Sökresultat:
2165 Uppsatser om Lösningsinriktad pedagogik - Sida 29 av 145
DAMP : ett osynligt handikapp.
Syftet med detta examensarbete Àr att ta reda pÄ vad DAMP (Dysfunktion i frÄga om Avledbarhet, Motorik och Perception) Àr och hur vi kan hjÀlpa barn med denna problematik i skolan. För att finna svar pÄ mina frÄgor i Àmnet har jag lÀst litteratur samt gjort egna empiriska studier. DAMP-problematiken Àr oerhört utbredd i Sverige idag. Man rÀknar med att det finns minst ett barn i varje klass som har DAMP i vÄra skolor. Min viktigaste slutsats i detta arbete Àr att barn som har DAMP Àr individer liksom alla mÀnniskor i samhÀllet.
Barn och Natur - En studie om barns upplevelser samt pedagogens anvÀndning av natur i undervisningen i grundskolans tidigare Är.
Barn och Natur - En studie om barns upplevelser samt pedagogens anvÀndning av natur i undervisningen i grundskolans tidigare Är..
FörskolelÀrares tankar kring de mÄngkulturella direktiv som ges i lÀroplanen för förskolan
I lÀroplanen för förskolan (Lpfö98) beskrivs förskolan som en social och kulturell mötesplats som skall stÀrka och förbereda barnen för ett liv i ett allt mer internationaliserat samhÀlle (Lpfö98). Syftet med denna studie Àr att jag med detta som utgÄngspunkt har tittat nÀrmre pÄ förskolelÀrares egna tankar och funderingar kring detta, hur förskolelÀrare kÀnner inför de mÄngkulturella direktiven som lÀroplanen anger och hur de tycker att man rent praktiskt skall uppfylla dessa mÄl. Studien tar Àven upp hur förskolelÀrarna upplever sina egna kunskaper för att bidra till att barnen utvecklar sin förmÄga att förstÄ och leva sig in i andras kulturer och vÀrderingar.Det Àr en kvalitativ studie dÀr fyra intervjuer har gjorts med slumpvalda förskolelÀrare frÄn en förutbestÀmd stadsdel. I studien framkom att samtliga förskolelÀrare ser att förskolan besitter en mÄngfald som de ser positivt pÄ. Denna mÄngfald stÀller krav pÄ en interkulturell pedagogik hos förskolelÀrarna, för att man pÄ ett mer effektivt och medvetet sÀtt skall kunna arbeta för de mÄngkulturella direktiven som anges i Lpfö98.Slutsatserna av studien Àr att förskolelÀrarna upplever ett behov av fortbildningar i strÀvan mot ett mer interkulturellt förhÄllningssÀtt.
Grupperspektiv och gruppers utveckling : Tolkning av vad grupperspektiv och grupputveckling kan innebÀra för lÀrares vardag i arbetslag
Jag har i detta arbete med utgÄngspunkt frÄn vetenskaplig litteratur tolkat och analyserat vad olika perspektiv pÄ grupper och grupputveckling kan innebÀra för lÀrares vardag i arbetslag. Tolkningarna ska inte ses som nÄgot heltÀckande utan syftar tillatt ge en möjlig beskrivning av hur lÀrare i arbetslag kan pÄverkas.Mina frÄgestÀllningar Àr:· Vad kan olika perspektiv pÄ grupper innebÀra för lÀrares vardag i arbetslag?· Vad kan grupputveckling innebÀra för lÀrares vardag i arbetslag? Resultatet eller tolkningarna bestÄr av möjliga sÀtt att se pÄ hur arbetslag och lÀrare kan pÄverkas av grupperspektiv och grupputveckling..
TeknikÀmnet : idé och verklighet
1980 infördes teknikÀmnet som obligatoriskt Àmne i grundskolan. NÀr sedan Lpo 94 kom fick det en egen kursplan med mÄl uppsatta redan för Är 5. Sedan dess har det gÄtt nÄgra Är och olika undersökningar som har gjorts har visat att teknikÀmnet inte ser ut som det borde göra enligt lÀroplanen. Syftet med detta arbete Àr att gÄ in och titta pÄ faktorer som varit med och pÄverkat denna utveckling av Àmnet. Arbetet Àr frÀmst byggt pÄ ett empiriskt tillvÀgagÄngssÀtt.
FramgÄngsfaktorer för goda resultat. En etnografisk studie av tvÄ grundskolors arbete för ökad mÄluppfyllelse i förorten.
Syfte: Syftet med studien Àr att undersöka hur tvÄ grundskolors lÀrare och elevhÀlsoteam arbetar för att stödja elever i förorten till ökad mÄluppfyllelse. 1. Hur resonerar lÀrare kring vilket stöd elever i förorten behöver för ökad mÄluppfyllelse?2. Hur resonerar skolans elevhÀlsoteam kring vilket stöd elever i förorten behöver för ökad mÄluppfyllelse?3. Vilken typ av stöd ger lÀrare och elevhÀlsoteam i förortens skola?Teori:Som teoretisk bakgrund anvÀnds det sociokulturella perspektivet pÄ lÀrande. Det innebÀr att lÀrande sker med utgÄngspunkt i sitt sammanhang. Vidare beskrivs Àven specialpedagogik och dess olika perspektiv.
Barnboken i förskolan : En kritisk granskning av barnbokens popularitet i förskolan
Det hÀr Àr en studie som genom ett normkritiskt perspektiv tittar pÄ barnbokens plats som material i förskolan. Syftet med studien Àr att fÄ en fördjupad förstÄelse för varför barnboken Àr ett sÄ populÀrt pedagogiskt hjÀlpmedel i förskolan och vilka antaganden som ligger till grund för detta. Undersökningen utfördes genom intervjuer med sju pedagoger och fokus för intervjufrÄgorna var antaganden kring barnböcker och deras anvÀndning samt antaganden kring andra sagoberÀttarformer. Resultatet visade att barnboksanvÀndandet blivit en norm för förskolor och att detta kan ha att göra med varför de flesta pedagoger jag intervjuade var skeptiska till andra former, dÄ frÀmst tekniska sÄ som film, dator och iPad..
Elektriska fÀltets pulsationer i cuspomrÄdet i jordens magnetosfÀr
Syftet med min uppsats har varit att se om en bildorienterad undervisning kan pÄverka och stimulera lÀrandet hos elever. Jag har dÀrför följt undervisningen i en Äk 3 - 5 som kallas ?bildklass? pÄ Centralskolan i Kristianstad, dÀr jag försökt se vilka metoder som anvÀnts i lÀrandeprocessen. Jag har intervjuat klasslÀraren och gett enkÀter rill elever och förÀldrar. Jag har sökt svar pÄ vilka konsekvenser som följer pÄ ett lÀrande genom bilder.
LÀrobokens roll i matematikundervisningen. : AllmÀndidaktisk tillÀmpning av van Hieles teorier vid introduktion av algebra.
Detta arbete Àr en textanalys av hur nÄgra svenska lÀroböcker i matematik introducerar algebra speglat i van Hieles teorier om tankenivÄer vid inlÀrning. Van Hieles teorier poÀngterar sprÄket som kunskapsbÀrare i matematik vilket gÄr som en röd trÄd genom analysen. Generellt börjar lÀroböckerna pÄ van Hieles tankenivÄ 3. Enligt van Hieles teorier borde undervisningen i algebra börja pÄ nivÄ 1, vilket dÄ blir lÀrarens uppgift att göra utan stöd av matematikboken. Förslag pÄ arbetssÀtt för nivÄ 1 och 2 ingÄr..
Elevtexter - en analys av elevers skriftsprÄksutveckling och syn pÄ musik frÄn grundskolan till gymnasiet
The purpose of the present study is to explore differences in the musical opinions and preferences and the quality of written language between pupils of two age groups (12 and 17 resp). Two classes were chosen, one from each age level. Each class/group was also divided by gender. The pupils asked to write an essay on their musical opinions and preferences. The essays were analyzed with respect to musical content and linguistic form.
Undervisning utan kursplan och betyg
Abstract My purpose of doing this study is to investigate the culture of delivering education in a strange combination of subjects labelled ?Language choice Swedish/English?. The activity however exists without curriculum, syllabus or certification. I want to put study the problem of delivering an educational activity without national certification. I will use a hermeneutic approach and render properly the headmaster?s, the teachers? and the students? views on the activity in one school.
Dyslexi och genus
Syftet med detta arbete Àr att fÄ en uppfattning om det finns nÄgra skillnader i fonologisk förmÄga mellan pojkar och flickor. I detta arbete, har kvantitativ metod anvÀnts. Undersökningen bestÄr av 2 lÀstester vilka mÀter fonologisk förmÄga och de har genomförts pÄ elever i Ärskurs 4. Undersökningen visar att det inte finns nÄgra signifikativa skillnader mellan pojkar och flickor vad det gÀller den fonologiska förmÄgan. Detta kan tyda pÄ att det inte finns nÄgra större skillnader mellan pojkar och flickor nÀr det gÀller förekomsten av dyslexi..
Formativ bedömning - en studie om hur lÀrare uppfattar formativ bedömning
Gustavsson, Charlotte (2015). Formativ bedömning ? en studie om hur lÀrare uppfattar formativ bedömning (Formative assessment ? a study how teachers perceive formative assessment). Malmö högskola, lÀrande och samhÀlle, institutionen för skolutveckling och ledarskap, kompletterande pedagogisk utbildning 90hp, huvudÀmne: pedagogik.
Syftet med arbetet Àr att ta reda pÄ om lÀrare anvÀnder sig av formativ bedömning och i sÄ fall hur lÀrare definierar och lÀgger upp formativa bedömning. Med hjÀlp av teoretiska ramar tas det reda pÄ hur verkligheten kan se ut för en urvalsgrupp.
Metoder att förebygga mobbning. En beskrivning av hur lÀrare kan arbeta mobbningsförebyggande i skolan.
Mitt syfte med detta examensarbete Àr att fÄ djupare kunskaper om hur lÀrare kan arbeta förebyggande mot mobbning eftersom mobbning Àr ett stort problem i vÄrt samhÀlle. Arbetet bygger pÄ litteraturstudier och en kvalitativ studie med intervjuer av fyra lÀrare. genom intervjuerna fick jag reda pÄ lÀrares tankar kring mobbning, hur de arbetar för att förebygga mobbning, hur arbetet ser ut samt hur mobbningsplanen ser ut pÄ den skola dÀr de arbetar. De intervjuade lÀrarnas uppfattning om mobbning stÀmmer överens med forskarnas Àven om lÀrarna Ànnu mer poÀngterar den psykiska mobbningen. LÀrarna anvÀnde mÄnga av de förebyggande metoder som jag fann i litteraturen som t ex kompissamtal, samarbete, faddersystem och rastvakter..
Med assistenter i klassrummet-En studie av assistenters sjÀlvförstÄelse och praktik
I detta examensarbete har jag strÀvat efter att lyfta fram assistenterna som yrkesgrupp i skolan. Detta genom att försöka klargöra vilken roll assistenterna spelar i klassrummet, samt vad som vore önskvÀrt för en framtida utveckling av den rollen i positiv riktning. Arbetet bestÄr av en litteraturgenomgÄng, en teoretisk referensram samt en resultatredovisning. UtifrÄn den empiriska undersökningen i detta arbete har jag funnit att assistenterna gestaltar en rad olika roller i klassrummet. Intervjuerna visade att tid Àr det som skulle behövas för att vidareutveckla rollen som asistent i klassrummet.