Sök:

Sökresultat:

1455 Uppsatser om Medel för koordination - Sida 30 av 97

De moraliskt vansinniga : En diskursanalys av medierapportering om Sverigedemokraterna

Efter att ett debattinlÀgg undertecknat av Sverigedemokraternas partiledare publicerades i Aftonbladet i oktober 2009 började allt mer av mediernas utrymme att Àgnas Ät Sverigedemokraterna. Bland annat diskuterades vad som var lÀmpliga debattÀmnen nÀr Sverigedemokraterna skulle bemötas.Syftet med denna undersökning Àr att undersöka vad dessa diskussioner kan ha för effekter pÄ Sverigedemokraternas eventuella fram- eller motgÄng och vad detta innebÀr för det politiska klimatet. Fyra av de största dagstidningarna i Sverige har legat till grund för en diskursanalys. Analysen producerade sex teman debatten, samarbete, vÀrderingar, verktyg, historia, och vÀljarna.Studien prÀglas av ett perspektiv som fokuserar pÄ hegemonier och antagonistiska relationer. Vilket resulterade i upptÀckten av ett antagonistiskt förhÄllande mellan Sverigedemokraterna och de etablerade politiska aktörerna.

Hemoglobinkoncentrationen och dess pÄverkan pÄ individens kÀnslighet för AMS vid höghöjdsvistelse.

Kroppens prestation försÀmras vid höghöjdsvistelse pga. syrebrist och individer kan drabbas av akut höjdsjuka (AMS). Samtidigt acklimatiserar sig kroppen genom att bl.a. öka syreupptaget som kompensation för det lÄga syretrycket. Studiens syfte var att undersöka hur hemoglobinkoncentrationen (Hb) pÄverkas av hög höjd och om det finns nÄgon korrelation mellan Hb i vila eller Hb-ökningen under arbete tillika individers vÀlmÄende pÄ hög höjd.

Artefaktens roll i pedagogers naturvetenskapliga samtal med barn : en kvalitativ studie

Syftet med studien var att undersöka vilken roll artefakterhar i pedagogers naturvetenskapliga samtal med barngruppen.Resultaten erhölls genom att observera och utföra kvalitativa metaintervjuer med fem förskollÀrare.Det teoretiska perspektivet som legat till bakgrund för studien Àr det sociokulturella perspektivet med fokus pÄ Vygotskijs syn pÄ artefakter och mediering genom dessa. Intresset för denna undersökning vÀcktes dÄ den 2010 reviderade lÀroplanen för förskolan har skapat tydligare mÄl kring naturvetenskap i förskolan. Vilken roll artefakterna har i pedagogernas arbete utifrÄn dessa mÄl Àr frÄgan som stÀllts och problematiserats.Undersökningen har visat att artefakter spelar en betydande roll i förskollÀrarnas pedagogiska arbete. BÄde som ett medel för att konkretisera naturvetenskap för barnen men Àven som ett hjÀlpmedel för pedagogerna sjÀlva sÄ att de lÀttare kan beskriva och visa olika fakta och processer. Pedagogerna var oeniga om vad som skulle klassas som artefakt; vissa ansÄg att vad som helst kunde anvÀndas medan vissa sÄg att föremÄlet mÄste laddas med mening för att kunna anvÀndas som medierande artefakt..

Den manliga sjuksköterskan : Den manliga sjuksköterskans uppfattning om hur hans könsroll pÄverkar det dagliga omvÄrdnadsarbetet

Bakgrund:Beröring anvÀnds inom sjukvÄrden som komplement till olika behandlingar som exempelvis taktil massage. Vid beröring frisÀtts Àmnen i kroppen som gör att vi kÀnner vÀlbefinnande. Beröring Àr ocksÄ en viktig del i den icke-verbala kommunikationen.Syftet Àr att beskriva hur beröring som kommunikation pÄverkar vÄrdrelationen.Metod:Detta Àr en litteraturöversikt dÀr metoden innebar att kvalitativa artiklar söktes fram med sökord som touching, nursing och caring. Dessa analyserades genom att söka gemensamma nÀmnare och skapa teman. Totalt har tolv artiklar analyserats.Resultat:Till resultatet framkom fyra teman: Beröring som tröst, Beröring för att fördjupa relationen, Beröring som maktfaktor och Beröringens sexuella aspekter.Diskussion:Beröring Àr ett medel för att trösta samt skapa och upprÀtthÄlla vÄrdrelationen.

Estetiska lÀrprocesser i förskolan och skolan

VÄrt examensarbete handlar om estetiska lÀrprocesser. Syftet var att synliggöra ochbeskriva hur lÀrarstudenter definierar och uppfattar begreppet, samt hur de vill anvÀndadet i sitt framtida yrke. Vi ville ocksÄ ta reda pÄ hur man legitimerar anvÀndandet.Studien grundas pÄ tre kvalitativa gruppintervjuer med tolv lÀrarstudenter. Derasutsagor sammanstÀlldes och bildade olika kategorier. Resultatet av vÄr undersökningvisar att det finns ett Hettal olika sÀtt att se pÄ begreppet estetiska lÀrprocesser.

Datorunderstödd lÀsinlÀrning : Att skriva sig till lÀsning

ISBInstitutionen för samhÀlls- och beteendevetenskapExamensarbete10 poÀngSammanfattning_______________________________________________________Tina RiwikDatorunderstödd lÀsinlÀrning- Att skriva sig till lÀsningVÄren 2007 Antal sidor: 36 inklusive bilagor__________________________________________________________________________Syftet med denna studie var att belysa hur nÄgra yrkesverksamma förskollÀrare och lÀrare arbetar med lÀsinlÀrning, hur de anvÀnder datorn som hjÀlpmedel för att stimulera barnens sprÄkutveckling och lÀsinlÀrning. Syftet var ocksÄ att ta reda pÄ vilka förutsÀttningar som krÀvs för att undervisningen ska kunna bedrivas. Detta Àr en kvalitativ studie som bygger pÄ sju intervjuer med yrkesverksamma förskollÀrare och lÀrare fördelade pÄ tvÄ skolor pÄ tvÄ mindre orter för att fÄ en inblick hur deras arbete Àr upplagt. En av de viktigaste punkterna som framkom var att barnen mÄste tillÄtas att leka fram sin kunskap och att det mÄste ske pÄ varje barns individuella sÀtt. Att det Àr bra att arbeta med datorn som ett hjÀlpmedel Àr nÄgot som framkommer i denna studie, och det Àr en metod som gÄr att anpassa till alla kunskapsnivÄer och intressen hos barnen.

De pedagogiska idétraditionernas grepp om den svenska skolan: om hur en polariserad skoldebatt tar sig uttyck i riksdagsmotioner och bland lÀrare i grundskolan

Med utgÄngspunkt i de idétraditioner som format den svenska skolan och i ljuset av dagens skolpolitiska debatt om "plugg och flumskola", studeras i denna studie förslaget om betyg/omdöme i ordning och uppförande. Genom djupintervjuer med lÀrare pÄ grundskolan och en kvalitativ analys av riksdagsmotioner avses att utreda huruvida förslaget om ordningsbetyg kan ses som uttryck för en mer traditionell/kategorisk elevsyn och om det finns en tydlig polarisering mellan en traditionell/kategorisk kontra en progressiv/relationell elevsyn inom den svenska skolan. Slutsatserna Àr att polariseringen inte Àr sÀrskilt pÄfallande bland lÀrarna och att dessa hellre leder över diskussionen till frÄgor om inkludering och exkludering och vad skolan kan göra för att verka för ett bÀttre förÀldraengagemang. I riksdagsmotionerna framtrÀder förslaget om ordningsbetyg frÀmst som ett medel för att korrigera ett felaktigt beteende hos eleven men ocksÄ för att upplysa förÀldrarna. Förslaget Àr en reaktion mot den socialdemokratiska progressiva skolpolitiken och i motionerna som föresprÄkar ordningsbetyg finns Àven andra förslag som vittnar om en traditionell/kategorisk utbildningsideologi..

De pedagogiska idétraditionernas grepp om den svenska
skolan: om hur en polariserad skoldebatt tar sig uttyck i
riksdagsmotioner och bland lÀrare i grundskolan

Med utgÄngspunkt i de idétraditioner som format den svenska skolan och i ljuset av dagens skolpolitiska debatt om ?plugg och flumskola?, studeras i denna studie förslaget om betyg/omdöme i ordning och uppförande. Genom djupintervjuer med lÀrare pÄ grundskolan och en kvalitativ analys av riksdagsmotioner avses att utreda huruvida förslaget om ordningsbetyg kan ses som uttryck för en mer traditionell/kategorisk elevsyn och om det finns en tydlig polarisering mellan en traditionell/kategorisk kontra en progressiv/relationell elevsyn inom den svenska skolan. Slutsatserna Àr att polariseringen inte Àr sÀrskilt pÄfallande bland lÀrarna och att dessa hellre leder över diskussionen till frÄgor om inkludering och exkludering och vad skolan kan göra för att verka för ett bÀttre förÀldraengagemang. I riksdagsmotionerna framtrÀder förslaget om ordningsbetyg frÀmst som ett medel för att korrigera ett felaktigt beteende hos eleven men ocksÄ för att upplysa förÀldrarna.

Smart Grid

Det hÀr arbetet innefattar webbtillgÀnglighet med avseende hur vÀl ett antal utvalda universitet och högskolor följer de riktlinjer för personer med lÀs- och skrivsvÄrigheter. Problemet med att inte ha en webbtillgÀnglig webbplats Àr att en stor grupp av personer som gÄr miste om innehÄllet. Det Àr dessutom inte bara personer med lÀs- och skrivsvÄrigheter som blir drabbade, utan det Àr Àven personer med andra livssituationer som drabbas. Syftet med arbetet Àr att ta fram rekommendationer och finna lösningar som gör att universitet och högskolors webbplatser blir tillgÀngliga för alla. Analysen som görs i arbetet Àr baserad pÄ W3C WAI:s riktlinjer om tillgÀnglighet och Àr avgrÀnsad till anvÀndare med dyslexi.

Skapandet av skrÀcken : John Ajvide Lindqvists LÄt den rÀtte komma in

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur och med vilka medel det skrÀmmande i John Ajvide Lindqvists LÄt den rÀtte komma in skapas, hur detta förmedlas till lÀsaren och vilka konsekvenser detta fÄr samt att undersöka pÄ vilket sÀtt vampyren Eli skiljer sig frÄn den traditionella vampyren.UtgÄngspunkt i romanen Àr den mÀnskliga kroppen och sÀrskilt fokus lÀggs vid kroppsvÀtskor, kroppslukter, det sexuellt avvikande och den deformerade kroppen. Gestaltningen av detta handlar om ett brytande mot tabun och etablerade normer som finns i vÄrt samhÀlle i dag. Detta skapar kÀnslor av obehag och Àckel hos lÀsaren. Ajvide Lindqvist anvÀnder sig av det groteska i syfte att illustrera de obekvÀmligheter som vi inte vill kÀnnas vid.Eli skiljer sig frÄn den traditionella vampyren genom att vara ett barn och genom att kunna uppfattas som flicka. HÀr finns ocksÄ en komplexitet vad gÀller kön, dÄ Eli kan sÀgas vara intergender ? av ett odefinierbart kön som ligger bortom de vanliga kategorierna "man" och "kvinna"..

Kommunalt stöd för utomhuspedagogik i förskola och skola?

Syftet med studien var att fÄ en ökad förstÄelse och en samlad bild över hur en kommun stödjer och uppmuntrar arbetssÀttet (utomhuspedagogik) i pedagogiska verksamheter. De metoder som anvÀndes i undersökningen var enkÀtundersökning i form av ett frÄgeformulÀr som skickades till skolledare i 17 barn- och ungdomsomrÄden. Vidare utfördes tvÄ inspelade intervjuer med en skolchef och en trÀdgÄrdspedagog. Studiens resultat visade att kommunen hade en positiv instÀllning till arbetssÀttet och att flera skolgÄrdars utemiljöer har blivit upprustade. Förskoleverksamheterna fick sjÀlva söka ekonomiska medel hos kommunen för att kunna satsa pÄ upprustningar av deras utemiljöer.

Hur objektiv Àr lÀroboken? - Hur framstÀlls Islam, ?araben? och ?arabvÀrlden? i ett antal svenska historielÀroböcker?

DĂ€r hĂ€r uppsatsens huvudsakliga fokus ligger pĂ„ att analysera ett litet antal exemplar av svenska historielĂ€roböcker för högstadiet och gymnasiet. Ämnet för analysen Ă€r det som kallas för orientalism eller hur Edward Said poĂ€ngterade hur han tyckte att de vĂ€sterlĂ€ndska akademiska institutionerna hade gjort den orientaliska vĂ€rlden till en vĂ€sterlĂ€ndsk diskurs som de anvĂ€nde som medel för att definiera araben och arabvĂ€rlden utifrĂ„n. Said poĂ€ngterade det specifika sĂ€tt pĂ„ vilken arabvĂ€rlden portrĂ€tterades i vĂ€stvĂ€rlden av akademiker, i lĂ€roböcker och olika typer av visuell media. Said menade att detta vĂ€sterlĂ€ndska synsĂ€tt var i grunden falskt och hans motivation att föra fram sitt budskap resulterade i hans vĂ€lkĂ€nda verk Orientalism. I detta verk poĂ€ngterade han diskursens makt och hur man genom denna skapade förestĂ€llningar som hade arbetat sig in i det vĂ€sterlĂ€ndska kollektiva minnet.

Smaken av fjÀll : en studie av samisk matproduktion för framtida utmaningar

Genom regeringens satsning Matlandet Sverige har Sametinget fÄtt medel för att satsa pÄ den samiska maten. Satsningarna har bidragit till att placera den samiska maten pÄ den svenska matkartan, men en tydlig och gemensamt förankrad framtidsstrategi för den samiska maten har saknats. Denna examensuppsats för Agronomprogrammet med landsbygdsutveckling som inriktning Àmnar skapa en bild av vad den samiska maten Àr för samerna, samt hur samerna i framtiden ska marknadsföra och profilera maten. Samer Àr Europas enda ursprungsbefolkning och en stor del av deras identitet kretsar kring rennÀringen och den traditionella kulturen kring renen. Exploateringar och det instrumentella samhÀllet hotar rennÀringen och samernas traditionella leverne. Såpmi Àr en gastronomisk region med stark terroir i maten, vilket betyder att maten bÀr pÄ ursprung, historia, platsbundenhet och kultur.

Dammbindning av grusvÀgar med mesakalk

Syftet med examensarbetet har varit att undersöka hur lÀmplig mesakalk Àr som dammbindare pÄ grusvÀgar. Examensarbetet Àr ett samarbete mellan LuleÄ tekniska universitet och VÀgverket region norr. Huvudsakligen har eventuella miljöpÄverkningar undersökts. En stor del av en obunden vÀgs miljöpÄverkning pÄ omgivningen har med dammbindningen att göra. En vÀgstrÀcka med undermÄlig dammbindning kan Àven med begrÀnsad trafikmÀngd ge störningar pÄ omgivningen, och dessutom onödigt stora underhÄllskostnader som följd.

Datorn i lÀs- och skrivundervisningen - ett pedagogiskt redskap

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur datorn kan anvÀndas i de tidiga skolÄren, och dÄ framför allt vid lÀs- och skrivundervisningen. Vi ska Àven undersöka vilka bakomliggande faktorer som kan pÄverka hur datorn anvÀnds som pedagogiskt redskap i undervisningen. I forskningsbakgrunden redogörs för tre olika metoder för lÀs- och skrivinlÀrning. Vidare beskrivs tvÄ olika projekt, dÀr fokus legat pÄ lÀs- och skrivinlÀrning via datorn. För att fÄ en förförstÄelse för projekten redogörs det Àven för skillnaden mellan eleven som konsument eller producent, ordbehandlingsprogram och pennan som skrivverktyg samt samspelet vid datorn.

<- FöregÄende sida 30 NÀsta sida ->