
Sökresultat:
619 Uppsatser om Sexuell dominans - Sida 8 av 42
"The love that dare not speak its name" : om sexuell läggning och flyktingskap
The purpose of this composition was to examine which international and Swedish laws exist to govern the protection of asylum seekers claiming persecution on the grounds of sexual orientation. Additionally I wanted to look at what the need for such a right to refuge would be based upon, i.e. why asylum seekers ought to be granted such protection. In order to fulfil my objectives I based my material on international and Swedish laws, comparing these to studies of what negative impact growing up and living as homosexual in an oppressed environment can have on the individual, psychologically and socially. To highlight and exemplify my material I used Iran as a case-study to reflect my facts upon.I found that there has been, and still seems to be a lack of interest in and commitment to the persecution of homosexuals around the world.
En förlorad maskulinitet : Mäns upplevelser efter behandling av prostatacancer
Prostatacancer är idag den vanligaste cancerformen hos svenska män. Prognosen för överlevnad är god och män blir tvungna att leva med de biverkningar som uppstår efter behandling av sjukdomen. Att prata om sexualitet är idag tabu och sjuksköterskor undviker att informera och undervisa sina patienter om sexuell hälsa. Syftet med denna studie var att beskriva hur män upplever att behandling av prostatacancer har påverkat deras sexuella hälsa. Studien genomfördes som en litteraturöversikt där 12 kvalitativa artiklar analyserades.
Faktorer som är relaterade till sexuella svårigheter hos diabetespatienter
Diabetes mellitus är en folksjukdom som ökar mer och mer för varje år. Att drabbas av diabetes innebär behov av livsstilsförändring som kräver kunskap om sjukdomens inverkan på individen. Det har länge varit känt att diabetes kan orsaka förändringar i sexualiteten. Omvårdnadens syfte är att stärka hälsa och förebygga sjukdom, att främja läkande och välbefinnande samt att underlätta liv med långvarig sjukdom, handikapp och lidande. Syftet med studien var att beskriva vilka faktorer som är relaterade till sexuella svårigheter hos diabetespatienter.
Homo, gay, flata - är inte det samma sak? En diskursanalytisk intervjustudie med icke-heterosexuella kvinnor
Based upon theories founded on social constructionism, and criticism raised against these theories, this study aims to present a more complex perspective on non-heterosexuality from what has earlier been presented in Swedish lesbian, gay, bisexuality and transsexuality research. Fourteen semi-structured interviews with non-heterosexual women were analyzed using a discourse analytic approach. Four discourses about sexuality were described: "definition, preferably as either-or (heterosexual or homo-sexual)", "normality", "sexuality as constant and unchangeable", "sexuality as homogenous". Different ways of relating to and challenging the positions offered through these discourses were discussed. In conclusion, the study discussed which implications these findings have for psychologists working with non-heterosexual women, and how discursive positioning can be understood from within a psychological framework..
Personers upplevelser av sexualitet efter en ryggmärgsskada : En litteraturstudie
En ryggmärgsskada drabbar ofta unga personer mitt i livet, det innebär att många kroppsliga funktioner blir nedsatta eller förloras. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva personers upplevelser av sexualitet efter en ryggmärgsskada. En systematisk litteratursökning genomfördes vilket resulterade i tio vetenskapliga studier, publicerade åren 1989-2011. Dessa analyserades med kvalitativ manifest innehållsanalys med induktiv ansats, analysen resulterade i fem kategorier: Att stänga ute sin sexualitet, Att sakna information om sexualitet, Att kroppen är ett hinder, Att självbild och relationer påverkas, Att upptäcka nya sätt till sexuell njutning. Personer upplevde sig som mindre attraktiva efter skadan och hade svårt att skapa nya relationer, de upplevde att de fick för lite information om sexualitet.
Sexuella anspelningar i TV-reklam
TV-reklam blir allt mer utmanande för att lyckas urskilja sig från mängden och användandet av sexuella anspelningar i TV-reklam blir allt vanligare. Syftet med denna uppsats var att belysa konsumenters uppfattning om vad som utgör en sexuell anspelning i TV-reklam samt huruvida den är acceptabel eller inte. Vi ville också kartlägga skillnaderna mellan män och kvinnors och mäns uppfattning när det gäller dessa frågor. För att uppfylla syftet med denna uppsats genomfördes två fokusgruppintervjuer, en bestående av bara kvinnor och en bestående av bara män. Studien visade att det finns ett antal grundkriterier som kan sammanfogas på olika sätt för att skapa en sexuell anspelning i en TV-reklam.
Sexuell påverkan och coping vid behandling av cervixcancer en litteratur studie
Hansson, L & Nielsen, S. Sexuell påverkan och coping vid behandling av
cervixcancer. Examensarbete i omvårdnad 15 högskolepoäng. Malmö högskola:
Hälsa och samhälle, Utbildningsområde omvårdnad, 2010.
Syftet med denna litteraturstudie var att belysa hur sexualitet och kvinnlighet
påverkas hos kvinnor som behandlats för cervixcancer, samt de copingstrategier
kvinnorna använder sig av. Metoden var en litteraturstudie som byggde på åtta
vetenskapliga artiklar.
Individuella upplevelser av sexuallivet efter en förvärvad hjärnskada-en intervjustudie
Det finns tidigare studier som visat att sexuallivet påverkats efter förvärvade hjärnskador. I denna studie avsågs att lyfta personernas individuella perspektiv. Intervjustudien omfattar nio personer som förvärvat en hjärnskada för mer än ett år sedan, och som deltagit i hjärnskaderehabilitering vid Skånes universitetssjukhus. Åldern på deltagarna varierade mellan 25 och 64 år, och ålder vid skadetillfälle eller insjuknande var 16-55 år. Frågeställningar i uppsatsen var huruvida personerna i studien upplevt förändringar i sexuallivet efter att ha förvärvat en hjärnskada, och hur personerna hanterat detta, samt om det förekom skillnader i mäns och kvinnors upplevelse.
Patienters upplevelse av sexuell förmåga efter radikal prostatektomi till följd av prostatacancer.
Bakgrund: Hysterektomi är ett vanligt förekommande ingrepp som kan påverka kvinnans sexualitet. Sexualitet är en viktig del av varje människa och innefattar allt från könsroller till reproduktion. Då det kan upplevas som ett tabubelagt ämne inom hälso- och sjukvård behövs mer kunskap för att kunna ge en bättre omvårdnad. Syfte: Syftet var att belysa kvinnors upplevelser av sexualitet efter hysterektomi, med tonvikt på kvinnor i fertil ålder. Metod: Litteraturöversikt med 16 vetenskapliga artiklar från databaserna Cinahl, PubMed och PsykINFO varav 13 kvantitativa, en kvalitativ och två med mixad design.
Ungas Sexualitet - Kan sjuksköterskan bidra till ökad sexualitet?
Bakgrund: Över hela världen finns brister i ungdomars sexuella hälsa. Det är inte helt ovanligt med könssjukdomar och oönskade graviditeter. Tidigare forskning visar att det här problemet har funnits länge men att inte mycket har gjorts för att ändra på det. Syfte: Syftet med den här litteraturöversikten är att belysa hinder och möjligheter gällande sexualundervisning och rådgivning utifrån sjuksköterskans hälsofrämjande arbete. Metod: En litteraturöversikt med sökning efter material i databaserna Cinahl och Scopus.
Homosexuella polismäns upplevelse av diskriminering på arbetsplatsen : intervjuer med fem homosexuella poliser i Stockholm
Studiens syfte var att öka förståelsen och kunskapen om hur upplevelsen av diskriminering, på grund av sexuell läggning, hos öppet homosexuella män inom stockholmspolisen kan se ut. Studiens frågeställningar var: (1) Upplever informanterna, vilka är öppet homosexuella män anställda inom Polisen i Stockolm sig diskriminerade? (2) om det finns en upplevelse av diskriminering, hur upplevs den av informanterna och i vilka former förekommer den? För att besvara frågeställningarna tillämpades en kvalitativ metod där djupintervjuer genomfördes med fem öppet homosexuella polismän arbetande inom Stockholmspolisen. Gemensamt för samtliga informanter var att upplevelsen av diskriminering mot dem själva var låg. IP menade dock att de upplever en jargong på arbetsplatsen som rymmer en negativ inställning till homosexuella i form av bland annat nedvärderande kommentarer.
Livskvalitét hos personer med multipel skleros : En litteraturöversikt
Idag lever ett stort antal människor med Multipel Skleros (MS) av varierande grad i Sverige. MS påverkar livskvaliteten negativt genom att personen kan få koordinationsstörningar, känselnedsättning, miktionsbesvär samt problem med gångfunktionen och den sexuella funktionen. Det finns många studier gjorda på livskvalitet hos personer med MS men dock ingen gemensam litteraturöversikt och sammanställning av dess resultat. Syftet med studien var att analysera den hälsorelaterade livskvaliteten hos personer med MS utifrån granskning och sammanställning av studier där mätinstrumentet MSQOL-54 använts. En litteraturöversikt med fem studier har genomförts där det kvantitativa mätinstrumentet MSQOL-54 använts.
Könssegregering inom ledningsgrupper i den svenska skogsbranschen
Denna rapport identifierar den könssegregering som förekommer inom ledningsgrupper i den svenska skogsbranschen. Detta görs genom en kvantitativ undersökning där fokus ligger på att numerärt beskriva fördelningen av kvinnor och män inom ledningsgrupperna. Mer specifikt har kvinnlig dominans identifierats bland HR- och informationschefer och en jämlik fördelning mellan könen på tjänsten ekonomi/finans-chef. På resterande tjänster inom ledningsgrupperna finns en kraftig dominans av män. Vidare fördjupas analysen genom en kvalitativ undersökning och litteraturstudie.
En litteraturöversikt : Att beskriva vad som påverkar kvinnors sexualitet efter behandling för äggstockscancer
Background: Ovarian cancer affects many women worldwide. Tumors that grow in the genitalia and pelvis have because of its placement a large threat to the sexual ability. Treatment for ovarian cancer may lead to the sexual possibilities inhibited. Sexual health is a state of physical, mental, emotional and social well-being related to sexuality. Sexual health can be experienced in spite of disease, dysfunction or infirmity.
Tolkningen utav asylutredningsmetodik : Är asylhandläggares tolkning utav asylutredningar för sexuell läggning lika?
The purpose of this study was to analyze the level of the uniform way of interpretation from the Swedish asylum officers at the Swedish Migration Board, of asylum investigations for asylum seekers who claim sexual orientation as reason of refuge. The interviews with the officers were analyzed in relation to the policy document with investigation- guidelines and methodology.The results of the study showed that there was a uniform way to conduct asylum investigations and interpret the policy document, this despite that the document was found to be ambiguous in certain aspects. The uniform interpretation of the asylum officers was explained by the knowledge and understanding that exists within institutional organizations. This because the asylum officers at the Swedish Migration Board might have similar experience, knowledge and also the demands related to asylum investigations.The uniform interpretation demonstrated a strong similar common understanding of investigative work within the agency. This suggests a certainty that the investigations are carried out in a similar way regardless of which asylum officer within the institution conducting the investigation which indicates a well-functioning ?rule of law? for the asylum seekers. .