Sökresultat:
1426 Uppsatser om Odlingar i staden - Sida 35 av 96
Utvidgning av Kalmar centrum - via stadens strategiska stråk
Kalmar är i dagsläget i en kraftig expansionsfas. En satsning med ett stort
internationellt mässcentrum och hundratals bostäder i norra Kalmar innebär att
staden sätts på kartan på ett nytt sätt, inte bara som den historiska staden.
För att centrala Kalmar ska kunna behålla sin särställning som stadens
kommersiella centrum krävs det att även det utvecklas. Det är dock inte helt
okomplicerat. Kvarnholmen har en begränsad yta och stora delar av den består av
värdefull bebyggelse.
Trelleborgen : om bruket av en borg i upplevelsemarknadens kulturarvsproduktion
De senaste årens kulturarvsdiskussioner har präglats av sambandet mellan kulturarv och regional utveckling. Utgångspunkten för denna uppsats är en upplevelseanläggning; den så kallade Trelleborgen i den sydskånska staden Trelleborg. Borgen är en rekonstruktion av en fjärdedels ringborg som man funnit spår av i samband med uppdragsutgrävningar under slutet av 1980-talet.Uppsatsen belyser ett exempel på kulturarvsproduktion, där stora resurser satsas i investeringsprojekt kopplade till kulturarv. Risken är dock överhängande att många av dessa projekt misslyckas till följd av aldrig införlivade kulturpolitiska visioner, eller som ett led i konkurrensen om turisterna..
? Effekter av en liten biogasanläggning hos småbrukande bönder i Östra Afrika : En studie med utgångspunkt från en småbrukande familj i Kadongo, Kenya
Syftet med den här uppsatsen är att redovisa för de effekter som kan sespå odlingssystem samt livssituation hos småbrukande bönder i Östra Afrika efter ett införande av en liten biogasanläggning kallad "floating drum". Anläggningen genererar rötrester som används som gödslingsmedel i odlingssystem och biogas som bränsle i matlagningssituationer. Resultatet baseras på uppgifter från litteratur, fältstudier och en enkätundersökning. Uppsatsen har sin utgångspunkt från en fältstudie hos en småbrukande familj på landsbygden. Studien genomfördes i ett område som heter Kadongo och ligger i nordvästra Kenya.
Att upptäcka Mellanstaden : En studie av stadens ytterområden med Kristiansta som exempel
Det är många faktorer som påverkar stadsutvecklingen och som skapar stadens identitet. Medverkande krafter är de offentliga och privata aktörernas intressen, den nationella bostadspolitiken, den befintliga fysiska strukturen samt stadens historiska bakgrund. I en tid då globalisering och kulturella förhållanden skapar en konkurrens mellan städerna kan stadens identitet och ekonomisk utveckling ses som viktiga faktorer i strävan efter att göra staden attraktiv. Avregleringen av bostadsmarknaden har bidragit till att privata aktörer får allt större inflytande över stadsutvecklingen. Olika grupper som till exempel företagarföreningar satsar på stadskärnans förnyelse.
Använd konsten! : den offentliga konsten som en betydelsefull och angelägen del i bildundervisningen
Jag har i min undersökning uppmärksammat den dolda konsten som alltid finns tillgänglig i vårt allmänna stadsrum. Utifrån tre platsbestämda offentliga konstverk behandlar denna uppsats frågeställningen, Hur används stadens offentliga konst av barn och unga i tre bostadsområden? Syftet med uppsatsen är att genom fältstudier undersöka hur konstverk i bostadsområden används av de barn och unga som bor där. De konstverk uppsatsen ställer i centrum har skilda egenskaper, tillkomst syften och estetiska utseenden. De är alla belägna i Stockholms ytterområden.
Parkering i Karlskrona innerstad - Handelshamnen
Biltrafiken ökar idag i allt större utsträckning. Bilen, och därmed
parkeringsytorna, anses ofta vara viktiga för stadens tillgänglighet och ger
starkt utslag i såväl handeln, arbeten och kulturlivet i staden. För de städer
som har en trång stadskärna kan det vara svårt att tillgodose behovet av
parkeringsplatser. Framförallt i innerstaden är det hög efterfrågan på
parkeringsplatser samtidigt som konkurrensen om marken är hög för alternativ
markanvändning. Biltrafiken tar ofta även upp stora ytor i städerna och kan på
så vis bidra till en lägre densitet och en mer bilberoende stad.
För att minska bilberoendet kan städerna satsa på förtätning som gynnar
alternativa transportmedel som cykel, gång och kollektivtrafik.
Belysning för ökad trygghetsupplevelse : tre exempel på hur Uppsala kommun har arbetat
Belysningen spelar en stor roll för att skapa trygghetskänsla i städers mörker-landskap. En del människor är oroliga över att drabbas av brott och undviker därför mörka utomhusmiljöer eller till och med avstår helt från att gå ut när det är mörkt. Detta är ett problem då det begränsar hur människor egentligen skulle vilja använda det offentliga rummet, vilket betyder inskränkning i deras livskvalitet. Syftet med denna uppsats är därför att undersöka hur Uppsala kommun har arbetat med belysning i Uppsala för att öka trygghetskänslan under dygnets mörka timmar.
En litteraturstudie genomfördes för att ta reda på hur belysning för ökad trygghetsupplevelse ser ut idag och vilka visioner Uppsala kommun har. Uppsala har kommit långt i belysningsfrågan och är en av landets bäst belysta städer.
Läsuttal av or-ändelser, er-förled, räv och gräs : En undersökning av skriftspråkets inflytande på talspråket i tre olika åldersgrupper i Stockholm
Uppsatsen belyser hur uttalet av or-ändelser, er-förled samt vokalen i orden räv och gräs förändrats i stockholmsspråket under 1900-talet. Den utförda undersökningen berör tre olika åldersgrupper i staden.Störst uttalsvariation uppvisas i den äldsta gruppen, medan det i den yngsta gruppen uppvisas minst variation. Det som jämförs är hur ord uttalas isolerat (genom ordelicitering) samt hur samma ord uttalas i ett textsammanhang (genom högläsning av en text). I viss mån diskuteras även utbildningen och yrkesrollens betydelse för läsuttalet..
Staden, planen och marknaden - en studie av offentliga och privata aktörers agerande i stadsplaneringen
I detta examensarbete fokuseras staden, planen och marknaden. Mer konkret
behandlas den offentliga planeringens makt i relation till marknadskrafter i
den fysiska planeringen. Detta tema formuleras utifrån iakttagelser från
samtiden och underbyggs sedan med svensk och internationell forskning. De
huvudsakliga frågeställningarna handlar om 1, den offentliga planeringens
användning av det kommunala planmonopolet, 2, hur olika aktörer agerar i
planprocessen, samt 3, om förhandlingar påverkar utfallet i planprocessen.
Undersökningen genomförs som en enfallsstudie av en aktuell planprocess, en
planprocess där just relationer mellan offentliga och privata aktörer
förväntats. Fallet som undersöks är processen kring omvandlingen av Norra Backa
i Borlänge.
MYTEN OM MÖLLEVÅNGENS MÅNGFALD - HUR DEN FYSISKA UTFORMNINGEN PÅVERKAR INTEGRATION
De svenska städerna har fått en mer komplex och rikare sammansättning av
befolkningsgrupper när det kommer till både levnadssätt och
familjeförhållanden. De socioekonomiska klyftorna har blivit allt tydligare och
bostadssegregationen har under de senaste decennierna växt fram i de svenska
städerna. Det finns många föreställningar om hur man planerar den goda staden
och vilka komponenter som behövs för att skapa en stad där alla är jämlika.
I detta kandidatarbete undersöks hur den fysiska utformningen påverkar städers
boendemönster och området Möllevången i Malmö studeras som fallstudie.
Helsingborgs norra infart, omvandling av en infartsled till stadsgata
Helsingborgs norra infartsled håller idag motorvägsstandard långt in i staden. I samband med utbyggnaden av ett större område (Mariastaden) i infartsledens närhet föreslås en omvandling av infartsleden och dess närområden. Infarten utformas som stadsgata i de centrala delarna, och befintliga verksamhetsområden längs vägen omvandlas till områden med blandade funktioner som handel, kontor, bostäder och verksamheter. På grund av en osäkrer framtida trafiksituation föreslås två alternativa bebyggelseförslag, som sedan jämförs med varandra och en slutsats dras. slutsatsen är att områden utanför planområdet måste utredas innan beslut fattas om vilket förslag som är att föredra..
Social hållbarhet i den delade staden
Många pekar på att dagens städer allt mer utvecklas mot vad som ofta benämns delade städer. Skillnader i levnadsvillkor mellan olika stadsdelar ökar - delar av befolkningen lever i exklusiva områden med dyra livsstilar samtidigt som fler blir fattigare och lever i områden som ibland beskrivs som gettoiserade. Dessa ökade skillnader bidrar till sociala spänningar. (Johansson, T & Sernhede, O. 2004) Som orsak till denna utveckling pekas det på avindustrialisering, globalisering och ett samhälle baserat på informationsteknologi.
Styrmedlens outtalade politik
Denna uppsats undersöker hur en analys av politiska styrmedel kan blottlägga outtalademålsättningar hos ett politiskt område. Styrmedel är det offentliga systemets instrument för attrealisera olika politiska mål; de presenteras ofta som neutrala verktyg, men i själva verket ärde präglade av värdeladdade antaganden och djupt politiska till sin natur. Häri finns enkontrast som gör att deras utformning kan avslöja outtalade målsättningar inom ett politisktområde. Uppsatsen är en fallstudie som tillämpar styrmedelsteori på det kulturpolitiskalandskapet i New Orleans, USA. Offentliga företrädare i staden har länge använt kultur somett ekonomiskt tillväxtmedel för att öka dess attraktionskraft och uppsatsen erbjuder enempirisk djupdykning i hur New Orleans kulturpolitiska styrmedel förhåller sig till detta.Det material som studerats är dels själva styrmedlen i form av offentlig dokumentation ochdels djupintervjuer med kulturpolitiska företrädare i staden.
Vad sker på taket? : En studie om tankarna bakom och användandet av det offentliga taket
Innan vi kommer in på vad som sker på tak reder arbetet ut hur takets yta kan ses i ett större sammanhang, vilka likheter och skillnader de har till andra outnyttjade ytor i våra städer. Arbetet begränsar sig därefter till att titta närmare på potentialen av att offentliga använda taket. Arbetet syftar därmed till att ifrågasätta och undersöka takets plats inom planeringen, med fokus på dess lämplighet som offentlig plats.Det undersökandet görs med hjälp av en fallstudie inkluderandes fem svenska och två utländska tak vilka är tillgängliga offentligt. Exemplen är hämtade från nutid i form av exempelvis Emporia i Malmö, projekt stadier i form av Park1 i Stockholm samt från historian i form av Hötorgscitys takterrasser. Utifrån teorier av främst Jan Gehl och Tomas Wikström studeras och analyseras platsernas förutsättningar och möjligheter till användande.
Förändringsarbete i staden : De boendes upplevelse av fysisk förändring i närmiljön
Eskilstuna municipality is working to be a municipality that the people who are living in it are proud of. In a way to do that two students have examined what changes are good or bad when there outdoor environment are rebuilding and changing By doing interviews with the people who are living next to two streets that already have been going through big changes and during those interviews the inhabitants have hade opportunity to explain what they are seeing as good or band changes in the surroundings. The results from these interviews have been compared to interviews with a politician`s vision for the area and white-collar workers that are working for the Eskilstuna municipality. If you want to shorten this report to a couple of sentence it would be:By planting trees and busses and letting the politicians that have a vision be part of the planning process the people that are living in that area is going to be satisfied..