Sök:

Sökresultat:

1909 Uppsatser om Psykisk hälsa - Sida 4 av 128

Att samverka : En studie om elevhÀlsoteamets arbete kring psykisk ohÀlsa

Syftet med studien Àr att förstÄ vad det finns för uppfattningar kring psykisk ohÀlsa i tvÄ olika elevhÀlsoteam samt hur dessa samverkar och ser pÄ ansvaret som skola för att arbeta med och förebygga psykisk ohÀlsa. Studien Àr av kvalitativ karaktÀr och insamlandet av empiri har skett genom individuella intervjuer med medlemmar i tvÄ elevhÀlsoteam. Empirin har analyserats med hjÀlp av en innehÄllsanalys. Resultatet har visat pÄ att oklarheter finns i arbetet kring psykisk ohÀlsa och hur svÄrt det Àr att veta hur lÄngt skolans ansvar strÀcker sig. Det har framkommit delade Äsikter om synen pÄ psykisk ohÀlsa och hur samverkan ska fungera vilket visar att elevhÀlsoteamen har olika uppfattningar om hur de ska samverka och arbeta med psykisk ohÀlsa.

Reagerar sjukskrivna för psykiska besvÀr annorlunda pÄ en ersÀttningsförÀndring i sjukförsÀkringen jÀmfört med övriga sjukskrivna? : En empirisk undersökning för perioden 1996-1999

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om de som Àr sjukskrivna med diagnosen psykisk sjukdom reagerar annorlunda vid ersÀttningsförÀndringen i sjukförsÀkringen Är 1998 jÀmfört med övriga sjukskrivna. I detta syfte har vi tillÀmpat tvÄ Fixed effects modeller pÄ paneldata över en fyraÄrsperiod, 1996 till 1999, som innefattar Sveriges lÀn. Som approximation pÄ andelen med psykisk sjukdom bland de sjukskrivna har vi anvÀnt Apotekets statistik över konsumtionen av antidepressiva medel och sömn- och lugnande medel. Under förutsÀttning att lÀkemedelskonsumtion Àr en god approximation för andelen med psykisk sjukdom i lÀnen. FÄr vi ett statistisk signifikant resultat som tyder pÄ att andelen med psykisk sjukdom bland de sjukskrivna reagerar mindre positivt pÄ ersÀttningsförÀndringen Är 1998 jÀmfört med övriga sjukskrivna..

FrÄn ont i sjÀlen till terapi pÄ appen : En studie av hur psykisk ohÀlsa beskrivs i artiklar pÄ Dagens Nyheters Insidan och Svenska Dagbladets Idag

Den hÀr uppsatsen har undersökt om och i sÄ fall hur sÀttet att skildra psykisk ohÀlsa pÄ Dagens Nyheters Insidan och Svenska Dagbladets Idagsida har förÀndrat sedan sidorna började publiceras. Artiklar frÄn 1982, 1992, 2002 samt 2011 (maj-december) och 2012 (januari-april) undersöktes dels med kvantitativ metod: DN och SvD söktes igenom aktuella Är, och artiklar om psykisk ohÀlsa publicerade pÄ Insidan och Idag kodades. Det som mÀttes var hur mÄnga artiklar om psykisk ohÀlsa som publicerats, vem som var huvudperson i text och pÄ bild samt vilken typ av psykisk ohÀlsa texten handlade om. Dessutom valdes Ätta texter ut för att analyseras kvalitativt med hjÀlp av massmedieretorisk modell. Som teoretisk utgÄngspunkt har framing, gestaltningsteori, anvÀnts.

Attityder till stark musik hos studerande

I och med en ökande psykisk ohÀlsa i samhÀllet samtidigt som att anvÀndandet av sociala medier bara ökar Àr dessa Àmnen relevanta att studera. Syftet med studien var att undersöka sambandet mellan anvÀndandet av sociala medier och psykisk hÀlsa och eventuella skillnader avseende mÀn och kvinnor i olika Äldrar. Studien var en kvantitativ tvÀrsnittsstudie med en enkÀtundersökning. EnkÀten delades pÄ Facebook och var tillgÀnglig för respondenterna i sju dygn. Sammanlagt ingick 108 respondenter i studien.Analysen i studien resulterade inte i nÄgot signifikant samband mellan anvÀndandet av sociala medier och psykisk hÀlsa.


KrÀvande eller givande? Sjuksköterskans upplevelser kring vÄrdandet av patienter med psykisk ohÀlsa

Att drabbas av psykisk ohÀlsa innebÀr ofta en vardag som kantas av svÄrigheter. Livet kan upplevas som en börda och de vardagliga sysslorna blir svÄra att klara av. Att som sjuksköterska möta och vÄrda dessa patienter Àr en viktig del i arbetet. Detta möte ska bygga pÄ respekt och öppenhet. Syftet med denna studie Àr att belysa sjuksköterskors upplevelser av att vÄrda patienter med psykisk ohÀlsa.

"Det Àr bara jag som kan göra att jag blir okej" : En kvalitativ studie om samhÀllets roll vid ÄterhÀmtning frÄn psykisk sjukdom ur intervjupersonernas perspektiv

Enligt forskning har psykisk sjukdom lÀnge varit ett tabubelagt omrÄde som mÄnga har undvikit att tala om. Det Àr ett relativt outforskat omrÄde kring hur psykiskt sjuka har upplevt den roll samhÀllet har haft under deras ÄterhÀmtningsprocess. Denna studie kommer dÀrför att handla om individer som har ÄterhÀmtat sig frÄn psykisk sjukdom och hur de har upplevt vad samhÀllet har spelat för roll under ÄterhÀmtningen samt vad de anser Àr samhÀllets syn pÄ psykisk sjukdom idag. Intervjupersonerna konstaterar att det viktigaste för dem under ÄterhÀmtningen har varit det stöd som deras nÀra och kÀra har gett dem. Men Àven det jobb som de har gjort med sig sjÀlv, att de har blivit starkare av hÀndelsen och lÀrt sig mycket om sig sjÀlva.

förhÄllandet mellan anstÀllningsbarhet och psykisk hÀlsa bland universitetsstudenter

PÄ senare Är har forskare argumenterat för att dagens arbetsliv kÀnnetecknas av flexibilitet och osÀkerhet, och att individens trygghet dÀrför kommer av att vara anstÀllningsbar. Studier har Àven visat att upplevelsen av anstÀllningsbarhet kan pÄverka anstÀlldas psykiska hÀlsa. FörhÄllandet mellan anstÀllningsbarhet och psykisk hÀlsa har dock aldrig tidigare undersökts bland universitetsstudenter, trots att de rimligtvis ocksÄ pÄverkas av arbetslivets osÀkerhet. Syftet med föreliggande studie var att undersöka om upplevelsen av anstÀllningsbarhet kunde predicera psykisk hÀlsa bland universitetsstudenter. TvÄhundra studenter deltog i en enkÀtstudie som genomfördes pÄ Stockholms universitet.

Sjuksköterskans attityd och uppfattning av att vÄrda patienter med psykisk ohÀlsa i somatiken

Personer med psykisk ohÀlsa Àr som alla andra mÀnniskor, de drabbas av somatiska sjukdomar. NÀr dessa personer söker vÄrd inom somatiken fÄr de ofta en sÀmre bedömning, som i sin tur kan leda till sÀmre hÀlsa och ökad dödlighet. Psykisk ohÀlsa Àr ett vÀxande folkhÀlsoproblem och som sjuksköterska inom somatisk vÄrd kommer vi att möta dessa patienter. Syfte: Att beskriva sjuksköterskors attityd och uppfattningar av att vÄrda patienter med psykisk ohÀlsa i somatiken. Metod: Litteraturstudie med 6 kvalitativa och 4 kvantitativa artiklar. Resultat: VÄrdpersonalens attityd, uppfattningar och förutsÀttningar var de 3 teman som vÄr innehÄllsanalys resulterade i, subkategorier som rÀdsla, krÀvande patientgrupp och utbildning framkom. Kunskapsluckorna upplevdes som stora och de negativa attityderna som dominerande. Slutsats: Negativa attityder och negativa uppfattningar grundade sig framförallt pÄ kunskapsbrist av att vÄrda personer med psykisk ohÀlsa.

Allvarlig psykisk störning, bedömningen och dess utveckling

Uppsatsen berör genomförandet av rÀttspsykiatriska undersökningar i Sverige med fokus pÄ vad som ligger till grund vid bedömningen av begreppet allvarlig psykisk störning och om bedömningen förÀndrats mellan 1990- och 2000-talet. Speciell uppmÀrksamhet lÀggs vid att mÀta betydelsen av patientens psykosociala funktions-förmÄga vid bedömningen. Undersökningen har en rÀttsvetenskaplig grund dÄ den belyser den praktiska tillÀmpningen av den rÀttsliga regleringen. I undersökningen anvÀnds kvantitativ metodik och analys. Det statistiska resultatet av undersökningen visar att de som bedömdes ha en allvarlig psykisk störning överlag hade en psykos-sjukdom samt en lÄg psykosocial funktionsförmÄga.

Patienters behov av samtal med sjuksköterska i primÀrvÄrden vid psykisk ohÀlsa : samt patienters upplevelser av samtalet

Bakgrund: I Sverige lider 20-40 procent av befolkningen av psykisk ohÀlsa. Det Àr den tredje vanligaste orsaken till att söka hjÀlp i primÀrvÄrden. LivsförÀndringar kan leda till psykisk ohÀlsa och samtalsbehandling kan vara exempel pÄ bearbetning för att förbÀttra hÀlsan. PrimÀrvÄrden Àr den första instansen till psykisk omvÄrdnad och en av dess uppgifter Àr förebyggande hÀlsoarbete. Syfte: Var att beskriva patienters behov av samtal med sjuksköterska i primÀrvÄrden vid psykisk ohÀlsa samt vad patienterna upplevde av samtalet.

Pappa, mamma, barn och psykisk hÀlsa : Socialt stöd frÄn förÀldrar i relation till psykisk hÀlsa

Mot bakgrund av socialisationsprocessen och de rÄdande genusnormerna som verkar inom denna, Àmnar den hÀr studien undersöka huruvida sambandet mellan socialt stöd och psykisk hÀlsa bland barn och unga varierar enligt könskompositioner mellan förÀldrar och barn. Ytterligare ett syfte Àr att studera om ovanstÄende samband skiljer sig mellan Àldre och yngre barn.Uppsatsen Àr kvantitativ och studiens analyser baseras pÄ empirisk data frÄn Barn-LNU och Barn-ULF (2000-2001). Analyserna genomförs med linjÀr regression med hjÀlp av statistikprogrammet SPSS (n=1,964).Resultatet visar att det finns ett samband mellan socialt stöd frÄn förÀldrar och psykisk hÀlsa bland barn och ungdomar i Äldrarna 10-18 Är. Detta gÀller dock inte alla aspekter av socialt stöd. Resultatet visar vidare att den psykiska hÀlsan varierar enligt kön; pojkar har bÀttre psykisk hÀlsa Àn vad flickor har.

Förekomst av dyssynkroni hos patienter med förtjockade hjÀrtvÀggar

I och med en ökande psykisk ohÀlsa i samhÀllet samtidigt som att anvÀndandet av sociala medier bara ökar Àr dessa Àmnen relevanta att studera. Syftet med studien var att undersöka sambandet mellan anvÀndandet av sociala medier och psykisk hÀlsa och eventuella skillnader avseende mÀn och kvinnor i olika Äldrar. Studien var en kvantitativ tvÀrsnittsstudie med en enkÀtundersökning. EnkÀten delades pÄ Facebook och var tillgÀnglig för respondenterna i sju dygn. Sammanlagt ingick 108 respondenter i studien.Analysen i studien resulterade inte i nÄgot signifikant samband mellan anvÀndandet av sociala medier och psykisk hÀlsa.

Psykisk ohÀlsa - interventioner och möjligheter för evidensbaserad omvÄrdnad

Inledning: Psykisk ohÀlsa Àr ett vÀxande problem som ses hos bÄde individer och i samhÀllet i stort, det medför stora kostnader och lidande för individer och anhöriga. MÄnga av de med psykisk ohÀlsa söker hjÀlp i primÀrvÄrden men primÀrvÄrden Àr dÄligt rustade för att hjÀlpa dessa personer. Distriktssköterskor trÀffar en stor del av befolkningen och dÀrmed mÄnga mÀnniskor med psykisk ohÀlsa. Med anledning av detta önskar uppsatsen beskriva distriktssköterskans arbete med patienter som upplever psykisk ohÀlsa. Syfte: Syftet med denna studie Àr att sammanstÀlla och analysera forskning om distriktssköterskors omvÄrdnad riktad till patienter som upplever psykisk ohÀlsa, ur ett primÀrvÄrdsperspektiv.Metod: Forskningsplanen Àr utformad som en systematisk litteraturstudie med bÄde kvalitativa och kvantitativa data, Mixed methods.

Psykisk hÀlsa bland ungdomar i StrÀngnÀs kommun

Psykisk hÀlsa pÄverkas av ett flertal bestÀmningsfaktorer och Àr en förutsÀttning för att mÀnniskor ska mÄ bra. Den psykiska ohÀlsan har varit ett av de största folkhÀlsoproblemen i Sverige de senaste Ären. Den senaste Liv & HÀlsa ung undersökningen visade pÄ försÀmrad psykisk ohÀlsa bland ungdomar i StrÀngnÀs kommun, framförallt bland flickor. Syftet med denna studie var att skapa en förstÄelse för varför den psykiska ohÀlsan ökar bland ungdomar i StrÀngnÀs kommun samt vilka ÄtgÀrder ungdomarna sjÀlva anser skulle kunna förÀndra problemet. För att kunna besvara frÄgestÀllningarna genomfördes tre fokusgruppsintervjuer pÄ ungdomar i nionde klass.

<- FöregÄende sida 4 NÀsta sida ->