studie var att fÄ en ökad förstÄelse för hur pedagoger i förskoleklassen uppfattar sitt uppdrag samt om det Àr förskolans eller skolans tradition som pÄverkar arbetet i förskoleklassen. ForskningsfrÄgorna handlade om syftet med förskoleklassen och pÄ vilket sÀtt lÀrarna arbetar för att uppnÄ detta. Eftersom förskoleklassen Àr en syntes av förskolan och skolan har vi fördjupat oss i deras traditioner och dÀrefter gjort kvalitativa intervjuer med fem pedagoger i förskoleklassen. Resultatet visade att det finns tvÄ olika syften med förskoleklassen. Flertalet av pedagogerna ser pÄ förskoleklassen som skolförberedande men en uttryckte ocksÄ ett syfte som mer relaterar till att barnen ska fÄ lÀra för sin egen skull, hÀr och nu.

LÀrarens ledarroll : En kvalitativ studie om lÀrarens ledarskap i förskolan och i skolans tidigare Är

Syftet med denna studie var att undersöka uppfattningar som olika lÀrare har om ledarskap. Ledarstilar Àr en del av begreppet ledarskap och anvÀnds ocksÄ i arbetet. Studien omfattas av tvÄ förskollÀrare och tvÄ lÀrare för skolans tidigare Är och har en kvalitativ ansats som Àr en smÄskalig studie bestÄende av observationer och inter­vjuer för att som forskare kunna bilda sig en förstÄelse om det undersökta fenomenet. I resultatet framkommer det att samtliga lÀrare har olika uppfattningar kring sitt ledarskap i praktiken och det synliggörs under mÄnga av observationerna att lÀrarna anvÀnder olika ledarstilar vid ett och samma tillfÀlle. Det visar sig en skillnad mellan de olika lÀrarnas sÀtt att leda sin undervisning och det synliggörs att förskollÀrarna ser till barnens behov i utformandet av verksamheten och i skolan visar det sig genom att lÀrarna har mer fokus pÄ uppgiften.

KrÀnkningar i skolan : Hur uppfattar eleverna skolans förebyggande arbete mot krÀnkande behandling?

I skolverkets rapport 353, som kom 2011, dÀr utvÀrdering av befintliga antimobbningsprogram har gjorts kan de ej rekommendera nÄgot av programmen. Trots att fler elever pÄpekar att skolorna har blivit bÀttre pÄ att arbeta aktivt mot mobbning, sÄ minskar inte antalet mobbade pÄ skolorna (Socialstyrelsen, 2009). VÄr studie syftar till att kartlÀgga hur en skola lyckas nÄ ut med sin antimobbningsplan till eleverna. Skolan dÀr studien Àr gjord har ett eget utformat antimobbningsprogram dÀr vi via enkÀter tar reda pÄ om och hur eleverna uppfattar skolans förebyggande arbete mot mobbning och krÀnkande behandling. Dessa enkÀter har innehÄllit öppna frÄgor i förhoppning om att fÄ eleverna att tÀnka efter pÄ hur de svarar.

Betydelsen av den fysiska arbetsmiljön i förhÄllandet till lÀrandet. : En studie om elevers uppfattning och koppling mellan sitt lÀrande och den fysiska arbetsmiljön pÄ de yrkesförberedande programmen i Ärskurs tvÄ.

Syftet med denna studie Àr att undersöka om det finns nÄgon betydelse av den fysiska arbetsmiljön i förhÄllandet till lÀrandet. Undersökningen Àr gjord med hjÀlp av litteraturstudier och enkÀter som besvarats av elever pÄ fem yrkesförberedande program i Ärskurs tvÄ.  I resultatet framkom elevernas syn pÄ skolans och den arbetsplatsförlagda utbildningens fysiska lÀrandemiljö. Exempel pÄ förhÄllanden som eleverna uppmÀrksammade var ventilation, ljus, mÄltidsmiljön och lÀraren. Enligt litteraturstudierna var det ett flertal faktorer i den fysiska arbetsmiljön som pÄverkar lÀrandet sÄsom ljud, ljus, ventilation och underhÄllsskicket av arbetsmiljön.Nyckelord: LÀrande, fysisk arbetsmiljö, ergonomi, skolans innemiljö, mÄltidsmiljö..

"Det Àr ju ofta tjejerna inte vill spela och alla killar vill" : hur elever agerar och tÀnker kring genusperspektivet i idrottsÀmnet.

Syftet med studien Àr att ur ett elevperspektiv synliggöra genusmönster i skolans idrottsundervisning. Detta för att bidra till kunskap om och förstÄelse för hur genusmönster kan prÀgla idrottsundervisningen ur ett sÄvÀl barn- som genusperspektiv. Om tidigare könsmönster, speciellt i skolans idrottsÀmne, ska kunna förÀndras mÄste vi fÄ mer kunskap om barns tankar kring detta. Enligt Halldén (2003) Àr barns inflytande betydelsefullt vid förÀndringar av barnens rÀtt i samhÀllet. I studien problematiseras frÄgestÀllningarna enligt följande:?Hur uppfattar pojkar och flickor i de tidiga Ären i grundskolan skolans idrottsÀmne ur ett genusperspektiv??Vilka positioner och relationer skapas av pojkar och flickor inom ramen för skolans idrott i de aktuella klasserna?I studien anvÀndes kvalitativa undersökningar med observationer av idrottslektioner samt enskilda elevintervjuer för att fÄ inblick i elevernas perspektiv pÄ skolans idrottsÀmne.

<- FöregÄende sida 4 NÀsta sida ->