Sök:

Sökresultat:

2516 Uppsatser om Praktiska övningar i kemi - Sida 36 av 168

Det trÄdlösa stetoskopet : kardiovaskulÀr data över GPRS

Inom omrÄdet för telemedicin efterfrÄgas praktiska sÀtt för lÀkare att snabbt och tillförlitligt kunna stÀlla preliminÀra diagnoser. Genom att anvÀnda GPRS kan stetoskopljud överföras över lÄnga avstÄnd. PÄ sÄ vis kan en patient bli undersökt utan att behöva trÀffa sin lÀkare. Den hÀr rapporten förklarar arbetet med att konstruera ett trÄdlöst stetoskop som anvÀnder sig av GPRS. In the area of telemedicine practical methods are wantedfor a doctor to quickly and reliably be able to set a preliminary diagnose.

DIGNA FUISSE FERAR. Om möjliga tolkningar av Sulpiciadikterna

Under de senaste Ärtiondena har det skett en mÀngd förÀndringar vad gÀller den offentliga sektorns organisationsstruktur. Huvudanledningen definieras i 70- och 80- talets ekonomiska kris som drabbade USA och en hel del stater i Europa. NPM (New Public Management) framkom som en adekvat styrform vilken skulle förbÀttra och ta bort allt misslyckande som den offentliga sektorn gick igenom. Sverige precis som merpaten av VÀstvÀrldens stater samt USA, inledde olika organisatoriska förÀndringar i sina respektive offentliga sektorer med bland annat effektivitet och effektivisering som ÀndamÄl. Ett mycket viktigt redskap i NPM:s modell handlar om den s.k.

Hur ser elever pÄ sin kunskap före och efter APU?

Sammanfattning Syftet med undersökningen Àr att kunna anpassa utbildningen tiden efter en APU period om det visar sig att eleven snabbare utvecklas i sin kunskap under praktik perioden. Undersökningens frÄgestÀllningar Àr hur elever som gÄr en yrkesutbildning ser pÄ sin kunskap före och efter en APU period. Skiljer elevens synsÀtt pÄ sin egen kunskap markant efter en APU period? Metoden som anvÀnds Àr en enkÀtstudie som analyseras kvantitativt med hjÀlp av SPSS. Respondenter har varit 59 elever som gÄr praktiska yrkesinriktade program pÄ tvÄ gymnasieskolor i Halland.

GÄr det att pÄverka hur mycket tid som gÄr till obetalt hemarbete? : En kvantitativ studie av vilket inflytande kvinnans utbildningsnivÄ och position pÄ arbetsmarknaden har pÄ tiden i obetalt hemarbete.

Friluftspedagogik Àr en form av upplevelsebaserat lÀrande som man kan tillÀmpa under olika typer av friluftsliv. Genom reflektion och bearbetning av friluftsupplevelserna kan man lÀra sig ·om allt frÄn ledarskap och friluftsÀkerhet till att bli en helare mÀnniska. Friluftspedagogikens utgÄngspunkter och fördelar Àr personlig vÀxt, samarbetsinlÀrning, lÀra kÀnna sig sjÀlv, skapa sammanhang och helhet, alternativa livsvÀrden, miljömedvetenhet, natursyn, kunskaper i "vanliga" Àmnen och kunskaper i friluftsliv. Rollen som friluftsledare diskuteras och jÀmförs med friluftslÀrarrollen och folkhögskollÀrarrollen. Det ges ocksÄ i slutet av arbetet nÄgra praktiska tillÀmpningar av friluftspedagogik..

Pedagogens syn pÄ utomhusmatematik : en jÀmförelse mellan förskola och förskoleklass

Syftet med arbetet Àr att ta reda pÄ hur pedagogerna ser pÄ utomhusmiljön som ett verktyg för inlÀrning av Àmnet matematik, samt om synen pÄ utomhusmatematik skiljer sig Ät hos personalen beroende pÄ om de Àr verksamma i förskola eller i förskoleklass. Metoden som anvÀnts Àr strukturerad och kvalitativ intervju med pedagoger verksamma inom sÄvÀl förskola som förskoleklass. Resultatet visade pÄ att personalen Àr övervÀgande positiv till att anvÀnda sig av utomhusmiljön som verktyg vid inlÀrning av matematik, men att det kan finnas praktiska hinder som gör att man inte vÀljer det i den utstrÀckning som man önskar. Det Àr heller ingen direkt skillnad mellan de tvÄ instanserna, förskola och förskoleklass, utan skillnaderna ligger mer i hur man ser pÄ vad utomhusmiljö Àr för nÄgot..

UtvÀrdering av Kalix kommuns system för fastighetsunderhÄll

LÄngtidsplanerat underhÄll (LPU) vilket man i dagligt tal kallar för planerat underhÄll Àr ÄtgÀrder som görs med flera Ärs mellanrum och kostar sÄ mycket att det behöver budgeteras i förvÀg. Komplexiteten i byggnaderna gör det nödvÀndigt med datoriserade system vilket centraliserar informationen och Àr ett bra verktyg för underhÄllsplanering. Syftet med rapporten Àr att ta fram olika beslutsunderlag som underlÀttar för Kalix Kommun vid införandet av databassystemet Summarum. Rapporten har utformats utifrÄn tre huvuddelar ? Litteraturstudie - Grundtankar kring underhÄll ? Summarum - Databassystem för LPU ? Intervjuer - Andras erfarenheter av ADB-system för LPU Litteraturstudien tar upp betydelsen av att utgÄ frÄn den egna verksamheten vid upprÀttande av underhÄllspolicy, -strategier och -planer.

Elektroniska signaturer- sÀker identifiering?

Problem:I dag finns det ett stort behov av sÀkra identifierings metoder pÄ Internet. Traditionellt sÀtt Àr en handskriven namnteckning en form av identifiering och vad som behövs Àr en elektronisk motsvarighet. Hypotes: "Elektroniska signaturer leder till ökad integritet och sÀkerhet vid identifiering pÄ Internet" Syfte: MÄlet och syftet med denna uppsats Àr att studera och analysera huruvida elektroniska signaturer kommer att bidra till ökad integritet och sÀkerhet vid identifiering pÄ Internet. Slutsats:Genom att jÀmföra praktiska erfarenheter (fallstudie) och teoretiska kriterier kunde vi analysera oss fram till att vÄr hypotes Àr sann..

Produktion av pedagogisk undervisningsfilm om handlÀggning av utdrivningsskedet under normal förlossning

Ett av lÀrandemÄlen för utbildningen inom barnmorskeprogrammet vid Göteborgs universitet (GU) Àr att sjÀlvstÀndigt handlÀgga en normal förlossning. Kliniskt trÀningscenter vid institutionen för vÄrdvetenskap och hÀlsa ger studenter möjlighet att trÀna praktiska moment i handlÀggning av förlossning utan att involvera patienter. DÄ dessa trÀningstillfÀllen Àr begrÀnsade finns behov av andra inlÀrningsformer. Film som undervisningsmetod vid inlÀrning av praktiska moment har visat goda resultat. Utbudet av pedagogiska filmer för blivande barnmorskor Àr emellertid litet eller obefintligt.

Hur har lönepremien utvecklats för individer med teoretisk och yrkesinriktad gymnasieutbildning under perioden 1990-2005

Denna uppsats avser att undersöka huruvida lönepremien för individer med teoretisk respektive yrkesinriktad gymnasieutbildning har förÀndrats under perioden 1990-2005 samt om en förÀndring kan bero pÄ förÀndringar i utbud eller efterfrÄgan. För undersökningen anvÀnder jag mig av LINDA-databasen som innehÄller information om ett treprocentigt slumpmÀssigt urval av den svenska befolkningen. För att analysera lönepremiens utveckling skattades mincermodeller för mÀn och kvinnor som gÄtt teoretiska respektive praktiska gymnasieutbildningar. Resultaten tyder pÄ att lönepremien har ökat och en orsak kan vara en efterfrÄgeökning. Att det Àr just detta som har lett till en ökning kan man inte sÀga helt klart dÄ det finns en mÀngd andra faktorer som pÄverkar resultatet..

HÀlsa i Förskolan : En studie om hur begreppet hÀlsa anvÀnds som redskap i verksamheten utifrÄn lÀroplansmÄlen

Mitt syfte har varit att ta reda pÄ, hur man arbetar praktiskt med barn som har diagnos och som det rÄder misstankar om.  Metod: NÀr jag skrev den hÀr uppsatsen har jag anvÀnt mig av samtalsintervju. Intervjuaren fÄr dÄ göra intervjuer som blir mer personliga Àn vad enkÀtintervjuer blir. Resultat och slutsats Àr att förskollÀrarens praktiska arbete med barn som har diagnosen ADHD eller som det rÄder misstankar om, till viss del kÀnnetecknas av metoder som har vetenskaplig grund. FörskollÀrarens metoder innefattar mÄnga olika delar; bemötande, förhÄllningssÀtt och barnsyn men ocksÄ fasta konkreta arbetssÀtt dÀr ramar, rutiner och bildscheman hjÀlper barnet i vardagen pÄ förskolan..

En jÀmstÀlld fritidsverksamhet?

Den hÀr uppsatsen syftar till att öka förstÄelsen för de tankar och erfarenheter som finns hos pedagoger som genomfört en genusutbildning. Genom fem kvalitativa intervjuer med pedagoger verksamma i fritidshemmet, som alla har genomfört en genusutbildning, har material samlats in för att sammanstÀllas och analyseras. Resultatet visar pÄ att pedagogerna genom genusutbildningen fÄtt med sig sÄvÀl praktiska kunskaper för vidare arbete med genusfrÄgor i sin verksamhet samt en ökad medvetenhet kring sitt agerande och förhÄllningssÀtt. Denna kompetens hjÀlper pedagogerna att ha en öppnare instÀllning gentemot barnen i bemötande och planering av aktiviteter. Dock upplever pedagogerna hinder i sin verksamhet.

InformationsosÀkerhet i en komplex miljö

Syftet med uppsatsen Àr att skapa förstÄelse för hur svenska medelstora företag i en förÀnderlig omgivning hanterar situationer dÀr det krÀvs information, direktiv och beslut frÄn kinesiska myndigheter. Studien grundar sig pÄ en kvalitativ metod. Vi har genomfört intervjuer med valt fallföretag och utvalda experter. Vidare har litteraturstudier givit oss en teoretisk referensram. Uppsatsen har resulterat i ett praktiskt och ett teoretiskt bidrag.

Fackligt förtroendevald inom industrin ? en studie av kvinnors erfarenheter

Denna studie undersöker kvinnors erfarenheter av att inneha fackliga förtroendeuppdrag inom Industrifacket Metall och utgÄr frÄn Yvonne Hirdmans teori om genussystem samt delar av Anthony Giddens struktureringsteori dÀr det praktiska medvetandet Àr i centrum. Semistrukturerade intervjuer med sju kvinnor anstÀllda vid tre olika företag genomfördes och analyserades utifrÄn tre teman; arbetet, fackföreningen samt privatlivet och resultaten anvÀnds i exemplifierande syfte. Respondenternas erfarenheter visar att ojÀmstÀlldhet rÄder inom omrÄdena och trots att de upplever att detta har förbÀttrats sedan nÄgra Är tillbaka, sÄ Àr det mycket som tyder pÄ att diskrimineringen har antagit mer subtila uttryck Àn tidigare..

Individanpassad undervisning: en beskrivning av hur lÀrare
karakteriserar individanpassad undervisning

Syftet med arbetet Àr att visa hur lÀrare karaktÀriserar individanpassad undervisning. I detta ingÄr deras definition av begreppet och hur de gÄr tillvÀga i det praktiska arbetet. VÄr undersökningsgrupp bestÄr av sex gymnasielÀrare eftersom vi sjÀlv vill fÄ influenser till vÄrt kommande arbete inom gymnasieskolan. Undersökningen Àr av kvalitativ fenomenologisk art och huvudmaterialet vi utgÄtt ifrÄn Àr fyra frÄgestÀllningar. Dessa besvarades via intervjuer av pedagogerna och sammanfattades i olika teman.

HÄllbar utveckling i klÀdföretag - en studie i miljöhÀnsyn

HÄllbar utveckling och Corporate Social Responsibility (CSR) har under det senaste decenniet utvecklats till viktiga och vedertagna begrepp inom den svenska klÀdbranschen. Under de senaste Ären har konsumtionen av textilier ökat markant samtidigt som produktionen har förflyttats till lÄgkostnadslÀnder, vilket har resulterat i en komplex internationell vÀrdekedja. I kombination med dagens transparenta media samt miljömedvetna slutkonsumenter ökar kraven pÄ företagen att bedriva ett aktivt hÄllbarhetsarbete. Denna studie behandlar klÀdföretag pÄ den svenska marknadens komplexa arbete kring hÄllbar utveckling. DÄ tidigare forskning frÀmst skildrat Àmnet utifrÄn ett socialekonomiskt perspektiv, infann sig intresset att skapa en studie ur en miljörelaterad synvinkel.Den övergripande problemformuleringen Àr sÄledes att studera hur klÀdföretag pÄ den svenska marknaden arbetar med hÄllbar utveckling inom verksamheten.

<- FöregÄende sida 36 NÀsta sida ->