Sök:

Sökresultat:

994 Uppsatser om Lesbiska mödrar - Sida 38 av 67

Ungdomars instÀllningar till vegetarisk mat i skolan

Syftet med studien var att identifiera instÀllningar till vegetarisk mat bland ungdomar. Genom studien vill vi Àven uppmÀrksamma hur elever stÀller sig till att det serveras vegetarisk mat i skolan. Intresset vÀcktes efter att ha mÀrkt problematik och stort motstÄnd kring vegetarisk mat i olika skolor efter vÄra verksamhetsförlagda utbildningar.För att kunna arbeta med skolmaten ur ett hÄllbarhetsperspektiv med fokus pÄ miljö och ekonomi behövs kunskap om vad ungdomar tycker om vegetarisk mat och Àven hur mÄnga dagar i veckan som de skulle kunna tÀnkas Àta vegetarisk mat i skolan. Det kan vara av vinning för planering, inköp och miljömÄl vid arbete med skolmÄltider.Vi anvÀnde oss av en kvantitativ metod i form av enkÀter som delades ut till 120 gymnasieelever pÄ en gymnasieskola i centrala Göteborg. Resultatet gÀllande instÀllningar visar att en majoritet av respondenterna Àr medvetna om vilken pÄverkan vÄra matval har pÄ exempelvis miljön och djurens levnadsvillkor.

Investeringsdiversifiering med avseende pÄ fastigheter : En studie av svenska institutionella kapitalförvaltare

Svenska institutionella kapitalförvaltare i form av livförsÀkrings- och pensionsbolag förvaltar stora kapital under lÄng tid. De investerar i de flesta normala tillgÄngsslag sÄ som aktier, rÀntebÀrande papper och fastigheter. Med tanke pÄ lÄngsiktigheten och storleken pÄ det förvaltade kapitalet Àr investeringarna oftast vÀldiversifierade och inte speciellt opportunistiska. Den stora kapitalmassan Àr generellt passivt förvaltad och indexnÀra. Strategierna Àr i all vÀsentlighet lika bland företagen med undantag för fastighetsinvesteringar och dÄ i synnerhet geografisk diversifiering av dessa.

?Det Àr vÀl bra? : En kvalitativ intervjustudie

SammanfattningVÄrt syfte med denna uppsats Àr att ta reda pÄ vilka specialpedagogiska insatser eleverna har erfaren-het av, deras upplevelser av dessa och hur insatserna skulle utformas om eleverna sjÀlva fick vÀlja. Vi ville dessutom se om de specialpedagogiska insatserna var segregerande, semisegregerande eller inkluderande utifrÄn uppsatta definitioner.Vi har genomfört kvalitativa intervjuer med Ätta elever i skolÄr 6-8 och utgick frÄn tre frÄgestÀllningar: vilka typer av specialpedagogiska insatser har eleverna erfarenhet av, vad tycker eleverna om de olika insatserna och hur skulle insatserna utformas om eleverna sjÀlva fick vÀlja? I elevsvaren förekom segregerande, semisegregerande och inkluderande specialpedagogiska insatser, exempelvis sÀrskild undervisningsgrupp, gÄ ifrÄn till en mindre grupp samt tekniska hjÀlpmedel. Vi fann att eleverna överlag Àr nöjda med de specialpedagogiska insatserna som de fÄr just nu och har fÄtt tidigare, men flera av dem uttryckte en ambivalens eftersom det fanns saker som samtidigt upplevdes negativt. Fem önskade fÄ fortsatt stöd inom den ordinarie klassens ram bland annat i form av tekniska hjÀlpmedel, anteckningar, stöd vid prov och kortare instruktioner.

Personaliserade rÄdgivare ? en studie om relationer i bankernas InternettjÀnster

Problem: Den svenska bankmarknaden befinner sig under förÀndring. Och i takt med att vÀrlden med hjÀlp av tekniska innovationer blir mindre, blir det ocksÄ lÀttare för globala storföretag att etablera sig pÄ nya marknader. Konkurrensen tenderar att öka bland Sveriges banker och det kan leda till att det blir enklare för bankkunder att vÀlja en annan bank. Nu Àr det upp till bankerna sjÀlva att erbjuda tjÀnster och produkter som motsvarar kundernas krav. Syfte: Uppsatsen ska undersöka attityder samt belysa vikten av relationer och förtroende till personliga rÄdgivare i banker.

Utvecklingen av en 24-timmarsmyndighet: en studie vid LuleÄ Kommun

24-timmarsmyndigheten innebÀr att tillgÄngen till service skall vara oberoende av tid och plats, kontakten med myndigheter ska göras enklare och att kvaliteten i servicen skall förbÀttras. Förutom myndigheter Àr Àven kommuner och landsting Àr viktiga aktörer som behöver engageras i utvecklingen. Varje kommun och landsting har ett sjÀlvstÀndigt ansvar för att utveckla sÄvÀl sina verksamhetsprocesser som sina understödjande verksamhetssystem och tjÀnster. Problemet med den kommunala organisationen Àr att den bestÄr av flera förvaltningar som fungerar som smÄ företag. För att lyckas med genomförandet av 24-timmarsmyndigheten krÀvs att förvaltningarna drar Ät samma hÄll och har en gemensam vision för arbetet.

Peasant Political Thought : Politics, Discourse, and Identity in the Age of Liberty

Studiens syfte Àr att kartlÀgga yrkesverksamma sfi-lÀrares kunskaper om ordförrÄd och ordbildning i svenska sprÄket och vad de anser vara bra undervisning i detta Àmne. FrÄgestÀllningarna Àr vilka grundlÀggande kunskaper sfi-lÀrare har om ordförrÄdets uppbyggnad och organisation hos enskilda sprÄkanvÀndare, vilka grundlÀggande kunskaper de har om det svenska ordbildningssystemet och vad man anser vara god undervisning i ordkunskap. Materialet som har anvÀnts för att besvara frÄgestÀllningarna Àr en enkÀtundersökning som ocksÄ innehöll en kunskapskartlÀggning. Denna undersökning kompletterades med fyra intervjuer, genomförda nÄgra veckor efter den skriftliga undersökningen. I undersökningen deltog tio sfi-lÀrare, yrkesverksamma inom tvÄ olika kommunala vuxenutbildningar.Resultatet visar att sfi-lÀrare har grundlÀggande kunskaper om det svenska ordbildningssystemet och om ordinlÀrning men att det finns utrymme för kunskapsförbÀttringar.

MotstÄnd till förÀndring i samband med omorganisationer

Bakgrund: De flesta uppfattar sÀkerligen sjÀlvvalda förÀndringar som meningsfulla och positiva, men nÀr det istÀllet rör sig om förÀndringar med mindre grad av egen pÄverkan vÀcks ofta motstÄnd och kÀnslor av missnöje. Det Àr inte sÀllan dessa förÀndringar har sitt ursprung i, eller yttrar sig pÄ, ett organisatoriskt eller företagsmÀssigt plan, exempelvis genom omorganisationer. Varför vÀcks ofta externt förÀndringsmotstÄnd i samband med omorganisationer? Vilka olika faktorer kan verka bidragande till ett externt förÀndringsmotstÄnd? Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att analysera varför externt förÀndringsmotstÄnd ofta uppkommer i samband med omorganisationer samt vilka externa faktorer som bidrar till detta motstÄnd. AvgrÀnsningar: Vi kommer enbart att studera Postens privatkunder och drar dÀrför en skiljelinje mellan företagskunder och de privatpersoner som Àr kunder hos Posten.

Undervisning genom barnlitteratur: en studie gÀllande
huruvida lÀrare i grundskolans tidigare skolÄr undervisar
elever i kulturella och sociala förhÄllanden och normer och
vÀrderingar genom barnlitteratur

Syftet med denna studie var att studera vilka mÄl i styrdokumenten lÀrare i grundskolans tidigare skolÄr vill uppnÄ genom anvÀndning av barnlitteratur. Genom att fÄ en insikt i detta, var vÄr önskan att kunna besvara vÄra frÄgestÀllningar, gÀllande huruvida lÀrare anvÀnder barnlitteratur för lÀra elever om normer och vÀrderingar, sociala samt kulturella förhÄllanden. Vi hade en öppen instÀllning till vÄr forskningsfrÄga och för att fÄ svar pÄ den genomförde vi intervjuer Äsyftande kvalitativ resultatbearbetning med fyra stycken lÀrare i Norrbottens lÀn verksamma i grundskolans tidigare skolÄr. Studien tog totalt sju veckor att genomföra. Att barnlitteratur har flera egenskaper som kan vara till fördel vid anvÀndning i pedagogiska sammanhang, visar forskning och litteratur frÄn sÄvÀl Sverige som övriga vÀrlden.

Individfaktorernas inverkan pÄ förÀndringsmotstÄnd: en
fallstudie pÄ Obs! Stormarknad i LuleÄ

Under senare Är har en stor del av detaljhandelns mÄnga butiker börjat tillÀmpa arbetsrotationsscheman. Anledningen till detta Àr att forskningsstudier har visat att ensidigt upprepat arbete i utgÄngskassor leder till belastningsskador. Ett regeringsbeslut mot en butik som arbetade med lÄnga kassapass faststÀllde minimikrav för hur arbete i utgÄngskassor ska organiseras. Numera Àr det i princip olagligt att inte följa dessa minimikrav och inte tillÀmpa arbetsrotation inom detaljhandelsbranschen. Det vi har undersökt i denna uppsats Àr förÀndringsmotstÄnd som kan uppstÄ vid införande av arbetsrotation i en detaljhandelsbutik.

Den komplexa organisationstillhörigheten : En kvalitativ studie om bemanningsanstÀlldas arbetssituation i grÀnslandet mellan tvÄ organisationer

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur konsulter upplever sin arbetssituation i grÀnslandet mellan tvÄ organisationer, bemanningsföretaget och kundföretaget. För att analysera detta har vi utforskat olika mekanismer som pÄverkar konsulters formella tillhörighet samt deras kÀnsla av tillhörighet respektive utestÀngning hos kundföretagen.Vi har för att genomföra denna studie anvÀnt oss av ett kvalitativt tillvÀgagÄngssÀtt, dÀr vi utfört semistrukturerade intervjuer med sex konsulter som arbetar inom bemanningsbranschen.Vi har kommit fram till att konsulters formella tillhörighet finns hos bÄda företagen samtidigt som den kÀnslomÀssiga tillhörigheten ligger hos kundföretaget. Konsulters situation i grÀnslandet mellan organisationer Àr problematisk, frÀmst pÄ grund av en komplex tillhörighet. Vi har kommit fram till att konsulter oftast kÀnner sig som en del av den sociala gemenskapen dÄ de Àr ute pÄ uppdrag, men att chefer ofta drar en skiljelinje mellan konsulter och fast anstÀlld personal. Chefernas Ätskiljande gör att konsulter inte blir en del av kundföretaget pÄ samma villkor som fast anstÀlld personal, och leder delvis till ett utanförskap för konsulter.Det positiva med bemanningsbranschen har visat sig vara dess flexibilitet.

?Det behövs alltid komma in nytt blod? : En studie om arrangörers möjligheter i framtida festivaler.

Syftet med vÄr studie Àr att undersöka festivalarrangörers arbetsmöjligheter nÀr festivallandskapet förÀndras. För att göra det har vi identifierat ett antal faktorer som har medverkat till förÀndringen för att sedan urskilja vilka effekter dessa faktorer kan ha för festivalarrangörers arbetsmöjligheter idag och i framtiden.Som metod har en induktiv ansats valts för möjligheten att först samla in empiri om fenomenet och sedan tolka det och formulera det i teorier. Vidare har en kvalitativ forskningsstrategi valts för att upptÀcka istÀllet för att bevisa fenomenet och dÀrav anvÀnds kvalitativa intervjuer för att kunna göra tolkningen sÄ djup som möjligt. Respondenterna jobbar pÄ ett eller annat sÀtt med antingen ideella festivaler eller med etablerade bolag.Studien visar att de faktorer som medverkat till förÀndringen i driftsform bÄde begrÀnsar och möjliggör arbetsmöjligheter för framtida festivalarrangörer. Studien bidrar till en djupare förstÄelse för vad en arrangör mÄste jobba med för att etablera en fungerande organisation och festival och för att kunna överleva i festivallandskapet.

Texturval hos svensklÀrare i relation till kursplanens ?centrala verk?

Denna uppsats handlar om texturval hos nio svensklÀrare i gymnasiet, samt deras tolkning av kursplanens formulering ?centrala verk?. Författaren till denna uppsats tar, förutom valet av tryckta skönlitterÀra texter, Àven upp multimodala texter och försöker undersöka vilka texttyper de intervjuade lÀrarna föredrar att anvÀnda i sin undervisning. Syftet Àr att försöka fÄ en inblick i hur texturvalet hos gymnasielÀrare i svenska, i relation till kursplanens ?centrala verk?, kan gÄ till.Nio svensklÀrare som arbetar pÄ gymnasiet har intervjuats via mail.

Hur kan ett företags ledning och personal motiveras till att satsa pÄ friskvÄrd?

Ett av de största samhÀllsproblemen idag Àr den stigande ohÀlsan och de höga sjukskrivningstalen, bland annat pÄ grund av faktorer sÄsom brist pÄ motion samt ökad stress i bÄde privat- och arbetslivet. Eftersom vi mÀnniskor befinner oss pÄ vÄr arbetsplats minst en tredjedel av dygnets alla timmar (exklusive restid till och frÄn arbete) bör det stÀllas högre krav pÄ företagen att de bidrar till att skapa en friskare personalstyrka. Ett sÀtt att göra detta Àr genom olika typer av friskvÄrdssatsningar i form av fysisk aktivitet. SkÀlet till att mÄnga organisationer drar sig för att göra sÄdana icke-finansiella investeringar Àr bland annat deras osynlighet i bokföringen. Uppsatsen syftar dÀrmed till att visa ekonomiska berÀkningar sÄsom kritiska vÀrden och sjÀlvkostnad samt hur ett företag kan motivera sin personal till att motionera regelbundet.

Kunskapsföretagets paradox - en empirisk studie om hur en kunskapsintensiv organisation förhÄller sig till vÀrdering, planering och effektmÀtning av kompetensutveckling

Kompetensutveckling Àr i mÄnga företag en lika sjÀlvklar förutsÀttning som arbetsuppgiften i sig för att organisationen ska hÄlla sig vid liv och vara framgÄngsrik. Arbetet med att utveckla en organisation gÄr inte att generalisera eftersom varje företag Àr en komplex organism. Uppsatsen fokuserar pÄ att utveckla mer kunskap om hur kompetensutveckling vÀrderas inom en organisation och om det inom ett och samma företag finns flera sÀtt att betrakta kompetensutveckling. Vi tar Àven upp hur effekterna av kompetensutveckling kan mÀtas och tas tillvara.Syftet med studien Àr dÀrmed: att analysera uppfattningar om vÀrdering av kompetensutveckling i ett kunskapsintensivt företag, med utgÄngspunkt frÄn intervjuer med HR- och linjechefer inom Sony Ericsson.För att undersöka ovanstÄende har vi genomfört en empirisk kvalitativ studie pÄ Sony Ericsson i form av fem intervjuer med individer i strategiskt ledande positioner. Vi utgÄr frÄn teoretiker som var och en besitter en spetskompetens inom sitt omrÄde.

FörvÀntningsgapet: En studie ur revisorernas perspektiv

Syftet med denna studie Àr att undersöka förvÀntningsgap ur revisorsperspektiv, faktorerbakom förvÀntningsgapet samt revisorernas hantering av detta. Vi undersöker ocksÄ om ettförvÀntningsgap existerar mellan revisionsbyrÄer och deras anstÀllda revisorer. För attuppfylla syftet genomförde vi en kvalitativ studie dÀr godkÀnda och auktoriserade revisorer pÄKPMG, PwC, Ernst & Young, Deloitte och Grand Thornton intervjuades.Arbetets teoretiska referensram omfattar grundlÀggande teorier om revisorsyrket ochrevisionen i helhet. DÀr presenteras teorier om: revision, revisors roller, revisorsansvarförvÀntningsgap och om lagstiftning som styr revisionen.FörvÀntningsgapet Àger rum nÀr bestÀllare av revision har en annan uppfattning Àn revisornom vad revisionen innebÀr, dess rÀckvidd, revisorsansvar och revisors roll. För att undvikaeller minimera förvÀntningsgapet Àr kommunikation ett viktigt instrument.

<- FöregÄende sida 38 NÀsta sida ->