Sökresultat:
1536 Uppsatser om Samhällsfarliga konflikter - Sida 12 av 103
Konflikthantering pÄ förskolan
Konflikter Àr en vanlig förekommande företeelse pÄ förskolan dÄ barn med olika bakgrunder och skilda uppvÀxtvillkor möts och ska samspela med varandra. MÄnga tillfÀllen ges för barn pÄ förskolan att jÀmföra sig med andra samt att finna likheter och olikheter. Dessa olikheter
kan ge upphov till onödiga konflikter som oftast baseras pÄ missuppfattningar. Uppkomst av konflikter pÄ förskolan Àr dÀrför inget mÀrkligt dÄ det stÀlls krav pÄ barnen att kunna vistas i en grupp och sÀtta sina individuella behov till sidan och att kunna infoga sig i kollektivet.
Intresset med vÄr studie ligger i att ta reda pÄ vilket förhÄllningssÀtt pedagoger har gentemot konflikter samt vilka metoder de arbetar utifrÄn för att hantera eller förebygga konflikter pÄ förskolan. Forskningen inom detta fÀlt har pekat i samma riktning mot olika begrepp som vi
har fördjupat oss i för vÄr studie.
Konflikter pÄ fritidshemmet : En kvalitativ studie av fritidspedagogers uppfattningar om elevkonflikter
Syftet med denna kvalitativa studie Àr att ta reda pÄ hur fritidshemmet arbetar med konflikter genom att ta del av fritidspedagogernas erfarenheter genom kvalitativa intervjuer. Fem fritidspedagoger med olika erfarenheter har intervjuats. Konflikter Àr nÄgot som uppstÄr dagligen, inte bara i barnens vardag utan för alla individer och att lÀra sig hantera konflikter pÄ ett konstruktivt sÀtt Àr vÀsentligt för att vi ska kunna utvecklas. Pedagogernas syn pÄ konflikter pÄverkar resultatet av hur de hanteras och dÀrmed pÄverkas barnen. Att kommunicera med barnen blir dÄ vÀsentligt dÄ de mÄste fÄ vara delaktiga för att fÄ chansen att vara en del i sin egen utveckling och kunna pÄverka.
?En körledare mÄste kunna koka kaffe och baka bullar.? : En studie av sociala aspekter av körverksamhet.
Studiens syfte var att med utgÄngspunkt i körledares erfarenheter utforska sociala aspekter av körverksamhet. Vi ville undersöka vilka faktorer som kan pÄverka det sociala klimatet i en kör, fÄ en förstÄelse för hur körledare ser pÄ de sociala aspekterna samt hur de hanterar problematiska situationer som uppstÄr. Analysen har gjorts med hjÀlp av begrepp hÀmtade frÄn ett gruppsykologiskt perspektiv. Studien genomfördes genom kvalitativa intervjuer med tre erfarna körledare. Studien har visat att det finns faktorer av praktisk art som fikat, körresan eller körhelgen samt placering under repetitionen, som pÄverkar gruppens sammanhÄllning.
Konflikt som undervisningsfokus : En studie om gymnasieelevers samtal om persontransporter i ett "undervisning för hÄllbar utveckling"-perspektiv
I den svenska skolan ska elever utbildas för hÄllbar utveckling. Eleverna bör dÄ enligt styrdokument och aktuell forskning bli kritiskt tÀnkande individer som har insikter i olika intressekonflikter och förstÄr konsekvenser av de beslut som mÀnniskor behöver ta vad gÀller miljö- och framtidsfrÄgor, bÄde lokalt och globalt. I studien undersöks om elever i samtal observerar konflikter som finns nÀr det gÀller de val de behöver göra vid persontransporter, samt om och hur de tar stÀllning i dessa konflikter. Studien utfördes genom att grupper om tre elever pÄ femte terminen pÄ det naturvetenskapliga programmet intervjuades. Resultatet visade att eleverna identifierade konflikter som handlade om vem som har ansvaret, om miljön kontra bekvÀmligheten och ekonomiska konflikter. De tog ofta stÀllning i dessa.
Barn och pedagoger om konflikter en kvalitativ studie med fokus pÄ utagerande barn : ?vi mÄste vÄga för barnen skull?
Syftet med vÄrt arbete var att undersöka förskollÀrares tankar kring konflikthantering med utagerande barn. I tidigare forskning nÀmns relationer som viktigt i arbetet med utagerande barn i konflikter. Olika metoder och vilket förhÄllande till metoderna pedagoger kan vÀlja belyses Àven i tidigare forskning. VÄr teoretiska utgÄngspunkt grundade sig i det specialpedagogiska samt det relationella perspektivet. Metoden som anvÀndes var kvalitativa intervjuer med tre förskollÀrare och 12 barn i grupp om fyra, nÄgonstans i Mellansverige.
Bild som samtal ? bildarbete i undervisningen för konstruktiv konflikthantering
Konflikter uppstÄr dagligen i en skolmiljö och ger upphov till kÀnslor, reaktioner och missförstÄnd. Pedagoger behöver varierande arbetssÀtt för att arbeta kring konflikter. Skolans styrdokument (Lpo 94) samt den nya lagen om förbud mot krÀnkande behandling menar att skolan har som skyldighet att arbeta förebyggande mot konflikter. Uppsatsens övergripande syfte Àr att utveckla ett arbetssÀtt för konstruktiv konflikthantering för pedagoger i skolan. Bilden som kommunikationsredskap ligger i fokus för arbetet med kÀnslor tillsammans med eleverna.
Det Àr svÄrt med konflikter, eller Àr vi dÄliga jÀmfört med andra?: en studie om hur pedagoger i förskoleklass förstÄr och uppfattar arbetet med konflikthantering
VÄrt syfte med studien var att fÄ och skapa förstÄelse för hur pedagogerna i en förskoleklass förstÄr och uppfattar arbetet med konflikthantering för att frÀmja elevers trygghet och lÀrande. De forskningsfrÄgor vi arbetat utefter har varit: Vilka konflikter upplever pedagogerna finns i deras verksamhet? Hur arbetar pedagogerna förebyggande och aktivt med konflikter/konflikthantering? Uttrycker pedagogerna ett behov av utveckling inom omrÄdet konflikthantering, vad i sÄ fall? Vilken samhörighet upplever pedagogerna mellan konflikt, trygghet och lÀrande? Studien Àr byggd av forskning och litteratur samt en intervju i form av ett kollektivt kvalitativt lÀrande samtal med tre verksamma pedagoger. Det vÄr studie visar Àr att pedagogerna uppfattar arbetet med konflikthantering svÄrt, dÄ det dagligen uppstÄr mycket konflikter i verksamheten och de upplever sig sakna de rÀtta verktygen för att kunna handskas med dem pÄ ett konstruktivt sÀtt. I den dagliga verksamheten arbetar pedagogerna förebyggande och aktivt med konflikter.
Konflikthantering i skolan : att förebygga och hantera
Syftet med uppsatsen Àr att belysa hur tvÄ skolor arbetar med konflikthantering i skolan. Genom studien ville vi ta del av tankar och erfarenheter kring konflikthantering hos lÀrare som undervisar i Är 1-3 i en kommun i mellansverige samt ta reda pÄ hur de arbetar för att förebygga och hantera konflikter mellan elever i skolan. Den datainsamlingsmetod som anvÀndes i undersökningen var intervjuer. Den teoretiska referensramen behandlar litteratur om konflikthantering. Resultatet av studien visade att de flesta lÀrare uppfattade konflikter bÄde som positivt och negativt.
Fallstudie av lönsamheten inom nötköttsproduktion
Stendörren Àr ett populÀrt rekreationsomrÄde och kombinerat naturreservat/Natura2000-omrÄde i den SörmlÀndska skÀrgÄrden. Syftet med studien var att öka kunskapen om vilka konflikter som förekommer i omrÄdet, dels mÄlkonflikter mellan olika besökskategorier och dels konflikter mellan förvaltningens mÄl och omrÄdets nyttjande. NaturvÀrden och deras kÀnslighet undersöktes genom sammanstÀllning av tidigare inventeringar medan upplevda konflikter hos besökare undersöktes genom intervjuer och en enkÀtstudie. Materialet kompletterades med en observationsstudie av besökarnas geografiska fördelning i omrÄdet. Resultaten visade att strandomrÄden var de mest besökta delarna och höll Àven de naturtyper som var mest kÀnsliga för störning frÄn friluftslivet.
Karatesparkar, korta markeringar och time out
Jo det Àr ju sÄ att jag har trÀnat en hel del. ..karate dÄ. Det har ju hÀnt ett par gÄnger att man
har sparkat av kepsar frÄn eleverna. Det Àr effektivtkan ni tro! Men jag skulle inte göra det
nu, Àr inte alls lika sÀker pÄ sparkarna lÀngre...
De flesta lÀrare och blivande lÀrare har förmodligen upplevt eller pÄ annat sÀtt kommit i
kontakt med den eviga "kepskonflikten", Citatet ovan Àr hÀmtat frÄn en av de lÀrare som har
intervjuats för detta arbete och illustrerar hur denna lÀrare ibland har hanterat just denna typ
av konflikt.
Det hÀr arbetet behandlar konflikter som uppkommer i skolan. Ett antal lÀrare har intervjuats
kring konflikter och konflikthantering.
Konflikthantering i samband med införandet av ett affÀrssystem
Kraven frÄn omvÀrlden att organisationer skall högprestera Àr ett faktum och de trappas upp varje dag vilket innebÀr att behovet av förÀndringar i verksamheten stÀndigt finns pÄ ledningens agenda. FörÀndringar innebÀr enligt Ahrenfelt och Berner (1992) alltid en konflikt och mÄnga mÀnniskor har inte förmÄgan att se möjligheterna istÀllet för hoten. Mastec AB Àr en industrigrupp, bestÄende av sju dotterbolag, inom metall och plast med huvudkontor belÀget i Huskvarna. Koncernen har valt att implementera Microsoft Business Solution Navision pÄ alla dot-terbolag för att pÄ sÄ sÀtt skapa ett enhetligt affÀrssystem. I och med implementeringen har dock konflikter uppstÄtt.Syftet Àr, med utgÄngspunkt i konfliktteori, att undersöka vilka konflikter som kan uppstÄ i samband med införandet av ett affÀrssystem med anknytning till parallell affÀrsutveckling samt ge exempel pÄ hur dessa konflikter kan hanteras.Undersökningen pÄbörjades med en genomgÄng av lÀmplig litteratur inom konfliktteori.
Inrikesfödd vs. utrikesfödd : En kvalitativ studie om ungdomars upplevelse av konflikter
I denna studie Àr avsikten att studera vilka faktorer leder till att konflikter uppstÄr mellan tvÄ ungdomsgrupper. Grupperna i denna studie bestÄr av utrikesfödda ungdomar och inrikesfödda ungdomar med utrikesfödda förÀldrar, pÄ gymnasieskolan Liljevalchs internationella lÀroverk i SödertÀlje.För att nÄ en ökad kunskap om varför konflikter uppstÄr har vi anvÀnt oss av teoretiska utgÄngspunkter som ett verktyg. Dessa utgÄngspunkter Àr teorier om social identifikation, normer och kategorisering samt symbolisk interaktionism.DÀrmed har studien genomförts med hjÀlp av en kvalitativ metod, för att fÄ en bÀttre förstÄelse för varför konflikter uppstÄr mellan tvÄ specifika ungdomsgrupper. I undersökningen utfördes datainsamlingen utifrÄn ett snöbollsurval. Genom snöbollsurvalet kom vi i kontakt med Ätta ungdomar, dÀr hÀlften av dessa utgjorde informanter frÄn gruppen utrikesfödda ungdomar och de andra fyra frÄn gruppen inrikesfödda ungdomar med utrikesfödda förÀldrar.
Oftast har vi redan löst det sjÀlva: lÀrares och elevers syn
pÄ konflikthantering
Syftet med studien var att öka vÄrt kunnande inom omrÄdet konflikter och konflikthantering genom att studera lÀrares och elevers syn pÄ den konflikthantering som sker i skolorna. Vi har studerat relevant forskning inom omrÄdet och genom kvalitativa intervjuer pÄ tvÄ olika skolor har vi försökt exemplifiera hur lÀrare och elever ser pÄ konflikthantering. Resultatet visade att lÀrarna anvÀnder olika arbetssÀtt för att lösa konflikter men att bÄde lÀrare och elever anser att eleverna lyckas lösa de flesta konflikter sjÀlva. Resultatet visade ocksÄ att bÄde lÀrare och elever Àr vÀldigt nöjda med den konflikthantering som förekommer pÄ skolan. Skolorna arbetar till stor del förebyggande med att utveckla emotionell kompetens (EQ) hos eleverna, hjÀlpa eleverna att sÀtta ord pÄ deras kÀnslor och hantera de kÀnslor som uppstÄr.
?Konflikter Àr ju en naturlig del av livet!? ? En studie kring barns lÀrande och utveckling i samband med konfliktsituationer i förskolan
Det sker dagligen konflikter ute i förskolans verksamhet, det Àr nÄgot naturligt som uppstÄr imötet mellan mÀnniskor. Av konflikter finns mycket att lÀra och detta Àr ett synsÀtt som oftaeftersöks i förskolan dÀr grunden för lÀrande och utveckling lÀggs. Vi anser det viktigt ochintressant för vÄr framtida yrkesroll att vara medveten om sin egen roll som pedagog i barnskonflikter. Syftet Àr att undersöka pedagogens roll och inblandning i barns konflikter i förskolan,i relation till barns lÀrande och utveckling. Studiens utgÄngspunkt Àr Vygotskijs synpÄ det viktiga samspelet mellan barn och vuxna och utgÄr frÄn en kvalitativ forskningsgrunddÀr vi har intervjuat tio pedagoger pÄ tvÄ olika förskolor, varav alla Àr utbildade förskollÀrare.I studien har det framkommit att pedagoger i barns konfliktsituationer ofta tar en roll somantingen medlare eller som en som hÄller sig i bakgrunden.
Dubbla miljömÄl, dubbelt sÄ bra? : En teoretisk analys av CO2-mÄlets och förnybarhetsmÄlets konflikter
DÄ bÄde arbetet för att sÀnka koldioxidutslÀppen och för att öka andelen förnybar energiproduktion pÄverkar energimarknaden, finns anledning att misstÀnka att vissa konflikter kan uppstÄ mellan de bÄda mÄlen. I uppsatsen anvÀnds en modell av elmarknaden med tvÄ utbudsnivÄer och tvÄ efterfrÄgenivÄer, för att undersöka vilka effekter som kan förvÀntas av dubbla miljömÄl. Uppsatsens huvudsakliga resultat Àr att stöd till förnybara energislag inte minskar utslÀppen av CO2 förutsatt att handel med utslÀppsrÀtter redan bedrivs..