Sök:

Sökresultat:

557 Uppsatser om Mobbning - Sida 1 av 38

Mobbning : Elevers syn på mobbning

Det här arbetet handlar om ett problem som angår alla, vuxna och barn, som befinner sig inom skolans värld, nämligen Mobbning. I min uppsats har jag valt att studera Mobbning mellan barn och hur skolpersonal lättare ska kunna upptäcka Mobbning i skolan. I arbetets litteraturgenomgång definieras vad Mobbning är och ges exempel på var och när Mobbning är vanligast i skolan och olika åtgärder man som lärare kan vidta mot Mobbning. Utifrån litteraturstudien har jag formulerat en enkätundersökning riktad till elever i år 8 och år 9 som jag utförde på en grundskola. Resultatet visar exempelvis att Mobbningen och bråk förekommer i störst utsträckning på raster och i korridorerna.

Elektronisk mobbning

En ny typ av Mobbning har börjat tillämpas på grund av uppkomsten av, och den allmänna tillgången till, Internet: nämligen elektroniks Mobbning (Wendland refererad i Raskauskas & Stoltz, 2007). För att kunna bekämpa elektronisk Mobbning är det viktigt att förstå varför Internet används vid Mobbning. Syftet med detta examensarbete var att undersöka bakgrunden till varför ungdomar idag använder sig av Internet vid Mobbning. De frågeställningar som ingick var: Vad finns det för orsaker till att Internet används för Mobbning? Hur används Internet vid Mobbning? Vilka former av Mobbning förekommer via Internet? För att kunna besvara frågeställningarna genomfördes en enkätundersökning med 58 tredjeårselever vid Luleå Gymnasieby.

Mobbning i särskolan. Personalens erfarenheter och uppfattningar.

Syftet med följande arbete är att undersöka personalens erfarenheter och uppfattningar om Mobbning inom särskolan samt vilka faktorer som de anser påverkar Mobbning inom särskolan. Genom halvstrukturerade intervjuer belyser studien pedagogers och elevassistenters upplevelser av Mobbning inom särskolan. Sammanfattningsvis pekar mitt resultat på att förekomsten av Mobbning i särskolan är relativt liten. Huvudtyperna av den Mobbning som förekommer är utfrysning samt verbal Mobbning. Faktorer som elevers intellektuella nivå, besvärliga hemförhållanden samt avvikande beteende kan påverka huruvida han eller hon blir utsatt för Mobbning eller mobbar andra..

Det är hårt att vara utsatt! : Erfarenheter från fyra personer som varit utsatta för mobbning under skoltiden

Trots att Mobbning är ett känt problem på många skolor råder det brist på kunskap kring åtgärdande arbete mot Mobbning. Syftet med denna studie är att öka förståelsen kring Mobbning i skolan samt undersöka om några personer som har erfarenheter av att vara utsatta för Mobbning kan finna bra sätt att åtgärda pågående Mobbning. Arbetet kommer att fokusera på det åtgärdande arbetet. .

Kränkt : En intervjustudie om mobbning i skolan

Studiens syfte var att undersöka hur personal i skolan beskriver Mobbning och arbetet mot Mobbning. Problemformuleringarna var: Hur beskriver skolpersonal Mobbning, hur beskriver skolpersonal förebyggande och upptäckt av Mobbning samt hur beskriver skolpersonal hantering av Mobbning och dess följder. Metoden som användes var kvalitativa semistrukturerade intervjuer med följdfrågor. Resultatet visar att Mobbning anses vara upprepade kränkningar men att enskilda kränkningar förekommer i större utsträckning. Mobbning förebyggs genom arbete med likabehandlingsplan, skolklimat och gruppstärkande insatser.

Kan man förebygga mobbning i skolan?

Jag har gjort en undersökning för att få en beskrivning av Mobbning och förebyggande åtgärder mot denna företeelse, genom litteraturstudium och två intervjuundersökningar. Resultatet utgör idéer om hur man ska förebygga Mobbning. Det jag har kommit fram till är, att det är viktigt att tidigt identifiera Mobbning genom medvetenhet och engagemang hos vuxna. Till resultatet hör slutsatsen att det som är av största prioritet i förebyggande åtgärder mot Mobbning är lärarrollen, öppen kommunikation i kollegiet, ett bra socialt klimat i klassen samt ett välordnat rastvaktssystem..

Man kan inte älska alla: en studie om mobbning

Syfte med det här arbetet var att försöka förstå och beskriva vad som definierar Mobbning. Vilka är det som mobbar och vilka är det som blir utsatta för Mobbningen. Om och hur Mobbning påverkar den utsattes lärande och prestationer i skolan. Vad kan skolan göra? Hur arbetar skolor konkret och aktivt för att förebygga Mobbning? Den här studien har utförts på fyra skolor.

Mobbning i förskolan : vad anser pedagoger om mobbning i förskolan?

Syftet med detta arbete är att undersöka huruvida pedagoger anser att Mobbning förekommer i förskolan eller inte. För att besvara mina frågeställningar används kvalitativa intervjuer som sedan analyserats och presenterats i tabellform och textform. I intervjuerna deltog tre förskollärare och en barnskötare. Pedagogerna anser att det förekommer Mobbning i förskolan. Vem som blir utsatt för Mobbning går inte att generalisera men en orsak är bland annat media anser pedagogerna. Enligt pedagogerna handlar Mobbning om utstuderade kränkande behandlingar bland de äldre barnen i ålder 4-5 år, medan bland yngre förskolebarn i åldern 1-3 år inte alls.

Skönlitteratur ? ett redskap mot mobbning?

Syftet med denna studie har varit att undersöka om arbete med skönlitterära verk om Mobbning kan påverka elevers attityder till Mobbning. Studien genomfördes i en gymnasieklass år 1, där nio elever ingick. Efter att ha läst utdrag ur skönlitterära verk och sett en film, som alla behandlade ämnet Mobbning ur olika perspektiv, har eleverna samtalat om och i skrift reflekterat över begreppet Mobbning och om sina egna erfarenheter om detsamma. Efter en serie på fyra dubbellektioner, genomfördes tre intervjuer. Resultatet visade att eleverna inte upplever att deras attityder till Mobbning förändras nämnbart efter att ha arbetat med texterna.

Att motarbeta skolmobbning Sätt att förebygga mobbning och att stoppa den mobbning som trots allt uppkommer.

Eftersom Mobbning tyvärr alltid är aktuellt valde jag det som ämne för min uppsats. Jag har tittat närmare på olika metoder för hur man kan både förebygga och stoppa Mobbning. Dessutom har jag genom att läsa de lokala handlingsplanerna mot Mobbning från olika skolor bildat mig en uppfattning om hur läget ser ut ?ute i verkligheten?. Avslutningsvis har jag själv, utifrån de kunskaper som litteraturstudier mm har givit mig, utarbetat ett förslag till handlingsplan mot Mobbning.Undersökningen visar i stort att ett system med ett Mobbningsteam bestående av vuxna kompletterat med kamratstödjare bland eleverna verkar vara en väl använd och fungerande utgångspunkt i arbetet mot Mobbning .

Tidigt förebyggande arbete mot mobbning : En studie om pedagogers syn på hur förskolor arbetar förebyggande mot mobbning

Den här studien utgår från syftet att studera pedagogernas syn på Mobbning i förskolan samt hur förskolorna arbetar med att förebygga Mobbning. Resultatet har visat att samtliga förskolor som deltagit i undersökningen arbetar med att förebygga Mobbning. Arbetssättet på förskolorna i studien har visat sig vara lika, då samtliga förskolor i studien utgår från likabehandlingsplanen i arbetet med att förebygga Mobbning. Att arbeta med att tidigt förebygga Mobbning är något samtliga pedagoger i studien ansett är viktigt. Resultatet har även visat hur en del att pedagogerna tycker sig se svårigheter med att låta det förebyggande arbetet vara synligt och medvetet för barnen.

Hur uppfattar elever mobbning? - en kvalitativ studie i årskurs 3 och 7

Vi vill med vår uppsats ta reda på om vad Mobbning egentligen är, hur den uppkommer, vad som kännetecknar mobbare, mobboffer och medlöpare samt hur man kan förebygga och åtgärda Mobbning. Vårt syfte med uppsatsen är också att ta reda på hur elever uppfattar Mobbning. Anledningen till att vi valt att skriva om Mobbning är vi vill få ökad kunskap om detta inför vår kommande yrkesroll och vi anser att elever har en viktig roll i arbetet mot Mobbning. I uppsatsen tar vi del av hur litteraturen beskriver Mobbning och vi gör en undersökning genom kvalitativa intervjuer med elever i årskurs 3 och 7. Det vi får ta del av kopplar vi till vårt resultat.

Mobbning : En undersökning kring mobbning

Omkring 10 % av alla elever känner sig mobbade i skolan, det här en siffra som är på tok för hög. Vi vill genom det här arbetet synliggöra kunskap om Mobbning och öka förståelsen för de som arbetar kring barn och elever. Vi vill även se eventuella skillnader och likheter mellan åldrarna inom ämnet Mobbning. Vi har använt oss av elev- enkätundersökning och intervjuat verksamma lärare och pedagoger. Vårt resultat visar att 10 % känner sig mobbade på den skolan där vi genomförde enkätundersökningen.

"Mobbning utan gränser" : En studie om likabehandlingsplaners systematiserade arbete mot elektronisk mobbning.

Syftet med föreliggande studie är att synliggöra hur skolor systematiserar sitt arbete med att förebygga och främja och på så sätt motverka elektronisk Mobbning. Genom denna studie undersöks skolors arbete kring det växande problemet elektronisk mobbing. 21 likabehandlingsplaner från en mellanstor kommun i Sverige ingick i undersökningen kring hur skolornas arbete med likabehandlingsplanerna systematiseras. Metoden för studien har varit dokumentanalys då likabehandlingsplaner granskats. De insamlade dokumenten analyserades mot ett verksamhetsperspektiv.

Olweus åtgärdsprogram mot mobbning: fungerar metoden?

Mobbning är ett allvarligt problem i skolorna som kan få offren att må mycket dåligt och de som utför Mobbningen riskerar att senare utveckla ett antisocialt och kriminellt beteende. Det är därför viktigt att utveckla fungerande åtgärdsprogram mot Mobbning. Syftet med det här examensarbetet är därför att undersöka om Olweus (1991) åtgärdsprogram mot Mobbning fungerar. De frågeställningar som tas upp är: om användandet av denna metod fungerar, om metoden fungerar olika beroende på kön, årskurs och typ av Mobbning, om den kan förändra elevers och vuxnas attityder mot, och agerande, vid Mobbning och hur metoden skulle kunna förbättras. Metoden som valts för att undersöka detta är en litteraturstudie.

1 Nästa sida ->