Sök:

Sökresultat:

1082 Uppsatser om Nyupptäckt diagnos - Sida 7 av 73

Diagnostisering av dyslexi : i teorin och i praktiken

Detta arbete handlar i första hand om hur en dyslexiutredning gÄr till. Jag har genom litteraturstudier och en fallstudie försökt besvara mina frÄgestÀllningar som rör definition, symtom, utredningsprocessen med de professioner som ingÄr samt vad testerna, som en elev fÄr gÄ igenom innan en diagnos kan stÀllas, fokuserar kring. Det finns vÀldigt mÄnga definitioner av dyslexi men jag har valt att presentera nÄgra som bÄde har likheter och skillnader. Vidare nÀmner jag olika symtom som Àr viktiga att uppmÀrksamma hos elever samt möjliga orsaker till handikappet. Den största delen i arbetet beskriver förloppet frÄn remiss till diagnos, vilka delar som ingÄr i en utredning och vad som Àr viktigt att undersöka för att fÄ en helhetsbild av eleven och kunna kartlÀgga svÄrigheternas karaktÀroch omfattning.

Att leva med en psykiatrisk diagnos ? upplevelser av livskvalitet : En litteraturstudie

Bakgrund: De normativa förestÀllningarna om livskvalitet och hÀlsa uppvisar stora likheter och de Àr beroende av varandra. Det Àr av stort intresse att utforska hur psykisk hÀlsa och livskvalitet pÄverkar varandra dÄ patienter med psykiatriska diagnoser ÀndÄ kan uppleva hÀlsa. Flertalet kvantitativa studier Àr genomförda om livskvalitet vid specifika psykiatriska diagnoser. Det finns i dagslÀget brist pÄ sammanstÀlld forskning om individuella upplevelser av livskvalitet hos mÀnniskor med olika psykiatriska diagnoser. Syfte: Att sammanstÀlla hur mÀnniskor med psykiatrisk diagnos upplever sin livskvalitet.

Diagnostisering som ett redskap : en undersökning av lÀrares och förÀldrars reflektioner kring nyttan av en diagnos

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur lÀrare och förÀldrar ser pÄ nyttan av elevens diagnos utifrÄn dess intentioner. Studien syftar alltsÄ till att se hur lÀrare och förÀldrar anser att arbetet har fungerat för eleven efter diagnostiseringen. Som metod har jag valt öppna intervjuer, sex intervjuer med lÀrare och sex intervjuer med förÀldrar. Intervjuerna har genomförts som samtal snarare Àn regelrÀtta intervjuer. Resultatet visar att av de intervjuade lÀrarna anser fyra av sex att elevens diagnos kan utgöra ett redskap i det fortsatta arbetet kring eleven, speciellt genom att den ökar förstÄelsen för elevens svÄrigheter.

Aspergers syndrom : Hur mycket vet vi om det?

SammandragDenna uppsats handlar om vad Aspergers syndrom Àr och vad det innebÀr för barnen i skolan. I texten ges en förklaring till de olika kriterierna som experterna följer för att stÀlla diagnosen Aspergers syndrom och Àven hur förÀldrar, förskolan och skolan kan hjÀlpa barnen med Aspergers syndrom att lÀra sig samhÀllets samspel och regler.Uppsatsen har genomförts med hjÀlp av litteratur frÄn tidigare forskningar och samtal med lÀrare och specialpedagogen. Det som jag lÀgger tyngdpunkten pÄ, Àr min egen undersökning med observation och samtal med en flicka i 11 Ärs Älder som har diagnostiserats ADHD och Aspergers syndrom.Undersökningen visar att barnen med Aspergers syndrom behöver ha struktur samt tydliga och okomplicerade regler, samt att de kan ha vissa svÄrigheter med sprÄket och det sociala beteendet. Men med hjÀlp av tÄlamod och vilja kan de lÀra sig att samspela med omgivningen Àven om de inte förstÄr varför.Nyckelord: Aspergers syndrom, diagnos, specialpedagogik..

Sjuk och bortglömd? : Fyra intervjuer om sen diagnostisering och samsjuklighet hos kvinnor med ADHD

ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) Àr ett neuropsykiatriskt funktionshinder som pÄverkar miljontals individer. Tidigare forskning visar att 3-5 % av Sveriges befolkning har ADHD. Fördelningen Àr en kvinna pÄ 3-4 mÀn. En av anledningarna till att kvinnor med ADHD inte lika ofta som mÀn uppmÀrksammas i utredningssyfte kan vara att de inte utmÀrker sig i lika stor utstrÀckning som mÀn. MÀn med ADHD utvecklar oftare asocial samsjuklighet, medan kvinnorna oftare utvecklar samsjuklighet sÄsom t.ex.

Flickor och fenomenet ADHD- Àr diagnosticering missgynnande för flickor? : En kvalitativ studie ur professionella behandlares perspektiv.

Syftet med denna studie Àr att analysera och beskriva fenomenet -flickor med ADHD. I studien undersöks professionella behandlares upplevelser kring fenomenet flickor med ADHD, utifrÄn de flickor de mött under sitt yrkespraktiserande och uppmÀrksamma orsaker som lyfts fram för att förklara varför flickor med ADHD upptÀcks mer sÀllan och i mÄnga fall senare Àn pojkar med ADHD och vilka konsekvenser detta kan leda till. Denna kandidatuppsats har genomförts med kvalitativ metod genom intervjuer med tre professionella behandlare som i sitt dagliga arbete möter flickor som fÄtt diagnosen ADHD. Den tidigare forskningen som tas upp i studien syftar till att ge lÀsaren en inblick i och förstÄelse för vad en ADHD- diagnos innebÀr och hur diskussionerna kring ADHD ser ut i dagslÀget. Analysen av det insamlade materialet utgÄr frÄn tre teoretiska inriktningar.

Sinnen som aldrig vilar : En kvalitativ intervjustudie om upplevelsen av att fÄ ADHD-diagnos i vuxen Älder och av livet före diagnosen

Syftet med studien var att undersöka hur individer, som fÄtt en ADHD-diagnos i vuxen Älder, idag beskriver sin och omgivningens interaktion under livets gÄng, i huvudsak med fokus pÄ sjÀlvbild.Studiens datainsamlingsmetod var semistrukturerade intervjuer. Under bearbetningen av intervjumaterialet skapades ett övergripande tema kallat sjÀlvbild, omgivning & ADHD. Materialet har Àven brytits ner i kategorier och underkategorier. Resutatet analyserades med utgÄngspunkt i George Herbert Mead och Herbert Blumers symboliska interaktionism samt Erving Goffmans teoribildning om Stigma.Resultatet visar att alla informanter sett det som övervÀgande positivt att fÄ diagnosen ADHD och att alla var öppna med att prata om sin ADHD-diagnos med andra. Resultatet visar Àven att alla kÀnt sig "dumma" under uppvÀxten samt att skolmiljön inte varit anpassad för dem.

Barn med ADHD-diagnos : En studie om den sociala miljöns inverkan pÄ beteenden som föranleder ADHD-diagnos

The purpose of this study was to illustrate how professionals, who work with psychosocialproblems among children, look at the impact of social factors on behavior that causes ADHDdiagnosis and at the relationship between social factors and the increased diagnosis that hasoccurred in recent years. To answer our purpose, we chose a qualitative approach byinterviewing six professionals who had different professional affiliations. We analyzed theresults using systems theory and attachment theory. The results showed that the professionalssaw various social factors that influenced the behaviors that cause ADHD diagnosis, particularlytroublesome growing environment and the school environment that requires greater cognitiveability and social skills of children today. They also saw that social factors could have an impacton the increase of diagnoses, particularly that the diagnosis can result in that the understandingchanges and that it is considered easier to get extra support at school with a diagnosis..

Aspergers syndrom: att öka förstÄelsen om ett funktionshinder

Syftet med denna litteraturstudie Àr att granska och sammanstÀlla kunskap som idag finns om funktionshindret Aspergers syndrom för att dÀrigenom pÄ samhÀllsnivÄ söka öka förstÄelsen för individer diagnostiserade med detta syndrom. Ett ytterligare syfte Àr att redovisa de behandlingsmetoder som tillÀmpas idag för att söka förbÀttra sÀttet att behandla. Begreppet Aspergers syndrom Àr ett relativt nytt begrepp som karakteriseras som ett neurologiskt tillstÄnd utan nÄgra direkt utmÀrkande fysiska drag men med stora svÄrigheter att hantera sociala interaktioner, av udda och uppslukande specialintressen och av, till viss del, negativt pÄverkade kognitiva och kommunikativa förmÄgor. Resultaten visar pÄ vikten av att en diagnos stÀlls för att rÀtt hjÀlp ska kunna erbjudas individen och dÄ öka möjligheterna till ett sjÀlvstÀndigt liv. De kriterierna för att diagnostisera syndromet behöver vidare bli mer enhetliga för att minska risken att ingen, eller att fel diagnos stÀlls och att mer resurser och forskning behövs inom omrÄdet behövs..

Histopatologisk diagnostik. Crohns sjukdom i munhÄlan

Crohns sjukdom (CS) Àr en svÄrdiagnosticerad tarmsjukdom som kan medföra risk för nÀringsbrist, smÀrtsamma Äkommor och allmÀnt nedsatt livskvalité för patienten. CS kan visa extraintestinala manifestationer till exempel i munhÄlan som Àr lÀttillgÀnglig för biopsitagning vid behov samt visuell undersökning, som rutinmÀssigt utförs av tandvÄrdspersonal. Studien avser att besvara hur Crohns sjukdom yttras histopatologiskt i orala biopsier och dess eventuella betydelse för faststÀllning av diagnos. Syftet Àr att med hjÀlp av monoklonala antikroppar mot CD68 granska den histopatologiska inflammationsbilden av Crohns sjukdom i munhÄlan hos 17 patienter som anknutits till den patologanatomiska diagnosen epiteloidcellig granulomatos (ECG). Detta i försök att förtydliga den specifika inflammationsbilden och för att indikera orala manifestationers och biopsiers möjliga anvÀndning för att underlÀtta diagnostiken av Crohns sjukdom. Resultatet visade att den för CS representativa inflammationsbilden förekommer i munhÄlan, vilken förtydligades av den immunohistokemiska infÀrgningstekniken.

Diagnosens konsekvenser för barn med Aspergers syndrom

Diagnostisering av olika avvikande beteenden Àr ett vanligt och stÀndigt aktuellt diskussionsÀmne i dagspress sÄvÀl som i den vetenskapliga diskursen. Diagnosen Aspergers syndrom visar bland annat att individen ifrÄga generellt har svÄrt att uppfatta och tolka andra personers intentioner. Denna kvalitativa studie som anvÀnder en semistrukturerad intervjuform kommer att undersöka konsekvenserna av en diagnos. Konsekvenserna analyseras i tre olika avseenden; emotionella, praktiska och sociala. Mödrar till barn med Aspergers syndrom har varit tvungna att driva pÄ arbetet med att fÄ en diagnos till stÄnd, men upplever lÀttnad i samband med sjÀlva diagnostiseringen.

MedstÀmplad? : En kvalitativ intervjustudie med syskon till personer med diagnos inom autismspektrumtillstÄnd

I denna kvalitativa intervjustudie har sex syskon till personer med diagnos inom autismspektrumtillstÄnd intervjuats för att fÄ ett inifrÄnperspektiv pÄ familjens situation. Syftet var att se huruvida stÀmplingens effekter pÄverkade familjemedlemmarna för att kunna dra en slutsats kring om familjen kunde betraktas som medstÀmplade. Resultatet visade att interaktionen med myndigheter i mÄnga fall upplevdes som tÀrande vilket skapade oro hos respondenterna, utöver detta upplevdes ofta omgivningens reaktioner mot syskonet som smÀrtsamt. Resultatet stÀlldes i analysavsnittet mot norm samt avvikelseteori, dÀr kunde det faktum att familjen blir pÄverkad utav stÀmplingen bekrÀftas. Vid analys mot normteori uppvisade resultatet tecken pÄ ett eget utvecklat familjÀrt normsystem som anvÀndes för att syskonet med diagnos inom autismspektrumtillstÄnd ej skulle uppleva sig exkluderad.

Hur upptÀcks dyskalkyli? : En kvalitativ studie om yngre elevers specifika matematiksvÄrigheter och hur undervisningen anpassas för att hjÀlpa dem

Forskarna menar att dyskalkyli Àr lika vanligt förekommande som dyslexi. För att hjÀlpa elever med dyskalkyli Àr det viktigt att upptÀcka svÄrigheterna sÄ tidigt som möjligt. Internationell forskning har genomfört tester för att finna orsaken till dyskalkyli och dÀrmed kunna stÀlla en tidig diagnos samt sÀtta in tidig hjÀlp. Jag har dÀrför undersökt vilken kunskap lÀrare har för att kunna upptÀcka dyskalkyli och anpassa undervisningen för att hjÀlpa elever med specifika matematiksvÄrigheter. För detta ÀndamÄl genomfördes ett antal intervjuer med lÀrare som arbetar med matematikundervisning i de tidigare skolÄren.

Att vara förÀlder till ett barn som avviker frÄn normen

Hofer, Betina & Jörnmo, Henriett (2011) Att vara förÀlder till ett barn som avviker frÄn normen. Malmö Högskola I detta examensarbete skriver författarna om normer och normalitet, om vad normer Àr och hur normalitet ger sig uttryck i hemmet, samhÀllet och skolan. Syftet med denna undersökning Àr att synliggöra problematiken kring normer och normalitet gentemot förÀldrar till barn med nÄgon form av diagnos, i detta specifika fall; Aspergers Syndrom. De frÄgestÀllningar man har utgÄtt ifrÄn Àr följande: Vad innebÀr det ur ett förÀldraperspektiv att leva, utifrÄn samhÀllets normer, med barn som har fÄtt diagnosen Aspergers Syndrom? Och hur upplever förÀldrarna till barn med diagnosen Aspergers Syndrom de normer som finns i skolan? FrÄgorna har besvarats genom att göra tre omfattande intervjuer med förÀldrar till barn med Aspergers Syndrom.

Psykometriska egenskaper hos Affektiv sjÀlvskattningsskala, AS-18, för patienter med bipolÀr sjukdom, typ I och typ II

I syfte att undersöka psykometriska egenskaper hos Affektiv sjÀlvskattningsskala (AS-18) fyllde 88 patienter med diagnos bipolÀr typ I (N=46) eller typ II (N=42) i sjÀlvskattningsskalorna AS-18 och MADRS-S vid tvÄ tillfÀllen med en dags mellanrum. Principalkomponentsanalys för AS-18 genomfördes med extrahering av tvÄ komponenter. Items laddade i de delskalor de tillhörde. Intern konsistens mÀttes med Cronbachs alfa och överensstÀmmelse med Cohens kappa. Test-retest-reliabiliteten berÀknades.

<- FöregÄende sida 7 NÀsta sida ->