Sökresultat:
1426 Uppsatser om Odlingar i staden - Sida 34 av 96
SHARED SPACE : Att få rum i staden
En utbyggnad av shared space har skett och sker runt om i Sverige, Europa och övriga världen. Utbyggnaden har föranlett en debatt kring ämnet som handlar om stadens funktion och om människors tillgång till staden utifrån sina villkor. Det finns ett kunskapsbehov i kommunal planering när det gäller utformning och val av plats för shared space, vilket är en av anledningarna till examensarbetet. Syftet är att formulera och pröva en arbetsmodell som kan vara vägledande i arbetet med etablering av shared space, där fokus ligger på prioriteringar mellan användare och begreppen: stadens karaktär, tillgänglighet, trygghet, trafiksäkerhet och miljö. Dessa utgör kvalitetsbegreppen i planerarhandboken; Trafik för en attraktiv stad.
Urban Building vid Hornsbruksgatan
Alla rum i huset vetter mot gemensamma ytor och korridorer, och går att låsa. Det medför att man som hyresgäst kan hyra en valfri kombination av rum i hela huset. Rummen är specifica i och med att de har olika egenskaper och passar för olika syften. Man skulle kunna säga att programmet(bostäder, kontor och butiker) är uppdelade i sina mindre beståndsdelar och fördelade i de olika rummen. Möjligheterna går från att endast sova i huset och leva resten av livet i staden, till att leva större delen av sitt liv i huset. Huset erbjuder ett alternativ till normen för hur man bor, arbetar och lever..
Toronto - en värld i staden.
Kan Sverige lära sig något om invandring och flyktingmottagande från ett land som ligger på andra sidan Atlanten? Kanada beskrivs i bland som en nation av invandrare. Landet har en lång historia av invandring och det är en viktig del av landets ekonomi. Kanada tar årligen emot omkring 260 000 invandrare. Knappt hälften av invandrarna väljer att bosatta sig i mångmiljonstaden Toronto.
Röster ur den Islamska Rörelsen i Israel
16,5 procent eller 1,2 millioner av Israels medborgare är muslimer. Detta utgör 83 procent av den totala arabiska befolkningen i Israel. Därmed är Israel det enda landet i Mellanöstern där muslimer lever som minoritet. Samtidigt är Israel en regional minoritet huvudsakligen av två skäl. För det första består landet av en judisk majoritet och ser sig som en judisk demokrati.
Jakten på den försvunna stadsmässigheten
Jakten på den försvunna stadsmässigheten Syftet med detta examensarbete är att undersöka vad fenomenet stadsmässighet innebär och att därmed få en djupare förståelse för detta stadsbyggnadsfenomen och som följd av detta på ett bättre sätt kunna handskas med det i diskussion och praktiskt planeringsarbete. Examensarbetet belyser vad ett stadsmässigt byggande innebär enligt vissa betydelsefulla tadsbyggnadsteoretiker. Finns det skäl att bygga stadsmässigt och vad finns det för faktorer som försvårar möjligheterna att skapa stadsmässiga städer? Vidare presenteras tre svenska stadsbyggnadsprojekt där stadsmässighet har stått i centrum. Arbetet baseras på litteraturstudier samt studiebesök.
Borås - skulpturernas stad : ur ett genusperspektiv
Städer använder sig idag av offentlig konst som del i sin marknadsföring i strävan efter att väcka uppmärksamhet vilket i sin tur ska gynna staden på en rad sätt, däribland skapa tillväxt. En annan viktig aspekt i den offentliga konsten är att den också kan kopplas ihop med de värderingar och normer som finns i det samhälle den befinner sig i, då den är en del i den rådande samhällstrukturen.Det som varit avsikten med undersökningen är att urskilja de normer och värderingar som kan spåras till de utvalda skulpturerna som undersökningen baseras på vad gäller könsrepresentationen. Genom en uppdelning av samtida figurativa skulpturer som befinner sig i Borås stadskärna gjorda av manliga respektive kvinnliga konstnärer har det framkommit mönster och regelbundenheter i synen på kön, men också dess gestaltning. Uppdelningen visar på att manliga konstnärer främst avbildar andra män, medan kvinnliga konstnärers motiv är mer varierande. Detta är en orsak till mannens synlighet och kvinnans osynlighet i Borås stadsrum som på så sätt kan spåras till skulpturrepresentationen.Även placeringen vittnar om att stadsrummet främst är mannens rum då de skulpturer av män befinner sig på centrala platser kopplade till makt, medan de kvinnliga i konstnärernas verk i större utsträckning befinner sig på platser som saknar institutionell makt som t.ex.
Ingen skola är en ö : en studie av förutsättningarna för projekt med närproducerad skolmat på Sollerö skola
Sedan nästan tjugo år arbetar pedagoger och kökspersonal på Sollerö skola med projekt som syftar till att öka miljömedvetenhet hos eleverna och servera dem närproducerad och näringsrik skolmat. Detta arbete består bland annat av odlingar där skolpersonal, elever och föräldrar tillsammans odlar potatis, lök, morötter och rotsaker till skolmåltiderna. Många av de engagerade i verksamheten uttrycker dock att de upplever motstånd från skolledning och kommuntjänstemän, vilket leder till frustration och osäkerhet kring verksamhetens framtida överlevnad. I denna uppsats undersöker jag hur de engagerade i verksamheten påverkas av Mora kommuns policy för verksamheten, hur viktigt skolledningens stöd är för verksamhetens fortlevnad, samt vilka strategier de engagerade använder sig av för att påverka sina förutsättningar. För att försöka förstå detta har jag vid två tillfällen besökt Sollerön och de platser som är aktuella för verksamheten, intervjuat sju personer som är eller har varit aktiva i Sollerö skolodlingar samt deltagit i ett verksam-hetsmöte.
Trädplanen som ett styrdokument i kommunal trädförvaltning
Urbana områden är komplexa strukturer som styrs av många olika viljor, intressen och behov. Dessutom blir de urbana områdena allt fler. Väldsbefolkningen växer och fler människor väljer att leva och bo i städer. Den pågående urbaniseringen innebär att det just nu bor över 3,5 miljarder människor i världens städer och samhällen, vilket även ställer krav på staden som hållbar livsmiljö (UNEP 2012). Stadens gröna områden blir allt viktigare och de viktigaste elementen i dessa områden är just träden (Nilsson, Konijnendijk & Randrup 2005).
Röster ur den Islamska Rörelsen i Israel
16,5 procent eller 1,2 millioner av Israels medborgare är muslimer. Detta utgör 83 procent av den totala arabiska befolkningen i Israel. Därmed är Israel det enda landet i Mellanöstern där muslimer lever som minoritet. Samtidigt är Israel en regional minoritet huvudsakligen av två skäl. För det första består landet av en judisk majoritet och ser sig som en judisk demokrati.
Parkering i Karlskrona innerstad : Handelshamnen
Biltrafiken ökar idag i allt större utsträckning. Bilen, och därmed parkeringsytorna, anses ofta vara viktiga för stadens tillgänglighet och ger starkt utslag i såväl handeln, arbeten och kulturlivet i staden. För de städer som har en trång stadskärna kan det vara svårt att tillgodose behovet av parkeringsplatser. Framförallt i innerstaden är det hög efterfrågan på parkeringsplatser samtidigt som konkurrensen om marken är hög för alternativ markanvändning. Biltrafiken tar ofta även upp stora ytor i städerna och kan på så vis bidra till en lägre densitet och en mer bilberoende stad.
Staden ur barnens ögon
?Staden ur barnens ögon?
Denna uppsats är ett resultat av en undersökning om
barns rörelsefrihet och deras lekvanor i sin närmaste
omgivning. Studien består av två delar. I den första
delen intervjuade vi barn och tog sedan med dem på en
promenad i sitt närområde. På så sätt fick vi förståelse
för hur de uppfattar sin omgivning i innerstaden.
Staden och konsten
En återkommande debatt i pressen är huruvida gatukonst/spontankonst, såsom graffiti, är en konstform som bidrar till stadsrummet eller är klotter och ska behandlas som ett olaga tillbud på stadsrummet. Debatten behandlar ofta graffiti och sträcker sig alltifrån tillåtande av lagliga väggar för graffitikonstnärer till en uppfattning att graffitiutövare är grovt kriminella och att en nolltolerans ska hållas gentemot graffiti. De olika partipolitiska organisationerna förhåller sig olika till frågan, och det gör också debattörerna på våra stora svenska dagstidningar; åsikterna går isär. Jag finner denna schism intressant och vill i detta arbete djupare undersöka de olika åsikterna och bakgrunden till dessa. Genom att titta på olika infallsvinklar från olika ämnesområden såsom arkitektur, sociologi, kulturgeografi, dagspress med flera vill jag få fram en mer sammansatt bild än den som ibland upplevs i mediedebatten.
Hur man utformar hälsofrämjande utemiljöer : med rehabiliteringsträdgårdar som förebild
I dagens samhälle sker en förtätning av staden och det är ofta på bekostnad av grönytorna då det anses att de inte blir tillräckligt använda (Grahn, 1991, s. 6). Men det är samtidigt bevisat att man mår bättre av att vistas i naturen än bland bebyggelsen i staden. Speciellt stor effekt har naturen för återhämtning från stress (Sahlin, 2010, s. 29).
Brukarnas påverkan av en handelsplats omlokalisering
Marknaden som handelsplats lever kvar i Sverige än idag.
Flera marknader
har
stor
popularitet
och
har
blivit
en
mötesplats
för
många
människor.
I
en
av
Sveriges
största
städer
finns
en
sådan
marknad.
Marknadsplatsen
har
under
längre
tid
dragits
med
nedläggningshot
eftersom
fastighetsägaren
och
staden
har
andra
planer
för
området.
Reaktionerna
mot
en
eventuell
nedläggning
har
varit
stora
och
i
denna
uppsats
har
det
undersökts
ett
annat
alternativ,
nämligen
om
marknaden
kan
omlokaliseras.
Frågorna
som
har
ställts
är
?Vilka
aspekter
kan
bidra
till
en
lyckad
omlokalisering??
och
?Hur
skulle
hyresgästen
och
brukarna
påverkas??.
Med
brukarna
avses
de
som
nyttjar
lokalen,
det
vill
säga
marknadens
besökare
och
säljare.
För
att
komma
fram
till
ett
resultat
har
kortare
intervjuer
hållits
med
62
av
marknadens
brukare.
Längre
intervjuer
har
genomförts
med
marknadens
ägare,
fastighetsägaren
och
representant
från
staden.
Litteratur
och
vetenskapliga
artiklar
har
eftersökts
i
väletablerade
databaser
utifrån
nyckelord
i
uppsatsens
problemformulering.
Teorierna
som
uppsatsens
slutsatser
grundats
på
handlar
om
människors
behov,
förändringars
innebörd,
risker
med
omlokalisering
samt
relevant
lagrum.
Slutsatsen
är
att
brukarna
kommer
att
följa
med
till
en
ny
lokal
och
deras
påverkan
kommer
att
vara
minimal
om
en
mötesplats
kan
uppstå.
Många
av
brukarna
bor
i
närområdet
och
en
ny
lokals
mest
optimala
placering
är
i
samma
område.
Det
är
viktigt
att
lokalen
är
lättillgänglig
oavsett
färdsätt
och
att
lokalhyran
är
relativt
låg.
Bra
parkeringsmöjligheter
är,
enligt
säljarna,
viktigt.
Nyckeln
till
marknadens
framgång
är
ett
stort
och
varierat
utbud,
och
det
är
en
förutsättning
för
framtidens
marknad.
Förändringen
en
omlokalisering
innebär,
är
mildare
än
om
marknaden
tvingas
lägga
ner.
För
att
förändringen
ska
kunna
genomföras
på
bästa
sätt
bör
marknadens
ägare
liksom
flera
brukare
ändra
inställning
och
arbeta
aktivt
för
förändring.
En
förändring
kan
leda
till
en
ännu
bättre
marknadsplats,
om
människor
vågar
se
möjligheterna..
Hur lek stimulerar till språkutveckling i förskolan?
Denna studies syfte var att få en fördjupad kunskap om hur lek kan stimulera barn till ett språkutvecklande arbetssätt i förskolan. Utgångspunkten för studien var det sociokulturella perspektivet på språkutveckling och lärande genom lek. I undersökningen deltog tre pedagoger som arbetar i en förskola lokaliserad i utkanten av staden Malmö till vilket jag har anknytning som lärarkandidat. Jag har använt mig av den kvalitativa metoden där jag intervjuade tre förskollärare.
Resultatet av studien visar att de tre intervjuade pedagogerna var eniga om att dilaogmetoden socialt utvecklande och språkutvecklande i leksituationer. Pedagogernas uppfattning var att dialogmetoden kan användas vid utomhus- såväl som vid aktiviteter inomhus.