Sök:

Sökresultat:

8677 Uppsatser om Mćngfald i skolan - Sida 2 av 579

Gymnasieelevers uppfattningar om dans i skolan

Syftet har varit att undersöka och beskriva gymnasieelevers uppfattningar om dans i skolan samt om dessa prÀglas av sociala relationer och kulturella bakgrunder. Genom enkÀter med 108 elever och intervjuer med fem elever vid en gymnasieskola har vi samlat information. Undersökningarna Àr utförda hos elever med skilda och ofta knappa erfarenheter av dans i skolan. Resultaten har visat pÄ samband mellan deras uppfattningar och tidigare erfarenheter av dans. MÄnga upplevde dans som positivt men saknade en personlig relation till dans i skolan.

En studie om tvÄsprÄkiga elever i skolan.

Syftet med denna studie Àr att synliggöra hur en tvÄsprÄkig undervisning kan utformas samt hur lÀrare arbetar med tvÄsprÄkighet i skolan. MÄlsÀttning Àr att öka förstÄelsen för tvÄsprÄkiga elevers situation i skolan. Jag har jÀmfört olika teorier och faktorer som handlar om tvÄsprÄkighet och tvÄsprÄkiga elever.Datainsamlingen genomfördes genom klassrumsobservationer och kvalitativa intervjuer av elever och lÀrare. , detta genom att observera samt intervjua utvalda elever och lÀrare.Resultatet visade att det sociokulturella perspektivet spelar en viktig roll för tvÄsprÄkiga elevers inlÀrning och utveckling i skolan. Relationen mellan hemmet och skolan samt elevens kultur pÄverkar starkt inlÀrningen av det nya sprÄket.

En undersökning om skolklimatet pÄ en högstadieskola

Syftet med min uppsats Àr att studera eleverna pÄ en högstadieskola i ett mindre samhÀlle i SkÄne om klimatet pÄ skolan. Med klimatet pÄ skolan menar jag hur de trivs med varandra, med vuxna pÄ skolan, förekommer det mobbning, trakasserier och krÀnkande behandlingar. Hur trivs eleverna egentligen pÄ skolan, Àr det sÄ illa som en del elever pÄstÄr eller trivs de bra pÄ skolan under skoltid och hur Àr attityden mellan eleverna. Metoden Àr en enkÀtundersökning pÄ ca 100 elever jÀmnt fördelat pÄ Ärskurs 7,8 och 9 pÄ skolan. Huvudresultatet var betydligt bÀttre Àn vad eleverna beskrev vid andra tillfÀllen och stÀmde överens med andra större undersökningar inom samma forskningsomrÄde.

Fritidspedagogen och hjÀlplÀrarsyndromet - en studie och en diskussion av fritidspedagogernas arbete i skolan

NÀr fritidspedagogen kom in i skolan blev det enligt tidigare forskning i hög grad pÄ lÀrarnas villkor. Fritidspedagogerna pekades ut som hjÀlplÀrare. Hur Àr det idag, tio Är senare? I denna uppsats presenteras en observationsstudie av tvÄ fritidspedagogers arbete i skolan. Det visar sig att arbetsinnehÄllet varierar mycket.

Kulturmöten i skolan

Denna studie bygger pÄ intervjuer med lÀrare och invandrarelever om hur de upplever sin situation i skolan nÀr det gÀller kulturmöten. Deras svar Àr ett litet urval av den mÀngd av erfarenhet som finns ute pÄ de svenska skolorna. I denna uppsats har vi tÀnkt reflektera och diskutera kring de resultat vi redovisat i de olika kategorierna och hur detta arbete fördjupat vÄra kunskaper som pedagoger.VÄra frÄgestÀllningar har varit:Vad har invandrarelever för uppfattning om den svenska skolan?Vilket förhÄllningssÀtt har lÀrarna till invandrarelever i den svenska skolan?.

Entreprenörskap i skolan. Om och hur lÀrare arbetar med entreprenörskap i skolan

Att vi ska arbeta med entreprenörskap i skolan Àr förankrat Ànda upp i riksdagen. Men varför dÄ frÄgar sig mÄnga lÀrare. Syftet med detta examensarbete var att försöka ta reda pÄ om och hur lÀrare arbetar med entreprenörskap i skolan. Entreprenörskaps pedagogik i skolan kan fÄ dagens gymnasieelever att se positivt pÄ sin framtid genom att pÄ ett ansvarsfullt sÀtt ta hand om sin utbildningstid och dÀrigenom tillgodose sig kunskaperna och erfarenheten och genom detta se vinstsyftet av gymnasietiden för att kunna bilda egna nÀtverk för framtiden. NÄgra av de frÄgor som vi stÀllde oss var: Hinner du som lÀrare med att ta tillvara pÄ elevens talang, fallenhet eller specifika intressen i arbetet med att nÄ kursmÄlen? Har du som lÀrare insyn och förstÄelse i kurser utöver dina egna i programmet? Samverkar du med andra pedagoger i arbetet med att nÄ programmÄlen? Tycker du att skolan ska arbeta med entreprenörskap? Slutsatsen av vÄrt arbete Àr att de flesta lÀrare arbetar med entreprenörskap i skolan men en stor del av lÀrarna vet inte vad entreprenörskap innebÀr eller stÄr för..

Meningsful tid i skolan? : En studie av hödstadieelevers upplevelser av tiden i skolan.

Huvudsyftet med detta arbete Àr att undersöka hur nÄgra elever i Är 8 upplever tiden i skolan. Arbetet bestÄr av tvÄ delar; en litteraturstudie, samt en liten empirisk undersökning över elevernas upplevelser av tiden i skolan. Resultatet visar att eleverna kopplar samman sina upplevelser av tidens skiftande hastighet med kÀnslor och vÀrderingar. Tiden upplevs gÄ snabbt nÀr tiden Àr fylld med meningsfulla aktiviteter, samt gÄ lÄngsamt nÀr nÄgot upplevs mindre meningsfullt eller trÄkigt. Tidsorganisationen i skolan och skoldagen upplevs av de flesta eleverna som lÄng, trÄkig och stressande.

Konflikter i skolan : fem lÀrares upplevelser av konflikter i skolan

Syftet med denna uppsats Àr att uppmÀrksamma hur lÀrare arbetar med konflikter i skolan. Undersökningen lyfter ocksÄ fram metoder för att lösa konflikter och hur man kan arbeta med att förebygga att konflikter uppstÄr.Arbetet bygger pÄ ett antal kvalitativa intervjuer med en grupp mellanstadielÀrare och hur de upplever och arbetar med konflikter i skolan.I min uppsats gör jag en jÀmförelse av den litteratur jag tagit del av och lÀrarnas svar. Resultatet visar att konflikter Àr vanligt förekommande i dagens skola och att de under senare tid ocksÄ ökat. Det stÄr ocksÄ klart att konflikthantering borde övervÀgas som en del av lÀrarutbildningen..

Kulturmöten i klassrummet En kvalitativ intervjustudie av invandrarförÀldrars syn pÄ kontakten med den svenska skolan

Studiens huvudsyfte Àr att undersöka hur kontakten mellan invandrarförÀldrar och deras barns skola fungerar. Jag har i mitt arbete utgÄtt frÄn invandrarförÀldrarnas synvinkel. Den litteraturstudie som ligger till grund för den utförda empiriska undersökningen berör lagar, flyktinginvandring och mottagande av invandrare i Sverige, skolan i Sverige samt skolan i andra lÀnder. Undersökningen bestÄr av intervjuer med fem invandrarförÀldrar. Intervjuerna Àr analyserade ur ett kvalitativt perspektiv och redovisas i form av löpande text.

Skolan under tre generationer : NÄgra elever minns och berÀttar

 Alla som vuxit upp i Sverige har gÄtt i den svenska skolan. Alla som gÄtt i den har ocksÄ minnen frÄn den. Genom mÀnniskors minnen beroende pÄ nÀr de gick i skolan kan man ge en bild över hur skolan förÀndrats i elevers ögon. Det svenska sprÄket lÀrs ut i skriftform men hur har man anvÀnt sig av det verbala verktyg sprÄket faktiskt Àr. Eleverna som intervjuats har gÄtt i skolan under 40-60 och 90 talet. Elever minns mycket frÄn sin skoltid.

Skolmatens inverkan pÄ elevers ork att prestera

Jag har under mina besök pÄ en skola bevittnat en generell missbelÄtenhet för skolmaten bland lÀrare och elever. Jag har ocksÄ mÀrkt att eleverna pÄ skolan ofta Àr trötta, ofokuserade och har svÄrt att klara av de krav som skolan stÀller pÄ dem. Syftet med denna undersökning Àr att ta reda pÄ om det gÄr att uppdaga paralleller mellan den skolmat som serveras pÄ skolan och de svÄrigheter eleverna har i att följa med i undervisningen. Jag har gjort en empirisk, kvalitativ undersökning för att finna svar till mina frÄgestÀllningar. Studien omfattar sex semistrukturerade intervjuer.

Skönlitteraturens roll i skolan : En studie av sex lÀrares anvÀndning av skönlitteratur i undervisningen

Examensarbetets syfte var att undersöka hur sex lÀrare i Är 7-9 anvÀnder sig av skönlitteratur i skolan och varför de anvÀnder sig av den. Den kvalitativa intervjun anvÀndes som undersök-ningsmetod och intervjuer genomfördes med sex lÀrare pÄ tre olika skolor i en mindre kom-mun i södra Sverige.Efter genomförda intervjuer samt teoretiska studier har jag kommit fram till att lÀrare anvÀnder sig av en mÀngd olika arbetssÀtt vad gÀller arbetet med skönlitteratur i skolan. De sÀtt de arbetar med beror bland annat pÄ tid och ekonomiska resurser samt tradition pÄ skolan..

Den svenska skolan ? rÀttvis och jÀmlik? : En kritisk diskursanalys utav klassreproduktionen i den svenska skolan.

Denna uppsats avser att analysera pÄ vilket sÀtt som den svenska skolan har framstÀllts som en jÀmlik och rÀttvis institution. FrÄgestÀllningen har varit att undersöka vilken diskurs som synliggjorts i det empiriska underlaget, samt pÄ vilket sÀtt denna diskurs pÄverkar klassreproduktionen i den svenska skolan.Det empiriska urvalet för studien utgörs av den nuvarande regeringen ?Allians för Sveriges? utbildningspolitiska valmanifest Mer kunskap ? en modern utbildningspolitik (2006). Detta material bearbetades utifrÄn ett kritiskt diskursanalytiskt perspektiv, för att pÄ sÄ sÀtt synliggöra pÄ vilket sÀtt bilden av den svenska skolan har producerats.Studiens resultat visade pÄ att i framstÀllning av den svenska skolan sÄ framtrÀdde en mix av tvÄ olika diskursordningar; dels en mer traditionell skoldiskurs, dels en nyliberal skoldiskurs. Detta kan sÄledes ses som ett tecken pÄ att skildringen av den svenska skolan har tagit en ny form, den nyliberala diskursen i samhÀllet har kommit att nÄ Àven skolans domÀn.

Pedagogers roll i arbetet mot mobbning i skolan

Bakgrunden till detta arbete Àr en ökad medvetenhet bland bÄde förskollÀrare och fritidspedagoger om att mobbning i skolan allvarligt kan pÄverka elevernas situation i skolan. Syftet med mitt arbete var att studera pedagogers upplevelse av hur skolan förebygger och hanterar mobbning. Dessutom försökte jag ge en översikt över vad som Àr kÀnt om mobbning, och om olika sÀtt att hantera mobbning. För att kunna skapa effektiva strategier för att hantera mobbning mÄste vi förstÄ vilken typ av mobbning som finns och dess effekter pÄ skolmiljön.  Jag har valt att behandla befintlig litteratur som handlar mobbning och gjort intervjuer med fyra fritidspedagoger för att fÄ en bild av strategier man kan anvÀnda sig av för att hantera mobbning. Resultaten ger en överblick över skolbaserade strategier och den sociala dynamiken som finns inom skolan.

Skolans syn pÄ sÀrbegÄvade elever

Hur ser lÀrare och skolledare pÄ de sÀrbegÄvade eleverna och hur beskrivs dessa elever i skolan? Fyra skolors syn pÄ sÀrbegÄvade elever. Med sÀrbegÄvad menar vi de högpresterande elever i skolan, som har en extra begÄvning i ett eller flera Àmnen. Vi utgick ifrÄn skolledares och lÀrares syn pÄ dessa elever. VÄrt resultat visade att alla intervjupersoner ansÄg att alla elever i skolan har nÄgon form av begÄvning.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->