Sök:

Sökresultat:

72 Uppsatser om Outtalade mćl - Sida 2 av 5

Motstridiga krav : Strategier för att hantera emotionellt arbete i klientrelationer

Det grundlÀggande villkoret för dem som arbetar i serviceyrken Àr att hantera de motstridiga kraven frÄn dels arbetsgivaren och dels kraven frÄn klienterna. I interaktionen med klienterna har de anstÀllda en rad uttalade eller outtalade förvÀntningar pÄ hur de ska agera, vilket innebÀr att det i arbetet ingÄr att hantera och styra bÄde sina egna och klienternas emotionella reaktioner. Studiens syfte Àr dels att undersöka hur det organisatoriska sammanhanget pÄverkar hur de anstÀllda hanterar de motstridiga krav de stÀlls inför, dels att undersöka vilka emotionella konsekvenser interaktionen med klienterna fÄr för de anstÀllda. UtifrÄn en kvalitativ ansats har detta undersökts pÄ FörsÀkringskassans kundtjÀnst för aktivitetsstöd. Resultatet visar att de strategier de anstÀllda anvÀnder sig av framförallt Àr processer av rollövertagande, men att den organisatoriska kontexten i form av graden av distans i interaktionen och möjligheter till reell pÄverkan över utfallet av denna Àven den i hög grad villkorar vilka konsekvenser de emotionella aspekterna av arbetet fÄr för de anstÀllda..

Personers upplevelser av vÄrd pÄ akutmottagning

VÄrden upplevs pÄ olika sÀtt av personer pÄ akutmottagningar. Syftet var att beskriva hur personer upplever vÄrd pÄ akutmottagning. Tio vetenskapliga artiklar publicerade mellan Ären 2000-2009 analyserades med innehÄllsanalys, ansatsen var manifest. Resultatet av analysen gav fyra kategorier, att bli bemött pÄ ett vÀnligt och uppmÀrksamt sÀtt, att fÄ information underlÀttar vÀntan, att nÀrhet och delaktighet ger trygghet, att vilja fÄ förvÀntningar och behov tillgodosedda. Personer ville bli bemötta pÄ ett vÀnligt och uppmÀrksamt sÀtt för att kÀnna att de fick behÄlla sin personliga integritet.

Improvisation och dansteknik i dansundervisning : En intervjuundersökning om danslÀrare och danspedagogers syn pÄ begreppen improvisation, dansteknik och lÀrande i dansundervisningen

Syftet med denna uppsats Àr att beskriva och analysera danslÀrare och danspedagogers uppfattningar kring begreppen improvisation, dansteknik och lÀrande inom dans i grundskolan. Dessa begrepp Àr pÄ förhand skapade och anvÀnds i dansundervisning, analys och tydliggörande av dessa begrepp Àr studiens syfte. Bakgrunden förankrar begreppen improvisation, dansteknik och lÀrande med litteratur och forskning om dansundervisning i skolan. Vidare presenteras styrdokumenten, Lpo 94 samt konceptet ?Dans i skolan?.

Cancerpatienters upplevelser av tröst i form av kommunikation

Att leva med cancer innebÀr ett stort lidande och en mÀnniska som lider Àr en mÀnniska i behov av tröst. Att fÄ uppleva tröst Àr centralt för att en mÀnniska ska kunna uppnÄ och bibehÄlla hÀlsa. Det Àr dÀrför av vikt att vÄrdgivare kÀnner till begreppet och kan skÀnka tröst till mÀnniskor i fysisk eller psykisk vÄnda. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva cancerpatienters upplevelse av tröst i form av kommunikation. 20 artiklar anvÀndes och granskades med manifest innehÄllsanalys, vilket resulterade i fem kategorier: Att bli lyssnad pÄ och att andra hör det outtalade: Att beröring och samtal ger vÀlbehag, uppmuntran och hopp: Att bli behandlad som en hel person genom att fÄ tid och kÀnna tillit: Att fÄ leva som tidigare och sjÀlv ha valfrihet: Att ha nÀrstÄende som lyssnar nÀr det verkligen behövs.

Miljöer som tillgÄng för förskolebarns meningsskapande i bild

VÄrt syfte med arbetet har varit att undersöka barns meningsskapande i olika miljöer och belysa hur miljöerna kan skapa möjligheter respektive begrÀnsa barn i deras bildskapande. Vi anvÀnde oss av rundturer, observationer, fÀltnotiser och fotografering som metod. I vÄr analys utifrÄn det socialsemiotiska perspektivet har vi kommit fram till att pedagogen uttrycker att arbetslaget Àr medvetna om miljöernas betydelse, d.v.s. materialets placering, möblering, rummets egenskaper och tidsramar för barns meningsskapande. I analys och diskussion framgÄr det att olika rum skapar olika tecken för barnen och att barnen lÀser av outtalade regler som rummets design skapar.

Bakom dolda datorskÀrmar - Fokus eller flams? : En forskningsstudie över elevers aktiviteter vid datorn under lektionstid

Arbetet bygger pÄ en kvalitativ forskningsstudie över elevers aktiviteter vid datorn i och med lektionstillfÀllen. Rapporten visar huruvida elever anvÀnder sina skoldatorer till annat Àn vad som Àr avsett för undervisningen. Skolans reglering av elevernas datoraktivitet samt strategier som eleverna tar till för att kringgÄ dessa regler Àr ytterligare tvÄ aspekter som hanteras. UtifrÄn intervjuer delges elevernas egna perspektiv pÄ fenomenet och dÀrtill en objektiv bild begrundad pÄ observationer. Insamlat datamaterial har analyserats utifrÄn relevant litteratur samt tidigare forskning och delgett ett resultat.

Driftentreprenader pÄ tapeten - En kartlÀggning av förekommande problem i upphandlingar

Antalet konkurrensutsÀttningar av fastighetsdrift har ökat vÀsentligt under 2000-talet. Parallellt med detta har Àven entreprenörsmarknaden utvecklats och den bestÄr idag av ett fÄtal stora aktörer. Brister i utförandet gÀllande undermÄlig leverans har de senaste Ären konstaterats men problemen Àr ej utredda eller lösta. Syftet med studien har dÀrför varit att kartlÀgga olika driftupphandlingar och dess problem för att skapa förutsÀttningar för en gemensam utveckling inom fastighetsbranschen avseende bestÀllar- och entreprenörssidan. Resultaten visar pÄ att bristande lönsamhet existerar i mÄnga entreprenader vilket bland annat beror pÄ en osund konkurrens mellan entreprenörerna och krav pÄ sÀnkta kostnader frÄn bestÀllarna.

Socialt Samspel i Grupp

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur de roller som vi hör under sÀndningstid i radio Àr konstruerade och om det sker en förhandling om hur dessa roller upprÀtthÄlls under programmets tid. Uppsatsen Àmnar reda ut vad som synliggörs nÀr ett dramaturgisk perspektiv anvÀnds under en observation pÄ ett radioprogram. Finns det ett samspel inom redaktionen som vi som lyssnare inte ser? I denna uppsats vill jag försöka se om det finns nÄgra outtalade rangordningar inom gruppen och hur dessa kommer till uttryck. Vidare syftar studien till att titta pÄ hur pass fria programledarna Àr i sina roller och försöka utreda om det Àr mer styrt Àn vad vi som lyssnare uppfattar.

?Kvinna eller man ? och dÀr finns inga grÄzoner minsann? ? En kvalitativ studie av

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka upplevelsen av huruvida personal som genomförkönsutredningar förmedlar att de har en viss syn pÄ kön och i vilken utstrÀckning personersom genomgÄr könsutredning kÀnner att de kan beskriva sin könsidentitet i mötet medpersonalen. Uppsatsen bygger pÄ följande frÄgestÀllningar:? Upplever informanterna att det finns outtalade eller uttalade förestÀllningar om könhos utredningspersonalen? Hur ser dessa förestÀllningar ut och hur förmedlas de?? Vilket utrymme upplever informanterna att de gavs/ges att beskriva sin könsidentitet isamband med utredningen?Vi har analyserat vÄrt insamlade material utifrÄn en socialkonstruktivistisk teorigrund medhuvudfokus pÄ Queerteoretiska perspektiv, samt med anvÀndande av Diskursteori och merspecifikt Diskurspsykologi. Resultaten pÄvisade att bÄde upplevelsen av huruvida förestÀllningarom kön förmedlas av personal som genomför könsutredningar och den utstrÀckning sominformanterna upplever sig kunna beskriva sin egen könsidentitet i varierar. Vi har uttolkat attsamtliga informanter mÄste förhÄlla sig till en förestÀllning om ett originalkön, oavsett vad desjÀlva har för förestÀllningar om kön.

Arbetsmoralens prÀktiga vÀktare och samhÀllets otillrÀckliga sanerare : Om lÀrarrollen som social konstruktion.

För att lÀrare ska kunna förhÄlla sig till de förvÀntningar som finns pÄ dem i deras yrke, krÀvs att de Àr medvetna om vilka dessa förvÀntningar Àr. I denna studie undersöks outtalade förvÀntningar pÄ lÀrare. Syftet Àr att synliggöra den institutionaliserade sociala ordningen inom skolan och pÄ sÄ sÀtt hitta tÀnkbara mönster som kan synliggöra sociala normer som reglerar vad det innebÀr att vara lÀrare. Studien har ocksÄ en empirisk del, vilken utgÄr frÄn kvalitativa intervjuer med fem lÀrare. LÀrarna i studien talar om vilka förvÀntningar de upplever finns pÄ lÀrare samt hur de förhÄller sig till dessa.

Sjuksköterskans möte med patienter frÄn andra kulturer. : En litteraturöversikt.

Bakgrund: Den ökade invandringen till Sverige har gjort att landet idag Àr ett mÄngkulturellt samhÀlle. Sjuksköterskan möter ofta patienter frÄn andra kulturer. Dessa möten kan mÄnga gÄnger beskrivas i form av negativa vÄrderfarenheter för patienten. Syfte: Syftet var att belysa sjuksköterskans möte med patienter frÄn andra kulturer. Metod: En litteraturöversikt med kvalitativ ansats genomfördes med nio vetenskapliga artiklar.

Vilka strategier upplever psykiatrisjuksköterskan sig ha nÀr hon lÀr ut sin erfarehetsbaserade kunskap

Vi har i vÄrt examensarbete försökt fÄnga in och belysa vilka strategier psykiatrisjuksköterskorna upplever sig ha nÀr de lÀr ut sin erfarenhetsbaserade kunskap till sina sjuksköterskeelever under deras elevplacering inom vuxenpsykiatrin. Litteraturstudier och intervjuer har legat till grund för studien. Vi hade en frÄgeguide, men vi efterstrÀvade att psykiatrisjuksköterskorna öppet skulle berÀtta sÄ mycket som möjligt om sina egna exempel. Resultatet redovisas genom att sjuksköterskornas beskrivningar tolkas mot den bakgrund som varit utgÄngspunkt för vÄr undersökning, som har en fenomenologisk ansats. Vi presenterar psykiatrisjuksköterskornas strategier runt handledningstillfÀllen samt hur viktigt de tycker det Àr att eleverna Àr tÀtt intill dem hela tiden i början av elevplaceringen sÄ att de kan observera elevens reflektiva förmÄga och deras syn pÄ patienterna.

Hur mÄr du med dina mediciner? Möjligheter och hinder för Àldres delaktighet i lÀkemedelsbehandling

UtifrÄn vÄra erfarenheter som sjuksköterskor har vi en gemensam upplevelse av att det finns problem runt lÀkemedel och Àldre. Det finns studier som visar att mellan 10 till 20 procent av Àldre som lÀggs in akut pÄ sjukhus beror pÄ lÀkemedelsrelaterade problem. Biverkningar av lÀkemedel kan för den Àldre ge ett lidande istÀllet för ett lindrande. För att komma vidare tror vi att sjuksköterskor i mötet med den Àldre behöver skapa förutsÀttningar för delaktighet i lÀkemedelsbehandling och dÀrmed kunna uppfatta den Àldres behov sÄvÀl uttalade som outtalade. Vad Àr det som hindrar och möjliggör patientens delaktighet i sin lÀkemedelsbehandling? Syftet med uppsatsen Àr att belysa den Àldres förutsÀttningar för delaktighet i sin lÀkemedelsbehandling.

Intern kontroll.

I detta arbete undersöks hur deltagarna pÄ nÀtforumen Flashback och Familjeliv konstruerar kön och sexualitet. Vi vill undersöka huruvida anvÀndare pÄ forum som Àr manligt respektive kvinnligt dominerade uttrycker sig pÄ liknande sÀtt i diskussioner gÀllande sex. VÄrt fokus ligger pÄ hur olika aspekter av sexualitet diskuteras och hur man i dessa diskussioner vÀver in moral, normer och vÀrderingar. Internetbaserad kommunikation och den aggressivitet som kan uppvisas dÀr Àr ett mycket aktuellt Àmne, bland annat i massmediala kanaler. Till exempel förs en debatt kring nÀthat dÀr fokus ligger pÄ mÀn som uttrycker sig aggressivt och hotfullt mot kvinnor.

ÖverlĂ€mnad eller övergiven : En kvalitativ studie av kunskapsöverföringen mellan nuvarande & före detta studiebevakare vid Uppsala studentkĂ„r

I snart 170 Är har Uppsala studentkÄr vÀrnat om studentdemokrati och studenternas studiesituation. En stor del av dagens kÄrverksamhet mot studenterna bedrivs av arvoderade studiebevakare. Dessa byts ut varje hösttermin. Studiens syfte var att kartlÀgga och analysera kunskapsöverföringen mellan före detta och nya studiebevakare, samt att se vilka kunskapskrav som stÀlls pÄ studiebevakare och varför. Detta genomfördes genom kvalitativa intervjuer av studiebevakare, nuvarande och före detta. Resultaten visar stora skillnader frÄn studiebevakare till studiebevakare.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->