Sök:

Sökresultat:

2454 Uppsatser om Pedagogiska hjälpinsatser - Sida 55 av 164

KreditsÀkerhet i lagrad olja : Utmaningar och möjligheter med flytande förmögenhetsmassa som sÀkerhet

Syftet med undersökningen var att fÄ en ökad förstÄelse för pedagogers syn gÀllande hur deras förhÄllningssÀtt och bemötande kan stötta och hjÀlpa utmanande barn. För att synliggöra detta valde jag att ta reda pÄ hur verksamma pedagoger i förskola och förskoleklass sÄg pÄ begreppet utmanande barn samt vilka erfarenheter de hade av att möta dessa barn i verksamheten. Vidare efterfrÄgades vilka pedagogiska egenskaper som informanterna ansÄg viktiga i arbetet samt vilken betydelse förÀldrasamverkan hade gÀllande utmanande barn. Andra organisatoriska stöd sÄsom arbetslag, rektor och andra yrkesprofessionellas roll har Àven belysts. För att fÄ en kvalitativ förstÄelse gÀllande mÀnniskors subjektiva upplevelser utgick jag ifrÄn en hermeneutisk ansats och sÄledes genomfördes semistruktrerade intervjuer med fem pedagoger.

SprÄkundervisning med elever med ADHD

Med vÄrt arbete vill vi belysa det pedagogiska tÀnkande och förhÄllningssÀtt som ligger till grund för pedagogens insatser i mötet med elever med ADHD. I arbetet kommer vi dels undersöka hur pedagogerna anpassar miljön för att frÀmja elevernas optimala lÀrande, dels vilka didaktiska val pedagogerna gör samt var pedagogerna söker sin kunskap kring ADHD-problematiken. Som stöd i undersökningen anvÀnder vi oss av utvecklingspsykologiska teorier dÀr Lev Vygotskij och Jerome Bruner menar att kommunikation och stödstrukturer Àr nödvÀndiga för att utveckla tÀnkandet och problemlösning. Val av metoder Àr observationer och kvalitativa intervjuer med pedagoger pÄ en gymnasieskola i södra SkÄne. Slutsatsen av arbetet Àr att miljön, didaktiska val och kunskap Àr centrala begrepp i mötet med elever med ADHD..

Hur miljökvalitetsnormer och ÄtgÀrdsprogram anvÀnds i handlÀggningen av markavvattningsÀrenden

Syftet med undersökningen var att fÄ en ökad förstÄelse för pedagogers syn gÀllande hur deras förhÄllningssÀtt och bemötande kan stötta och hjÀlpa utmanande barn. För att synliggöra detta valde jag att ta reda pÄ hur verksamma pedagoger i förskola och förskoleklass sÄg pÄ begreppet utmanande barn samt vilka erfarenheter de hade av att möta dessa barn i verksamheten. Vidare efterfrÄgades vilka pedagogiska egenskaper som informanterna ansÄg viktiga i arbetet samt vilken betydelse förÀldrasamverkan hade gÀllande utmanande barn. Andra organisatoriska stöd sÄsom arbetslag, rektor och andra yrkesprofessionellas roll har Àven belysts. För att fÄ en kvalitativ förstÄelse gÀllande mÀnniskors subjektiva upplevelser utgick jag ifrÄn en hermeneutisk ansats och sÄledes genomfördes semistruktrerade intervjuer med fem pedagoger.

Rektorer : lÀrares syn pÄ rektorer som ledare i skolan

Examensarbetet beskriver sex lÀrares erfarenheter av rektorer i skolan, hur de har upplevt sina rektorer, samt vilka krav och förvÀntningar som de har pÄ sina rektorer. I litteraturen behandlas dels lÀrares syn pÄ rektorer, men Àven rektorers syn pÄ sin egen roll och uppgift i skolan. Resultatet frÄn intervjuerna med lÀrarna visar att rektorer har en mycket viktig och ansvarsfylld uppgift i skolan. LÀrarna stÀller stora krav pÄ rektorerna. Det Àr viktigt att rektorerna prioriterar personalen, vÀrnar om eleverna och Àr bra pedagogiska ledare.

Pedagogisk dokumentation i förskolan - en studie om förskolepedagogers syn pÄ pedagogisk dokumentation

VÄrt syfte med denna studie var att undersöka hur pedagoger arbetar med pedagogisk dokumentation. Vi ville försöka fÄ en förstÄelse av hur den pedagogiska dokumentationen kan anvÀndas i vardagen pÄ förskolan och hur den kan anvÀndas i utvecklande syfte för verksamheten. Vi vill Àven fÄ en bild av vilka möjligheter samt svÄrigheter pedagoger ser med pedagogisk dokumentation. VÄr förhoppning var att pedagogerna som vi intervjuade ville dela med sig av sina reflektioner och kÀnslor kring detta. Resultatet visar att majoriteten av pedagogerna vi intervjuat varit positivt instÀllda till arbetet med pedagogisk dokumentation. Det visar sig Àven i vÄr studie att det inte finns nÄgot specifikt sÀtt att arbeta med dokumentationen utan alla har olika synsÀtt pÄ det praktiska genomförandet..

Sex förskollÀrares syn pÄ fostran och lÀrande i förskolan

SammanfattningStudiens syfte var att undersöka förskollÀrares syn pÄ fostran och lÀrande i förskolan idag. Förskolans styrdokument har gÄtt frÄn rekommendationer till klart uppsatta mÄl att följa. Med större fokus pÄ lÀrande för de smÄ barnen Àn tidigare i historien började förskollÀrare att diskutera var skillnaden mellan fostran och lÀrande gÄr. En helhetssyn pÄ omsorg, fostran och lÀrande ska prÀgla den pedagogiska verksamheten i förskolan (Lpfö98). Varje barns lÀrande ska dokumenteras och den nya lÀroplanens pedagogiska mÄl ska nÄs genom gott samspel mellan vuxen och barn men ocksÄ betonas vikten av att barnen ges möjlighet att lÀra av varandra. Hur har förskollÀrarens arbete pÄverkats av styrdokumentets utformning frÄn rÄdgivande till styrande mÄl? GÄr det att göra sina inarbetade rutiner till medvetna handlingar för att uppnÄ en förÀndring i verksamheten för att möta de nya kraven pÄ pedagogiskt arbetsÀtt i förskolan?Intervju anvÀndes som datainsamlingsmetod.

Pedagogers tankar om barns lÀrande

Ett specifikt syfte i uppsatsen Àr, att ta reda pÄ hur ett antal pedagoger tÀnker om olika teorier om barns lÀrande. Arbetet handlar ocksÄ om hur pedagoger sÀger att de stimulerar eleverna till lÀrande. I teoridelen beskrivs ett kognitivt, kulturhistoriskt och sociokulturellt perspektiv. DÀrefter introduceras Howard Gardner och hans teori om de multipla intelligenserna. Kapitlet innefattar ocksÄ aktuell forskning som belyser pedagogers syn pÄ barns lÀrande.

InlÀrningsstilar

Examensarbetet Àr en studie om inlÀrningsstilar dÀr Àven en jÀmförelse görs med andra sÀtt att se pÄ inlÀrningen. I min litteraturgenomgÄng gÄr jag igenom hur man tidigare sÄg pÄ inlÀrning och hur inlÀrningsstilar ser pÄ inlÀrningen idag. Jag har valt att begrÀnsa mig till att skriva om de frÀmsta och mest betydande pedagogiska inriktningarna. I avsnittet om inlÀrningsstilar utgÄr jag frÄn Dunn och Dunns inlÀrningsstilsmodell vilken anses vara den mest omfattande och bÀst utforskade av alla modeller. Intervjuerna som genomförts tar i första hand upp lÀrarnas uppfattning om att arbeta med inlÀrningsstilar i skolan.

MÄngkultur i förskoleklassenEn studie av pedagogiska arbetssÀtt i det mÄngkulturella klassrummet

Uppsatsen handlar om hur förskoleklassen förÀndrats sedan införandet av lÀroplanen Lpo-94 (LÀroplan för det obligatoriska skolvÀsendet, förskoleklassen och fritidshemmet). Den diskuterar mötet mellan förskola och skola samt lekens roll i dessa olika verksamheter. Studien baseras pÄ intervjuer och enkÀtundersökningar i Ätta förskoleklasser i en mindre kommun. Syftet var att undersöka hur verksamheten i förskoleklassen pÄverkats av införandet av lÀroplanen Lpo -94. Via litteratur och artiklar har det framkommit att leken Àr en avgörande del i barnens utveckling.

musikstan - en projektredogörelse om att producera en lÄtbok

Med det pÄtagligt massmediala samhÀllets intrÄng i barn och ungas omvÀrld, blir det sÄledes ocksÄ allt viktigare för skolan att förse eleverna med ett ytterligare kunnande. Ett kunnande, som vi menar, innebÀr en vidare förstÄelse av sig sjÀlv och sin omgivning och förmÄgan att reflektera över vad som egentligen finns omkring en sjÀlv som mÀnniska. UtifrÄn egna erfarenheter av estetik och lÀrande har vi sammanstÀllt ett undervisningsverktyg. Verktyget Àr utformat som en, vad vi valt att kalla, lÄtbok med tÀnkvÀrda och pedagogiska texter och med kluriga och stundtals poetiska illustrationer. Med detta gestaltande examensarbete vill vi beröra vardagliga Àmnen med en tÀnkvÀrdhet som kan fungera som underlag för vÀrdegrundsfrÄgor, ökad textförstÄelse och iakttagelseförmÄga för barn i skolÄr 1-3.

DAMP-barn i vÄra klassrum

Syftet med uppsatsen Àr att öka kunskapen om och förstÄelse för barn med DAMP för att kunna bemöta dem med genomtÀnkta strategier i en klassrumssituation. Uppsatsen Àr uppdelad i en teoridel och i en metoddel. I teoridelen har jag tagit del av olika författares kunskap pÄ omrÄdet som jag försöker strukturera upp och sammanfatta pÄ ett överskÄdligt sÀtt. Jag har bland annat lÀst böcker av Duvner, Gillberg och Kadesjö. Efter genomförd litteraturgenomgÄng vidgar jag perspektivet (metoddelen) genom att intervjua personer som lever med DAMP-problematiken i vardagen.

Formativ undervisning : ett möjligt arbetssÀtt i specialpedagogisk verksamhet?

Syftet med vÄr studie var att beskriva och analysera hur en grupp specialpedagoger arbetar med formativ undervisning. Formativ undervisning kan enligt aktuella forskningsresultat ha positiva effekter pÄ svagpresterande elevers lÀrande. Vi har observerat sex specialpedagoger i deras verksamhet. Dessa sex har ocksÄ sedan intervjuats. Samtliga informanter arbetar med elever i skolÄren 6-9.

Utveckling och lÀrande för barn med lindrig utvecklingsstörning - en kvalitativ studie i syfte att finna goda faktorer i pedagogers ledarskap

Syfte: Denna studie syftar till att identifiera faktorer i pedagogers ledarskap, som frÀmjar utveckling och lÀrande för barn med lindrig utvecklingsstörning.Teori: Studien utgÄr ifrÄn tvÄ lÀrteorier. Dessa Àr Jean Piaget som representerar stadieteorin och Lev Vygotskij som representerar det sociokulturella. Piaget anser att barnets tÀnkande Àr uppdelat i fyra stadier och att de byggs upp likt steg pÄ en stege. Varje stadie bygger pÄ varandra och det handlar frÀmst om kunskapsutveckling genom barns görande. Vygotskij anser att barnet mÄste ingÄ i en social och kulturell kontext för att lÀra.

"Jag skulle vilja köpa 1 öra och 1 par lungor" : En innehÄllsanalys av uppgifterna i ett digitalt pedagogiskt matematikspel.

In this thesis, the four types of math problems that occur in the digital educational math game Zcooly AffÀren 2 have been analyzed. Focus has been aimed at how the problems mediate instructions and mathematical concepts to players, and how the mathematical content is supported by the context within the game. The result shows both positive and negative aspects of the math problems, based on the theories for math education used in this thesis. Apart from the analysis of the game, this thesis also presents earlier research regarding what possibilities digital games possess as tools for learning. Researchers have partly different views on how digital games should be designed to enhance learning, and whether or not games are efficient to use for learning purposes..

Kommunikation och pedagogiskt upplÀgg För barn med drag av autism/Asperger syndrom

Att ha barn med drag av autism i klassrummet krÀver att man kan förstÄ deras speciella kognitiva problem, som yttrar sig bland annat i nedsatt sprÄkförstÄelse, nedsatt förmÄga till social interaktion och en del avvikande beteenden. Jag har genom litteraturstudier, fÀltstudier i tre veckor pÄ autismenhet, förelÀsningar om autism, och egna erfarenheter gjort ett examensarbete om kommunikationoch pedagogiskt upplÀgg för det hÀr handikappet. Arbetet handlar om hur de hÀr barnen uppfattar kommunikation och vilka svÄrigheter omgivningen kan möta, samt vad den bör tÀnka pÄ nÀr man tar kontakt med de hÀr barnen. Det pedagogiska upplÀgget handlar om hur arbetet i klassrummet kan underlÀttas för dem. Mina slutsatser Àr att med rÀtt hjÀlp och stöd kan de klara av en hel del..

<- FöregÄende sida 55 NÀsta sida ->