Sök:

Sökresultat:

11921 Uppsatser om Prematurfödda barn - Sida 42 av 795

Metoder som sjuksköterskan kan anvÀnda sig av för att stödja överviktiga barn till att Àndra livsstil

Barn som drabbats av övervikt, har stadigt ökat i hela vÀrlden. Det har utvecklats till ett globalt hÀlsoproblem. Orsaken till den ohÀlsosamma viktuppgÄngen hos barn beror pÄ mÄnga faktorer, sÄ som arv, fettrik och energitÀt mat, ökat tv-utbud, datorns allt större plats i hemmet samt minskad fysisk aktivitet. Syftet med studien Àr att beskriva metoder som sjuksköterskan kan anvÀnda sig av för att stödja överviktiga barn till att Àndra livsstil. Metoden som anvÀndes var en litteraturstudie, dÀr sju artiklar valdes ut genom inklusions- och exklusionskriterier.

Matematik i förskolan. En studie om hur barn upptÀcker matematik

BAKGRUND: DÄ matematik aldrig har varit mitt favoritÀmne i skolan blev jag starktfascinerad av Àmnet under VFU i förskoleklass dÄ pedagogerna dÀr uppmÀrksammade mig pÄ all den matematik som finns runtomkring oss. Praktiskt taget allting Àr olika former av matematik.SYFTE: Mitt syfte med denna studie Àr att identifiera tecken hos barn pÄ att de Àr intresserade och motiverade att lÀra matematik sÄ att jag och andra pedagoger kan utmana dem i sitt lÀrande.METOD: Jag har gjort en kvalitativ undersökning inspirerad av aktionsforskning dÀr jag frÀmst har anvÀnt mig av videoobservationer. Studien har skett pÄ min egen arbetsplats, en förskola med 12 pedagoger och drygt 60 barn i Äldrarna 1-6 Är.RESULTAT: Barn anvÀnder matematik i sin vardag, vid pÄklÀdning, i leken och imatsituationer, men det troliga Àr att de inte vet om det. DÀrför behöver de hjÀlp med att sÀtta ord pÄ detta fenomen. Det Àr dÄ av stor vikt att en intresserad och inspirerande pedagog Àr nÀrvarande för att fÄnga upp matematiken nÀr den uppstÄr..

Vi Àr Àntligen fria! : En studie i hur barn upplever övergÄngen frÄn att ha varit papperslös till att fÄ permanent uppehÄllstillstÄnd.

Den hÀr uppsatsen kommer att handla om flyktingbarns upplevelser av hur det Àr att vÀnta pÄ permanent uppehÄllstillstÄnd och hur de upplever livet som papperslösa eller asylsökande. I en flyktingsituation som de befinner sig i, stÀlls flyktingbarnen för nya utmaningar och situationer. I den hÀr uppsatsen presenteras sex olika barn och deras liv som papperslösa och asylsökande. Vad sÀger de sjÀlva om sin situation? Hur Àr det att bo som de gör? Hur Àr det att vara barn och vÀxa upp under de omstÀndigheterna som de lever under? Praktiska frÄgor som hur barnen trÀffas med sina vÀnner, hur gÄr det i skolan? Hur hanterar man livet nÀr man lever som gömd? Finns det möjlighet att göra det man vill nÀr man lever som i ett kollektiv? VÄgar man som papperslös drömma om framtiden? Den hÀr uppsatsen Àr ett försök att fÄ svar pÄ nÄgra av de frÄgorna och framförallt lÄta barnens röst bli hörd..

BEDÖMNINGAR AV KVINNOR OCH MÄN I ARBETSLIVET : PÅVERKAN AV FÖRÄLDRASKAP

Sverige ses av mÄnga som ett jÀmstÀllt samhÀlle men skillnader i hur arbetstagare behandlas beroende pÄ kön samt förekomsten av barn finns fortfarande. Syftet med denna studie var att undersöka hur kvinnor och mÀn pÄverkas av förekomsten av barn vid bedömningar av agentic- och communalegenskaper, kompetens, lönesÀttning samt anstÀllningsbarhet. En enkÀt utformades dÀr en personbeskrivning gjordes i sex identiska versioner, med undantag för kön pÄ den sökande samt förekomst av barn, och delades ut till 164 personer pÄ tvÄ offentliga platser i Stockholm. Förekomsten av barn pÄverkade inte bedömningen av en manlig och kvinnlig arbetssökande pÄ olika sÀtt. Den kvinnliga sökande ansÄgs dock vara mer anstÀllningsbar och kompetent och kvinnliga deltagare gav överlag högre skattningar Àn manliga deltagare.

OmhÀndertagande av barn enligt LVU. Hur lÄngt strÀcker sig socialtjÀnstens befogenheter?

Syftet med studien var att ta reda pa? hur man kan fra?mja lek fo?r barn med autistiska symptom som bor pa? korttidsboenden. En kvalitativ intervjuunderso?kning gjordes med sex deltagare och analyserades sedan genom en tolkande fenomenologisk analys (IPA). Fyra huvudteman med tillho?rande tva? underteman var valdes ut.

FörÀldrars upplevelser av att leva med ett barn med medfött hjÀrtfel : En litteraturstudie

Bakgrund: Medfödda hjÀrtfel tillhör de vanligaste missbildningarna hos levande födda barn. De stora framstegen inom hjÀrtkirurgin har lett till att fler barn överlever. Att fÄ ett barn med medfött hjÀrtfel Àr vÀl dokumenterat som en mycket stressig upplevelse familjen. FörÀldrar till hjÀrtsjuka barn uppvisar ett sÀmre vÀlbefinnande jÀmfört med förÀldrar till friska barn.Syfte: Att beskriva förÀldrars upplevelser av att leva med ett barn med medfött hjÀrtfel.Metod: AllmÀn litteraturstudie med kvalitativ deskriptiv design och en deduktiv ansats. Katie Erikssons vÄrdteori om lidandet anvÀndes som teoretisk referensram.Resultat: FörÀldrarna led av oro och stress i hög utstrÀckning och barnets hjÀrtsjukdom hadeen stor inverkan pÄ hela familjens tillvaro.

Företagsbot : En studie om sanktionens effektivitet vid brott i nÀringsverksamhet

Syftet med denna studie Àr att undersöka kommunikativt samspel i förskolan mellan de yngsta barnen (1-2 Är) och pedagoger. Genom detta vill jag uppmÀrksamma pedagogens roll i barns kommunikationsutveckling. För att besvara syftet har min studie utgÄtt frÄn följande forskningsfrÄgor. Hur kommunicerar smÄ barn? Hur kan det kommunikativa samspelet se ut mellan barn och pedagog i förskolan? Genom en kvalitativ undersökningsmetod har jag, med videokameran som verktyg, observerat kommunikativa möten mellan barn som befinner sig i den förverbala fasen och pedagoger.

Ambulanssjuksköterskans erfarenheter av att bedöma och lindra akut smÀrta hos barn : en kvalitativ studie

Introduktion:Forskning visar inadekvat smÀrtlindring hos barn generellt och speciellt hos barn fem Är och yngre. Flera kvantitativa studier har utgÄtt frÄn akutmottagning men det saknas studier frÄn det prehopitala perspektivet. Syfte: Att beskriva ambulanssjuksköterskans erfarenheter av att bedöma och lindra akut smÀrta hos barn i Äldern fem Är och yngre. Metod: Kvalitativ design med semistrukturerade intervjuer och induktiv innehÄllsanalys utfördes. Totalt deltog nio ambulanssjuksköterskor med minst tvÄ Ärs erfarenhet samt erfarenhet av att ha vÄrdat barn fem Är och yngre med akut smÀrta prehospitalt.

Uppfattningar om barn i behov av sÀrskilt stöd och resursfördelningar i skolan

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur lÀrare ser pÄ begreppet barn i behov av sÀrskilt stöd och hur skolans resurser möter barnens behov. Studien bygger pÄ Foucaults teori om makt som belyser samhÀllets och lÀrarnas starka position kring maktutövandet i förhÄllande till elever och resurser. Bronfenbrenners ekologiska miljömodell anvÀnds för att stödja synen pÄ hur miljön runt barnet pÄverkar barn i behov av sÀrskilt stöd. Studien utgÄr frÄn ett diskursanalytiskt perspektiv för att undersöka mönster, skillnader och likheter i lÀrarnas uppfattningar. LÀrarna nÀmner vilka barn de uppfattar Àr i behov av stöd och de ger förslag pÄ hur resurserna kan tas tillvara pÄ.

"Det förvÀntas att man skall kunna hantera det sjÀlv, och sÄ kan man inte det" : En kvalitativ studie om förÀldrar till barn som Àr eller har varit aktiva fotbollshuliganer

Att behÀrska tvÄ sprÄk och tvÄ lÀnders syn pÄ pedagogik Àr en bra förutsÀttning om man vill undersöka och jÀmföra dessa tvÄ lÀnders syn pÄ barn med funktionsnedsÀttning. Syftet med föreliggande uppsats Àr dÀrmed att belysa hur skolans styrdokument i Sverige och i Ungern formulerar och beskriver barn med funktionsnedsÀttning. En del av syftet Àr ocksÄ att finna likheter och skillnader mellan det svenska och det ungerska styrdokumentet.Som material till ÀndamÄlet anvÀnds den nya svenska Skollagen (2010) och den ungerska Utbildningslagen (1993). Analysen genomfördes med analysverktyget diskursanalys dÀr jag har analyserat sprÄket som beskriver barn med funktionsnedsÀttning.Resultaten visar att bÄda skollagarna har en tydlig koppling till de gÀllande internationella dokumenten dÀr allas lika vÀrde poÀngteras. Den svenska Skollagen har dessutom en relationell och deltagande syn pÄ funktionsnedsÀttning medan den ungerska Utbildningslagen, som Àr 17 Är Àldre Àn den svenska lagen, betonar en kompensatorisk och individinriktad syn..

"Musik och barn hör liksom ihop pÄ nÄgot sÀtt" : - Om musik som pedagogiskt verktyg i förskola och förskoleklass

Denna studie syftade till att synliggöra de könskonstruktioner som etablerades, övertrÀddes eller upprÀtthölls pÄ en förskola i Uppsala. Barn mellan 3 och 5 Är samt förskolans pedagoger observerades för att vi skulle kunna besvara vÄr frÄgestÀllning: Vilka genuskonstruktioner skapas i interaktionen mellan barn-pedagog och barn-barn i den fria leken? Kan interaktionen sÀgas Äterskapa eller dekonstruera traditionella könsroller? Vi observerade vid ett flertal lektillfÀllen hur bÄde barn och pedagoger genom sin interaktion med varandra upprÀtthöll traditionella könsroller eller genusmönster. Vi fann att leksaker förde med sig olika begrÀnsningar och att dessa kan sÀgas representera stereotypt feminina eller maskulina egenskaper. Barns lek konstruerades vid vissa tillfÀllen kring genus som sÀrskiljande egenskap, till exempel de tillfÀllen dÄ barnen lekte i olika lag.

Pilotstudie av FRIENDS : Ett preventionsprogram för Ängestproblematik hos skolbarn

Ångestsyndrom tillhör den vanligaste psykiatriska problematiken hos barn. Ångestsyndrom börjar ofta i tidig Ă„lder, medför stort lidande och predicerar psykiatrisk problematik senare i livet. Det Ă€r viktigt att undersöka hur Ă„ngestsyndrom kan förebyggas eftersom fĂ„ barn med denna problematik kommer i kontakt med behandling. Syftet med studien var att undersöka om FRIENDS, ett preventionsprogram frĂ„n Australien, fungerar i en svensk kontext. Femtio barn i nioĂ„rsĂ„ldern undervisades i FRIENDS under tio lektioner.

Barn med funktionshinder i förskola, fritidshem och vardagsliv

Detta arbete handlar om barn med funktionshinder och deras integrering i förskola, fritidshem och vardagsliv. Med integrering menar jag hur funktionshindrade fungerar och klarar sig i vÄrt samhÀlle. Syftet med denna studie Àr att se hur en dag ser ut för barn med funktionshinder.. Detta utifrÄn en tidigare uppsats om Àmnet dÀr en flicka med Downs Syndrom följdes under en dag. Jag kommer ocksÄ att undersöka nÀr och hur integreringen av funktionshindrade i samhÀllet startade i Sverige.

MatematiksvÄrigheter/dyskalkyli

Uppsatsen handlar om matematiksvÄrigheter/dyskalkyli. Dyskalkyli betyder att barn har problem med berÀkningar i matematik. En del elever har svÄrt att behÀrska matematik, vissa barn utvecklar dyskalkyli/dysmatematik senare i framtiden. Orsaker till dyskalkyli kan vara Àrftliga. BÄde de lÀrare och specialpedagoger som jag intervjuade ville kalla elevers svÄrigheter för matematiksvÄrighet eller dysmatematik.

Den hydrologiska modellen NAM. Kalibreringsperiodens inverkan pÄ modellparametrar och verifieringsresultat.

Vi fattade intresse för det hÀr Àmnet för nÄgot Är sedan. Vi hade valt att jobba med barn och rÀdsla som ett tema pÄ en praktikperiod. DÀr sÄg vi att det fanns mycket rÀdsla bland barnen. Vi upplevde att det fanns ett behov av att prata och berÀtta för nÄgon om olika rÀdslor. Anledningen till att vi började jobba med detta omrÄde Àr bl.a.

<- FöregÄende sida 42 NÀsta sida ->