Sök:

Sökresultat:

4934 Uppsatser om Meningsfullhet och socialt stöd. - Sida 62 av 329

Self-efficacy inom individuell idrott och lagidrott

Syftet med studien var att undersöka skillnader mellan individuella- och lagidrottares upplevda self-efficacy samt skillnader mellan mÀn och kvinnors self-efficacy. I studien undersöktes Àven samband mellan socialt stöd, anxiety, motivation, prestation och self-efficacy. Totalt deltog 117 stycken olika idrottare, 53 stycken individuella idrottare och 64 stycken lagidrottare samt varav 53 var kvinnor och 64 stycken var mÀn, i Äldrarna 19-52. Metoden som anvÀndes var kvantitativ och bestod av flera sammansatta enkÀter (TEOSQ, GSE, SCAT och MSPSS) till en hel. Tillsamman med enkÀterna följde Àven fem frÄgor rörande typ av idrott, Älder, kön, prestation pÄ trÀning och prestation pÄ tÀvling.

NÀtverk - En möjlighet att skapa mervÀrde inom svenskt föreningsliv

NÀtverk med stöd av Internetportaler skulle kunna vara en bra lösning pÄ delar av föreningars kundhanteringsproblem. Det möjliggör skapandet av ökat mervÀrde pÄ sponsorernas satsade kapital samtidigt som det kan generera ett ökat socialt kapital för de involverade aktörerna. Detta sociala kapital skulle sedan kunna omvandlas till ekonomiskt kapital i en förlÀngning. Det Àr dock sÄ att satsningen krÀver en del resurser frÄn föreningens sida och ett brinnande engagemang för att fungera tillfredsstÀllande. Föreningen kan dock vinna mycket dÄ nÀtverket kan skapa en större sammanhÄllning mellan förening och sponsorer vilket borde öka lÄngsiktigheten i sponsorernas engagemang.

Faktorer som reducerar stress hos omvÄrdnadspersonal: En systematisk litteraturöversikt

Stress i vÄrden Àr ett aktuellt problem och innebÀr en ökad risk för psykisk och fysisk ohÀlsa hos omvÄrdnadspersonalen. PatientsÀkerheten och patienternas upplevelser av vÄrden blir lidande nÀr förekomsten av stress hos personalen Àr hög. MÄnga studier om stress i sjukvÄrden har genomförts, samtidigt som en ökad frekvens av sjukskrivningar hos sjukvÄrdspersonalen ses. Syftet med denna studie var dÀrför att sammanstÀlla kunskap om faktorer som har betydelse för att reducera stress hos omvÄrdnadspersonalen. Studien genomfördes som en integrerad litteraturöversikt dÀr aktuell forskning söktes i fem databaser, detta kompletterades med manuell sökning.

I vÀntan pÄ prostatacancer behandling : Copingprocessen för patienter med prostatacancerinnan medicinsk behandling

Varje Är diagnostiseras 10 000 mÀn med sjukdomen prostatacancer i Sverige. Att drabbas av sjukdomen prostatacancer Àr emotionellt anstrÀngande. VÀntetiden vad gÀller behandling för patienter med prostatacancer Àr lÄng. Detta gör att patienter med prostatacancer lever med sjukdomen prostata-cancer och kÀnslorna kopplade till diagnosen prostatacancer under en lÄng tid. Syftet med den aktuella studien var att beskriva copingprocessen för patienter med prostatacancer innan medicinsk behandling.

SvÄrlÀkta bensÄrs pÄverkan pÄ det sociala livet: en litteraturstudie

SvÄrlÀkta bensÄr Àr ett stort hÀlsoproblem och har stor inverkan pÄ de drabbade personernas liv. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva svÄrlÀkta bensÄrs pÄverkan pÄ det sociala livet. Tolv kvalitativa studier samlades in och analyserades med kvalitativ manifest innehÄllanalys. Analysen resulterade i tre kategorier: BegrÀnsade aktiviteter pÄverkar det sociala livet: FörÀndrad sjÀlvbild begrÀnsar relationerna: BegrÀnsad arbetsförmÄga pÄverkar livskvalitén och sociala kontakterna. Resultatet visade att personer med svÄrlÀkta bensÄr upplevde hinder för vardagliga aktiviteter och rutiner vilket ledde till isolering och begrÀnsat socialt liv.

Social hÄllbarhet inom fysisk planering

Social hÄllbarhet handlar om att skapa ett samhÀlle dÀr alla mÀnniskor kan leva sina vardagsliv utifrÄn sina egna behov. Det ska vara jÀmstÀllt, tryggt och demokratiskt och finnas möjlighet för möten mellan mÀnniskor. SamhÀllsstrukturen spelar en avgörande roll för hur vÄra vardagsliv ser ut och den fysiska planeringen har ett ansvar nÀr det gÀller att forma socialt hÄllbara miljöer. I arbetet analyseras begreppet social hÄllbarhet och hur planeraren kan arbeta med frÄgor som rör jÀmstÀlldhet, medborgardeltagande, mötesplatser och trygghet. Olika metoder som ortsanalys och sociala konsekvensbeskrivningar beskrivs och ett exempel pÄ hur en kommun kan arbeta med den sociala aspekten i planeringen ges, i det hÀr fallet Karlshamn kommun.

Barns lÀrande genom lek i förskolan: Pedagogers arbete med leken som ett lÀrandeverktyg

Syftet med studien Àr att beskriva, analysera och öka förstÄelsen för pedagogernas berÀttelser om att arbeta med leken som ett lÀrandeverktyg samt lekens betydelse för barns lÀrande inom socialt samspel, motorik och matematik. För att kunna besvara studiens syfte anvÀnde vi oss av kvalitativa metoder, intervjuer och observationer. I studien utgick vi frÄn ett sociokulturellt perspektiv, med detta perspektiv och med hjÀlp av tidigare forskning analyseras och tolkas intervjuerna och observationerna för att sammanstÀlla ett resultat. Studien visar pedagogernas berÀttelser om leken som lÀrandeverktyg och att de anser att leken prÀglar verksamheten. Under intervjuerna fick vi en insyn i pedagogernas berÀttelser om leken, de belyste leken som ett verktyg.

Psykosocial arbetsmiljö : Finns det samband med kön, Älder, stress och KASAM

Tidigare forskning har visat att den psykosociala arbetsmiljön Àr en viktig del av arbetslivet eftersom individer pÄverkar och pÄverkas av den. En betydande del Àr ocksÄ upplevelse av begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet som samtliga tillhör begreppet KASAM. Syftet med denna undersökning Àr att studera om olika aspekter kring psykosocial arbetsmiljö kan förklaras utifrÄn kÀnsla av sammanhang (KASAM), kön, Älder och stress. Studien undersöker Àven samband mellan KASAM i kön, Älder samt stress. Undersökningen Àr fokuserad pÄ bÄde offentlig och privat sektor i arbetslivet n=140, fördelat pÄ 94 kvinnor och 46 mÀn.

FörÀldraskap och stress

Detta kvalitativa arbete behandlar i huvudsak upplevd stress och förÀldraskap med fokus pÄ hela livssituationen, förÀndringen i livet det första barnet medför, förÀldraskapet och parrelationen. Förutom i förÀndringen, var det nuet som rapporten ville undersöka. Syftet med rapporten var att undersöka hur nyblivna förÀldrars upplevelse av sin livssituation och den förÀndring i livet ett barn medför samverkade med orsakerna till och hanteringen av stress. FrÄgestÀllningar som stÀlldes var: ? Varför/varför inte upplever förstagÄngsförÀldrar stress? ? Vilken roll spelar krav, kontroll och socialt stöd? ? Vad upplever förstagÄngsförÀldrar som mest stressande? Intervjuer och intervjufrÄgor utformades efter vetenskaplig och populÀrvetenskaplig litteratur.

Socialt hÄllbart stadsbyggande : Hur kommuner kan skapa social hÄllbarhet genom stadsbyggnadsstrategier

HÄllbar stadsutveckling diskuteras och utövas flitigt inom stadsbyggnads-branschen och utbildningsvÀsendet. Dock anses det vara svÄrt att beskriva hur kommunal plan-, mark- och exploateringsverksamhet kan frÀmja den sociala delen av hÄllbar stadsutveckling. Syftet med uppsatsen Àr att ta fram konkreta förslag till hur kommuner, genom stadsbyggnadsÄtgÀrder och urban design, kan skapa en socialt hÄllbar stad. Det undersökts genom en litteraturstudie dÀr teorier kring social hÄllbarhet beskrivs samt genom en fallstudie pÄ Nacka kommun. Fokus ligger dels pÄ att hitta indikatorer och verktyg som kan anvÀndas av kommuner generellt, och dels att ge utvecklingsförslag kring Nacka kommuns verksamhet för att förbÀttra deras arbete med social hÄllbarhet.Sex konkreta verktyg för att understödja arbetet med social hÄllbarhet sammanstÀlls och diskuteras i uppsatsen.

"Bryt ihop och kom igen" : en kvalitativ studie av studenters uppfattning av studiemotivation pÄ Högskolan VÀst.

Diakoner Àr en av de yrkesgrupper som möter mÀnniskor nÀr de drabbats av det ofattbara och dÀrför befinner sig i kris och sorg.VÄrt syfte med denna studie har varit att undersöka vilkasociala stödinsatser Svenska kyrkan,och dÄ sÀrskilt diakonerna, kan erbjuda samt hur diakonerna upplever sitt arbete med mÀnniskor i kris och sorg.Vi harutgÄttfrÄn tvÄ frÄgestÀllningar:1.Vilka sociala stödinsatser kan diakoner iSvenska kyrkan erbjuda vid kris-och sorgebearbetning.2.         Hur upplever diakonerna sin roll och sitt arbete med mÀnniskor i kris och sorg?VÄr empiri samlades in med hjÀlp av kvalitativa intervjuer med Ätta diakoner i sex olika vÀstsvenska församlingar. I analysen av vÄr studie har vi utgÄtt frÄn Antonovsky's teori om KASAM, kÀnsla av sammanhang. Resultatet av studien visade att diakonerna kan erbjuda en mÀngd stödinsatser vid krissituationer. Dessa insatser Àr frÀmst av medmÀnsklig karaktÀr och tar sig praktiskt uttryck genom personlig nÀrvaro och samtal.

Socialt entreprenörskap som varumÀrkesprofilering

AbstractInterest in the subject appeared from real events. We seemed to discern a trend in society. Wehave noted that the amount of social enterprises to a greater extent is formed in Sweden.Companies like GodEl, Postkodslotteriet and DEM Collective are typical illustrations ofcompanies included in the category of social enterprise. It seemed as socially profiledcompanies is the new generation companies. The purpose of this essay is to make aninventory of possible competitive advantages that arise from social branding.

?Det Àr inte sÄ jÀvla lÀtt att laga mat pÄ gatan!? ? En kvalitativ studie om möjligheten att ta tillvara pÄ mat som livsmedelsbutiker inte kan sÀlja

Uppsatsen Àr en kvalitativ studie dÀr vi undersökt möjligheten att till förmÄn för individer med ekonomiska problem, ta tillvara pÄ mat som livsmedelsbutiker inte kan sÀlja. Inspiration till studien fick vi genom fenomenet dumpstring som innebÀr att friganer aktivt protesterar mot överflödssamhÀllet, bland annat genom att ta slÀngd mat ur livsmedelsbutikers containrar. Fokus i uppsatsen var att undersöka hur nÄgra av Göteborgs livsmedelsbutiker, frivilligorganisationer samt hur ett socialt företag ser pÄ möjligheten, hur de tÀnker kring realiserande och genomförande samt vilken betydelse deras samarbete har för de individer som fÄr tillgÄng pÄ mat via frivilligorganisationer. Resultatet visade att alla respondenter var positiva till det samarbete som redan bedrivs och de hÀnvisade till de fördelar som gynnar bÄde livsmedelsbutiker, miljön och den enskilde individen. De resonerar bland annat om att det idag slÀngs fullt brukbara livsmedel samtidigt som det finns individer i Sverige som inte har nÄgot annat alternativ Àn att gÄ till frivilligorganisationers verksamheter för att fÄ mat.

En skola för alla eller en skola för varje barn : En intervju- och observationsstudie av ungdomars upplevelse av sammanhang i en segregerad eller semisegregerad skolmiljö

Syftet med studien Àr att undersöka hur elever med en autismspektrum problematik, i en segregerad eller semisegregerad skolmiljö, upplever sin skolsituation. Det finns sedan tidigare inte mycket forskning angÄende elevers upplevelser av specialpedagogik, hur deras skolsituation ser ut, deras kÀnsla av sammanhang och hur de upplever sig bli bemötta. Vi anser dÀrför att behovet av kunskap utifrÄn elevperspektiv Àr stort. Metoden som tillÀmpats i den hÀr undersökningen Àr kvalitativa intervjuer som kompletterats med en observationsstudie. I studien intervjuas fyra elever med autismspektrum problematik om sina upplevelser frÄn grundskola och sÀrskild undervisningsgrupp.

"Är man sĂ€r bara för att man inte kan?" En studie av hur man placerar elever i behov av sĂ€rskilt stöd i skolan.

AbstractArbetets art: C- uppsatsSidantal: 44Titel: Är man ?sĂ€r? bara för att man inte kan? - En studie av hur man placerar elever i behov av sĂ€rskilt stöd i skolan. Författare: Pauline Bengtsson och Helena StrandkvistHandledare: Ann- Sofi RĂ„stamDatum: Höstterminen 2005Bakgrund: VĂ„r studie grundas pĂ„ hur och var man placerar elever i behov av sĂ€rskilt stöd. Vi har tittat pĂ„ tvĂ„ skolor i samma kommun. Den ena skolan kallar vi för skola A, dĂ€r Ă€r eleverna i behov av sĂ€rskilt stöd placerade i grundskolan.

<- FöregÄende sida 62 NÀsta sida ->