Sök:

Materialhantering i en produkt- och volymmässigt varierad verksamhet

En fallstudie vid GE Healthcare Umeå


I den konkurrensutsatta tillverkningsindustrin är det viktigt att ha effektiva processer för att kunna hålla nere kostnader och samtidigt hålla en hög kvalitet för att kunna erbjuda attraktiva produkter till konkurrenskraftiga priser. Lean Production är en produktionsfilosofi vars fokus är att eliminera alla former av slöseri som inte skapar värde för kunden. Ursprunget till Lean Production kan härledas till fordonsindustrin och det japanska Toyota Production System. Systemets tanke byggde på en effektiv produktion för att kunna möta konkurrensen från större amerikanska konkurrenter som kunde dra nytta av storskalsfördelar i sin massproduktion. Ett av inslagen i Toyota Production Systems var att lagra material i nära anslutning till produktionen i så kallade supermarkets. Begreppet supermarket är direkt taget från de amerikanska stormarknaderna där butikshyllor fylls på allteftersom kunder plockar varor från hyllan.GE Healthcare i Umeå tillverkar medicinteknisk utrustning till forskning och läkemedelsindustrin och använder supermarkets i sin interna lagerstruktur. Produktionen kan karaktäriseras som varierad både sett till volymer och produkter och den generella produktionsvolymen kan betecknas som låg. Med tanke på att supermarkets har sitt ursprung i fordonsindustrin, som karaktäriseras av höga produktionsvolymer med låga variationer, var det av intresse att undersöka användningen av supermarkets i en produktionsverksamhet med låga volymer och höga variationer. Syftet med studien formulerades således till att undersöka förutsättningarna för användning av supermarkets i en volym- och produktmässigt varierad tillverkningsindustri.Studien har genomförts genom semistrukturerade intervjuer av medarbetare och deltagande observationer av arbetsprocesser. Totalt sett uppgick antalet respondenter till 27. Det område som studien fokuserade på var materialflödet kopplat till supermarkets. Insamlad data från intervjuer och observationer analyserades sedan med hjälp av teorier inom områden som Lean Production, lagerstyrning och materialstyrning.Studien visade att användning av supermarkets i en varierad produktion som den studerade kan vara problematisk. Den studerade verksamheten bygger på att korrekt lagersaldo kan erhållas för att kunna planera produktionen väl. De öppna lager som supermarkets är, möjliggör dock att obehöriga plock och felaktiga materialtransaktioner kan utföras. Detta kan leda till stora produktionsstörningar på grund av att material saknas. Följande rekommendationer syftar till att förbättra materialhanteringen inom befintlig lagerstruktur:?Införande av materialförbättringsgrupper?Lageromsättningshastighetsklassificering för artikelgrupper ?Saldoavbokning av två-binge i samband med plock från lagerRekommendationerna löser således inte problemet med felaktiga transaktioner men de kan vara en bit på vägen att komma tillrätta med andra problem på enheten så som kommunikation mellan funktioner och felberäkningar av saldo i lagersystemet.

Författare

Henrik Erixon

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..