Sök:

Sökresultat:

580 Uppsatser om Lokalt skogsbränsle - Sida 20 av 39

Insamling och behandling av matavfall i Kiruna

Syftet med studien har varit att utreda vilka typer av lokalt hÀrrörande avfall som skulle kunna fungera som potentiella rötningssubstrat tillsammans med matavfall i Kiruna kommun, samt vilka biogasutbyten som Àr möjliga att vÀnta sig frÄn avfallen i frÄgan. Utöver detta har syftet varit att lÀgga fram tekniska och ekonomiska lösningar pÄ hur biogas kan framstÀllas, samt jÀmföra matavfallstransporter via vÀgnÀt med avloppsnÀtet för att utreda vilket alternativ som Àr mest lÀmpligt att anvÀnda sig av.Metoden för att nÄ syftet har varit litteraturstudier, att jÀmföra med redan etablerade anlÀggningar och insamlingssystem samt utföra egna berÀkningar och analyser gjorda pÄ information och antagande gÀllande Kiruna kommun. Resultatet visade att en substratblandning pÄ matavfall, avloppsslam, hÀstgödsel och slaktavfall skulle kunna generera strax under 400 000 nm3 fordonsgas per Är och att en matavfallsinsamling utförd via vÀgnÀtet, men som anpassats till klimatet, var att föredra pÄ grund av stora gasförluster i avloppsledningsnÀtet.Resultatet visade pÄ ett totalt insparande av drygt 683 ton koldioxidekvivalenter om Äret, dock ett behov av att öka avfallstaxan med 379 kronor per hushÄlls och Är. En termofil vÄtrötning var den rötmetod som ansÄgs mest lÀmplig att anvÀnda sig av och för uppgradering av gasen Àr en sÄ kallad vattenskrubber att föredra. Den viktigaste aspekten som kom upp i diskussionen var den ekonomiska biten och den miljömÀssiga vinsten, huruvida det Àr lÀmpligt att lÄta ett mindre minusresultat sÀtta stopp för en möjlighet att spara in stora mÀngder vÀxthuspÄverkande gaser.

BÀckenbottentrÀning vid urininkontinens hos kvinnor : - en kartlÀggning av sjukgymnastik pÄ primÀrvÄrdsnivÄ i landstinget i Uppsala lÀn

Syfte: Urininkontinens Àr ett folkhÀlsoproblem som berör Ätminstone 500 000 svenskar.  Studiens syfte var att kartlÀgga sjukgymnastisk behandling med bÀckenbottentrÀning, vid urininkontinens hos kvinnor, pÄ primÀrvÄrdsnivÄ i Uppsala lÀn. Metod: Studien hade en kvantitativ och deskriptiv design. Data samlades in via en webbenkÀt som skickades till alla sjukgymnaster pÄ primÀrvÄrdsnivÄ i Uppsala, bÄde offentligt anstÀllda och privata sjukgymnaster med landstingsavtal. Resultat: 96 sjukgymnaster tillfrÄgades om deltagande i studien varav 65 besvarade enkÀten (68 %). Drygt hÀlften av respondenterna behandlade med bÀckenbottentrÀning. Antalet patienter som behandlades var lÄgt. Det var fÄ patienter som remitterades frÄn andra vÄrdgivare.

Ekonomistyrning i praktiken ? en fallstudie av Svenska Handelsbanken

Sedan den svenska bankmarknaden avreglerats har bankernas konkurrens ökat. Det har medfört att det blivit viktigare för dem att ha en vÀl utformad intern ekonomisk styrning. Styrningen innefattar mÄnga olika aspekter och har som syfte att hjÀlpa företagen att nÄ sina mÄl och att öka effektiviteten. Ett av de vanligast förekommande styrmedlen i svenska företag Àr uppföljning och arbete med budget.Handelsbanken har varit den mest lönsamma banken under de senaste 30 Ären, utan att anvÀnda budget i organisationen. Detta har krÀvt en vÀl fungerande ekonomisk styrning dÀr organisationen bland annat Àr decentraliserad.

Regionernas renÀssans : En studie över regionala utvecklingsmöjligheter

Under de tvÄ senaste decennierna har regionernas roll i den ekonomiska utvecklingen vuxit och idag talas det till och med om regionernas renÀssans. LÀnge har den regionala utvecklingen dock setts som ett resultat av det som sker pÄ de nationella och internationella marknaderna. I takt med utvecklingen av en teori om endogen tillvÀxt har förstÄelsen att se regionen som en storhet i utvecklingen vuxit. En nations ekonomiska utveckling bör idag ses som summan av regionernas utveckling och inte behandlas som en exogent given faktor. Den regionalekonomiska utvecklingen beror pÄ förutsÀttningarna inne i en region.

Marknadsföring av vÀlgörenhetsorganisationer : ? Kampen om din uppmÀrksamhet

Titel: Marknadsföring av vÀlgörenhetsorganisationer.Författare: Olof NÀslund och Daniel Wallin.Handledare: Carina BÀrtfors.Kurs: Kandidatuppsats 15 hp i Företagsekonomi nivÄ III.Program: Marknadsföringsprogrammet, Linnéuniversitetet, VÄrterminen 2011.Syfte: Syftet med vÄr uppsats Àr att beskriva hur vÀlgörenhetsorganisationer anvÀnder sig av marknadsföring. Vi vill skapa en förstÄelse för hur organisationerna positionerar sitt varumÀrke via sin marknadskommunikation pÄ en marknad dÀr det finns ett stort antal aktörersom konkurrerar om de potentiella bidragsgivarna.Metod: Vi har genomfört en kvalitativ studie genom ett deduktivt arbetssÀtt. Till vÄr empiriska studie har vi intervjuat sex personer som innehar kommunikationsroller pÄ fyra av de största vÀlgörenhetsorganisationerna i Sverige nÀmligen:Kristina Tapper, kommunikationsansvarig pÄ Röda korset sydost.Marina Johansson, förestÄndare pÄ Röda korset lokalt i Kalmar.Claes Ankarman, insamlare & ansvarig för Svenska kyrkans kampanjer.Dicran Sarafian, marknadschef pÄ UNICEF Sverige.Terése Bergsten, kommunikatör pÄ RÀdda barnens regionkontor i Malmö.Karin Wallby, praktiserande kommunikatör pÄ RÀdda barnens regionkontor i Malmö.Slutsats: Vi har sett en tendens att konkurrensen har blivit hÄrdare mellan vÀlgörenhetsorganisationernai kampen om att fÄnga bidragsgivarnas uppmÀrksamhet. Vi har Àven noterat att vÀlgörenhetsorganisationerna sjÀlva ser det som ett problem att bidragsgivarna inte kan sÀrskilja de olika konkurrenterna Ät. Vi tolkar att vÀlgörenhetsorganisationerna anspelar mycket pÄ kÀnslor i sitt positioneringsarbete.

Mot mÄlen pÄ Barn- och fritidsprogrammet : En studie om hur lÀrarer ser pÄ och arbetar med förankring av mÄl och betygskriterier hos eleverna

Det mÄl- och kunskapsrelaterade betygssystemet ger eleven rÀtt till information om kursmÄl och krav för varje betygsnivÄ, varför nationella mÄl och betygskriterier ska brytas ner lokalt och tydliggöras.Syftet med undersökningen Àr att söka kunskap om hur karaktÀrsÀmneslÀrare pÄ Barn och fritidsprogrammet resonerar kring de faktorer som pÄverkar relationen mellan förankring av kursplanen och elevens lÀrande samt hur förutsÀttningar och metoder för förankringsarbetet ser ut.I bakgrunden presenteras betygssystemet samt Barn- och fritidsprogrammet. Forskning pÄ omrÄdet redovisas utifrÄn Selghed, Tholin och Tsagalidis avhandlingar. Deweys och Newtons teorier om lÀrande respektive förstÄelse Àr teoretiska perspektiv i undersökningen.Kvalitativa intervjuer av sex karaktÀrsÀmneslÀrare genomförs och bearbetas utifrÄn en hermeneutisk vetenskapsteoretisk ansats.Undersökningen visar att förankringsarbete Àr en process som tar tid samt att det innefattar lÀrande av mÄlrelaterat arbetssÀtt. Meningsfullhet inför lÀrandet Àr det som motiverar medan förstÄelse för vad som ska lÀras samt vad som krÀvs Àr förutsÀttningar i ett fungerande förankringsarbete.SvÄrigheter i förankringsarbetet visade sig vara dels pedagogiska men Àven bero pÄ att styrdokumenten och betygssystemet upplevs som förvirrande.Förankringsarbetet bör anpassas till individernas förutsÀttningar och eleverna behöver tydlig vÀgledning genom kursplanen för att kunna förstÄ och hantera mÄl och betygskriterier i studierna. Förankringsarbete som motiverar eleverna innefattar verklighetsnÀra undervisning dÀr eleverna deltar aktivt i planering och tolkning av centrala styrdokument.

"NĂ€r framtiden flyttar in i klassrummet": hur media och IT
utvecklar lÀrandets innehÄll och form

Under lÀsÄret 2007/2008 deltog 13 lÀrare frÄn olika skolor i PiteÄ kommun i ett lokalt utvecklingsarbete som pÄgÄr under en femÄrsperiod. Projektets syfte Àr att förnya lÀrmiljön, lÀrarens gemensamma lÀrande och skapa tillgÄng till modern teknik i det egna arbetet sÄvÀl som i klassrummet. Detta utvecklingsarbete Àr ocksÄ en del av den process som Barn- och utbildningsförvaltningen befinner sig i gÀllande centralisering av IT- miljön. Deltagarna har fÄtt pedagogisk handledning kring det praktiska arbetet i klassrummet, samtal och reflektion i kollegiesamtalen. Syftet med denna studie Àr att beskriva och skapa förstÄelse för de sÀtt lÀrandets innehÄll och form pÄverkas vid digitaliseringen av klassrummet.

HÄllbar dagvattenhantering i Malmö: FastighetsÀgare och VA-Syds syn pÄ dagvattenhantering i ett förÀndrat klimat

Med ett förÀndrat klimat förvÀntas nederbörd och kraftiga skyfall öka i framtiden. Detta i kombination med en ökad urbanisering och allt fler hÄrdgjorda ytor i stÀderna leder till att befintliga dagvattensystem kommer bli överbelastade. Nederbörden förvÀntas öka med 10-20 procent och avrinningen med 5-25 procent under det nÀrmaste seklet. I mÄnga stÀder har de naturliga avrinningsomrÄdena försvunnit i samband med urbaniseringen och bostÀder byggs pÄ olÀmpliga platser med stor översvÀmningsrisk. Behovet av en hÄllbar dagvattenhantering Àr betydande för att undvika negativa konsekvenser i stÀderna framöver.

Fysisk aktivitet hos Àldre, deras upplevda faciliteter och hinder: en enkÀtstudie

Aerob förmÄga och styrka utgör tillsammans de viktigaste fysiologiska komponenterna vad gÀller förmÄgan att klara sig sjÀlv, öka livslÀngden och höja livskvaliteten hos Àldre personer. De flesta Àldre uppger dÄlig hÀlsa och smÀrta som det frÀmsta hindret för fysisk aktivitet. Syfte: Studiens syfte var att ta reda pÄ den fysiska aktivitetsnivÄn hos Àldre personer som Àr medlemmar i en pensionÀrsförening, samt vad de upplever som faciliteter och hinder till fysisk aktivitet. Metod: En enkÀt utformades och delades ut under ett lokalt pensionÀrsmöte i LuleÄ, endast medlemmar över 65 Är inkluderades. För att mÀta fysisk aktivitet anvÀndes Kerstin FrÀndins aktivitetsskala som har visat sig ha god reliabilitet och validitet.

Att bygga en folkhemsstad : En studie av förnyelse- och moderniseringsarbetet i Oxelösund under perioden 1956 till 1973 ur ett folkhemsideologiskt perspektiv

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur arbetet med att utveckla och modernisera samhÀllet Oxelösund gick till under expansionsÄren 1956 till 1973. FrÄgestÀllningarna som studien ska formas kring utgÄr frÄn följande frÄgor: Hur sÄg det konkreta arbetet ut? Vilka ÄtgÀrder ansÄg man sig tvungen att vidtaga? Hur Äterspeglas folkhemsideologin i arbetet med att förnya Oxelösund? Det primÀra materialet till uppsatsen Àr generalplanen för Oxelösund som lÄg fÀrdig 1959 och de protokoll som finns bevarade frÄn generalplanekommittéerna, vilka arbetade med att utveckla och förverkliga generalplanen. Undersökningen sker utifrÄn ett antal nedslagspunkter i planeringsarbetet. PoÀngen med de olika nedslagspunkterna Àr att de speglar mÄnga olika aspekter pÄ förÀndringsarbetet, samt kanske framförallt, att de tillsammans ger en övergripande bild av hur man tÀnkte sig det nya Oxelösund.

Dagvattendammars reningseffekt : en diskussion om utvÀrderingsmetoder med exempel frÄn VÀstervik

Dagvatten kan innehÄlla höga halter föroreningar. Vattnet leds frÄn asfalterade ytor till recipient eller reningsverk. Detta kan bidra till att recipienter och reningsverk fÄr en hög belastning nÀr det gÀller vattenflöden och mÀngden föroreningar. Vid bortledandet av dagvattnet minskar infiltrationen av vatten och detta kan medverka till att markens vegetation skadas och att markens bÀrkraft försÀmras pÄ grund av en sÀnkning av grundvattenytan. VÀsterviks kommun har beslutat för att stÀlla om dagvattenhanteringen i VÀstervik genom att anvÀnda sig av Lokalt OmhÀndertagande av Dagvatten (LOD).

Lönsamhet i mindre slakteri : fallstudie pÄ Wiktor Olssons slakteri

Slakteriverksamhet blir allt mer intressant med tanke pÄ de stÀndiga variationerna i slaktsvinspriset, en av flera stora osÀkerhetsfaktorer inom lantbruksbranschen. Genom att komplettera olika verksamheter inom animalieproduktion med ett slakteri har man möjlighet till att investera sig till en större sÀkerhet genom att man har hela produktionsledet fram till konsumenten. Syftet med projektet Àr att undersöka om det gÄr att fÄ lönsamhet i ett mindre slakteri samt vilka formella krav som stÀlls. DÀrför togs kontakt med en mindre slakteriÀgare som bedriver slakteriverksamhet lokalt i Blekinge. Denna slakteriÀgare utgör huvudkÀllan till arbetet. Det första man ska söka vid ett Àgarbyte Àr tillstÄnd. Beroende pÄ hur mycket köttprodukter du producerar ansöker du antingen till kommunen eller till Livsmedelsverket.

Vad formar en lokal folkhÀlsopolicy? : En kvalitativ studie om policyprocessen i en mellansvensk kommun

Folkha?lsopolitiken skapar fo?rutsa?ttningar fo?r befolkningens ha?lsa. Folkha?lsoinsatserna bo?r vara politiskt fo?rankrade pa? nationell, regional och lokal niva? fo?r att fo?rsta?rka folkha?lsan. Ha?lsopolicytriangeln a?r ett hja?lpmedel fo?r de akto?rer som vill skapa eller revidera handlingsplaner som anva?nds fo?r att styra och fo?lja upp kommunalt folkha?lsoarbete.

Lokalproducerad förnybar energi pÄ tÄgunderhÄllsdepÄer i befintligt bestÄnd

Jernhusen AB Àr ett fastighetsbolag inom transportbranschen och Àr framförallt inriktade mot jÀrnvÀgen. Jernhusen har ett uttalat mÄl att bidra till ett hÄllbart samhÀlle. Som ett steg i detta vill Jernhusen undersöka möjligheterna med att investera i lokalproducerad förnybar energi pÄ deras tÄgunderhÄllsdepÄer.Denna rapport utreder förutsÀttningarna och möjligheterna med detta.Det finns idag flera olika förnybara energikÀllor som kan anvÀndas lokalt pÄ depÄerna. De bÀst lÀmpade teknikerna för Jernhusens tÄgunderhÄllsdepÄer Àr att anvÀnda solenergi och geoenergi. Solenergin kan anvÀndas för att producera elkraft med solceller och vÀrme med solfÄngare.

PÄ spaning efter mÄlstyrning : Hur upplevs mÄlstyrning i en svensk kommun?

Bakgrund: MĂ„lstyrning Ă€r ett styrsĂ€tt som anvĂ€nds i nittio procent av Sveriges kommuner. Enligt forskare i Ă€mnet mĂ„lstyrning inom offentliga verksamheter har det emellertid ofta pĂ„pekats en rad problem som att mĂ„l ofta Ă€r vaga och att det rĂ„der brist pĂ„ dialog mellan politiker och tjĂ€nstemĂ€n. Tidigare undersökningar har frĂ€mst fokuserat pĂ„ mĂ„lformulering och befunnit sig pĂ„ en övergripande nivĂ„. Detta arbete studerar hur chefer inom bildnings- och socialförvaltning upplever mĂ„lstyrning inom en svensk kommun. Detta pĂ„ grund av att det inte har gjorts i samma utstrĂ€ckning samt för att se hur styrsĂ€ttet fungerar för de som anvĂ€nder mĂ„lstyrning i verkligheten.Syfte: Syftet med studien Ă€r att undersöka hur mĂ„lstyrning upplevs som styrmetod av förvaltningschefer och verksamhetschefer inom en svensk kommun.Metod: För att kunna besvara syftet har en deduktiv fallstudie gjorts pĂ„ tvĂ„ förvaltningar, bildnings- och socialförvaltningen, inom en kommun i Östergötland.

<- FöregÄende sida 20 NÀsta sida ->