
Sökresultat:
761 Uppsatser om Lean - Sida 26 av 51
LIKA ARBETE PÅ OLIKA VILLKOR - De skilda uppfattningarna gällande arbetssätt och personalhantering
Vi har genomfört en kvalitativ studie på en lagerverksamhet som till stor del använder sig av bemanningsföretag för att möta marknadens behov av olika toppar och dalar. Företaget som vi har gjort vår studie på vågar gå mot strömmen och satsa på sin verksamhet, då de har genomfört en stor omorganisation, jämfört med många andra företag på dagens marknad.Vi har genomfört intervjuer på sex personer som är anställda av företaget och som jobbar som lageranställda, dessutom har vi genomfört två intervjuer med personer som jobbar högre upp i hierarkin och som är anställda via bemanningsföretag. Till en början hade vi ett deduktivt förhållningssätt baserad på Lean Production. Men då empirin gav oss intressanta infallsviklar lät vi denna styra vår studie vilket innebar att vi fick andra teoretiska utgångspunkter och dessutom en blandning av deduktiv och induktivt förhållningssätt. Bland annat valde vi Foucaults teori kring övervakning som huvudfokus i vår studie då det var kring detta ämne vi fick fram intressant empiri.
Förstudie - Nya koncept för ett effektivt flöde
Examensarbetet har genomförts på den produktionstekniska avdelningen på Volvo Construction Equipment i Hallsberg.Syftet varatt ta fram ett nytt koncept för hyttsvetsproduktionen på fabriken;hur produktionsprocessen skulle kunna se ut i framtiden. Man vill göra flödet i linan mer effektivt med avseende på kvalitet, flexibilitet samt eliminera tidsslöseri som idag är ett problem.När fabriken påbörjade sin produktionproducerade man två olika varianter av hyttertill anläggningsmaskiner, idag har man ökat produktionen till fyra varianter. I takt med att varianter samt orderingång ökat har man byggt på befintlig produktionslina istället för att utveckla en ny, anpassadlinafördet nya läget. Resultatet har blivit att maxkapaciteten är nådd och linan klarar inte att hantera en planerad produktionsökning.En grundlig analys av hyttsvetsprocessen, innehållande intervjuer med bland andra platschef, teknisk chef och flera tekniker genfördes för att få förståelse för processen. Övrig information såsom effektivitetsmätningar på utrustning, värdeflödesanalyser och avvikelserapportering har funnits tillgängligt och legat till grund för arbetet.
Tidsåtgång på akutmottagningen - patienter med bröstsmärta : En kvantitativ observationsstudie
ABSTRAKT Patienter spenderar generellt lång tid på akutmottagningen, och i samband med Akademiska sjukhusets Lean-arbete för att effektivisera akutvården så gjordes denna tidsstudie. Syftet med studien var att undersöka hur lång tid patienter med bröstsmärta spenderar på akutmottagningen, hur lång tid det tar innan de blir triagerade och hur lång tid det tar innan de träffar en läkare. Könsskillnader och huruvida patienterna ankom i ambulans eller via reception studerades. Studien var en kvantitativ observationsstudie där 48 patienter deltog, 33 kvinnor och 15 män. Medelåldern var 56 år, och ålderspannet var 21 ? 91 år.
Värdeflödesanalys på Ericsson AB Katrineholm: utvärdering och rekommendation för fortsatt användning
Ericsson AB Katrineholm är en produktionsenhet inom Ericsson AB med ansvar för tillverkning och industrialisering av kretskort och noder. Enheten upplever en förändrad konkurrenssituation och har därför beslutat att Lean Production ska införas i verksamheten. Som ett led i implementeringen ska värdeflödesanalyser genomföras, men någon kunskap eller tydliga riktlinjer för hur dessa ska genomföras finns inte idag. Vidare är ett av de konkreta målen med implementeringen att ledtiderna genom kretskortstillverkningen ska förkortas. Syftet med examensarbetet har därför varit: Att utvärdera metoden värdeflödesanalys med avseende på ledtidsreduktion samt att ge rekommendationer till fallstudieföretaget för fortsatt arbete med metoden.
Lean-verktyget värdeflödesanalys i projektprocesser: En fallstudie vid trafikverket Region Nord
Värdeflödesanalys är ett verktyg inom managementkonceptet Lean, en verksamhetsstrategi med rötterna i det japanska företaget Toyota. En värdeflödesanalys innebär kortfattat att identifiera och visualisera aktiviter som skapar värde eller innebär slöseri inom en process. Kartläggningen används sedan som utgångspunkt för att genomföra förbättringar ur ett helhetsperspektiv. Lean har sedan mitten av 1990-talet blivit allt vanligare bland organisationer i västvärlden och utvecklingen har gått från tillämpning på verkstadsgolvet till att leda även administrativ verksamhet. Synen på arbetsuppgifter såväl som projekt i form av återkommande processer gör att Lean kan tillämpas inom de flesta typer av verksamheter.
Lean produktionsplanering i ett tillverkande läkemedelsföretag
Detta examensarbete har utförts på det Uppsalabaserade läkemedelsföretaget Kemwell AB, tillsammans med Leankonsultbyrån Valcon AB. Syftet med arbetet var att förbättra Kemwells produktionsplanering utifrån produktionsfilosofin Lean, med målet att skapa förutsättningar för sänkta tillverkningskostnader och kortare ledtider. Inledningsvis gjordes en studie av relevant litteratur inom Lean. För att få en tydlig bild av den befintliga produktionsplaneringen genomfördes omfattande studiebesök och intervjuer med de anställda. Därefter analyserades resultaten av dessa, och lämpliga lösningsförslag på de problem vi identifierat togs fram.
Litteratur och intervjustudie inom Green Production : Vad skiljer Lean Production från Green Production, hur uppfattas arbete med miljöförbättrande åtgärder och vilka problem kan uppstå vid implementering av ett grönt produktionssätt?
Följande rapport är resultatet av det examensarbete som utförts våren 2011 inom innovativ produktion/logistik vid Mälardalens Högskola. Examensarbete behandlar ämnet Green Production med fokus på skillnader mellan ett produktionssystem som bygger på Lean Production och ett som bygger på Green Production. Områden som berörs i rapporten är de verktyg som används i de olika produktionssystemen, hur arbetet med miljöförbättrande åtgärder kan se ut i praktiken samt vilka svårigheter som finns vid arbete med miljöförbättrande åtgärder i ett företag. Examensarbetet består av en litteraturstudie där aktuell litteratur studerats inom området samt en intervjustudie som genomförts med insatta inom miljöfrågor kopplat till produktion samt operatörer.Bakgrunden till examensarbetet grundar sig i att världen står inför en framtid där många utav de råmaterial som används idag vid produktion inte kommer att kunna nyttjas i framtiden. Detta i kombination med de miljöproblem som människan åsamkat, har bidragit till att många företag insett att miljöaspekter måste vara i åtanke genom hela produktionsprocessen.Den uppfattning som erhållits genom intervjustudierna är att det är viktigt för ett företag att visa att de arbetar med miljöförbättrande åtgärder.
Kommunikation i förändringsarbete : vilken roll spelar kommunikation för chef och ledare i en LEAN förändring
Examensarbetet inleddes med en förstudie där olika förbättringsområden inom organisationen identifierades. Kommunikation i praktiken kan liknas vid ett förstärkningsverktyg vilket påverkar de vanligaste faktorerna för ett lyckat förändringsarbete. Idag måste en ledare och chef vara kommunikativ och det fungerar inte längre med att peka med hela handen. Medarbetarna måste förstå sin chef och ledare och det måste finnas ett samspel mellan dem. För att chefer och ledare ska styra förändringsprocessen behövs kommunikation.Syfte med examensarbetet är att undersöka hur kommunikationsprocessen kan användas som styrmedel mot en social förändring.
Lean Construction: effektivisering av byggprocessen genom
användning av rullarmering och självkompakterande betong
Byggsektorn befinner sig i ständig utveckling där nya produktionslösningar och konstruktioner tas fram för att öka effektiviteten och minimera kostnaderna. Syftet med denna rapport är att utvärdera två relativt nya produktionssystem: rullarmering och den mer beprövade självkompakterande betongen. Data har samlats in för att analysera enhetstider, kostnadseffekter, kvalitet, hanterbarhet och arbetsmiljö för de nya metoderna. Lean Production är resurssnål eller mager produktion översatt till svenska och är en ide för utformning av produktionsprocessen som ett flöde utan spill. Grundtanken i Lean Production är att få rätt saker, till rätt plats, vid rätt tidpunkt, i rätt kvantitet med minimalt slöseri samtidigt som produktionen är öppen för förändringar.
Materialhantering i en produkt- och volymmässigt varierad verksamhet: En fallstudie vid GE Healthcare Umeå
I den konkurrensutsatta tillverkningsindustrin är det viktigt att ha effektiva processer för att kunna hålla nere kostnader och samtidigt hålla en hög kvalitet för att kunna erbjuda attraktiva produkter till konkurrenskraftiga priser. Lean Production är en produktionsfilosofi vars fokus är att eliminera alla former av slöseri som inte skapar värde för kunden. Ursprunget till Lean Production kan härledas till fordonsindustrin och det japanska Toyota Production System. Systemets tanke byggde på en effektiv produktion för att kunna möta konkurrensen från större amerikanska konkurrenter som kunde dra nytta av storskalsfördelar i sin massproduktion. Ett av inslagen i Toyota Production Systems var att lagra material i nära anslutning till produktionen i så kallade supermarkets.
Arbetssätt kring värdeflödesanalys för tillverkning av marina båtmotorer på Volvo Penta
Volvo Penta has been producing boat engines since 1907 and are world leading in this segment. They have today an extended range and also sell industrial power stations. Quality, safety and environmental care are three core values for Volvo and together they strive to give their customers the right product with the right quality.Volvo has developed a production system named Volvo Production System, VPS, and one of the pillars is continuous improvements. Within this pillar you can find value stream mapping, which is used to analyze the value stream through the process. This tool gives a wide perspective and helps to keep focus on the entire process instead of just parts of it.Volvo Penta in Vara has earlier done value stream mapping but without good results since they didn?t take set-up times and imbalances in account.
Flödessimulering av hydraulcylindertillverkning: vid Wipro i Skellefteå
Wipro Infrastructure Engineering i Skellefteå tillverkar hydrauliska
cylinderapplikationer. Företaget är ledande på den europeiska marknaden och
har ny Indisk ägare Wipro Ltd. sedan 2006. Tillsammans är koncernen den
tredje största tillverkaren i världen av hydraulcylindrar. Målsättningen är
självklart att bli nummer ett.
Det görs och har gjorts stora satsningar på att förändra tankesättet för
hur produktionen av hydraulcylindrar ska se ut i Skellefteåfabriken.
Flödessimulering av hydraulcylindertillverkning: vid Wipro i
Skellefteå
Wipro Infrastructure Engineering i Skellefteå tillverkar hydrauliska cylinderapplikationer. Företaget är ledande på den europeiska marknaden och har ny Indisk ägare Wipro Ltd. sedan 2006. Tillsammans är koncernen den tredje största tillverkaren i världen av hydraulcylindrar. Målsättningen är självklart att bli nummer ett.
Intern kontroll : - En studie om Schroff Scandinavia ABs interna kontroll
Sammanfattning: ?Intern kontroll- En studie om Schroff Scandinavia ABs interna kontroll?Datum: 2014-06-11Nivå: Kandidatuppsats i företagsekonomi, 15 ECTSInstitution: Akademin för Ekonomi, Samhälle och Teknik, EST, Mälardalen HögskolaFörfattare: Patrick Björksved, Martin HuldtTitel: Intern kontroll- En studie om Schroff Scandinavia ABs interna kontrollHandledare : Magnus LinderströmNyckelord: Intern kontroll, intern revision, intern styrning, COSO-modellen, Lean productionFrågeställningar: -Hur utformar ledningen sina interna kontroller för att effektivisera verksamheten?-Hur ser varulagerprocessen ut, från beställning till leverans?-Hur arbetar ledningen med implementering av förbättringar och effektivisering av de interna kontrollprocesserna?Metod: Studien är uppbyggd på en deduktiv ansats baserat på kvalitativ data. Författarna samlade in data genom intervjuer som därefter formade empirin och analyserades genom de valda teorier och modeller. Slutsats: Företaget använder flera kontroller i verksamheten utifrån COSO- samt övriga modeller. Exempel på dessa är att de övervakar implementeringen av nya kontrollprocesser samt att ledningen arbetar aktivt med att alla anställda ska arbeta mot samma mål.Författarna finner flera möjliga förbättringsområden. Exempelvis implementering av en lokal HR- avdelning för att bättre tillgodose medarbetarnas behov samt att införa processer för att mer effektivt kontrollera arbetsbördan. .
Hur kvalitetsstyrning kan förebygga avvikelser i en terminalprocess.
In todays competitive business climate the concept of ?quality management? is a significant part of daily work for many companies, as they want to achieve high performance quality and delivery success. Within the services sector third-party logistics companies play an increasingly central role when it comes to the goods that are being transported. These companies are presented with continuous challenges to ensure that goods are loaded on trucks efficiently and delivered on time, at the right place and in the right condition. The present case study was conducted in collaboration with Schenker AB and Schenker Åkeri in Jönköping, to help these two company branches serving under the same major corporation to solve a common problem they both encounter, namely the fact that it regularly occurs handling abnormalities in the terminal process that affects overall quality for customers.The study aims to find out how the daily quality control concerning the handling of goods in the terminal process can be improved hopefully resulting in a higher quality in cargo shipments.