Sökresultat:
808 Uppsatser om Normalt-smal - Sida 12 av 54
Det handlar bara om att man måste tänka lite annorlunda : de pedagogiska förutsättningarna inom en resursgrupp
Tanken att särskilja de elever som avviker från det som anses normalt är ingalunda en ny företeelse inom skolans värld. Hur välmenande än tanken i grunden må vara, kan den dock leda till stigmatisering av den särskiljda eleven i fråga. Norrköpings kommun använder sig, i dagsläget, av resursgrupper för att möta elever med neuropsykiska funktionshinders behov. Målet med denna studie är att genom användandet av intervjuer såväl som observationer se hur elevernas pedagogiska förutsättningar samt förutsättningar för återgång till skolan skapas inom denna specifika resursgrupp. Ämnet inkludering inom skolan är innehavare av en komplexitet där eleven påverkas av ett flertal aspekter förutom det reella funktionshindret.
Vittnesströd & Skydd av bevispersoner : En rättssäkerhetsfråga
Detta arbete handlar om den utsatthet som vittnen kan känna i samband med att de blir kallade till en förhandling. Det är inte ovanligt att de som kallas aldrig har haft kontakt med rättsväsendet förut. I många fall har det gått lång tid efter att de förhördes av polisen och det datum de ska inställa sig som vittne. Vi försöker i uppsatsen beskriva den stödverksamhet som idag finns för vittnen i samband med en förhandling samt det skydd som finns enligt lagstiftningen. Vi beskriver även de ersättningsmöjligheter som finns att erhålla för vittnen.
Utveckling av testrigg för radialtätningar: tätningstyper,
haverianalys, provning
Detta examensarbete är utfört vid Hägglunds Drives AB i Mellansel där man utvecklar och tillverkar hydrauliska radialkolvmotorer som Compact, Marathon och Viking. Compact motorn har problem med läckage vilket lett till att Hägglunds Drives AB beslutat att studera det problemet närmare. Syftet med arbetet är att experimentellt studera läckageproblemet. En testrigg för radial tätningar har tagits fram där olika tätningar kan testas. Testriggen kan variera temperaturen på oljan, trycket i tätningshuset och det dynamiska radialkastet.
Förbättras balansen hos äldre individer genom balansträning?: en experimentell studie
Fall är den vanligaste orsaken till skador hos personer från 60 år och uppåt. Den mest frekventa dokumenterade riskfaktorn för fall är gång- och balansproblem. Balansens huvudfunktion är att koordinera kroppens hållning, jämvikt och rörelse. Vid normalt åldrande påverkas balansförmågan. Syftet med den här studien var att undersöka om balansen förbättrades hos äldre individer genom balansträning.
Tillämpningen av Gröna Bokslut. En fallstudie av Linköpings, Mjölbys och Norrköpings kommuner
Det är viktigt att kommunpolitiker och tjänstemän i kommuner använder sig av de verktyg som finns tillgängliga i kommunen. Det fungerar inte alltid, vilket det finns en rad olika orsaker till. Gröna bokslut är ett dokument som visar trender i samhället, den pekar på hur kommunen lyckas främja en hållbar utveckling på valda områden om. Det är till för att användas som beslutsunderlag vid olika beslut. Syftet med fallstudien är att se hur stor kännedomen är om det gröna bokslutet bland kommunpolitiker och tjänstemän, och om de använder sig av boksluten.
Utseende och självförtroende utifrån hälsoaspekter : Skillnader mellan kvinnliga och manliga studenters uppfattning på sitt eget utseende och självförtroende
Denna studie tar del i den stora hälsotrenden som pågår i dagens samhälle. Ingen kan ha undgått hur media påverkar och har ett stort inflytande när det kommer till kroppsfixering och självförtroende hos människor. Överallt får man intrycket av att man ska vara smal eller vältränad för att passa in och det är viktigt att vara som alla andra. Och är du inte det så uppfyller du inte omgivningens krav. Självklart borde detta spegla av sig på självförtroendet om man inte känner att man uppfyller kraven, eller är det verkligen så? Syftet med denna uppsats är att undersöka om manliga och kvinnliga universitetsstudenter har olika syn på sitt eget utseende och självförtroende, och även undersöka om det finns några könsskillnader i detta.
Lättlästa nyhetstexter? : En jämförande analys av hur lättförståeliga texter från tidningarna 8 SIDOR och Sesam kan anses vara ur ett andraspråksperspektiv.
Denna uppsats syfte är att undersöka vilken inställning och attityd ungdomar har till användandet av svordomar och det som klassificeras som ?fult språk?. Den undersökningsmetod som användes var en enkätundersökning som delades ut till en gymnasieklass på en central gymnasieskola i en mellanstor svensk stad. Den grupp som eftersträvades skulle vara så homogen och ha en så jämn könsfördelning som möjligt. Det ordinarie antalet elever i klassen uppgick normalt till strax över trettio men vid tillfället närvarade endast 24 ? 8 flickor och 16 pojkar.Resultatet visar på att ungdomarna använder sig ganska frekvent av svordomar men också att de är medvetna om att det inte är något bra att göra, men anser samtidigt att det inte finns något som skulle vara fel med det.
Afasi och luktförmåga
Att perceptuellt uppfatta och identifera lukter påverkas av en rad olika kortikala system och kognitva förmågor. Syftet med föreliggande studie var att undersöka huruvida personer med afasi har en luktförmåga som skiljer sig från normalpopulationen och ifall en afasiproblematik påverkar de faktorer som normalt involverar luktförmågan. I studien medverkade tio försökspersoner, sex män och fyra kvinnor. Personerna hade varierande grad och typ av afasi och var mellan 42 och 76 år. Deltagarna delades in i åldersgrupper där två personer klassades som yngre och åtta som äldre. Samtliga testdeltagare genomförde två olika lukttest: Odor Threshold Test (OTT), och Swedish Odor Identification Test (SOIT).
Användarfall som grund vid skapandet av arbetspassmanualer för sändningsproducenter
Detta arbete undersöker om användarfall, en metod som normalt sett används för att utveckla och designa datorsystem, är lämplig att använda för att göra manualer som beskriver arbetspassen för sändningsproducenter. Sändningsproducenter är en yrkesgrupp som jobbar med nyhets- och samhällsprogram på enheten SVT Nyheter och Samhälle på Sveriges Television i Stockholm. Syftet med arbetet var att ta fram manualer genom att göra användarfall över sändningsproducenternas arbete med olika datorprogram. Samtidigt som detta gjordes så skapades en sammanställning av hur systemet som sändningsproducenterna använder fungerar. En jämförelse mellan de olika arbetspassen gjordes också för att se om det var något arbetsmoment som endast förekom under några arbetspass.
Etnisk mångfald i kulturlivet. En studie om etnisk mångfald vid Kulturskolan
Alla människor ska ha rätt till att utöva kultur och detta är en rättighet som
inte alltid framkommer i samma utsträckning som andra rättigheter, så som
rösträtt och yttrandefrihet.
Det finns nationella kulturpolitiska mål som kommunerna ska eftersträva, dock
så har de ingen tvingande makt och därför kan kommunerna och förvaltningarna
själva bestämma över vad de ska placera resurserna. Kommunernas självstyre
leder därför till att vissa områden, så som kultur, ständigt drabbas av
besparingar. När Kulturförvaltningen är drabbad av en smal budget, så får vissa
områden givetvis lida för detta. Enisk mångfald är ett sådant område, som
hamnar i skymundan när budgeten är liten. Studiens syfte är därför att
undersöka etnisk mångfald i den kommunalt finansierade verksamheten
Kulturskolan i Karlskrona kommun.
Underhållsplikt, vårdplikt och slitage: En uppsats om hyreslägenheter
I detta arbete har den skyldighet hyresvärdar och hyresgäster har mot varandra när det gäller underhålls- och vårdplikt behandlats samt den gränsdragning som görs mellan normalt och onormalt slitage. Vidare behandlas även när parterna kan bli skadeståndsskyldiga till följd av detta. Uppsatsen inriktar sig på att förklara olika begrepp och utreda vem som vid olika skador får ersätta vad och vem som har bevisbördan för detta. Klart står att det råder en viss oklarhet gällande vem som har bevisbördan i de fall skador uppstått i lägenheten. Därför kan det vara svårt att som hyresgäst och hyresvärd veta vad som egentligen är deras ansvar och inte.
I andras händer : utvecklingsstördas rätt till självbestämmande från personliga assistenters perspektiv
Syftet med denna uppsats har varit att utifrån personliga assistenters perspektiv undersöka hur de ser på utvecklingsstördas självbestämmande och på vilket sätt de arbetar för att möjliggöra detta. För att undersöka detta har två fokusgruppsintervjuer genomförts, och vinjetter har använts. Att få bestämma i sin vardag såg de personliga assistenterna som självklart, men ifråga om hur väl det stämde överrens med utvecklingsstörning uppstod ambivalens.För att förklara begreppet självbestämmande, användes sociala konstruktioner. Utvecklingsstörning förklarades vara avvikande från det som ansågs vara normativt i samhället. I den sociala konstruktionen associeras dock utvecklingsstörning med individuella funktionsnedsättningar, vilket de personliga assistenterna såg som en svårighet.
Från det imaginära till normala familjer : Analytiska konvergenser
I komplex analys finns det ett antal olika konvergenser varav vi tittar närmare på några här. Bland annat hur likformig konvergens medför punktvis konvergens men att det omvända ej gäller. Vi tittar också på vad de har för samband med lokal likformig konvergens och normal konvergens dvs. likformig konvergens på kompakta delmängder. Slutligen kommer vi att se på vad som gäller för familjer och kommer då in på lokalt begränsad, ekvikontinuitet, Arzela/Ascoli, Montels och Runges satser.
Kostnadseffektivisering av bärcylinder
Rapporten avser ett examensarbete inom maskiningenjörsprogrammet vid Karlstad universitet, uppdragsgivaren är Metso Paper Karlstad AB.Metso Paper tillverkar tissuemaskiner för pappersindustrin och utför även service samt utveckling av dessa produkter. Tissue är mjukpapper och med detta avses hygienpapper och servetter. Fokus i uppgiften var att kostnadseffektivisera bärcylindern, vilken är en ingående komponent i tissuemaskinen. Bärcylindern är en vals som sitter monterad i slutet på maskinen, i det område där det färdiga papperet rullas upp på spolar. De analyserade objekten har dimensionerna; diameter 900mm med längden 2825mm samt diameter1100mm med längden 5550mm.Inledningsvis analyserades bärcylinderns huvudfunktioner, vilka kan sammanfattas:? Att med vakuum transportera spetsen (smal pappersbana) från spetsblåsningsrännan till anläggningsytan mellan bärcylinder och upprullningsspole.? Att stödja pappersbanan under upprullning på spole.? Att skapa ett anläggningstryck mot upprullningsspolen så att ett drivande moment uppstår.
Man är bra mycket kaxigare på Facebook : en kvalitativ studie om ungdomars upplevelser av social interaktion på Facebook.
Syftet med detta examensarbete är att undersöka hur ungdomar resonerar kring normalitet, avvikelse, social uteslutning och identitet på Facebook. Vi beslöt att undersöka ungdomar i åldern 16-19 år för att det i den åldern är många som använder sig av Facebook och för att tiden gjorde att vi var tvungna att begränsa oss. Den teori vi har använt oss av är socialkonstruktionism och det är utifrån den och tidigare forskning på ämnet sociala medier som vi har gjort vår analys. I resultatet framkom att det normala är att hålla sig i bakgrunden på Facebook och inte vara för synligt aktiv och en person som uppdaterar för ofta om onödiga vardagliga saker ses som avvikande och uppmärksamhetssökande. Det framkom också att ungdomarna till viss del anpassar sitt beteende på Facebook för att inte bli sedda som konstiga och riskera social uteslutning.