Sök:

Sökresultat:

13 Uppsatser om Munksund - Sida 1 av 1

GC-port, Munksund

Analys och projektering av en säkrare överfart för cykel- och gångtrafikanter. Övergångsstället är beläget på Munksundsvägen i Piteå. Det aktuella övergångsstället som idag ligger i samma plan som väg 507, trafikeras till stor del av barn och vuxna på väg till eller från Pitholmsskolan. Övergångsstället upplevs idag som svårpasserat..

Modell för klassificering av inköp: en fallstudie på SCA
Packaging Munksund

SCA Packaging AB i Munksund Piteå är ett pappersbruk som tillverkar kraftliner. De har för en tid sedan inlett ett arbete för att utforma en inköpsstrategi. Arbetet gick ut på att utveckla en strategisk samsyn för inköpsverksamheten som ska vara genomgående för hela SCA Packaging Munksund. Syftet med arbetet var att skapa en gemensam bild av inköp i företaget med såväl brister som förbättringsmöjligheter. Ämnen som togs upp på möten angående inköpen på företaget var bland annat avtalshantering, avtalstyper och klassificering av inköp med hjälp av en positioneringsmatris i detta fall Kraljics matris.

Modell för klassificering av inköp: en fallstudie på SCA Packaging Munksund

SCA Packaging AB i Munksund Piteå är ett pappersbruk som tillverkar kraftliner. De har för en tid sedan inlett ett arbete för att utforma en inköpsstrategi. Arbetet gick ut på att utveckla en strategisk samsyn för inköpsverksamheten som ska vara genomgående för hela SCA Packaging Munksund. Syftet med arbetet var att skapa en gemensam bild av inköp i företaget med såväl brister som förbättringsmöjligheter. Ämnen som togs upp på möten angående inköpen på företaget var bland annat avtalshantering, avtalstyper och klassificering av inköp med hjälp av en positioneringsmatris i detta fall Kraljics matris.

Utveckling och dokumentation av Systematiskt Brandskyddsarbete på SCA Packaging Munksund AB

När lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) trädde i kraft den 1 januari 2004 innebar den att ansvaret angående brandskyddet för fastigheten fördelades över på ägaren alternativt verksamhetsutövaren. Från att räddningstjänsten utfört brandsyner på objekten genomför de nu tillsyn som har till syfte att stärka de enskildas ansvar för att de ska skydda sig själva, sin egendom samt miljön. Det som räddningstjänsten främst granskar är det systematiska brandskyddsarbetet (SBA) och inte det tekniska utförandet av brandskyddsinstallationer. Enligt statens räddningsverks (SRV) allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete (SRVFS 2004:3) bör ett systematiskt brandskyddarbete pågå under hela anläggningens användningstid. SCA Packaging Munksund AB är en anläggning som ingår i de verksamheter som ska bedriva SBA och även föra en dokumentation.

Kvalitets- och styrkevariationer hos returfibermassa vid produktion av brun kraftliner hos SCA Munksund

Detta arbete har utförts för att se hur returfibermassans egenskaper varierar under en vanlig kraftlinerkampanj. De metoder som använts är standardiserade och omfattar malgradsmätning, styrkearkning och pappersprovning. Även pH-, konduktivitets- och redoxpotentialmätningar har utförts, samt askhaltsmätning. Resultaten visar på att pH och redoxpotentialen sjunker och massan blir surare efter ca. ett dygn efter att kampanjen startat.

Effektivisering av kostnadsuppföljning vid SCA Packaging Munksund AB

Under de senaste årtiondena har inköpsfunktionen förändrats drastiskt. Funktionens roll har gått från att vara en stödfunktion som fokuserar på kortsiktiga lösningar till att satsa på att agera proaktivt samt finna långsiktiga och konkurrenskraftiga lösningar. Dagens strategiska inköpsfunktion handlar till stor del om affärstänkande och att se en helhetsbild. Inom det strategiska inköpsarbetet läggs det också stor vikt vid att följa upp inköpen och kontinuerligt utvärdera dem. Genom kostnadsuppföljningarna är det möjligt att effektivisera inköpsverksamheten.

Kapacitetsanalys av CFB-pannan vid SCA Packaging Munksund AB

Kraftvärmeverket vid SCA Packaging Munksund AB är ett samarbete mellan SCA och Vattenfall och det består av en ångpanna av typen cirkulerande fluidiserad bädd som togs i drift 2001. Man vill nu genomföra en undersökning om CFBpannans prestanda har förändrats sedan starten, samt en undersökning av pannans maximala kapacitet. Examensarbetet har då bestått av att utföra ett prestandaprov samt ett prov för maximal kapacitet. Arbetet har även innefattat att utarbeta en algoritm för att fiktivt beräkna ingående bränslets fukthalt via rökgasparametrar.CFB-pannan är dimensionerad mot en termisk effekt på 98MW, vid en bränslekvalitet på 55 % fukthalt och värmevärdet 7,3 MJ/kg. Vid denna driftpunkt garanterar panntillverkaren Foster Wheeler en verkningsgrad på minst 90,57 %.

Hållfasthetssortering av plankor med hjälp av röntgendata

The aim of this thesis is to find a statistical model that sort logs according to a predicted modulus of elasticity on the sawn boards. The input parameters for the model are X-ray variables from an X-ray scanner. For some of the log classes sawn at the sawmill it is desirable to have a narrow distribution of modulus of elasticity on the sawn boards. 250 pine logs from five different diameter classes were numbered and followed through the sawmill process. Log data were collected from X-ray and 3-D scanners in the log intake.

Tätningsvattenanalys: Kartering och åtgärdsförslag

På uppdrag av SCA Packaging Munksund har detta examensarbete genomförts. Företaget hade problem med sitt tätningsvatten vilket inte uppnått önskad kvalitet, vidare fanns problem med stor förbrukning av råvatten. Syftet med projektet var att få en översikt över ledningssystemet för tätningsvatten i pappersbruket samt att finna en lösning på tätningsvattenproblemet. Med hjälp av en kvantitativ metod delades projektet upp i två delar, utredning och åtgärdsförslag. Detta för att uppnå projektets syfte.

Ansvaret för föroreningarna i Karlshäll: en lösning utifrån Nozicks rättighetsteori

Denna uppsatts behandlar miljöproblemen i Karlshäll beroende på sliperiverksamhet utifrån Robert Nozick´s rättighetsteori. Med hjälp av denna teori så har jag försökt klargöra hur och om skador på miljön beroende på användning av fenylkvicksilver i produktionen av slipmassa i Karlshäll skall ersättas. Med hjälp av hans modell har jag även klargjort statens roll i problematiken samt även på vilket sätt denne bör medverka för att nå en lösning. Utifrån detta har jag generaliserat den lösning jag kommit fram till mot ett större perspektiv för att visa på likheten i problematik mellan stora och små, lokala och globala miljöproblem och likheten i lösning på de samma. Genom min tillämpning av Nozick´s rättighetsteori har jag kunnat slå fast att det är den dåvarande ägaren till Munksund AB som skall ersätta de skador verksamheten i Karlshäll åstadkommit.

Det gör ont när stockar spricker!

The aim of this study was to provide SCA Forest Norrbotten District with material to assist in their work towards decreasing the frequency of bucking splits in their saw timber logs. SCA Forest supplies the Munksund sawmill with pine timber. Periodically the sawmill experiences problems related to bucking splits in their logs. The purpose of this study was to find an available method to measure the occurrence of splits directly on incoming timber. The ambition was also to gain some knowledge about possible variations between different logging crews in terms of split frequency. If possible, this information could be used to investigate if certain crews produced more splits than others, and thereby making it possible to provide feedback to the logging machine operators. The study consisted of two major parts, a literature review, and a practical sawmill study.

Närsaltstyrning för en biologisk reningsanläggning: modelleringsansats för ett pappersbruk

Vid SCA Packaging i Munksund fördes diskussioner med olika företag om att bygga en ny biorening. Munksundsfabriken är ett sulfatpappersbruk som tillverkar ca 360000 årston liner där ca 30% är vitt papper och resten brunt papper. Pappersbruken har ca 300 st anställda och ligger vid Piteälvens mynning. Detta examensarbete handlar om hur man ska dosera mängden närsalter när inkommande processavloppsvatten till bioreningen varierar i form av COD och flöde. Vitsen med en styrning på mängden närsalter är att man vill minimera kemikalieförbrukning och utsläpp av närsalter till recipient samt maximera COD-reduktion och tillgänglighet.

Utvärdering av framtida mätmetoder

Virkesmätning har i alla tider utförts manuellt av virkesmätare. Den senaste tioårsperioden har mycket hänt och tekniska hjälpmedel blir allt vanligare vilket gör virkesmätning mer automatiserad. Mätramar vid sågverk har funnits länge men mätningen av massaved har inte utvecklats i samma takt. Datorer, kameror och annan teknisk utrustning har blivit billigare samtidigt som kostnaden för arbetskraft blivit högre. Branschens krav om en mer rationell virkesmätning talar för att virkesmätningen i framtiden kommer att bli mer obemannad.Uppdragsgivare för detta examensarbete var Holmen Skog.