Sök:

Sökresultat:

8427 Uppsatser om Monetära metoden - Sida 57 av 562

Investeringsbedömning av gruvprojekt

Syftet med uppsatsen Àr att bidra till kunskap kring investeringsbedömning av gruvprojekt och dess komplexitet samt frÀmja diskussionen pÄ vetenskaplig nivÄ kring Àmnet. För att uppnÄ syftet tillÀmpas ett kvalitativt angreppssÀtt i form av kvalitativa intervjuer med sju gruvföretag. Slutsatsen av studien Àr att DCF-metoderna Àr de mest anvÀnda investeringsbedömningsmetoderna för gruvprojekt. Dessa kompletteras oftast med kÀnslighets- och scenarioanalys för att ta hÀnsyn till risk. Metoden reala optioner tillÀmpas under mycket begrÀnsade former..

UtsÀttning av hus med totalstation och GNSS: en jÀmförelse

Totalstation Àr den traditionellt mest anvÀnda metoden vid utsÀttning av husgrunder inför gjutning dÄ millimeterprecision krÀvs. Syftet med rapporten Àr att jÀmföra och belysa skillnaderna som uppkommer dÄ totalstation och GNSS anvÀnds för samma utsÀttning. Under produktionen av husgrunder pÄ JÀgarkolan etapp 1 i Kiruna gavs jag möjligheten hösten 2013 att utföra denna studie. Resultatet visar att GNSS Àr en mer ekonomisk och tidsmÀssigt effektivare metod medan totalstationen Àr den metod som ska vÀljas dÄ millimeterprecision krÀvs..

Den rÀttsliga regleringen av avfall: Klassificeringen av avfall och den nya avfallsregleringen i enlighet med EU:s ramdirektiv

Vid tillverkningsprocesser av nya komponenter omvandlas material till antingen en produkt eller restprodukt, varpÄ restprodukterna hanteras som antingen biprodukt eller avfall. Oavsett karaktÀrisering Àr den genererade bestÄndsdelen föremÄl för nÄgon form av fortsatt behandling. Vid frÄgan om restprodukt kan det handla om en ÄtgÀrd för avfallshantering, dÄ substanserna saknar funktionella egenskaper för fortsatt anvÀndning. Det kan ocksÄ vara sÄ att avfallet besitter ett kommersiellt vÀrde och kan ÄteranvÀndas som en rÄvara i andra anlÀggnings- och tillverkningsprocesser eller i form av brÀnsle. Oavsett tillÀmpad ÄtgÀrd krÀvs tydlig lagstiftning som frÀmjar en gynnsam utveckling och förhindrar uppkomsten av skadliga föroreningar.

Lagens skydd för elever - och sÀrskilt elever med funktionsnedsÀttning - mot krÀnkning och diskriminering

Arbetet har analyserat vilka rÀttigheter och skydd elever har nÀr de blivit utsatta för krÀnkning eller diskriminering, med extra fokus pÄ elever med funktionsnedsÀttning. De Àr mer utsatta Àn elever utan funktionsnedsÀttning och behöver mer stöd och en mer anpassad skolgÄng Àn andra elever. Syftet med uppsatsen har varit att utreda hur de stora förÀndringar som skollagen genomgÄtt de senaste 20 Ären pÄverkat skolan, hur lagen ser ut idag och vilka rÀttigheter elever och vÄrdnadshavare har nÀr nÄgon bryter mot lagen. Metoden som har anvÀnts Àr den rÀttsdogmatiska metoden och arbetet har utgÄtt frÄn lagtext, förarbeten, praxis och doktrin med deskriptiva inslag. Arbetet har utgÄtt mest frÄn lagtext och förarbeten dÄ det endast finns ett fÄtal rÀttsfall inom det aktuella omrÄdet.

En vision om en ny didaktik för undervisning i företagsekonomi

Detta examensarbete Àr genomfört inom ramen för examensarbetet pÄ lÀrarprogrammet vid Malmö högskola. Syftet med uppsatsen Àr att visa pÄ möjligheterna med ny didaktik vid undervisning i företagsekonomi pÄ gymnasiet. Metoden som anvÀnts Àr studie av relevant pedagogisk och didaktisk litteratur. Resultatet Àr ett förslag pÄ möjligheter med ny didaktik i Àmnet Företagsekonomi med hjÀlp av MMORPGs funktioner. Slutsatsen Àr att anvÀndandet av MMORPGs vid undervisning i Àmnet Företagsekonomi skapar mÄnga vÀrdefulla fördelar ur didaktisk synpunkt i jÀmförelse med dagens klassrumsdominerade didaktik..

FÖRBÄTTRINGSARBETE PÅ BYGGARBETSPLATSER

Slöseri Àr ett stort problem pÄ byggarbetsplatser. Ett koncept dÀr minimering av slöseri Àrcentralt Àr Lean-manufacturing. Detta arbetes syfte var att utreda hur förbÀttringsarbeteanvÀnds pÄ byggarbetsplatser. De befintliga systemen för förbÀttringar analyserades ochförslag till förbÀttringar gavs.Genom intervjuer undersöktes hur förbÀttringsarbete sker pÄ byggarbetsplatser.Egenkontroller och arbetsberedningar anvÀndes som kvalitetsarbete pÄ arbetsplatserna. Detvisade sig att de inte har nÄgot system för förbÀttringsarbete.

Barns delaktighet i förskolans pedagogiska dokumentation

Cronqvist, Lina och Elmas, Sibel (2013) Barns delaktighet i förskolans pedagogiska dokumentation Malmö högskola, Fakulteten för LÀrande och SamhÀlle. Syftet med denna studie Àr att undersöka den pedagogiska dokumentationsprocessen ur ett delaktighetsperspektiv. LÀroplanen för förskolan (Lpfö98 rev.10:9) poÀngterar att ?verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förstÄelse för sig sjÀlva och sin omvÀrld (?). Den ska utgÄ ifrÄn barnens erfarenheter, intressen, behov och Äsikter?.

Återfotografering - nu, dĂ„ och sen dĂ„?

VÄra landskap Àr i stÀndig förÀndring, nu i snabbare takt Àn nÄgonsin. Ett sÀtt att dokumentera dessa förÀndringar Àr markbaserad Äterfotografering. Inom omrÄdet för landskapsarkitektur undersöks i uppsatsen hur markbaserad Äterfotografering kan anvÀndas, om det markbundna fotografiet Àr ett bra medel för visuell dokumentation av landskap och om Äterfotografering kan ligga till grund för framtida planering av landskap. MÄlet Àr att belysa och utvÀrdera metoden och visa pÄ dess styrkor men Àven dess begrÀnsningar, genom litteraturstudier, fallstudier och en egen Äterfotograferingsstudie i Eslövs centrum undersöks metoden. Resultaten diskuteras sedan utifrÄn en teoretisk bakgrund om förÀndringsprocesser, platsidentiteter och planering.

LÀsning-vÀrt att upprepas! : PÄverkar metoden upprepad lÀsning elevers attityd, motivation och lÀsbeteende?

Syftet med denna studie Àr att se om metoden upprepad lÀsning kan ha nÄgon effekt pÄ elevers lÀsbeteende, attityd och motivation till lÀsning. Studien bestÄr av en teoretisk del och en empirisk del dÀr elever deltagit i en fyra veckor lÄng intervention och dÀr elever, förÀldrar och lÀrare intervjuats genom semistrukturerade intervjuer. Elevers attityd, motivation och lÀsbeteende kan pÄverkas i positiv riktning vid anvÀndandet av lÀstrÀningsmetoden upprepad lÀsning. Detta sammanfattar kort resultatet av denna studie. I litteraturen framhÄlls flera bestÄndsdelar som kan pÄverka en elevs attityd och motivation till lÀsning. Inre och yttre motivation Àr tvÄ bestÄndsdelar som styr till exempel varför och av vilken anledning som en elev lÀser.

Ingen harmoni utan kamp : Om lÀrares tillÀmpning av skolans vÀrdegrund

Arbetet beskriver hur tre lÀrare och en skolledare för ut och förankrar den vÀrdegrund som be-skrivs i nuvarande lÀroplan (Lpo 94). Metoden som anvÀnts Àr personliga intervjuer och ett se-lektivt urval av intervjuade har gjorts. En litteraturgenomgÄng stöder de metoder och synsÀtt som lÀrarna framhÄller. Resultatet visar att alla intervjuade har ett aktivt förhÄllningssÀtt till de vÀrden som lÀroplanen lyfter fram. Det genomsyrar hela deras undervisning och arbetet pÄgÄr mer eller mindre stÀndigt..

Betyg och bedömning : i teorin och praktiken

Syftet med uppsatsen Àr att studera vilken uppfattning elever i Ärskurs nio pÄ en skola i Mellan-sverige har kring betyg och bedömning. Metoden som anvÀnds Àr en enkÀtundersökning dÀr eleverna fyller i bÄde kvantitativa och kvalitativa frÄgor. Undersökningens resultat visar att eleverna tror att det Àr frÀmst deras beteende och hur de Àr som elev som Àr avgörande för vilket betyg de fÄr. Betyg, enligt eleverna i denna undersökning, handlar om hur man Àr som elev och vad man gör som elev. Det kumskapsrelaterade betygsystemet Àr inte vÀl förankrat bland dessa elever..

Hur upplever elever i Är tvÄ att delta i forumspel?

Hur upplever och integrerar pedagoger, i grundskolan, matematik i tematiskt arbete. För att undersöka detta genomfördes Ätta intervjuer med pedagoger, pÄ skolor i Sverige, som profilerar sig med tematiskt arbete pÄ deras hemsida. Metoden som valdes för att genomföra undersökningen var kvalitativa intervjuer. Resultatet visade att matematik Àr det Àmne som pedagoger Àr sÀmst pÄ att integrera. Det visades sig Àven att pedagoger upplever matematik som det svÄraste Àmne att integrera i sin tematiska undervisning, vilket Àven forskning visat..

BlÄs ut! : FMTs betydelse för mÀnniskans andning

Att hantera och kontrollera sin andning Àr nÄgot som de flesta av oss mÀnniskor gör automatiskt, men ibland kommer vi till stunder dÄ vi behöver ge andningen lite hjÀlp pÄ traven. Funktionsinriktad MusikTerapi, FMT, kan vara att utmÀrkt redskap att ta till, nÀr andningstekniken behöver fÄ en skjuts. Andningen kan bearbetas effektivt i FMT pÄ ett lekfullt och avslappnat sÀtt. Min slutsats Àr att kroppen behövs för att andningen ska fungera och andningen behövs för att mÀnniskan ska fungera. FMT behövs!.

JÀmförelse av kostnadseffektivitet för grundlÀggningsmetoder

Syftet med det hÀr examensarbetet Àr att undersöka fyra grundlÀggningsmetoder och komma fram till vid vilket djup till fast berg den ekonomiska brytpunkten ligger. Detta utfördes genom att skapa tvÄ modeller baserade pÄ pÄgÄende projekt pÄ Sweco Structures AB. Studien innefattade kostnader för projektering, material och produktion. Projekteringskostnader togs fram i samarbete med Sweco Structures AB,medan kostnader för material och produktion kartlagts genom intervjuer av entreprenörer och leverantörer. De grundlÀggningssÀtt som har studerats i detta examensarbete Àr pÄlning med borrade stÄlrörspÄlar, slagna betong- och stÄlrörspÄlar samt gjutning av betongplintar efter schaktning ner till fast berg.

Konsekvenser vid fastighetsförvÀrv med s.k paketering ?AB till BRF

Detta examensarbetes syfte Àr att identifiera och analyserar konsekvenserna vid ett fastighetsförvÀrv med sÄ kallad paketering. Metoden som har anvÀnts för att genomföra denna uppsats har varit ett induktivt angreppssÀtt samt en kvalitativ ostrukturerad intervjumetod. Resultatet jag kom fram till var att valet av metod för att genomföra en s.k paketering fÄr stora konsekvenser pÄ rÀkenskaperna, dÀremot pÄverkas inte transparensen för den som förstÄr att lÀsa och tolka redovisningen rÀtt. DÀremot stÀller paketeringen och dess redovisningsmÀssiga konsekvenser betydligt större krav pÄ lÀsaren..

<- FöregÄende sida 57 NÀsta sida ->