Sök:

Improvisation och dansteknik i dansundervisning

En intervjuundersökning om danslärare och danspedagogers syn på begreppen improvisation, dansteknik och lärande i dansundervisningen


Syftet med denna uppsats är att beskriva och analysera danslärare och danspedagogers uppfattningar kring begreppen improvisation, dansteknik och lärande inom dans i grundskolan. Dessa begrepp är på förhand skapade och används i dansundervisning, analys och tydliggörande av dessa begrepp är studiens syfte. Bakgrunden förankrar begreppen improvisation, dansteknik och lärande med litteratur och forskning om dansundervisning i skolan. Vidare presenteras styrdokumenten, Lpo 94 samt konceptet ?Dans i skolan?. Studie har genomförts med kvalitativa forskningsintervjuer med en danslärare och tre danspedagoger i grundskolan. Studien resulterade i att samtliga informanter använde sig av improvisation och dansteknik i sin dansundervisning. De uttrycker sig emellertid olika gällande definition kring begreppen improvisation och dansteknik. Informanterna uttryckte att improvisation innebar utforskande av det egna rörelsemönstret, dansteknik beskrevs med orden satta och givna rörelsemönster. Ytterligare en slutsats från studien belyser behovet av vidare forskning kring dansundervisningen, begreppsutveckling samt outtalade spelregler med fokus på improvisation och dansteknik.

Författare

Liz Hedberg

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..