Sök:

Sökresultat:

2557 Uppsatser om Loglinjär modellen - Sida 18 av 171

Grundorsaksanalys i System C2 : en enkel och generell systematik

Problem eller avvikelser uppstÄr i en organisation nÀr dess standard, mÄl eller riktlinjer inte kan uppnÄs. För att effektivt kunna minimera problemens inverkan i framtiden kan en grundorsaksanalys tillÀmpas. En grundorsaksanalys avser en systematisk analys vars, syfte Àr att förstÄ varför avvikelsen uppstod frÄn början för att kunna identifiera dess underliggande orsak och utveckla systematiska ÄtgÀrder [7]. Grundorsaksanalysens syfte Àr att finna den underliggande orsaken till varför ett problem har uppstÄtt och pÄ sÄ sÀtt eliminera dess inverkan i framtiden. Grundorsaksanalys ingÄr som en viktig del i kvalitetsledning och bör behandlas av organisationens kvalitetsledningssystem.

HjÀrt- och kÀrlsjukdomar pÄ schemat? : En studie om elevers psykosociala arbetsmiljö i skolan

Syfte och frÄgestÀllningar: Syftet med studien var att undersöka niondeklassares upplevelse av den psykosociala arbetsmiljön i skolan utifrÄn parametrarna krav, kontroll och socialt stöd.  De frÄgestÀllningar vi vill besvara var: Vilken grad av krav, kontroll och socialt stöd upplever elever i skolan? Vilka eventuella könsskillnader framkommer i upplevd grad av krav, kontroll och socialt stöd?, Hur fördelar sig elever i krav- kontroll- stöd-modellen? samt Vilka eventuella könsskillnader framkommer i krav-kontroll-stödmodellen?Metod: Studien utgick ifrÄn Krav-kontroll-stöd-modellen. En fÀrdigutvecklad enkÀt, Job Content Questionnaire (JCQ) utformad för den valda teorin anvÀndes. Totalt medverkade 327 elever fördelade pÄ sex skolor i Stockholms kommun. Resultatet sammanstÀlldes och bearbetades i SPSS.

Montöranpassad materialförsörjning: En fallstudie pÄ Scanias vÀxellÄdsmontering i SödertÀlje

Ett ökat antal varianter av artiklar inom fordonsindustrin har medfört att lagerytan vid monteringslinjen inte lÀngre rÀcker till. Detta har skapat ett behov för sekvenserad materialförsörjning, framförallt dÄ nya artiklar ska föras in och rymmas i materialfasaden. FÄ studier har utgÄtt frÄn montörernas perspektiv, trots att de berörs direkt av förÀndringar gÀllande hur materialet presenteras. Denna studie avser dÀrför att utgÄ frÄn montörerna och sekvensera det material som de tjÀnar mest pÄ. Med hÀnsyn till detta Àr studiens syfte att skapa en modell för stöd vid beslut gÀllande vilka artiklar som för montören Àr mest fördelaktiga att presentera i sekvens.

Kulturens pÄverkan pÄ företagsstrategi ? Modellutveckling för det internationella företagets strategiutveckling

Syftet med uppsatsen Àr att se hur kultur pÄverkar strategiutveckling för ett internationellt företag. Vi vill ÄskÄdliggöra kopplingen mellan kultur och strategi och hur denna koppling pÄverkar det internationellt verksamma företagets agerande och dess strategiutveckling. Vi har valt att skapa en modell som beskriver hur kulturella skillnader pÄverkar ett företags internationella strategiutveckling. För att verifiera modellen, valde vi att genomföra en kvalitativ fallstudie och illustrera modellen med hjÀlp av Pharmacia och dess globala varumÀrke Nicorette. Den internationella marknaden blir allt mer homogen, men trots det krÀvs anpassningar till de kulturella skillnader som rÄder.

InternprissÀttningens effekter i praktiken - En studie pÄ Göteborg Energi

Bakgrund och problem: De senaste Ären har en förÀndring skett i hur organisationer styrs.En tydlig trend visar en rörelse frÄn de traditionella styrsystemen dÀriblandproduktkalkyleringen till en styrning som innebÀr organisationer uppbyggda av fleraresultatenheter. Denna förÀndring har skapat ett behov av prissÀttning pÄ interna transaktionermellan enheter för att kunna bedöma enheternas individuella prestationer och resultat.Dilemmat kring internprissÀttning ligger bland annat i att finna en optimal modell för allatransaktioner. VÄrt fallföretag Göteborg Energi finner att internprissÀttningsmodellen somanvÀnds pÄ Marknadsavdelningen inte tillgodoser alla syften. Framförallt har ett missnöjebland kunderna framkommit vilket lett fram till följande frÄgestÀllning i denna uppsats:1. Vilka för- och nackdelar finner MK:s interna kunder med den nuvarandeinternprissÀttningen?2.

Building Information Model: Erfarenheter frÄn tillÀmpning av VDC under projektering

I samband med att datorstödda ritningsprogram introducerades i byggbranschen, effektiviserades utformningen av ritningar. Tekniken innebar att tidigare metoder med att rita för hand delvis bibehölls, fastÀn ritningarna utfördes pÄ datorn. De senaste Ären har byggbranschen pÄbörjat en ny förÀndring avseende framstÀllning av handlingar, med anvÀndning av Building Information Modell (BIM). Med denna metod skapas en modell i 3D över byggnaden och dess omgivning. Modellen snittas i planer och sektioner, vilka utgör traditionella ritningar i 2D.

StorÀngen Söderköping- en visualisering av blivande ÀgarlÀgenheter pÄ StorÀngen i Söderköping

PÄ StorÀngen i Söderköping bygger Bygg GG i Norrköping i samarbete med G Gunnarsons Fastighets AB ett hus innehÄllande 14 ÀgarlÀgenheter. DÄ försÀljningen av lÀgenheterna startade innan huset var fÀrdigt bestod den största delen av sÀljunderlaget av ritningar och skisser.Syftet med examensarbetet var att utföra en visualisering av det blivande husets yttre i form av en digital 3d-modell samt att visa hur nÄgra av de blivande lÀgenheterna skulle komma att se ut. DÄ mÄnga av lÀgenheterna i huset liknar varandra togs beslutet att visualisera tre av husets lÀgenheter.Rapporten beskriver hur arbetet med att ta fram visualiseringen genomförts. Den ger Àven en inblick i visualiseringsprocessen samt de programvaror som anvÀnts för projektet.Projektet kan delas in i tvÄ delar. En exteriör del och en interiör del.I den exteriöra delen byggdes en 3d-modell av huset i 3d-programmet Google SketchUp som Àr ett lÀttanvÀnt program för att skapa digitala skisser och 3d-modeller.

Modellering av strÀckriktning med hjÀlp av FEM

MÄlet med detta examensarbete Àr att bedöma möjligheten för generell modellering av riktning av tunna stÄlband med hjÀlp av finita element metoden (FEM). Detta Àr ett delmoment inom ett EU-projekt rörande bandformskontroll i kallvalsning och kontinuerliga glödgningslinjen. I detta arbete har fokus legat pÄ att skapa en modell som löses med FEM för ett befintligt riktverk pÄ Outokumpu Stainless i LÄngshyttan för att se om möjligheten för allmÀn modellerering av riktning med hjÀlp av FEM Àr möjlig. Valsningsförsök pÄ ett stÄlband har gjorts pÄ LuCoil i LuleÄ dÀr planhetsfel medvetet har valsats fram och uppmÀtts. Detta stÄlband har sedan riktats vid försök pÄ Outokumpu Stainless i LÄngshyttan och data frÄn riktningen har samlats in.

RÀttsverkan av att anlita en besktningsman vid fastighetsköp

Den Svenska modellen har gÄtt frÄn en omfattande lagregleringsreform pÄ 70-talet, till ett stadigt tillstÄnd dÀr bland annat rÀttigheter sÄ som förenings- och förhandlingsrÀtt, rÀtten till information samt fredsplikt skyddas genom kollektivavtal.Sveriges medlemskap i Europeiska unionen innebÀr att staten har överfört beslutsmakt till unionen och dess institutioner, vilket gör att unionen har en överstatlig karaktÀr dÀr unionsrÀtten gÄr före nationell rÀtt vid en konfliktsituation.Genom Sveriges medlemskap i Europeiska unionen har den Svenska modellen och framför allt kollektivavtalens stÀllning fÄtt en annan betydelse. En av orsaken till detta att de svenska kollektivavtalen inte uppfyller unionens krav vid implementering av direktiv, dÄ direktiven skall omfatta alla arbetstagare och arbetsgivare. Kollektivavtalen i Sverige binder endast de parter som avtalet Àr slutet mellan. DÄ kollektivavtalen inte kan anvÀndas som ett implementeringsinstrument mÄste Sverige implementera direktiv frÄn unionen genom lagstiftning, som dÄ inbegriper alla parter pÄ arbetsmarknaden. Det medför en ökad lagstiftningsprocess, som innebÀr att beslutsbefogenheterna tas frÄn arbetsmarknadsparterna och ges till staten.Inom mÄnga lÀnder i Europa anvÀnds sÄ kallade allmÀngiltiga kollektivavtal.

Vem studerar vid komvux Kronborg?

För tjugo Är sedan lades fartygstillverkningen ned vid Kockums varv i Malmö. Det blev inledningen för en strukturomvandling pÄ Malmös arbetsmarknad som Àn idag inte ÄterhÀmtat sig. Under dessa 20 Är har Malmö förÀndrats i mÄnga avseende, och den hÀr studien Àr inriktad pÄ de senaste 13 Ären. För ungefÀr 13 Är sedan upplöstes Àven det som i samhÀllsekonomiska kretsar kallas den svenska modellen och som bland annat gick ut pÄ att staten skulle ta ett ansvar för att arbetskraftens kompetens motsvarar arbetsmarknadens efterfrÄgan. I inledningen av 2007 bantade Komvux Kronborg kraftigt sin verksamhet som en följd av bland annat minskat stadsbidrag. Syftet med undersökningen Àr att se vem som lÀser pÄ komvux Kronborg ur ett individperspektiv och varför de gör de ur ett samhÀllsperspektiv.

Utvidgning av en dagvattenhanteringsmodell avseende EU:s ramdirektiv för vatten : Expansion of a stormwater management model for the EU Water Framework Directive and its prioritised substances

Dagvatten har kommit att anses som den största föroreningskÀllan för sjöar och vattendrag i nÀrhet av stÀder och tÀtorter. I syfte att skydda kÀnsliga recipienter och upprÀtthÄlla en hög vattenkvalitet Àr rening av dagvatten centralt. Dagvattendammar Àr en kostnadseffektiv ÄtgÀrd och en vÀl anvÀnd metod för reducering av dagvattenföroreningar i Sverige. StormTac Àr en dagvatten- och recipientmodell som anvÀnds för berÀkning av föroreningstransport och dimensionering av dagvattenreningsanlÀggningar. EU:s ramdirektiv för vatten Àr ett nationsöverskridande samarbete som stÀller krav pÄ medlemslÀnderna att upprÀtta god vattenkvalitet för samtliga vattenförekomster till Är 2015.

Kreditbetyg à la Merton - anvÀndbart eller förkastligt?

Uppsatsen undersökte en alternativ metod att kreditbetygsÀtta företagsobligationer. Metoden Àr baserad pÄ en modell ursprungligen skapad av Merton (1974) och har modifierats av Byström (2003). Undersökningen utformades som en jÀmförelsestudie mellan kreditbetyg frÄn kreditvÀrderingsföretaget Moody?s och mÄtt pÄ konkursavstÄnd berÀknade ur Byströms modell. Modellen gör antagandet om effektiva kapitalmarknader och anvÀnder aktiekursinformation och mÄtt pÄ skuldsÀttningsgrad som enda informationskÀlla.

Fysikundervisningens förutsÀttningar i Är F-5 : LÀrares attityder och kunskap

Inom vÄrden utförs ofta schemalÀggning av personal manuellt, vilket krÀver mycket tid och resurser. Att planera arbetet för en grupp lÀkare, med dess ofta mycket komplexa sammansÀttning vad gÀller exempelvis arbetsuppgifter och kompetenser, Àr ingen lÀtt uppgift. Detta examensarbete studerar huruvida en automatiserad taktisk bemanningsplanering med en tidshorisont pÄ ett halvÄr till ett Är, skulle kunna underlÀtta denna uppgift.I rapporten presenteras en mÄloptimeringsmodell som implementerats i AMPL för att med CPLEX som lösare generera förslag till bemanningsplaner. För att utveckla en matematisk modell som vÀl representerar de förutsÀttningar som rÄder vid bemanningsplanering av lÀkare har alternativa formuleringar provats och utvÀrderats. Den mest lovande av modellerna, som baseras pÄ mÄloptimering, har i en pilotstudie testats pÄ data frÄn Onkologiska kliniken vid Linköpings universitetssjukhus.

Den avgörande förestÀllningen : En struktur för transmediaberÀttandet

En transmediaberÀttelse kan beskrivas som ett berÀttande som sker över flera separata tekniska medier, dÀr varje enskilt mediums innehÄll kan stÄ sjÀlvstÀndigt, men i lÀsningen tillsammans bildar en större sammanhÄllen berÀttelse. De enskilda mediumen kan vara icke-berÀttande, interaktiva, uppmuntra till medskapande och vara helt valfria bÄde vad gÀller ordningen de konsumeras i och att ta del av över huvudtaget. En sÄdan berÀttelse, eller snarare berÀttelsekonsumtion stÀller krav pÄ en analysmodell. Uppsatsens syfte Àr att att beskriva anvÀndarens förhÄllande till berÀttelsebeteenden i det pÄgÄende transmediaberÀttandet, avseende tolkning och pÄverkan av produktionen.I studien genomfördes en explorativ litteraturstudie inom flera olika ÀmnesomrÄden och resultatet har sammanstÀllts i en beskrivande modell för berÀttelseprocessen. Modellen inkluderar en ny begreppsapparat, som inte utgÄr frÄn vilken typ av produktion det handlar om.

HÄllbarhet ? en sjÀlvklarhet eller managementidé? : En jÀmförande studie av Uppsala kommun och en managementidé

ManagementlÀran har en lÄng historia med olika idéer för hur organisationer bÀst styrs. Idagens samhÀlle Àr hÄllbarhet en stor trend, alla aktörer mÄste arbeta för en hÄllbar utvecklingoch ett resultat av detta Àr intresset som uppkommit för hur företag kan anvÀnda sig avhÄllbarhet som managementidé. Som en del av samhÀllet mÄste Àven landets kommuner tahÀnsyn till trenden och det Àr vanligt att offentlig sektor kopierar managementidéer frÄnprivata sektorn. Med hjÀlp av en kvalitativ studie var syftet att jÀmföra managementmodellenutformad av Galpin et al. med delar av Uppsala kommun för att se om modellen, utformad förprivat sektor, har relevans för offentlig sektor.

<- FöregÄende sida 18 NÀsta sida ->