Sök:

Sökresultat:

2165 Uppsatser om Lösningsinriktad pedagogik - Sida 45 av 145

Fem fritidspedagogers syn pÄ bilskapande som lÀrande pÄ fritidshemmet

LÀroplanen (Lgr11) anser att bild Àr en viktig del i mÀnniskors liv nÀr det gÀller att lÀra sig olika saker men Àven hur mÀnniskan upplever sig sjÀlv och andra. Bild Àr nÄgot vi möter dagligen i vÄra liv bÄde inom skolan och inom fritidshemmet. Syftet med studien Àr att analysera och beskriva fem fritidspedagogers syn pÄ planering av estetiska lÀrprocesser (bild) i verksamheten, utifrÄn lÀroplanen (Lgr 11) och forskning. Samt hur fritidspedagoger anvÀnder bild för att frÀmja barnens lÀrande under deras fritidshems tid. Intervjuer utfördes med fem fritidspedagoger pÄ fyra olika fritidshem dÀr frÄgorna kretsade kring bild som lÀrande, kommunikationsmedel och utveckling.

Likheter och skillnader mellan föreningsidrotten och skolidrotten utifrÄn ett pedagogiskt perspektiv

En fÀrsk inspektion pÄ skolor runt om i landet visar tydliga tecken pÄ att bollspel och bollen överlag Àr flitigt anvÀnda pÄ idrottslektionerna. Samma underökning visar ocksÄ att nÀrvaron hos elever i den svenska skolan pÄ idrottsundervisningen varierar stort. Idrotten har enligt mÄnga tappat sin identitet och kursplanerna beskrivs som oklara, vilket direkt pÄverkar eleverna. Syftet med vÄr undersökning var dÀrför att se idrottsundervisningen ur elevernas perspektiv och fÄ tydlighet i vilket förhÄllande elever har till Àmnet idrott och hÀlsa. Genom en enkÀtundersökning pÄ tre olika skolor med 109 respondenter har vi sökt förstÄelse.

Motivation och intresse: en fallstudie vid en folkhögskola

Vi har i detta utvecklingsarbete studerat eventuella förÀndringar i motivationen för skolarbetet i en klass vid en folkhögskola. Tanken var att den inre motivationen för studierna skulle kunna ökas genom att lyfta upp frÄgor som berör kunskapens mening och nytta. Vi anvÀnde oss av skriftliga reflektionsövningar i klassen för att eleverna skulle fÄ möjlighet att uttrycka sina tankar och synpunkter kring dessa frÄgor. De individuella reflektionerna diskuterades sedan i helklass. För att undersöka eventuella förÀndringar i motivation och engagemang för skolarbetet anvÀnde vi oss av attitydundersökningar, observationer i klassrummet samt genomförde en utvÀrdering i form av enskilda intervjuer med eleverna.

Kroppen vill ocksÄ vara med! Kinestetisk intelligens; ett sÀtt att lÀra

Det blir allt vanligare med aktiva lektioner, dÀr elever kroppsligt fÄr vara med och delta. Alla elever kan inte lÀra sig pÄ det stillasittande traditionella sÀttet. Efter det att psykologen Howard Gardner pÄvisade att det finns sju olika intelligenser, har allt fler"intelligenstester"framtagits, som med olika svÄrighetsgrad kan anvÀndas i klassrummet.En av intelligenserna, den kinestetiska har jag i detta arbete vÀnt ut och in pÄ. I arbetet finns svar pÄ vad det Àr, hur de kinestetiska eleverna behöver arbeta i klassrummet och hur en lÀrare med hjÀlp av olika intelligenstest kan finna dessa elever. Arbetet avslutas med elevintervjuer dÀr kinestetiska elever ger sin bild av hur det Àr att gÄ i en skola dÀr alla elevers intelligens framhÄlls.

Barns tankar om lÀsning och skrivning. Intervjuer med sex barn om deras syn pÄ lÀsning och skrivning

Föreliggande uppsats handlar om hur sex intervjuade barn i grundskolans Är tvÄ tÀnker kring lÀsning och skrivning, vilka faktorer som pÄverkar lÀs- och skrivförmÄgan samt vad lÀs- och skrivsvÄrigheter respektive dyslexi Àr. Den empiriska undersökningen visar att barnens skriftsprÄkliga hemförhÄllanden starkt pÄverkar deras förmÄga att lÀra sig lÀsa och skriva. DÀremot visar inte undersökningen lika tydliga kopplingar mellan de intervjuade barnens lÀs- och skrivförmÄga i förhÄllande till deras sjÀlvbild. Inte heller kan ett klart samband mellan barnens tankar om lÀsning och skrivning och deras respektive förmÄgor uppvisas. Vidare behandlar uppsatsen de symtom och kÀnnetecken som Àr typiska för lÀs- och skrivsvÄrigheter samt hur barn med lÀs- och skrivsvÄrigheter pÄverkas av svÄrigheterna..

Att förebygga mobbning- En beskrivning av det mobbningsförebyggande arbetet pÄ en svensk grundskola

Mitt syfte med det hÀr arbetet har varit att beskriva hur en svensk grundskola arbetar med att förebygga mobbning och hur arbetet upplevs av lÀrare och elever. Data har jag samllat in genom att intervjua sÄ kallade elevskyddsombud, lÀrare och elever. Den skola om jag studerat har valt att bilda en arbetsgrupp mot mobbning, dÀr det ingÄr 6 stycken personer som arbetar pÄ skolan. Medlemmarna i vuxengruppen mot mobbning fungerar som handledre Ät de tvÄ elevskyddsombud som finns i varje klass pÄ skolan. Elevskyddsombudens huvuduppgift Àr att vara uppmÀrksamma pÄ om det förekommer mobbning och i sÄ fall rapportera det till sin handledare.

"Ansikte mot ansikte" : En fallstudie om hur gymnasielÀrare arbetar med relationell pedagogik i klassrummet Elin Carlsson

Buller frÄn vindkraft Àr en viktig begrÀnsande faktor för utbyggnaden. Syftet med denna studie var att genom djupintervjuer undersöka hur nÀrboende vid en nyetablerad stor vindkraftpark i skogsterrÀng upplever ljudet och andra förÀndringar i miljön. Intervjuer gjordes med elva personer i nÀrheten av vindkraftparken JÀdraÄs i GÀstrikland med 66 verk. BerÀknad ljudnivÄ vid deltagarnas hus Àr mellan 33 och 42,5 dB(A). Resultatet av en tematisk analys, visade att upplevelsen av ljudet kan vara kopplad till ljudnivÄn, vindriktningen, förvÀntningar pÄ ljudmiljön och ljudkÀnslighet.

STC : ett undervisningsmaterial i NO&Teknik som passar flickor?

STC Àr ett amerikanskt undervisningsmaterial inom naturvetenskap och teknik som under hösten 1997 och vÄren/hösten 1998 utprovats i Linköpings kommun. Pilotprojektet Àr drivet av Kungliga Vetenskapsakademin och Ingenjörsvetenskapsakademin. PÄ engelska heter det"Science and Technology for Children"vilket givit namnet STC. Det Àr ett temaarbete bestÄende av 24 olika teman som ska anvÀndas i Är 1-6. Enligt LpO-94 Àr det en viktig uppgift att man i skolan skapar intresse för naturvetenskap hos bÄde pojkar och flickor.

Är APU-handledaren den förvĂ€ntade pedagogen

PÄ Hotell & restaurangprogrammet likt de flesta yrkesförberedande gymnasieprogram, Àr den arbetsplatsförlagda utbildningen (APU) ett vÀsentligt inslag i undervisningen. Detta innebÀr att eleverna under totalt femton veckor förlÀgger sin utbildning pÄ en arbetsplats. I Gymnasieförordningen gÄr att utlÀsa att APU skall vara en kursplanestyrd utbildning, men dÄ endast kurser i karaktÀrsÀmnen. Mitt syfte med arbetet har varit att genom intervjuer med framförallt APU-handledare, men Àven lÀrare och elever, försöka ta reda pÄ om APU-handledaren Àr den pedagog som kan förvÀntas frÄn skola och elev. Resultatet av undersökningen visar att det oftast sker mycket god undervisning och pedagogik ute pÄ APU-platserna, men att tendenser tyvÀrr ocksÄ pekar pÄ motsatsen.

Att arbeta musiskt i grundskolan

Vi ville med detta arbete fördjupa oss i vad begreppet musiskt innebÀr för oss som blivande lÀrare i grundskolan. Vi har studerat aktuell litteratur i Àmnet samt gjort ett antal intervjuer med personer som Àr verksamma i grundskolan. I begreppet musiskt ryms all skapande verksamhet sÄsom musik, dans, bild, drama och rörelse. MÀnniskan ses som en helhet i en helhet och bör dÀrför inte leva i en uppdelad tillvaro. I skolan innebÀr detta att allt lÀrande ska ingÄ i ett meningsfullt sammanhang och att det ska vara lustfyllt.

Specialpedagogik i förskolan : En intervjustudie kring förskollÀrares beskrivning om specialpedagogik och specialpedagogen i förskolan

Bakgrund: Förskolan ska erbjuda en trygg, utvecklande och lÀrorik verksamhet för alla barn i verksamheten. Arbetet i förskolan ska utföras med hÀnsyn till barns olikheter i förutsÀttningar och behov, det krÀver ett varierande arbetsÀtt och att det anpassas till den aktuella barngrupp som pedagogerna har. En pedagogik som har en central betydelse för strÀvan mot det viktiga uppdraget att kunna erbjuda en förskola för alla, Àr specialpedagogik.Syfte: Syftet med denna studie Àr att ge en inblick i hur förskollÀrare förhÄller  sig till specialpedagogik och specialpedagogens roll i förskolan.Metod: I studien hade vi anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer. Vi har intervjuat sex förskollÀrare, tvÄ pÄ samma förskola och de andra har varit frÄn olika förskolor.Resultat: FörskollÀrarna var positivt instÀllda till specialpedagogik och den genomgÄende uppfattningen av pedagogiken var att den Àr till för att kunna möta alla barn i förskolan. I förskollÀrarnas beskrivningar av specialpedagogens arbete i förskolan var handledning det frÀmsta arbetssÀttet och det som önskades mer av..

SprÄkstimulerande samlingar i förskolan

Syftet har varit att studera vad barns sprÄkutveckling innebÀr och hur pedagogers förhÄllnings- och arbetssÀtt var för att frÀmja barns sprÄkutveckling utifrÄn den litteratur- och fÀltstudie som presenteras i den hÀr uppsatsen. Vi har gjort en kvalitativ studie dÀr vi sökte en större förstÄelse om fenomenet samt anvÀnt oss av tidigare forskning och gjort en fÀltstudie som bestod av fyra stycken observationer med efterföljande intervjuer för att fÄ en ökad förstÄelse om hur pedagoger kan arbeta sprÄkutvecklande. Resultatet vi kom fram till var att pedagoger arbetar sprÄkutvecklande redan i förskolan eftersom det Àr i förskoleÄldern som barns sprÄk utvecklas som mest. Barn anvÀnder sig av flera olika kommunikationssÀtt och strategier i sin sprÄkutveckling. Pedagogernas förhÄllningssÀtt var att samtala mycket med barnen.

?Var Àr haren?!? - musik som pedagogiskt redskap i en förskola dÀr majoriteten av barnen har annat modersmÄl Àn svenska

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur pedagoger i förskolan anvÀnder musikaliska uttrycksmedel i arbetet med barn som har annat modersmÄl Àn svenska, samt hur barn spontant anvÀnder sig musiska uttrycksmedel i lek. De teoretiska utgÄngspunkterna grundar sig i Vygotskijs sociokulturella lÀrandeperspektiv, Björkvolds syn pÄ den musiska mÀnniskan samt Uddéns teorier om musisk kommunikation och musisk pedagogik. Pedagoger pÄ en invandrartÀt förskola intervjuades, och dÀr genomfördes Àven observationer av verksamheten. I studiens resultat visas hur barn anvÀnder musisk lek i sin vardag genom till exempel rim, spontan sÄng och dans. Undersökningen visar Àven hur pedagogerna anvÀnder sig av musik i syfte att utveckla barnens sprÄk till viss del, men ocksÄ att pedagogerna inte alltid Àr medvetna om hur stor betydelse musik kan ha för barns sprÄkinlÀrning exempelvis i den spontana musiska leken..

Att gÄ frÄn det konkreta till det abstrakta, att det blir konkret för barnen. : En undersökning om hur lÀrare anvÀnder och vÀrderar laborativa material i matematikundervisningen i skolÄr 1-3

Syftet med detta examensarbete var att undersöka hur lÀrare anvÀnder olika laborativa material i sin matematikundervisning i Är 1-3 och hur detta överensstÀmmer med det sÀtt som upphovsmÀnnen till materialen avser. Mina frÄgestÀllningar har bland annat varit: Vad Àr laborativa material?, Hur anvÀnder lÀrare laborativa material i matematikundervisningen i Är 1-3?. För att söka svar pÄ dessa frÄgor har jag genomfört en litteraturstudie, och en kvalitativ intervjustudie med Ätta lÀrare som anvÀnder laborativa material i sin matematikundervisning. Resultatet visar att det finns skillnader mellan hur lÀrare anvÀnder vissa laborativa material och hur materialens upphovsmÀn beskriver att materialen ska anvÀndas.

InlÀrningsstilar : en litteraturstudie om fyra forskares syn pÄ begreppet

Detta examensarbete behandlar begreppet inlÀrningsstilar. Uppsatsen Àr en litteraturstudie dÀr fyra forskare stÄr i centrum: Rita Dunn, Michael Grinder, Eric Jensen samt Barbara Prashnig. Alla dessa fyra forskare har intressanta tankaromkring Àmnet inlÀrningsstilar. Jag har valt att itta lite nÀrmare pÄ hur dessa fyra forskare förhÄller sig till begreppen inlÀrning, inlÀrningsstilar samt inlÀrningssvÄrigheter. Syftet med uppsatsen Àr att öka min förstÄelse för hur elever lÀr sig.

<- FöregÄende sida 45 NÀsta sida ->