Sökresultat:
1536 Uppsatser om Samhällsfarliga konflikter - Sida 58 av 103
Hur kan inköp av indirekta varor effektiviseras och organiseras? : En fallstudie av MIAB-koncernen
Denna uppsats har till syfte att beskriva MIAB-koncernens hantering av inköp av indirekta varor och utveckla idéer kring hur inköpen kan effektiviseras och organiseras.Aktuella litteraturstudier för inköp av indirekta varor har gjorts av modern inköpsteori och kompletterats av teorier kring kommunikation. Data har samlats in frÄn fallföretagens huvudböcker och genom individuella intervjuer. En analys har sedan gjorts utifrÄn den genomgÄngna teorin och insamlad data.Företagen inom koncernen har vuxit mycket vilket medfört nya möjligheter till kostnadsreduceringar för inköpen av indirekta varor. Kan kostnader för inköp av indirekta varor minskas pÄ grund av organisering och rationalisering förbÀttras företagens resultat oavkortat. En mer strukturerad inköpsfunktion skulle kunna sÀtta fokus pÄ inköpen och rationalisera kostnader och bidra till en ökad lönsamhet.
LO och kampen om den svenska modellen : En diskursanalys av Vaxholmskonflikten
Denna uppsats avhandlar hur LO ser pÄ sig sjÀlva i en tid dÄ globaliseringen av arbetsmarknaden innebÀr nya utmaningen för LO och fackföreningsrörelsen i stort. Konflikter med utlÀndska företag blir allt vanligare och vi har valt att analysera LO-tidningens framstÀllning av Vaxholmskonflikten, den konflikt som utbröt dÄ LO-förbundet Byggnads satte det lettiska byggföretaget Laval un Partneri i blockad.Syfte Àr att med en diskursanalytisk ansats studera framstÀllningen av Vaxholmskonflikten i LO-tidningen för att dÀrigenom undersöka hur LO ser pÄ sig sjÀlva och sin omvÀrld. Med andra ord Àr frÄgan om hur LO konstituerar sin identitet och ideologi i artiklarna kring Vaxholmskonflikten central i vÄr analys.Vi har i vÄr analys kunnat se hur LO artikulerar tvÄ motstridiga sÀtt att se pÄ sÄvÀl konflikten i Vaxholm som pÄ övriga politiska frÄgor, tvÄ sÀtt som vi valt att kalla vÀlfÀrdsdiskursen och konkurrensdiskursen. BÄda diskurserna Àr sÄvÀl politiska som ideologiska och eftersom konkurrensdiskursen Àr LO:s konstruktion av dom andra stÄr den för allt det som LO inte Àr och som de inte identifierar sig med. De andra bestÄr enligt LO av en mÀngd grupperingar och institutioner som inte delar LO:s Äsikter kring fallet i Vaxholm och/eller i andra politiska frÄgor rörande den svenska arbetsmarknadsmodellen..
Organisationsklimatet pÄ avdelning Teknik och gator i PiteÄ kommun
Tidigare forskning har visat att en god organisationskultur bland annat ger arbetstillfredsstÀllelse, rollklarhet och effektivitet. Organisationsklimat Àr medarbetarnas sammantagna perceptioner av organisationen och kan ses som en ytlig, mer tillfÀllig och lÀttare mÀtbar aspekt av kulturen. Syftet med detta examensarbete Àr att undersöka och mÀta organisationsklimatet vid PiteÄ kommuns avdelning Teknik och gator (TG). UtifrÄn tio klimatdimensioner mÀttes organisationsklimatet i en enkÀtundersökning i vilken 88 procent av avdelningens medarbetare deltog. Resultatet visar en hög nivÄ pÄ samtliga dimensioner, vilket indikerar ett kreativt och innovativt klimat.
Döden Àr varken röd eller vit : En studie av det finska inbördeskrigets döda kvinnor 1918
I denna uppsats undersöker och identifierar jag sprÄkliga strategier i kampanjtexter frÄn Försvarsmakten. Undersökningen syftar till att med hjÀlp av en sociosemiotisk analys kartlÀgga de modellÀsare som konstrueras i Försvarsmaktens rekryteringskampanjer för grundlÀggande militÀr utbildning. Undersökningsmaterialet bestÄr av printannonser frÄn tre kampanjer genomförda mellan Är 2012 och 2013. Metoden för undersökningen Àr lÄnad frÄn Anders Björkvalls avhandling svensk reklam och dess modellÀsare och bestÄr av en analysmodell baseras pÄ Hallidays systemisk-funktionella grammatik. Modellen tar fasta pÄ textens textuella, ideationella och interpersonella betydelser sÄvÀl som textens rekontextualisering.
Handel och protektionism : En spelteoretisk analys av stÄltvisten mellan EU och USA 2001-2003
Uppsatsen syfte Àr att med hjÀlp av spelteori strukturera och analysera det strategiska spelet bakom USA och EU:s protektionistiska agerade i den handelstvist rörande stÄl som Àgde rum 2001-2003. Med det som bakgrund vill uppsatsen visa pÄ vilka alternativa val aktörerna kunde ha gjort och slutligen föreslÄ förÀndringar för att öka incitamenten för aktörerna att bevara ett handelssamarbete. Uppsatsen fann med stöd av spelteori och grundlÀggande handelsteori att aktörerna agerade rationellt i spelets alla sekvenser och att avvikelsen frÄn samarbetsstrategin i huvudsak berodde pÄ det politiska spelet som Àgde rum i USA och de preferenser det republikanska partiet och Bush-administrationen hade. EU spelade under konfliktens gÄng en strategi som tillÀt en ÄtergÄng till samarbetet snart efter det att USA tog bort sina tullar. För att öka aktörers incitament att bevara handelssamarbeten bör WTO:s roll stÀrkas, lobbying regleras och konsumenternas inflytande stÀrkas.
Kvinnomisshandlare : en diskursanalys av den offentliga bilden
Uppsatsens syfte har varit att med hjÀlp av diskursanalys beskriva och i viss mÄn analysera den offentliga bilden av kvinnomisshandlare. FrÄgestÀllningarna har varit: vilka begrepp Àr centrala i beskrivningarna av mÀnnen? Vad innebÀr det för bilden av mÀnnen att just dessa begrepp Àr de centrala? Vad kan vara anledningen till att just dessa begrepp Àr de centrala? Tidigare forskning med samma forskningsfrÄga Àr obefintlig, men forskning om kvinnomisshandel som samhÀllsproblem och kunskapsfÀlt har visat att en könsmaktsförstÄelse av mÀns vÄld mot kvinnor har blivit allt mer dominerande. Trots detta finns det fortfarande konflikter kring förklaringsmodeller. Forskning om kvinnomisshandel har ofta ett feministiskt perspektiv, vilket denna uppsats har valt bort med förhoppningen att nya perspektiv ger ny kunskap.Urvalet har bestÄtt av tvÄ av Statens Offentliga Utredningar (SOU).
"Som feminist mÄste man vara pedagogisk" : en diskursanalys av samtal om jÀmstÀlldhetsarbete
Uppsatsens syfte Àr att undersöka jÀmstÀlldhet som en samtida svensk diskursordning, med fokus pÄ konflikter mellan olika diskurser inom den. Metoden bestÄr av diskursanalys av material frÄn tre fokusgrupper med kvinnor som har erfarenhet av jÀmstÀlldhetsarbete inom partipolitiken, högskolan och nÀringslivet. UtgÄngspunkten Àr att diskurser Àr betydelsebÀrande system som Àr relativt stabila över tid, som skapas genom kampen mellan olika aktörer med intressen i diskursernas utformning. UtifrÄn tidigare forskning framstÄr tvÄ aktörer vara sÀrskilt relevanta: vÀlfÀrdsstaten och kvinnorörelsen. Analysen av materialet visar att tvÄ diskurser kan urskiljas, som delvis kan relateras till dessa aktörer.
Feedback i musik och engelska ? Hur gör man?
Studiens syfte var att undersöka förskollÀrares och lÀrare i fritidshems syn pÄ utomhuspedagogik. De frÄgestÀllningar vi ville ha svar pÄ var: Vad innebÀr utomhuspedagogik för lÀrare? PÄ vilket sÀtt uppfattar lÀrare att de arbetar med utomhuspedagogik? Vilka möjligheter och hinder uppfattar lÀrare att det finns med utomhuspedagogik? För att fÄ svar pÄ dessa frÄgestÀllningar anvÀnde vi oss av kvalitativa intervjuer som metod dÀr Ätta lÀrare frÄn tre olika skolor deltog. Resultatet visade att utomhuspedagogik för lÀrarna innebÀr att undervisningen flyttades ut frÄn klassrummet och anpassas efter den plats och miljö dÀr lÀrandet sker. LÀrarna uppfattade att alla ÀmnesomrÄden gÄr att bedriva utomhus samt att lÀrandet som sker Àr mer praktiskt och sinnligt jÀmfört med lÀrandet som sker i klassrummet.
Arbetslaget och fotbollslaget : en fallstudie om social identifikation med multipla grupper
Syftet med denna uppsats var att undersöka hur individer pÄverkas i sin yrkesidentitet och i sitt yrkesutövande av att vara medlem i ett amatörfotbollslag tillsammans med sina kollegor. Haslam et al talar om social identifikation och hur individen pÄverkas av att identifiera sig med grupper. VÄr tes var att flera av de positiva effekter som forskningen har sett mellan fysisk aktivitet och idrott gÄr att förklara med en starkare sammanhÄllning och en positiv sjÀlvbild. Vi ville Àven undersöka om den starkare sammanhÄllningen med laget kunde pÄverka relationen med den övriga organisationen negativt. För att svara pÄ vÄr frÄgestÀllning har vi genomfört en fallstudie pÄ ett fotbollslag i en företagsförening ansluten till Korpen.
Borderline personlighetsstörning och BipolÀr sjukdom : Bakgrund och bemötande
I Sverige idag finns det grovt uppskattat mellan 140 000-210 000 personer med BipolÀrsjukdom eller Borderline personlighetsstörning (Bps). Mötet med dessa personer kan ibland vara svÄra och komplicerade. Tanken med denna rapport Àr att lÀsaren skall fÄ en teoretisk grund i vad diagnoserna innebÀr och hur man kan kÀnna igen symtom. UtifrÄn denna teoretiska grund ska lÀsaren Àven fÄ kunskap om hur bemötandet av personer med bipolÀr sjukdom eller Bps bör gÄ till för att undvika konflikt. Avsnittet om bemötande bygger pÄ intervjuer av personal med erfarenhet frÄn olika psykiatriavdelningar.
Meningsskapande förhandlingar om ords betydelser i klassrumssamtal med vuxna andraprÄkselever
Studien har gjorts pÄ en avdelning pÄ en förskola som till stor del bestÄr av asylsökande barn. Studien syftar till att undersöka hur barn med ett begrÀnsat gemensamt verbalt sprÄk leker utifrÄn ett barnperspektiv. För att komma nÀrmare ett barnperspektiv har metoden varit videoetnografisk metod i kombination med fÀltanteckningar och informella samtal med pedagogerna pÄ avdelningen. Studien utgÄr frÄn en fenomenologisk ansats som intresserar sig för kroppens meningsskapande. Resultaten visade att barnen hade ett stort engagerande intresse för att ha roligt med varandra.
Att leda organisationer- Viktiga managementaspekter för en ledare att ta hÀnsyn till
MĂ„lsĂ€ttningen med kursen management Ă€r enligt kursbeskrivningen att utveckla en helhetssyn pĂ„ företag samt ledning och styrning av företag. Avsikten Ă€r att studenterna ska fĂ„ insikt i managementaspekter genom praktiskt arbete och genom aktivt deltagande vid olika kursmoment. : - Ăkad sjĂ€lvinsikt ger större förstĂ„else för det egna beteendet och för andra mĂ€nniskors beteenden. Genom ökad sjĂ€lvkĂ€nnedom kan ledning och medarbetare bĂ€ttre utnyttja ett företags resurser.- I arbetslivet Ă€r öppen kommunikation och vĂ€l fungerande feedback viktiga element för att hĂ„lla samman en organisation och team inom denna.- Motivation Ă€r en viktig drivkraft i allt arbete. Faktorer som pĂ„verkar motivation Ă€r exempelvis ansvar, förtroende och stöd samt rĂ€ttvisa.- UppstĂ€llning av vision och mĂ„l Ă€r viktigt för att driva arbetet framĂ„t i rĂ€tt riktning i en organisation eller i ett team.- Det Ă€r viktigt att ha en öppen dialog för att undvika konflikter.
"Vi anvÀnder inte ordet utan vi anvÀnder mer hur man beter sig mot andra" : FörskollÀrares upplevelser om etik och etiska dilemman i förskolan
Syftet med studien Àr att undersöka förskollÀrares upplevelser och tankar om etik i förskolan, samt synliggöra vilka etiska dilemman som finns mellan förskollÀrare och barnen i förskolan utifrÄn förskollÀrares upplevelser Syftet med studien Àr Àven att undersöka vilka val av metoder och verktyg som förskollÀrarna finner Àr viktiga för att undvika etiska dilemman i arbetet med barnen. I undersökningen valde vi kvalitativ intervjumetod som metod. Vi har samlat in empiriskt material via intervjuer med tio stycken förskollÀrare med en lÄng erfarenhet av yrket i södra Sverige. Samtliga förskollÀrare har fÄtt svara pÄ samma frÄgor om etik, etiska dilemman i samspel med barnen och vilka metoder och verktyg som förebygger etiska dilemman. I studien sÄ framkom det att etik Àr nÄgot personligt och individuellt samtidigt som det skiljer sig utifrÄn olika bakgrunder.
Att jÀmföra och jÀmföras - En undersökning av hur ett kontrastivt perspektiv utformas och mottages i undervisningen av Svenska som andrasprÄk
Syftet med denna studie Àr att studera hur ett kontrastivt perspektiv i Àmnet Svenska som andrasprÄk utformas och mottages av lÀrare respektive elever. Studien Àr baserad pÄ observationer och intervjuer genomförda pÄ tvÄ gymnasieskolor i ett och samma lÀn. Fokus har legat pÄ hur kulturella jÀmförelser görs och pÄ vilket sÀtt lÀrare och elever Àr delaktiga i dessa. Resultaten visar att bÄde lÀrare och elever Àr positivt instÀllda till att jÀmföra olika kulturer. Det har dock framkommit att förutsÀttningarna för eleverna att utveckla en interkulturell medvetenhet med hjÀlp av jÀmförelser, Àr olika beroende pÄ vilken lÀrandemiljö de befinner sig i.
EU:s och Rysslands förhandlingar för ett nytt partner- och samarbetsavtal. Effekter pÄ avtalsförhandlingarna av Rysslands potentiella krÀnkningar av internationell humanitÀr rÀtt under kriget i Georgien 2008
EU och Ryssland har förhandlat för att kunna enas om ett nytt partner- och samarbetsavtal (PSA) sedan Är 2008. Trots tiden som löpt sedan dess har de hittills inte lyckats enas om ett nytt avtal. Parternas förra PSA löpte ut Är 2007 men förnyas Ärligen till dess att en av parterna sÀger upp avtalet eller tills parterna sluter ett nytt avtal. EU och Ryssland vill sluta ett nytt PSA för att fÄ ett rÀttsligt ramverk som Àr bÀttre anpassat till den betydande ökning av handel, samarbete och andra utbyten som har etablerats mellan parterna sedan det förra avtalet slöts 1994. En omstÀndighet som kan ha försvÄrat avtalsförhandlingarna Àr Rysslands potentiella krÀnkningar av internationell humanitÀr rÀtt (IHR) under kriget i Georgien Är 2008.Mellan den 7 och 15 augusti 2008 krigade Ryssland i Georgien.