Könssegregering inom ledningsgrupper i den svenska skogsbranschen
Denna rapport identifierar den könssegregering som förekommer inom ledningsgrupper i den svenska skogsbranschen. Detta görs genom en kvantitativ undersökning där fokus ligger på att numerärt beskriva fördelningen av kvinnor och män inom ledningsgrupperna. Mer specifikt har kvinnlig dominans identifierats bland HR- och informationschefer och en jämlik fördelning mellan könen på tjänsten ekonomi/finans-chef. På resterande tjänster inom ledningsgrupperna finns en kraftig dominans av män. Vidare fördjupas analysen genom en kvalitativ undersökning och litteraturstudie. Dessa studier har som mål att svara på varför den påvisade könssegregeringen förekommer samt vilka effekter det får på branschen och organisationerna i fråga. Vårt svar på varför det förekommer segregering av könen i ledningsgrupper är:
? uttryckta skillnader i intresse och karriärval
? stark manlig och kvinnlig kultur i organisationen
? segregeringen betraktas inte som ett problem
? rekryteringsbasen för ledningsgruppens olika tjänster är ojämnt fördelad
Resultatet visar tendenser till en förekommande skillnad mellan vad vd respektive HR-, information-, och ekonomichef anser om fördelning av makt inom ledningsgruppen. Könssegregeringen i ledningsgrupperna anser vi får följande effekter:
? sämre konkurrenskraft för organisationerna
? en förstärkt bild av de socialt konstruerade könsrollerna
? brist på kvinnliga förebilder på tjänsterna med högst makt
? kompetensförluster inom organisationen
Den främsta slutsatsen är att ett meritokratiskt samhälle där prestation ligger till grund för rekrytering och avancemang i karriären är en förutsättning för att skogsbranschen skall försätta att vara konkurrenskraftig på en global marknad.