Sökresultat:
2738 Uppsatser om Reflektera över processer. - Sida 20 av 183
Effektivare bestÀllningsflöde mellan kommunala verksamheter : En fallstudie pÄ LKDATA i Linköping
Syftet med den hÀr studien har varit att undersöka hur kartlÀggning av ett processflöde kan leda till förslag pÄ effektivisering. Studien Àr gjord pÄ uppdrag av företaget LKDATA i Linköping som ansvarar för bland annat Linköpings kommuns IT-system. Studien behandlar bestÀllningsprocessen av datakommunikation mellan kommunala verksamheter och LKDATA. En nulÀgesanalys gjordes för att skapa en förstÄelse för hur processen ser ut och för att identifiera vilka problem som finns. En kvalitativ metod valdes för insamling av data.
En förskola i förÀndring genom skapande verksamhet
Förskolan Àr i en förÀndringsprocess vad gÀller den pedagogiska rollen och innehÄllet pÄ verksamheten med fokus pÄ estetiska processer och arbeten. I denna uppsats undersökte jag hur den estetiska verksamheten Äterfinns inom förskolan samt hur det geografiska avstÄndet mellan aktörer pÄverkas av detta eller om helt andra faktorer spelar in för den estetiska verksamheten i förskolan. Syftet var att utforska utformningen av estetisk verksamhet och kunskapen runt fenomenet estetik i förskolan samt hitta de tÀnkbara faktorer som kan pÄverka detta. Centrala frÄgor var: Hur kan den estetiska verksamheten i förskolan förklaras? Skiljer sig synen pÄ den estetiska verksamheten i inlandet och i en större kuststad? Vilka faktorer pÄverkar möjligheterna att förÀndra förskolan med fokusering pÄ estetiska processer? Jag gjorde en kvalitativ, jÀmförande studie mellan en inlandskommun och en kuststadskommun i norrlandsregionen.
Partnerskap och processer vid genomförande av kulturprojekt : Fallstudie projekt Litteraturhus NynÀshamn
I detta arbete redovisas en fallstudie frÄn NynÀshamns kommun. En process för Sveriges första litteraturhus med anknytning till orten, genom författare som har levt och verkat i kommunen. Kommunen arbetar för att nÀrma sig Stockholms lÀns bostads- och arbetsmarknadsregion genom förbÀttrad infrastruktur. I sin mÄlsÀttning att attrahera intressegrupper har olika omrÄden identifierats som viktiga. Ett av dessa omrÄden Àr kultur. Processen startade med ett initiativ frÄn en invÄnare och utvecklades till ett samarbete mellan en ideell förening och kommunen, men projektet mötte motstÄnd.
Processer för ökad hÄllbarhet inom hÄllbarhetsredovisningar: En analys av den svenska dagligvaruhandeln
Varför företag vÀljer att hÄllbarhetsredovisa beror bland annat pÄ att olika intressenter efterfrÄgar det. Redovisningen kan Àven underlÀtta bÄde den interna och den externa kommunikationen gÀllandet hÄllbarhetsarbetet. Enligt en undersökning av revisionsbyrÄn KPMG frÄn 2013 bör företag fokusera pÄ hÄllbarhetsredovisningens kvalité och hur de relevanta mÄlgrupperna ska nÄs. För att uppnÄ en hög kvalité bör hÄllbarhetsredovisningen göra transparent en sammanhÀngande process av företagets visioner, strukturer, aktiviteter samt resultat, för varje omrÄde i hÄllbarhetsarbetet. NÀr kvalitén pÄ hÄllbarhetsredovisningar uppskattades i KPMG:s undersökning tillhörde handels- samt detaljhandelsföretag en av de tre branscher som fick lÀgst betyg samtidigt som svenska företag erhöll högt betyg i jÀmförelse med internationella företag.
VÀrdeflödesanalys av pressverktygstillverkningen pÄ AB Sandvik Coromant i Gimo. : En kartlÀggning och förbÀttring av befintligt produktionsflöde för pressverktyg.
Enheten för skÀrtillverkning pÄ Sandvik Coromant i Gimo ansvarar bland annat för nytillverkningen av pressverktyg. Avdelningen som gör detta Àr GHB5. Kunden för pressverktyg Àr pressverktygsförrÄdet pÄ Sandvik Coromant i Gimo samt andra produktionsenheter inom Sandvikkoncernen. Pressverktyg fördelas in i tvÄ system; det gamla och det nya. I rapporten studeras det nyare pressverktygssystemet vars efterfrÄgan förvÀntas öka i framtiden.
Elevers uppfattningar om delaktighet och inflytande : En intervjustudie om fritidshemmets demokratiarbete
Alla som arbetar inom skolans verksamhet, dÀr fritidshemmet ingÄr, ska utifrÄn lÀroplan och styrdokument verka för att alla elever ska utvecklas till demokratiska medborgare. I den hÀr studien avgrÀnsas det demokratiska uppdraget till att handla om delaktighet och inflytande i fritidshemmets verksamhet. Genom tidigare forskning sÄ tas flera faktorer upp som kan frÀmja eller hindra demokratiarbete i skolan. Elever i Ärskurs 3 frÄn tvÄ fritidshem har i gruppintervjuer delgett sina uppfattningar kring deras delaktighet och inflytande över verksamheten. I studien har 14 elever intervjuats och delgett sin bild av hur demokratiska processer fÄr utrymme och praktiseras pÄ fritidshemmet.
Biologiska strategier hos trÀd för tillvÀxt och överlevnad i syrefattig hÄrdgjord stadsmiljö
Syrefattiga förhÄllanden frÄn översvÀmningar uppstÄr tillfÀlligt i hÄrdgjorda stadsmiljöer och hotar trÀdens tillvÀxt och överlevnad. Under perioder av syrefattiga förhÄllanden uppstÄr skador pÄ trÀdets rotsystem och viktiga biologiska processer som fotosyntes och respiration hÀmmas. TrÀd som vÀxer naturligt i flodslÀtter lever under liknande förhÄllanden med periodiska översvÀmningar och stundtals syrefattiga miljöer. Genom att utveckla morfologiska och fysiologiska strategier kan översvÀmningstoleranta trÀdarter i flodslÀtter överleva de syrefattiga förhÄllandena. Betydande strategier inkluderar aerenchyma vÀvnader, adventiva rötter, förstorade lenticeller eller klyvöppningar och biokemiska mekanismer.
Makt, beslut och kreativa processer : om byrÄverksamheten och kunden
Syfte: Att nÄ förstÄelse för relationen mellan en byrÄ och en kund genom att analysera förestÀllningen om marknadsföring och reklam som nÄgot kreativt, samt beslutsfattande och makt i den kreativa processen.FrÄgestÀllningar: Vilken roll spelar förestÀllningen om marknadsföring och reklam som nÄgot kreativt i relationen mellan marknadsavdelning och reklambyrÄ, framförallt gÀllande beslut fattade i kreativa processer? Vari ligger makten över de kreativa besluten, och hur gestaltas den?Metod: Kvalitativ, tolkande metod baserad pÄ intervjuer och autoetnografiSlutsats: Vi har funnit att förestÀllningen om reklambyrÄer som kreativa spelar stor roll i relation till kunden. Framförallt relaterat till vad vi valt att kalla kreativt kapital. Detta fungerar som ett sÀtt för byrÄn att erövra status och anseende pÄ fÀltet, och samtidigt bygga tillit och legitimitet hos kunden. Vi har Àven funnit att den formella makten ligger hos kunden, men byrÄn sitter pÄ en inte oansenlig indirekt makt genom att vÀlja vad som presenteras för kunden.
FrÄn en mynighet i kris till en myndighet i stark förnyelse : en studie av RiksutstÀllningars förÀndringsarbete
Syftet med uppsatsen Àr att beskriva RiksutstÀllningars förÀndringsarbete i samband med en omlokalisering frÄn Stockholm till Visby, under en sÄkallad krisperiod. Uppsatsen fokuserar pÄ tre omrÄden; de ideer som ligger till grund för förÀndringen, de processer mynigheten genomgÄtt och individens roll i förÀndringsarbetet..
Farligt gods i samhÀllsplanering: en vÀgledning för LuleÄ kommun
Mot bakgrund av den stora mÀngd farligt gods som transporteras i Sverige har syftet i denna rapport varit att undersöka hur dessa transporter kan beaktas vid samhÀllsplanering. Tanken Àr att rapporten ska kunna utgöra underlag för hur risker kan hanteras i olika processer. Rapportens omfattning avgrÀnsas till att behandla vÀgtransporter av petroleumprodukter. Transporter av tryckkondenserade gaser, radioaktiva Àmnen etc. behandlas inte i denna rapport.
Interna flöden och processer pÄ à &R Carton : processbaserad verksamhetsanalys och förbÀttringsförslag för ledtidsreduktion
Denna rapport syftar till att, pĂ„ Ă
&R Carton i Norrköping, analysera de interna flödena och processerna samt ge förslag pÄ hur ledtider ska kunna reduceras vÀsentligt. Ett sÀtt att uppfylla syftet Àr att dela in verksamheten i processer genom olika metoder och kriterier förprocessbestÀmning. Valda metoder i rapporten Àr; kvalitativ ansats med hög validitet och reliabilitet, processbaserad verksamhetsanalys och procedurbeskrivning. Genom omfattande litteraturstudier, insamlande av data i form av intervjuer, benchmarking, platsundersökningar och interna dokument har nulÀgesmodeller arbetats fram. Analysen av dessa visar bland annat pÄ att sÄvÀl planeringsprocessen som inköpsprocessen idag inte fungerar vÀrdeadderande och bör ses över.
Gemenskap och identitetsskapande i ett ungdomsarbetslöshetsprojekt : En kvalitativ studie om identitetskapande och gemenskapsbildning hos ungdomar delaktiga i ungdomsarbetslöshetsprojektet Ung i Fokus
NÀr ungdomar gÄr ifrÄn skolan och in i arbetslivet, gör de ocksÄ ett första kliv in i vuxenvÀrlden. De processer som sker i samband med det hÀr Àr ofta starkt bidragande i att forma dessa mÀnniskor till sjÀlvstÀndiga individer. DÀrför menar forskare att det kan uppstÄ vissa problem i den socialisationsprocessen hos de ungdomar som inte fÄr chansen att ta det dÀr första klivet. De som gÄr ifrÄn skolan direkt in i en tillvaro av arbetslöshet riskerar att bli fast i skarven mellan att vara barn och vuxen. VÄrt syfte har dÀrför varit att undersöka hur arbetslösa ungdomar sjÀlva reflekterar över hur arbetslösheten pÄverkar deras identitetsskapande, och utifrÄn det Àven se vilken funktion projektet ?Ung i Fokus? kan ha i den processen.
Reflektion i förhÄllande till lÀrande för yrkesprofessionen : Frisör- och stylistelevers beskrivningar
Studiens utgÄngspunkt Àr mina egna frÄgestÀllningar kring reflektion i relation till lÀrande. Studien syftar till att undersöka hur elever inom en gymnasial frisör- och stylistutbildning beskriver reflektion som metod i utbildningen. Inom ramen för det hÀr arbetet belyses fem elevers beskrivningar av reflektion i relation till lÀrande för yrkesprofessionen. Mina huvudsakliga forskningsfrÄgor Àr: Kan ökad reflektion leda till ett mer utvecklat lÀrande? Vad krÀvs av lÀraren för elevers ökade reflektioner?Det finns uppfattningar om att vissa utbildningar Àr teoretiska och andra Àr praktiska.
Systemutveckling med fokus pÄ kreativa processer och lÀrande
Med denna uppsats vill vi (författarna) samla ihop 5 Är av tankar, teorier och erfarenheter kring systemutveckling och lÀrande. Uppsatsen presenterar 8 projekt som Àr genomförda i Blekinge mellan 1995-1999. Med utgÄngspunkt i projekten behandlas en utvecklingsprocess för IT-system som Àr baserad pÄ kreativitet och lÀrande miljöer. SÀrskilt lyfter uupsatsen fram behovet av att förÀndra processen för att möta slutanvÀndare av program och tjÀnster..
The Curator as a Collector
Om lusten att samla pĂ„ sig saker och om lusten att visa sin samling. Att synliggöra en smak,en kunskap, ett intresse för andra. Om processer och tankar kring ett arbete dĂ€r sjĂ€lvavisningen av det insamlade materialet bildar (blir) (Ă€r) en tillgĂ€nglig rörlig samling, ett privatmobilt arkiv, ett levande nĂ€tverk. Ăr det en bekrĂ€ftelse i sig att publiken kommer och tittareller krĂ€vs det mer? Ett samtal kring upplevelsen eller bara ett utrymme för samtal efter det upplevda..