Sökresultat:
3263 Uppsatser om Ledarskap pć distans - Sida 54 av 218
Vad innebÀr det för ett projekt nÀr ledaren inte har expertkunskap inom omrÄdet? : En studie av Idékrafts projektledarutbildning
Sedan 1940-talet har uppfattningen kring ledarskap gÄtt frÄn att man Àr född till ledare, till att alla kan utvecklas. Det finns olika sÀtt att bli projektledare i en organisation. Denna studie undersöker vad det innebÀr nÀr en ledare Àr utbildad inom ledarskap och inte projektets ÀmnesomrÄde. Att vara projektledare handlar inte om att ha stor kunskap inom projektomrÄdet. Man mÄste vara en person som kan planera arbete, kommunicera effektivt, komma överens med alla slags mÀnniskor och skapa god stÀmning.
Kulturers pÄverkan pÄ ledarskap i multinationella företags dotterbolag
Betydelsen av kulturer har ökat till följd av globaliseringen och uppkomsten av multinationella företag. En intressant aspekt Àr dÀrför att undersöka huruvida det Àr nationell kultur eller organisationskultur som prÀglar ledarskapet i ett utlÀndskt dotterbolag vars kultur Àr vitt skild frÄn moderbolagets. DÀrför Àmnar denna studie att undersöka vad som influerat utformningen av ledarskapet pÄ det svenska multinationella företaget Perten Instruments dotterbolag i Kina. Detta genom att se om ledarskapet speglar landets egna nationella kultur eller om det har influerats av företagets organisationskultur och dÀrmed mer stÀmmer överens med den svenska kulturen. Studien utfördes genom intervjuer med anstÀllda pÄ moderbolaget i Sverige och dotterbolaget i Kina.
Medarbetarskap och Ledarskap : Hur pÄverkas individen i organisationen vid implementering av ett nytt arbetssÀtt?
Den berörda organisationen hade implementerat ett nytt arbetssÀtt, "Medarbetarskap och Ledarskap". Studien Àr en utvÀrdering pÄ individnivÄ av hur arbetssÀttet pÄverkat undersökningspersonerna. Nitton personer med olika befattningar deltog i undersökningen som utgjordes av enskilda intervjuer och fokusgrupper. Samtliga intervjuer spelades in med diktafon och transkriberades dÀrefter ordagrant. Resultatet visade att medarbetarna var negativa till arbetssÀttet, delvis pÄ grund av hur pengarna satsades, men det framfördes Àven kritik betrÀffande innehÄllet.
Ledarskap för hÄllbar hÀlsa: en fallstudie pÄ Roxtec International AB
Bakgrunden till examensarbetet Àr den lÄga frisknÀrvaron pÄ ett flertal arbetsplatser i Sverige. PÄ sikt hotar en lÄg frisknÀrvaro den svenska vÀlfÀrden genom att kostnaderna för ohÀlsa blir vÀldigt höga, bÄde i monetÀra mÄtt och i lidande. Ledaren har, genom sitt formella ansvar och sina befogenheter, stor möjlighet att pÄverka organisationens utveckling. Vilket gör kopplingen mellan hÀlsa och ledarskap till ett intressant omrÄde. I detta examensarbete ges svar pÄ forskningsfrÄgorna: ? Hur kan ledare arbeta för att stödja utvecklingen för en hÄllbar hÀlsa? ? Vilka goda exempel pÄ arbetssÀtt kan identifieras? Som fallstudieorganisation har Roxtec International AB i Karlskrona valts.
Skillnader i frisknÀrvaro : En kvantitativ studie om vad som skiljer frisknÀrvaron Ät mellan tvÄ kontor inom försÀkringsbranschen
Ett företag inom försÀkringsbranschen i norra Sverige visar upp interna skillnader i frisknÀrvaro mellan tvÄ av sina kontor. VÄrt uppdrag var att identifiera vad orsaken till detta kan vara utifrÄn perspektiven ledarskap och psykosocial arbetsmiljö pÄ arbetsplatserna.Metoden var att kvantitativt, med en webbenkÀt, samla in uppgifter frÄn bÄda dessa kontor dÀr respondenterna har svarat pÄ frÄgor med fasta svarsalternativ och ett fÄtal öppna frÄgor. Dessa svar har sedan analyserats i statistikprogrammet SPSS.Resultatet antyder att det Àr smÄ skillnader i uppfattningen om ledarskap och psykosocial arbetsmiljö mellan kontoren och att majoriteten av de svarande stÀller sig mycket positiva till dessa frÄgestÀllningar. Det indikerar att det finns andra tÀnkbara orsaker till skillnaden som inte rymdes inom denna undersökning..
MedielÀrande: mediepedagogik som strategi i ett pedagogiskt
ledarskap
Syftet med uppsatsen Àr att undersöka om mediepedagogiskt ledarskap för inlÀrning ger en bra effekt och kvalité frÄn elevens synpunkt. Jag har intervjuat elva studenter frÄn Medieprogrammet vid LuleÄ gymnasium. En frÄn varje avgÄngsklass. Jag har vÀrderat en taxonomi över vad eleverna anser att de lÀrt sig. Jag har gjort en karriÀrsprofil för varje student.
"Det krÀvs en dialog..." : En studie hur Àldreomsorgschefer i praktiken arbetar med bemötandefrÄgor pÄ vÄrd- och omsorgsboende.
VÀrdegrundsfrÄgor Àr idag ett aktuellt Àmne nÀr kvalitet i Àldreomsorgen diskuteras och vÀrdegrundsarbete Àr starkt relaterat till bemötande. Syftet med vÄr uppsats var att undersöka hur Àldreomsorgschefer arbetar med bemötandefrÄgor. Vi har intervjuat sex chefer pÄ vÄrd- och omsorgsboende i Stockholm med en kvalitativ induktiv ansats. Vi gjorde en perspektivanalys med olika ledarskapsperspektiv, handlingsutrymme och dialogens betydelse som teoretiska utgÄngspunkter. VÄrt resultat ger en bild av att cheferna har en vÀrdegrund som ett stöd i bemötandefrÄgor men vi ser att ett fortsatt arbete kring komplexiteten med bemötandefrÄgor bör utvecklas.
VarsÄgod och skölj...Àr du snÀll! : Ledares upplevelser kring ledarskapstil och konfilkthanteringsstrategier
Konflikter finns överallt i samhÀllet, inte minst i organisationer och företag. Att beskriva olika ledares sÀtt att hantera konfliktsituationer i sitt ledarskap var dÀrför intressant. Syftet med studien var att undersöka ledares upplevelser av ledarskap och sÀtt att hantera konflikter. Undersökningen baserades pÄ 14 intervjuer med ledare som har personalansvar frÄn bÄde privat och offentlig sektor. Studien Àr könsmÀssigt balanserad.
Ledarskap i en agil verksamhet : En kvalitativ studie om hur ledarskapet pÄverkas vid en förÀndring
Syftet med denna undersökning har varit att utforska och förstÄ hur ledarskapet pÄverkas nÀr en organisation genomgÄr en förÀndring till en agil verksamhet. Bakgrunden till undersökningen grundar sig i den traditionella synen pÄ ledarskap dÀr chefen ledde och fördelade arbetet. Under 1950-talet förÀndrades synen pÄ arbetsledning och arbetsfördelning dÀr medarbetarna blev allt mer delaktiga i arbetsprocessen.Med utgÄngspunkt i detta har vÄr forskning behandlat de effekter pÄ ledarskapet som intrÀffar nÀr en organisation gÄr ifrÄn ?command and control? till ?empowerment?. DÀrav har vi stÀllt upp följande frÄgestÀllningar; Hur har kontrollen (över teamen) förÀndrats för linjechefen i övergÄngen frÄn Classic Waterfall till Agile, PÄ vilket sÀtt har förÀndringen pÄverkat linjechefens informationshÀmtning till att genomföra IPM-samtal och Vilka effekter fÄr förÀndringen pÄ ledarstilen nÀr organisationen övergÄr till en agil organisation.Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ metod dÀr Ätta semistrukturerade intervjuer genomfördes med linjechefer ur tvÄ avdelningar för att samla in vÄrt empiriska material.
Vilka ledaregenskaper leder till att medarbetare blir motiverade?
En av de största faktorerna för företagens lönsamhet Àr effektivt ledarskap. BelÀgget för uttalandet Àr att bra ledarskap leder till motiverade och dÀrmed produktiva medarbetare medan svagt ledarskap bidrar med motsatsen. För att fÄ effektiva medarbetare fordras sÄledes motivation som skall uppstÄ genom chefens agerande. FrÄgan Àr vilket agerande som skapar och leder till att medarbetarna blir motiverade. Med andra ord, vad krÀvs av chefen för att erhÄlla motiverade medarbetare?Vi skall med undersökningen utreda vilka konkreta ledaregenskaper hos en butikschef som leder till att medarbetarna blir motiverade.
JÀmstÀllt ledarskap? Genus, organisation och ledarskap i skolans vÀrld.
In todayÂŽs labour market, men and women are segregated, both vertically and horizontally. Exceptions to the rule of gender segregation are few. There is, however, one managerial group where women and men are equal in numbers: school principals. In a short period of time, the distribution in terms of sex among principals in Sweden has changed dramatically. How does gender equality in numbers affect gender equality in a qualitative sense? That is the focus of this thesis.
Ny skollag ? nytt ledarskap? : En fallstudie av rektorers och skolchefers syn pÄ grundskolerektorers ledarskap under en förÀndrad skollagstiftning
I denna studie undersöks via intervjuer huruvida en grupp pedagogiska ledare i form av rektorer och skolchefer ser pÄ rektors ledarskap i och med införandet av skollag 2010:800. I bakgrunden sammanfattas rektorsrollen och skolans förÀndringar ur ett historiskt perspektiv. Bakgrunden belyser Àven mer sentida skolreformer dÀr övergÄngen frÄn ett statligt till ett kommunalt huvudmannaskap samt övergÄngen till den mÄl- och resultatstyrda skolan stÄr i fokus. I bakgrunden jÀmförs dessutom skollag 1985:800 och skollag 2010:800. I jÀmförelsen kan konstateras att rektors ansvar kraftigt har utökats pÄ en mÀngd omrÄden, sÀrskilt vad gÀller elevs rÀtt till att nÄ kunskapsmÄlen. Som analysverktyg i studien anvÀnds Torodd Strands modell för idealtypiska ledarstilar. Med detta verktyg visar denna studie att rektorer framhÄller att deras arbete har formaliserats och att rektorerna fokuserar pÄ den interna organisationen i större utstrÀckning Àn tidigare i och med införandet av skollag 2010:800.
Yrkesstolthet och organisationsidentifiering i ett mansdominerat företag : Manliga och kvinnliga chefers perspektiv
SammanfattningDatum: 2012.06.08NivÄ: D-uppsats i företagsekonomi 15 hpFörfattare: Tea KorkeakunnasHandledare: Docent Birgitta SchwartzTitel: Kvinnors sÀtt att leda ? berÀttelser frÄn fyra finska kvinnor i ledande positionerProblem: Kvinnorna utgör minoritet i styrelser och chefpositioner, framför allt inom den privata sektorn. De möter andra hinder pÄ deras karriÀrer Àn mÀn. Kvinnorna har svÄrare att göra karriÀr. Dessutom finns det forskare som hÀvdar att det finns ett kvinnligt ledarskap som Àr mer demokratiskt och relationsinriktat Àn manligt ledarskap samt att om företag hade en kvinnlig ledare skulle det öka företagets lönsamhet.
Ledarskap i offentlig förvaltning: en studie av arbetsledares mellanposition i den kommunala hemtjÀnsten
Jag har valt att se nÀrmre pÄ hur nÄgra arbetsledare i den kommunala hemtjÀnsten upplever den mellanposition de befinner sig i, samt de effekter denna mellanposition möjligtvis har pÄ ledarskapet. Intresset av att belysa just arbetsledarnas situation bottnar i att jag ser den som relativt svÄr. De befinner sig i en klÀmsits dÀr de ofta med mycket smÄ medel ska lyckas göra verklighet av de mÄl och direktiv som framförs av överordnade. Jag har valt att göra en kvalitativ studie eftersom jag anser att detta Àr i linje med mitt tÀnkta syfte. Fyra arbetsledare har medverkat i studien som bestÄtt av halvstrukturerade intervjuer.
FramgÄngsfaktorer för ÄtergÄng i arbete inom JÀmtlands lÀns landsting : en kvalitativ studie
Tidigare forskning visar att det finns olika framgÄngsfaktorer för ÄtergÄng i arbete efter en lÄngtidssjukskrivning. Syftet med studien var att identifiera framgÄngsfaktorer för ÄtergÄng i arbete för personer som haft en lÄngtidssjukskrivning, d.v.s. lÀngre Àn 60 dagar, inom JÀmtland lÀns landsting (JLL). UtifrÄn resultatet i denna studie ville vi se om det förelÄg ett behov av mer stöd eller utbildning för JLL:s chefer. Studien var kvalitativ med semistrukturerade intervjuer med fem anstÀllda som varit lÄngtidssjukskrivna.