
Sökresultat:
2044 Uppsatser om Samspel - Sida 6 av 137
Förskolans matsituation : Ett tillfälle för samspel och inflytande
Syftet med studien är att undersöka Samspelet mellan de yngsta barnen och pedagogerna i matsitua-tionen på en förskola. Vilket inflytande barn ges är nära sammanlänkat med pedagogernas medve-tenhet om makten de har i rollen som vuxna. Frågeställningarna är:? Hur Samspelar pedagogerna och barnen i matsituationer?? Vilket inflytande ger pedagogerna till barnen i matsituationer?För att få svar på våra frågeställningar har vi använt oss av videoobservationer. Observationerna har gjorts på en avdelning med nio tvååringar.
Samspel över gränserna? : En studie över specialpedagogikens samspel med idrott och hälsa
I tidigare forskning nämns sällan idrott och hälsa kopplat till specialpedagogik. Det finns forskning som berör båda kunskapsområdena som är överens om att det är upp till den enskilda läraren i idrott och hälsa att skapa en inkluderande undervisning. Forskning visar att ämnet idrott och hälsa betraktas som ett lågprioriterat ämne. I forskningen framkommer det att specialpedagogen gör stor nytta som kvalificerad samtalspartner genom reflekterande handledning av skolans personal.Syftet med arbetet är att undersöka vad lärare i idrott och hälsa och specialpedagoger upplever om Samspelet mellan specialpedagogik och idrott och hälsa. Syftet besvaras genom kvalitativa intervjuer med åtta pedagoger, fyra specialpedagoger och fyra lärare i idrott och hälsa, fördelat på fyra skolor.Resultatet visar att det sällan förekommer ett uttalat Samspel mellan lärare i idrott och hälsa och specialpedagoger.
Pedagogens roll i barns (tidiga) samspel
Examensarbetets övergripande syfte är att mot bakgrund av litteratur inom området studera erfarna pedagogers förhållningssätt i barngrupper i allmänhet samt med barn som har svårigheter i Samspelet med andra barn och vuxna i förskolan. Datainsamlingen har skett i form av en kvalitativ intervjustudie, där sex pedagoger inom förskolan har deltagit. Dessa pedagoger har alla lång erfarenhet av arbete i barngrupper, och vi har varit angelägna om att nå pedagogernas erfarenheter av barns tidiga Samspel och deras syn på sin roll i detta Samspel. Resultatet visar på att pedagogerna i stor utsträckning använder sig av sin person i arbetet med barnen. Det visar också på vikten av att vara medveten om sitt förhållningssätt och lyhörd gentemot barnen, och att arbeta långsiktigt.
Projektledares uppfattningar av lärande i projektarbete
Studien behandlar projektledares uppfattningar av lärande i projektarbete.
Valet av yrkesgrupp projektledare, beror på att projektledare ofta tilldelas
nya projekt vilka de snabbt är tvungna att sätta sig in i. För att ett projekt
ska fungera och lärande ska uppstå är det ett måste att alla deltagare har goda
relationer och ett bra Samspel. Syftet med studien är att nå en ökad förståelse
av projektledares uppfattningar av lärande inom projektarbete. Fenomenografiska
ansatsen valdes då variation är viktigt för att fånga så olika uppfattningar
som möjligt.
Vägledande samspel i skolan
Syftet med min uppsats är att undersöka hur arbetet med International Child Development Programme (ICDP), Vägledande Samspel, fungerar i skolan. Jag vill se hur pedagogerna som utgår från ICDP arbetar i den vardagliga verksamheten och även ta reda på pedagogernas inställning till att arbeta med ICDP. Jag vill undersöka detta eftersom ett gott förhållningssätt är ytterst viktigt för ett bra Samspel. Vidare vill jag undersöka om det finns några svårigheter när man arbetar med ICDP och vad det i sådana fall kan vara. För att ta reda på detta ska jag genomföra intervjuer med pedagogerna samt observera dem under lektionstid i klassrummet.
Att bevittna,benämna och baka en kaka : En studie av uppfattningar om gott kollegialt samspel, ur några undersköterskors perspektiv
Denna kvalitativa studie har med utgångspunkt i det sociokulturella perspektivet undersökt fenomenet Samspel mellan kollegor. Studiens syfte var att undersöka uppfattningar om gott kollegialt Samspel, utifrån några undersköterskors perspektiv, och urvalsgruppen bestod av sju yrkesverksamma undersköterskor från fem olika arbetsplatser. För att genomföra studien användes en fenomenologisk ansats och metoden fokusgruppssamtal och empirin analyserades tematiskt. Studiens resultat utgjordes av fem gemensamma teman, som kallades Samspelsnycklar: Att investera och se varandra i arbetet, Att sträva efter att vara ett lag, Att arbeta utifrån tillit och jämlika Samspelsvillkor, Att kunna förmedla och variera arbetsattityd, Att kunna ge och be om hjälp med respekt. Resultatet analyserades med begrepp från Wengers teori Communities of practice och genom det framkom att uppfattningar om ett gott kollegialt Samspel i omvårdnadspraktiken kan sägas innehålla samma grundfaktorer som utgör en etablering och utveckling av en praktikgemenskap.
Lärares uppfattningar av samspel i undervisningen
Syftet med studien är att nå en ökad förståelse av lärares uppfattningar av Samspelet som pågår i klassrummet mellan lärare och elev. Ansatsen som används är inspirerad av den fenomenografiska. Den fenomenografiska ansatsen innebär att man försöker beskriva människors kvalitativt skilda uppfattningar av ett fenomen, ur ett andra ordningens perspektiv. Anledningen till att vi inte fullt utgått ifrån fenomenografin beror på att vi frångått dess grunder i databearbetningen då vi stött på svårigheter. Metoden som använts för datainsamlingen är intervju av halvstrukturerad art.
#Identitet #Socialt samspel : En studie om sociala mediers påverkan på ungdomar
Studiens syfte var att beskriva och analysera hur ungdomar anser att sociala medier påverkar identitet och socialt Samspel ungdomar emellan. Genom en fokusgruppsintervju har ungdomar kommit till tals och sinsemellan fått chansen att diskutera frågor kring sociala mediers påverkan på såväl, beteenden och delaktighet, som självbilden. Resultatet ger en bild av att sociala medier riskerar att få konsekvenser på ungdomarnas självbild och interaktion. Främst då fokus hamnat på att via sociala medier förmedla och upprätthålla bilden av sig själv som den perfekta, med dyr livsstil och sunda levnadsvanor. Vilket ungdomarna anser problematiskt, stressfullt och ångestladdat, den negativa påverkan är dock bara en sida och de sociala medierna framstår som viktiga arenor i ungdomars liv..
Barns samspel i den fria leken : en observationsstudie
Syftet med undersökningen är att jag ska få kunskaper om hur fyra- och femåringar Samspelar i den fria leken. Jag har formulerat följande frågeställningar: Hur ser Samspelet ut mellan barnen i den fria leken? Hur får barn tillträde till lek? Hur agerar de barn som inte får tillträde till lek?Som metod i min undersökning har jag använt observationer där jag dokumenterat genom att anteckna. Jag har sett fler exempel på Samspel mellan barn där leken och fantasin har blommat ut. I Samspel som fungerat sker leken på samma villkor för de inblandade och barnen spinner vidare på varandras idéer.
De yngsta barnens samspel i tamburen
Bakgrund:Omsorgs- och rutinsituationer är viktiga hörnstenar i arbetet med de yngsta barnen på förskolan. Trygga miljöer där barnen och pedagogerna Samspelar betyder mycket för barnens utveckling, men hinner barn och pedagoger interagera i den utsträckning som vore önskvärd? Om inte, vad är det då som hindrar dem? I vår studie ville vi ta reda på hur Samspel sker inom ett av dessa områden och valde ut tamburen med av- och påklädning, som den arena vi ville undersöka närmare.Syfte:Vårt syfte med arbetet var att se hur små barns Samspel ser ut och hur denna interaktion kommer till uttryck i tamburen. De frågeställningar vi valde var:? På vilket sätt uttrycker de yngsta barnen en vilja eller ovilja till Samspel i tamburen?? På vilket sätt medverkar pedagogen i Samspelet mellan barnen?Metod:Vårt resultat bygger på en observationsstudie där vi valde att genomföra videoobservationer på en avdelning vid fem olika tillfällen och samtidigt komplettera dessa genom att skriva ner vad vi såg för hand.
Barn med svårigheter i sociala samspel : En studie kring hur pedagoger i förskolan definierar och jobbar med barn med svårigheter i sociala samspel
Syftet med studien är att få fördjupad förståelse av hur pedagoger i förskolan definierar och jobbar med barn med svårigheter i sociala Samspel. Det är en kvalitativ studie som utgår ifrån intervjuer av tio förskollärare som arbetar med åldrarna ett till sex år.De huvudsakliga resultaten som framkommer är att pedagogerna definierar barn med svårigheter i sociala Samspel främst utifrån hur miljön påverkar men också utifrån att barnet har svårigheter inom sig själv. De lyfter fram att barnet kan uppvisa ett utagerande eller inåtvänt beteende där det senare är lättare att missa. Förekomsten av barn med sociala Samspelssvårigheter upplevs ha ökat genom åren och det finns tre till fem barn i en barngrupp som har dessa svårigheter. De arbetssätt som nämns vara de mest effektiva med barn som har svårigheter i sitt sociala Samspel är dels ett proaktivt arbetssätt där miljöns betydelse och en närvarande pedagog framhävs.
Lärares uppfattningar av samspel i undervisningen
Syftet med studien är att nå en ökad förståelse av lärares uppfattningar av
Samspelet som pågår i klassrummet mellan lärare och elev. Ansatsen som används
är inspirerad av den fenomenografiska. Den fenomenografiska ansatsen innebär
att man försöker beskriva människors kvalitativt skilda uppfattningar av ett
fenomen, ur ett andra ordningens perspektiv. Anledningen till att vi inte fullt
utgått ifrån fenomenografin beror på att vi frångått dess grunder i
databearbetningen då vi stött på svårigheter. Metoden som använts för
datainsamlingen är intervju av halvstrukturerad art.
Vägledande samspel. En studie av ett förbättringsarbete i förskolan
SyfteStudiens syfte är att studera hur ICDP (International Child Development Programme), på svenska kallat Vägledande Samspel, har initierats, implementerats och om det institutionaliserats i förskolan i en mindre svensk kommun. ICDP - Vägledande Samspel är ett program som avser utveckla Samspelet mellan barn och vuxna. Programmet har genomförts som ett förbättringsarbete och studien avser särskilt undersöka vilka konsekvenser det fått för barn i behov av särskilt stöd. TeoriStudien utgår från ett systemteoretiskt och utvecklingsekologiskt perspektiv i vilket förändrade insatser för barn i behov av särskilt stöd utgjorde den yttersta beståndsdelen i förbättringsarbetets genomslag. Operativt användes en begreppsapparat kring skolutveckling som belyser hur förbättringsarbetet initierats, implementerats och institutionaliserats.MetodSom metod har kvalitativa intervjuer använts.
Barns lek - ett socialt samspel : Pedagogers användning av olika samspelsformer i förskolan
Förskolan kan vara en fantastisk arena för barn att lära känna andra barn på och få möjlighet att skapa sig kunskap och förståelse för andra människor. När barn träffas börjar de oftast leka på olika sätt, vilket utvecklar deras sociala Samspel. Under vår utbildning som blivande förskollärare har vi problematiserat kring vilken roll pedagoger har i barns lek för att på bästa sätt stödja barnen i deras Samspel. Syftet med studien är således att skapa en förståelse för vad pedagogerna anser vara lekens styrkor, hur pedagoger ser på sin närvaro och hur de kan stödja och stimulera det sociala Samspelet i leken. Metoden som använts har varit kvalitativ med intervjuer av sex pedagoger på tre olika förskolor.
-Mitt språk är sjukt! My language is sick!
Syftet med denna undersökning var att genom kvalitativa intervjuer belysa hur personal på två förskolor, där man arbetar med TAKK (Tecken som Alternativ/Kompletterande Kommunikation), ser på användningen av TAKK i arbetet med barn i åldrarna ett till fem år. Våra frågeställningar är om personalen anser att användning av TAKK gynnar barnens språkutveckling och om det gynnar Samspelet i barngruppen.
Vårt resultat visar att våra informanter anser att TAKK gynnar alla barns utveckling i språk och Samspel. De barn som är i behov av det stöd som tillämpningen av TAKK kan medföra kan Samspela och kommunicera med de andra barnen på grund av att alla barn i barngruppen är med i integreringen av TAKK i förskolan. Genom ett fungerande Samspel minskar konflikterna mellan barn. Vår slutsats visar på att TAKK gynnar alla barns språkutveckling oavsett om det finns ett direkt behov av kommunikationsstöd eller inte..