Sök:

Sökresultat:

2165 Uppsatser om Lösningsinriktad pedagogik - Sida 27 av 145

KÀnnetecknet pÄ en god pedagog : En kvalitativ studie om vad erfarna aktiva pedagoger anser vara det viktigaste hos en god pedagog

Syftet med den kvalitativa studien har varit att undersöka vad som kÀnnetecknar en god pedagog.Vid litteraturgenomgÄngen har författaren sökt finna gemensamma kÀnnetecken pÄ en god pedagog frÄn en mÀngdförfattare som arbetar som pedagoger eller med forskning inom pedagogik.Kvalitativa intervjuer har gjorts med fem pedagoger frÄn Sverige och Bangladesh.Analysen av intervjusvaren har resulterat i sex rubriker: Relationen mellan lÀrare och elev, utbildning ochfortbildning, ett kall, motivation och engagemang, att tycka om sitt arbete samt erfarenhet.Vid diskussionen betonas betydelsen av relationen mellan pedagogen och eleverna..

Skolans bedömning av elevers behov av sÀrskilt stöd : En litteraturstudie om en skola för alla med ett sociokulturellt perspektiv

Denna litteraturstudie söker finna orsaker till varför antal elever i behov av sÀrskilt stöd ökat senaste Ären. DÀrtill vill studien söka se vilka effekter som blivit av ökningen samt ha svar pÄ hur elevers chanser till likvÀrdig utbildning kan ökas. Studien finner vissa samband mellan ökningen av elever i behov av sÀrskilt stöd och en förÀndrad pedagogik i den normala skolan..

Elevers informationsfÀrdigheter. En studie av lÀrares uppfattningar om elever och information.

Arbetet syftar till att synliggöra nÄgra lÀrares uppfattningar, reflektioner och upplevelser om elever och information. I resultatet redovisas hur lÀrarna upplever elevers förmÄga att handskas med information och nÀr, var och hur de anser att eleverna trÀnar informationsfÀrdigheter. Dessutom redovisas lÀrarnas reflektioner kring elever, information och kunskap samt deras syn pÄ om ett undersökande arbetssÀtt kan underlÀtta arbetet med informationsfÀrdigheter. Resultatet grundar sig pÄ en kvalitativ forskningsintervju dÀr fyra lÀrare frÄn en skola i Linköping deltog..

HöglÀsning i förskolan

Det huvudsakliga syftet med min studie var att vinna kunskap om höglÀsningssituationen i förskolan med fokus pÄ lÀrarens roll. Med hjÀlp av videoobservationer har jag undersökt hur höglÀsning gÄr till pÄ en utvald förskola utifrÄn tre pedagogers agerande och förhÄllningssÀtt. Observationer har gjorts vid sex tillfÀllen, tvÄ per pedagog. Resultatet av studien har visat att pedagogens agerande och förhÄllningssÀtt absolut pÄverkar hur höglÀsningssituationen Àr utformad vilket framtrÀder betrÀffande bÄde innehÄll och form. Resultatet av det insamlade materialet har analyserats utifrÄn Bernsteins teori om klassifikation, inramning.

Motivationsarbete i skolan : - utifrÄn sex pedagoger och sex tolvÄringars perspektiv

Det övergripande syftet med denna studie Àr att belysa hur lÀrandeprocessen med fokus pÄ motivationsarbetet i grundskolans tidigare Är kan se ut men ocksÄ försöka ge en bild av hur pedagoger kan motivera elever till fortsatt lÀrande.Denna studie bygger pÄ en litteraturdel samt en kvalitativ studie i form av sammanlagt tolv semistrukturerade intervjuer fördelat pÄ sex elever och sex pedagoger.Resultatet av intervjuerna frÄn pedagogernas sida visar att relationen mellan pedagog och elev Àr en viktig del i att motivation ska uppstÄ och vÀxa fram.Resultatet av intervjuerna frÄn eleverna tyder pÄ att ett lÀrande som tar sin utgÄngspunkt i en undervisning som stimulerar flera sinnen gynnar motivationen..

Boys will be boys : nÄgra exempel pÄ hur kön konstrueras i en skola

Denna studie med titeln ?Boys will be boys - nÄgra exempel pÄ hur kön konstrueras i en skola? Àr en kvalitativt inriktad studie dÀr intervjuer och observationer har legat till grund för resultatet. Analysarbetet har skett utifrÄn olika teorier om hur kön konstrueras och befÀsts i samhÀllet. Syftet med undersökningen var att se hur nÄgra lÀrare ser pÄ kön och vilka konsekvenser detta fÄr för verksamheten i skolan. LÀrarna tyckte sig se skillnader mellan könen och dessa förklarades bero pÄ bÄde sociala faktorer och biologiska skillnader.

Tala matematik - med lÀrobokens hjÀlp?

Gemensamma genomgÄngar och dÀrefter tyst rÀkning var den vanligaste undervisningsformen under vÄr grundskoletid pÄ 70-talet. PÄ mÄnga skolor i grundskolans senare del Àr det fortfarande det vanligaste arbetssÀttet. Forskning visar att om eleverna fÄr arbeta i par eller grupp inverkar det positivt pÄ deras inlÀrning. Undersökningar konstaterar dessutom att lÀroboken fortfarande styr undervisningen i alltför hög grad. Mot denna bakgrund har vi undersökt om lÀroböckerna stÀmmer överens med kursplanen i matematik med avseende pÄ muntlig kommunikation.

LĂ€ra med system : kvalitativ studie av tre kursplattformar

Allt större och större andel företag vÀljer att presentera och förmedla varor och tjÀnster via e-handel. En viktig aspekt vid e-handel Àr att kunden kÀnner förtroende för e-handelsapplikationen och företaget. Denna rapport redogör för vilken inverkan multimediala inslag har för förtroendet av en e-handelsapplikation, vid initialt anvÀndande. En undersökning har genomförts med hjÀlp av en kooperativ utvÀrdering av fyra e-handelsapplikationer vilka innehÄller olika typer av multimediala inslag har.Resultatet av undersökningen visar att multimediala inslag inverkar positivt pÄ förtroendet för e-handelsapplikationer. DÀremot finns indikationer pÄ att för hög grad av multimedialt inslag inverkar negativt pÄ förtroendet för e-handelsapplikationer..

TeknikÀmnet ur ett utomhusperspektiv

Utomhuspedagogik och teknikÀmnet har gemensamt att de bÄda ser ett konstruktivistiskt undervisningssÀtt som ett medel för att bedriva undervisning samt att praktisk kunskap Àr av vikt. I utomhusmiljön sÄ tillgodoses frÀmst teknikÀmnets önskan att praktiskt pröva, undersöka och konstruera samt att försöka se hur tekniken pÄverkar vÄr natur och miljö. Med hjÀlp av detta arbetes motivgrund och exemplifieringar Àr det meningen att det ska bli lÀttare att verkligen gÄ ut och pröva pÄ. Syftet med arbetet har varit att finna en teorianknytning och pedagogisk förankring till att bedriva teknikundervisning utomhus. I en vidareutveckling Àven att exemplifiera vad man kan göra utomhus inom teknikÀmnet pÄ och i anslutning till en skolgÄrd.

?Kom nu dĂ„, vadĂ„? Barnprogram i TV2!? : I RELATION TILL BARNSTUGEUTREDNINGEN PÅ 1970-TALET

Syftet med denna uppsats var att undersöka hur Fem myror Àr fler Àn fyra elefanter inkrÀktade pÄ den syn man hade pÄ barn och barnprogram under 1970-talet. För att fÄ en förstÄelse för debatten och kritiken som Fem myror Àr fler Àn fyra elefanter fick, undersökte vi Àven vilka vÀrderingar och normer som var viktiga under denna period. Vi har Àven genomfört intervjuer med Magnus HÀrenstam, Brasse BrÀnnström och Bengt Linné och analyserat fyra sketcher frÄn programserien..

Varför lÀxor? : En studie om lÀrares motiv till att ge lÀxor

LÀxan Àr ett omdebatterat fenomen med bÄde anhÀngare och motstÄndare. Oavsett debattens riktning figurerar lÀxan i skolan, nÄgot de flesta lÀrare behandlar. Grundat i detta vÀcks frÄgan om vilka motiv lÀrare i Ärskurs 1-3 samt 4-6 anger för att ge lÀxor.Studiens syfte var att studera och jÀmföra vilka motiv lÀrare i Ärskurs 1-3 samt 4-6 angav för att ge lÀxor. FrÄgestÀllningar som anvÀndes var vilka uppfattningar lÀrare har om lÀxor och dess funktion, i vilket syfte lÀxor ges samt vilka faktorer som pÄverkar lÀxgivandet i olika Ärskurser?Studien utgick frÄn en kvalitativ intervjumetod, dÀr man söker efter respondenternas motiv och uppfattningar kring ett fenomen.

Visioner, praktik och effekter : Fyra verksamhetsansvariga vid Reggio Emilia inspirerade förskolor intervjuas om sin verksamhet

Denna kvalitativa intervjustudie har som syfte att fÄnga innebörder i vad Reggio Emilia kan vara genom att intervjua fyra stycken verksamhetsansvariga inom Reggio Emilia inspirerade förskolor. Jag har anvÀnt mig av ett postmodernt och socialkonstruktionistiskt perspektiv samt ett poststrukturellt perspektiv för att belysa hur man ser pÄ barn, lÀrande och verksamheten inom Reggio Emilia. I resultatet gÄr det att konstatera att det finns stora variationer i hur de arbetar, men ocksÄ vissa likheter. Anledningen till detta tycks vara att Reggio Emilia inte Àr en pedagogik med en metodbeskrivning utan en filosofi att inspireras av..

PÄ tal om dyskalkyli : En studie om skolan, omgivningen och de potentiella hjÀlpmedel somfinns

Denna studie undersöker hur skolan och förÀldrar kan hjÀlpa och förbÀttra elevermed diagnosen dyskalkyli under deras skolgÄng. Undersökningen har gjorts medhjÀlp av sju vetenskapliga artiklar som har bearbetats och dÀrefter jÀmförts medvarandra, utifrÄn de fyra huvudkraven i det etiska förhÄllningssÀttet. Resultatet visaratt det finns mÄnga olika faktorer som har betydelse för elever med dyskalkyli. DettaÀr faktorer som genetik, hur skolan förser eleven med hjÀlp, hur förÀldrarna kanhjÀlpa eleven, om elevens syn pÄ sig sjÀlv men Àven om det överhuvudtaget kan sÀttaen diagnos. I diskussionen tas det upp hur det kan möjligöra hjÀlp till dessa elever,med utgÄngspunk frÄn de faktorer som tas upp i resultatet..

Barns lÀrande vid den pedagogiska mÄltiden i förskolan

Forskning har visat vilken betydelse den pedagogiska mÄltiden har för barns lÀrande i den pedagogiska verksamheten. Syftet med föreliggande uppsats var att beskriva förskollÀrares erfarenheter av den pedagogiska mÄltiden i förskolan. I studien medverkade fyra förskollÀrare frÄn fyra olika förskolor. Intervjuer anvÀndes för att uppnÄ syftet och resultatet blev att samtliga förskollÀrare sÄg den pedagogiska mÄltiden som en viktig lÀrande situation för barnen. Studien visade Àven att samtliga fyra förskollÀrare hade liknande mÄl med den pedagogiska mÄltiden, som att t.ex.

Spel till dans- FrÄn Dansladu till Stockholm Pride

Uppsatsen handlar om mina erfarenheter av att vara dansmusiker och spelman inom svensk folkmusik idag. Under flera Ärs tid har jag fördjupat mig inom spelmansmusiken och har med tiden kÀnt av ett större behov att spela till dans för att nÄ en djupare i respektive tradition. Med fokus pÄ polskedans ska jag utforska vad jag kan utveckla i mitt fiolspel och samtidigt ta reda pÄ hur dansen tas emot av en ny publik. Metoden kommer vara att dokumentera danspelningar- och kurser pÄ olika platser i landet. Jag kommer ocksÄ att hÄlla egna kurser med danspedagoger med rörliga roller-pedagogik i ett projekt som kallas Queerpolska..

<- FöregÄende sida 27 NÀsta sida ->