Sök:

Sökresultat:

737 Uppsatser om Pragmatiskt synsätt - Sida 12 av 50

VÀx som vuxen - tre pedagogers arbetssÀtt pÄ sfi

Leken Àr otroligt viktig för vÄr utveckling och hur vi fungerar som sociala mÀnniskor. I leken tar vi in de erfarenheter som vi upplevt och utvecklar dessa i gemenskap med andra. VÄr kulturella och sociala bakgrund formar oss till den vi Àr. Hur mycket syns denna bakgrund i leken, Àr vi jÀmlika nÀr vi leker? Forskare sÀger att leken Àr otrolig betydelsefull för den sociala kompetensen, dÄ man lÀr sig empati, vÀnta pÄ sin tur samt att fungera i grupp.

Barns tankar om himlakroppar : Vad har barn för vÀrldsbild?

Denna studie visar vad 4-5-Äringar har för uppfattningar om stjÀrnorna och solen, vad de tror att stjÀrnorna och solen Àr för nÄgot och vad de har för tankar om fenomen kring dem. Genomförandet av studien bygger pÄ kvalitativa intervjuer i samband med att barnen mÄlar. Metoden har gjort det möjligt för barnen att uttrycka sina egna tankar. Resultatet visar att det finns mÄnga uppfattningar inom omrÄdet hos barn 4-5 Är. En del uppfattningar Àr realistiska, en del fiktiva.

Förskolepedagogers interaktion med barn vid frukostbordet : utifrÄn ett genusperspektiv

I lÀroplan för förskolan (Skolverket, 2010) stÄr att förskolan ska behandla alla barn som individer. Alla som arbetar inom förskola ska sÄledes arbeta med bland annat ur genusperspektiv. Genus Àr det socialt skapade könet (Svaleryd, 2002). Med det menas att vi formas av samhÀllets förvÀntningar pÄ hur vi som kvinnor eller mÀn ska vara.  Syftet med denna studie Àr att ur ett genusperspektiv se hur pedagogerna interagerar med barnen under förskolans frukost. Systematisk observation har skett vid frukosttid pÄ tvÄ förskolor i en liten kommun i Mellansverige.

#dennyaskolan - en undersökning av IKT-anvÀndnings pÄverkan pÄ lÀrarrollen och svenskÀmnet

Uppsatsens syfte Àr att undersöka hur IKT-anvÀndning pÄverkar svenskÀmnet och svensklÀrarrollen. Med utgÄngspunkt i en tanke om ett svenskÀmne som genomgÄr ett paradigmskifte vill vi undersöka var och hur detta syns ur ett lÀrarperspektiv. Vi har dÀrför intervjuat ett antal svensklÀrare om deras syn pÄ arbetet med IKT och digitala tekniker. Vi har frÄgat bÄde om IKT-anvÀndningen i relation till deras roll som lÀrare i klassrummet och olika arbetsmoment i svenskÀmnet. Deras svar har satts i relation till pedagogiska teorier och analyserats utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv.

GESTALTNING AV HJÄLTE- SAMT SKURKARKITYPEN : En undersökning av att gestalta en karaktĂ€r via ljudeffekter samt miljöljud

I bÄde film och spel anvÀnds ljudeffekter till att berÀtta för lyssnaren om vad som pÄgÄr, bÄde för det som syns i bild och utanför. KaraktÀrer i film och spel brukar vara ljud-lagda med ljudeffekter som t.ex. ljudet frÄn fotsteg. För att etablera miljön i film och spel anvÀnds en ljudsort som kallas för miljöljud och dessa ljud anvÀnds Àven för att skapa stÀmning. Detta arbete har undersökt om det Àr möjligt att tydligt framhÀva en karaktÀrsarketyp med hjÀlp av ljudeffekter och miljöljud utan bild.

Konflikt i beslutsprocesser ? en fallstudie av rekryteringen av rektor vid Lunds universitet 2002

Syftet med denna uppsats Àr att beskriva och analysera vad som kan leda till konflikt i beslutsprocesser.En kvalitativ undersökning har gjorts av en fallstudie, rekryteringen av rektor vid Lunds universitet 2002. Den kvalitativa metoden valdes för att möjliggöra en djupare förstÄelse för processen. Risken med en sÄdan djupstudie var att intressanta infallsvinklar kunde försvinna. DÀrför valdes en bred teoretisk referensram för analysen.TvÄ grundlÀggande orsaker till konflikt i beslutsprocesser i professionella byrÄkratier har identifierats. För det första ser vi att ökat inflytande frÄn nÀringslivet i sig inte Àr nÄgon större orsak till konflikt utan att det Àr centraliseringen av makten i beslutsprocesser i starkt decentraliserade organisationer som leder till konflikt.

Att lÀsa eller att inte lÀsa - Fem lÀrare om hur de tolkar samma mÄl

Skolan styrs av styrdokument vilka alla lÀrare mÄste anpassa sin undervisning efter. I dessa finns emellertid ett tolkningsutrymme, och syftet med denna studie Àr att klarlÀgga hur ett antal lÀrare i svenska tolkar och arbetar med ett av mÄlen frÄn kursplanen i detta Àmne. Genom att belysa hur en liten del av det regelverk som omger skolan kan tolkas kan förstÄelsen för vad det innebÀr att arbeta efter nationellt stÀllda mÄl och kriterier öka. För att Ästadkomma detta intervjuades fem lÀrare, alla frÄn samma skola, angÄende deras syn pÄ uppnÄendemÄlet att kunna lÀsa, reflektera över och sÀtta in i ett sammanhang nÄgra skönlitterÀra verk och författarskap med betydelse för mÀnniskors sÀtt att leva och tÀnka. Resultatet av intervjuerna visar pÄ en viss spridning i hur mÄlet uppfattas dÄ alla lÀrare exempelvis inte menade att mÄlet i sig innebar nÄgot krav pÄ lÀsning.

Webbserverprogram: Öppen kĂ€llkods-alternativ till Apache

Det har blivit allt vanligare för företag att marknadsföra sig via Internet vilket oftast innebÀr att företaget behöver en webbplats. Denna webbplats anvÀnder ett webbserverprogram för att hantera kundernars förfrÄgningar och det webbserverprogram som Àr störst pÄ marknaden med god marginal Àr Apache. Apache har existerat i över 15 Är och Àr öppen-kÀllkod.Det hÀr examensarbetet undersöker om det finns nÄgra öppen kÀllkods-alternativ till det marknadsledande webbserverprogrammet Apache genom att titta pÄ funktionalitet och prestanda. Prestandatesterna har genomförs bÄde med statiska och dynamiska webbsidor. De alternativ som undersöks Àr Nginx och Lighttpd.Resultaten visar pÄ att bÄde Nginx och Lighttpd i det stora hela presterar bÀttre Àn Apache.

Andragogik - en vÀg till livslÄngt lÀrande?

Vuxenutbildning ska enligt andragogiken organiseras annorlunda Àn utbildning för unga mÀnniskor.Syftet med detta examensarbete var att försöka ta reda pÄ om vÄr skolas nya modell för undervisning/handledning i engelska grund och engelska A kan Ästadkomma ett nÀrmande till andragogiska principer. Jag ville ocksÄ se hur omstÀllningen till nytt arbetssÀtt pÄverkade kursdeltagarna, samt var de skulle lÀgga tyngdpunkten i en idealisk undervisning/handledning. Metod och material för arbetet utgjordes av litteraturstudier, studiebesök, förelÀsning, samt en kvantitativ enkÀtundersökning i kombination med en strukturerad intervju med de studerande. Resultatet av undersökningen visar att vi tycks ha nÀrmat undervisning/handledning till andragogiska principer. VÄra studerande lÀgger tyngdpunkten pÄ undervisningens pedagogiska upplÀgg, men efter omstruktureringen syns ett vidgat perspektiv till synpunkter pÄ nya omrÄden som arbetssÀtt och flexibilitet.

Demokratins svarta hÄl

Syftet med denna studie Àr att med hjÀlp av diskursteori som bas synliggöra vilken pÄverkan uttrycket ?FramgÄngsrika skolor? har i en skola för allas rÀtt till likvÀrdig utbildning. Uttrycken ?FramgÄngsrika skolor? och ?En skola för alla? kan tolkas olika. Diskursen till ?En skola för alla? Àr olik diskursen till ?FramgÄngsrika skolor?.

Hur patienter med kronisk smÀrta upplever mötet med vÄrdpersonal

Bakgrund: Kronisk smÀrta Àr idag vanligt förekommande hos befolkningen. Det innebÀr att det stÀlls höga krav pÄ vÄrdpersonalens förmÄga att hantera dessa möten sÄ att individen kÀnner tilltro till vÄrden. Kommunikation Àr en förutsÀttning för en relation och att fÄ personen att kÀnna sig delaktig i sin vÄrd. Syfte: Studien gjordes för att belysa hur patienter med kronisk smÀrta upplever mötet med vÄrdpersonalen. Metod: Vi anvÀnde oss av en kvalitativ litteraturstudie.

En god utemiljö i förskolan och skolan : En studie om hur utemiljön bör se ut

Under grundskolan spenderar barn en stor tid i skolans utemiljö. I förskolan Àruteaktiviteter ett vanligt inslag under dagen. Detta gör att det stÀlls krav pÄ utemiljönsutformning och funktion för att barnen ska stimuleras sÄ mycket som möjligt. Syftetmed arbetet Àr att fÄ kunskap om vad man bör tÀnka pÄ nÀr man utformar en utemiljöoch vilken konsekvens det kan fÄ. Tre frÄgestÀllningar har styrt arbetet: Vad skall mantÀnka pÄ nÀr man utformar en utemiljö i förskolan/skolan? Hur beskriver forskningenen bra utemiljö för barnen att vistas i? Hur syns en bra utemiljö pÄ tvÄ nybyggdaskolor? Undersökningen Àr genomförd pÄ en nybyggd förskola och en nybyggd F-6skola.

Bildt VS Schulman - En diskursanalys av tvÄ av Sveriges största bloggar

Syfte: Att göra en diskursanalys av tvÄ olika bloggar (politikerblogg respektive ?kÀndis?blogg) för att se vilken interaktivitet som uppstÄr i bloggen mellan lÀsarna och Àven bloggaren sjÀlv. Jag vill komma fram till vilka slags Äsikter som förs fram i diskussionen och om och i sÄ fall pÄ vilket sÀtt bloggaren Àr delaktig i diskussionen i kommentarsfÀltet.Teori: Studiens frÀmsta teoretiska utgÄngspunkt har varit den offentliga sfÀren. Metod: I studien har diskursanalys anvÀnts som metod med tyngdpunkt pÄ Faircloughs kritiska diskursanalys. Slutsatser: Analysen har kommit fram till att offentlighet och offentliga personer inte alltid innebÀr att personens Äsikter Àr offentliga, att grÀnserna mellan offentligt och privat syns tydligare hos bloggaren Àn hos kommentatorerna samt att grÀnserna mellan offentligt och privat skiljer sig beroende pÄ vem det Àr som driver bloggen.

Word-of-blog : Hur WOM pÄ bloggar pÄverkar ett företags försÀljning

Företag har lÀnge anvÀnt sig av samtal mellan mÀnniskor för att sprida budskap om produkter, tjÀnster och varumÀrken. Forskare visade redan pÄ 1950-talet att denna typ av informella konversationer, Àven kallad word-of-mouth (WOM), pÄverkar konsumenters köpbeteende och företags försÀljning. I och med utvecklandet av Internet har WOM fÄtt ytterligare uppmÀrksamhet och idag ser vi att fler och fler företag anvÀnder sig av kanaler sÄsom internetforum och bloggar som del av sin marknadsföring. Trots detta finns inte mycket forskning pÄ hur WOM genom kanaler sÄsom dessa pÄverkar ett företags försÀljning. Denna uppsats syftar till att undersöka om, och i sÄ fall hur, WOM via bloggar pÄverkar ett företags försÀljning, dÀr vi i uppsatsen studerar företaget L8 Nyberg.

Barns tidiga lÀslÀrande : ?En studie av forskning och metoder för tidigt lÀslÀrande ur ett barndomssociologiskt perspektiv

Ur ett barndomssociologiskt perspektiv studeras i denna uppsats tre riktningar i forskningen om barns lÀslÀrande samt de metoder som bygger pÄ denna. De tre riktningarna Àr: Traditionell pedagogisk och psykologisk forskning om barns lÀslÀrande; Emergent literacy/Early literacy samt Literacy from infancy. I första hand studeras skrifter av tre svenska forskare: Ingvar Lundberg, Caroline Liberg och Ragnhild Söderbergh. Syftet Àr att undersöka vilka barndomsdiskurser och vilka sÀtt att se pÄ begreppen barn och barndom som speglas.I Lundbergs forskning ser jag diskursen om Barnet som kultur- och kunskapsÄterskapare ? ett förhÄllningssÀtt som sÀkrar makthierarkin mellan barn och vuxen.

<- FöregÄende sida 12 NÀsta sida ->