Sök:

Sökresultat:

2516 Uppsatser om Praktiska övningar i kemi - Sida 35 av 168

ErkÀnnande av högre revisorsexamen inom EU

Den fria rörligheten för personer Àr en grundlÀggande rÀttighet för medborgare inom EU, men fortfarande finns stora rÀttsliga och praktiska hinder. För en revisor som vill arbeta i ett annat EU-land krÀvs att hans eller hennes högre revisorsexamen erkÀnns av vÀrdlandet. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur vÀl den fria rörligheten för revisorer fungerar samt identifiera eventuella hinder. För att uppfylla syftet genomförs en kartlÀggning av hur erkÀnnandeprocessen ser ut i samtliga medlemslÀnder. KartlÀggningen Àr baserad pÄ tio variabler som hÀrletts ur direktiv 89/48/EEG.

Medvetenhet om kroppssprÄk: ett utvecklingsarbete för att öka
ungdomars medvetenhet om sitt och andras kroppssprÄk

Syftet med vÄrt arbete var att med hjÀlp av förelÀsningar och praktiska övningar öka ungdomars medvetenhet om sitt och andras kroppssprÄk. Eftersom just kroppssprÄket utgör den största delen av vÄrt sÀtt att kommunicera kÀnner vi att detta var ett mycket intressant och viktigt Àmne att ta upp. Vi hade fem lektioner dÀr vi förelÀste om kroppssprÄkets olika delar. Den mÀtmetod vi anvÀnt oss av var en enkÀt som vi delade ut vid tvÄ mÀttillfÀllen, en vid början och en i slutet av arbetet. Av enkÀtsvaren och lektionstillfÀllena har vi kunnat utlÀsa att eleverna har börjat tÀnka och reflektera mer över sitt och andras kroppssprÄk.

Varför Àr elever ointresserade av naturvetenskap och vad bör förÀndras i undervisningen?

Studier har visat att elever har ett lÄgt intresse för skolans naturvetenskap. Flera internationella tester och insatser har gjorts, men intresset har inte ökat. Det verkar istÀllet som att intresset minskat de senaste Ären. Naturvetenskaplig kunskap Àr viktig bÄde för att eleverna ska förberedas för ett liv i ett demokratiskt samhÀlle dÀr de ska ta stÀllning till olika samhÀlliga problem och för att naturvetenskapen spelar en viktig roll i samhÀllets utveckling. Syftet med detta examensarbete, vilket Àr en litteraturöversikt, Àr att ta reda pÄ om elever har lÄgt intresse för naturvetenskap i skolan och i sÄ fall varför. Vidare Àr syftet att ta reda pÄ vilka förÀndringar av undervisningen som bör göras för att elevernas intresse ska öka.

Kunskap under utveckling : En enkÀtundersöking pÄ gymnasiets praktiska program.

Syftet med studien var att mÀta elevernas kunskaper inom omrÄdet evolution pÄ yrkesförberedande program. En enkÀt delades ut till elever pÄ en gymnasieskola med frÄgor som hade fasta och öppna svarsalternativ. Ett statistiskt test (Kurskal-Wallis) anvÀndes nÀr materialet tolkades. De alternativa evolutionsidéerna dominerade svaren pÄ flersarsfrÄgorna medan det hos de öppna frÄgorna var en dominans av vet ej/ingen aning svar. Det fanns ingen skillnad pÄ rangen hos enkÀtfrÄgorna med öppna svar och intresset av att lÀsa naturkunskap b eller biologi.

Det smÀrtsamma avskedet - NÀrstÄendes behov samt erfarenheter i samband med plötslig död inom akutsjukvÄrd.

Bakgrund: Varje Är dör ca 95 000 personer i Sverige. HÀlften av dödsfallen sker inom sjukhusvÄrden och en femtedel, ca 19 000 intrÀffar plötsligt eller ovÀntat. Det plötsliga döendet definieras inte som en del av den palliativa vÄrden, dock betonas att personal ska ha ett palliativt förhÄllningssÀtt till nÀrstÄendes behov. VÄrden inom akutsjukvÄrden Àr högteknologisk och miljön anpassas dÀrmed efter detta och inte primÀrt efter patienter och nÀrstÄendes behov ur ett holistiskt perspektiv. SvÄr sjukdom har en stor inverkan pÄ ett flertal nÀrstÄende vars egen hÀlsa pÄverkas nÀr en anhörig Àr döende.

Att frÀmja barns intresse och omsorg för naturen
- genom lekar och skapande aktiviteter

Syftet med examensarbetet var att undersöka om vi kan frÀmja barns intresse och omsorg för naturen genom skapande aktiviteter och lekar. Undersökningen genomförde vi i tvÄ lÄgstadie klasser en i norr och en i södra Sverige. Vi valde det för att vi bÄda ville göra den praktiska delen av examensarbetet pÄ orter dÀr vi kommer ifrÄn. Vi genomförde vÄr undersökning med hjÀlp av en kvalitativ metod för att vi skulle göra obsevationer av barn och de skulle ge oss ett bra resultat. De aktiviteter och lekar vi arrangerade, hade en betydelse för barnens inresse och omsorg för naturen skulle frÀmjas.

Naturen - en del av förskolan : Hur naturen kan anvÀndas för att nÄ barns utveckling och lÀrande

Syftet med denna undersökning var att undersöka och beskriva hur arbetet med miljö och natur kan genomföras i förskolan. Undersökningen bygger pÄ kvalitativa semistrukturerade intervjuer med nio stycken pedagoger frÄn fem olika förskolor, i en kommun i VÀstsverige. Resultatet av undersökningen visar att det finns mÄnga olika sÀtt att arbeta med miljö och natur i förskolan, sÄvÀl praktiska som teoretiska. Att arbeta med Ätervinning, kompostering och samtala om bevarandet av resurser, var nÄgra av de aktiviteter som undersökningens pedagoger brukade göra. Det framkom ocksÄ i undersökningen att det i arbetet med miljö- och natur finns vissa hinder som t.ex.

?Sitter sex i vÀggen, dÄ finns det inget att diskutera? : en studie om betyg och bedömning av den praktiska fÀrdigheten i Àmnet specialidrott pÄ sex av Sveriges innebandygymnasier

Syfte och frÄgestÀllningarSyftet har varit Àr att öka kunskapen om lÀrares bedömning av elevers praktiska fÀrdighet i innebandy pÄ den nationella idrottsutbildningen (NIU). Vidare syftar studien till att jÀmföra lÀrarnas bedömning med kursplanens kunskapskrav.Vilka fÀrdigheter Àr det som de intervjuade lÀrarna bedömer hos eleverna?Hur bedömer de intervjuade lÀrarna elevernas fÀrdigheter?Hur erfar de intervjuade lÀrarna arbetet med bedömning och betygsÀttning?MetodMed hÀnsyn till studiens kvalitativa ansats valdes intervju som metod. Studien avgrÀnsar sig till de lÀrare som undervisar innebandy som specialidrott. Urvalet gjordes med hÀnsyn till geografisk spridning.

Den halte, lytte, blinde och döve hÀstmÀnniskan : hÀsthantering och stallplanering för hÀstÀgaren eller medryttaren med en fysisk funktionsnedsÀttning, personens attityd till funktionsnedsÀttningen och bemötandet frÄn omgivningen

Detta arbete handlar om hur man praktiskt hanterar och sköter om hÀstar nÀr personen i frÄga har en fysisk funktionsnedsÀttning som innebÀr grava problem med synen, hörseln, funktionen i armar och ben eller en kombination av dessa funktionsnedsÀttningar. Arbetet bygger i första hand pÄ femton intervjuer med aktiva hÀstmÀnniskor som Àger eller har erfarenhet av ansvaret för skötseln av en eller flera hÀstar. MÄlet med arbetet Àr tredelat: att fÄ fram kunskap som finns hos dessa personer och kunna presentera det pÄ ett bra sÀtt för andra som inte Àr sÄ insatta i Àmnet, att göra andra nyfikna och förhoppningsvis skapa en större förstÄelse för personer med en fysisk funktionsnedsÀttning och ett stort intresse för hÀstar, samt att kunna visa möjligheterna det ger och vilken betydelse gemenskapen med hÀstarna har för dessa mÀnniskor. HÀstar Àr nÄgot som mÄnga i Sverige hÄller pÄ med och Àven om man har en funktionsnedsÀttning ska det inte vara ett hinder för att hÄlla pÄ med hÀstar. TillgÀnglighet Àr nÄgot som alla i samhÀllet mÄr bra av. I detta arbete har frÄgestÀllningar runt det praktiska arbetet med hÀstens skötsel belysts.

TeknikÀmnet i den svenska grundskolan 2014

TeknikÀmnet Àr idag ett skolÀmne som kan ses som oklart odefinierat dÄ det inte finns nÄgon entydig beskrivning avseende Àmnets innehÄll. Detta framgÄr Àven i ett internationellt perspektiv. Oklarheter gör det svÄrt för elever och lÀrare att överblicka teknikÀmnet avseende mÄl och undervisning. Detta kan Àven utlÀsas frÄn en pÄgÄende granskningsinspektion av Skolinspektionen. Samtidigt Àr teknik helt klart ett framtidsÀmne med stor betydelse för samhÀlle, skola och elever. Arbetet har som utgÄngspunkt haft följande frÄgestÀllning: Hur ser teknikÀmnets stÀllning ut i den svenska grundskolan utifrÄn lÀrarkompetens och utvecklingsmöjligheter 2014? Arbetets metodik bygger pÄ kvalitativa datainsamlingar frÄn olika dokument.

Musikvetenskap i grundskolan

Detta examensarbete Àr inriktat pÄ musikundervisningen och dess olika praktiska och teoretiska delar. I en enkÀtundersökning har elever fÄtt svara pÄ vilken syn de har pÄ musikundervisningen och hur de kan ha anvÀndning av den i framtiden. En musiklÀrare har intervjuats för att ge ett lÀrarperspektiv pÄ de frÄgor som vÀckts hos mig som författare, nÀr jag gÄtt igenom resultatet av enkÀtfrÄgorna. Syftet med undersökningen har varit att se vilken syn elever har pÄ musikundervisning. I undersökningen har jag anvÀnt litteratur frÄn musikvetenskapliga sammanhang för att försöka fÄ fram fakta och Äsikter kring de olika svar som framkommit av enkÀtundersökningen.

Can you see

Finns det förestÀllningarna av rum och dess befintliga rörelser och struktur? Inom Inredningsarkitekturfinns det ettförhÄllningssÀttdÀr den praktiska funktionen Àr viktig. DÀr funktion betyder attvara aktiv i rummet, attkunna beröras av material tex möbler som social struktur för attkanske kunna producera för en konsument/brukare.GÄr det attlösgöra förvÀntningar och förestÀllningar frÄn sin ram eller attvidga dessa i den rumsliga aspekteten attfylla nÄgot med kÀnsla i stÀllet för en brukande funktion? Om man reducerar funktionen, vilket betyder för mig, om man tar bort möbler och material och bara förhÄller sigtill det mÀnskliga i ettrum. Vad blir kvar? D.v.s.

NivĂ„gruppering "Är vi i den sĂ€msta gruppen?"

MÄnga skolor anvÀnder idag nivÄgruppering som metod att differentiera för att individualisera undervisningen och möta eleverna pÄ deras nivÄ. Detta examensarbete syftar till att ge en bild av hur nivÄgruppering fungerar i teori och praktik. Detta genom en litteraturstudie respektive intervjuer med fem lÀrare verksamma i grundskolan. Arbetet utgÄr ifrÄn frÄgestÀllningar rörande vilka skÀl som framförs till att undervisa nivÄgrupperat, hur nivÄgruppering kan organiseras, vilka fördelar och nackdelar som finns med arbetssÀttet och hur gruppklimatet kan pÄverkas. Dessa olika aspekter beskrivs kortfattat i litteraturstudien och intervjuundersökningen belyser lÀrares praktiska erfarenheter av nivÄgruppering.

"Ja, det blir en liten klick varje dag!" - Om estetiska uttrycksformer i skolan

Syftet med vÄr kvalitativa undersökning Àr att kartlÀgga estetiska uttrycksformer i undervisningssammanhang. Vi formulerade följande problemstÀllningar; hur definierar verksamma pedagoger begreppet estetiska uttrycksformer, hur anvÀnder verksamma pedagoger estetiska uttrycksformer i sin undervisning samt hur uppmÀrksammar verksamma pedagoger de estetiska lÀrprocesserna? Genom vÄra semistrukturerade intervjuer fann vi att begreppet estetiska uttrycksformer definieras som praktiska moment dÀr motorik och sinne samspelar. Vi fann Àven att fritidspedagogerna lÀgger vikt vid elevernas sociala utveckling medan lÀrarna fokuserar pÄ kunskapsutvecklingen hos eleverna. En gemensam uppfattning hos de verksamma pedagogerna Àr att de estetiska uttrycksformerna fördelaktigt kan anvÀndas för att frÀmja de olika lÀrstilarna..

"Det a?r farligt att drunkna" : En studie om hur elever la?r sig pa? ba?sta sa?tt inom idrott och ha?lsa

Denna uppsats har fo?r avsikt att underso?ka om hur elever la?r sig pa? ba?sta sa?tt inom idrott och ha?lsa. A?tta elever i a?ldrarna tolv till tretton a?r har intervjuats och de a?r alla eniga om att det kra?vs olika inla?rningssa?tt beroende pa? vad som ska la?ras ut, de go?r a?ven till viss del skillnad pa? teoretiska och praktiska a?mnens sa?tt att la?ra. De framkommer att de intervjuade personerna sja?lva fo?redrar helt skilda arbetssa?tt fo?r att optimera sin egen inla?rning.

<- FöregÄende sida 35 NÀsta sida ->