Sök:

Sökresultat:

61 Uppsatser om Läs- och skrivprocessen - Sida 3 av 5

Meningsfullhet i övning : En sjÀlvobservation av min livsvÀrld

Studien utforskar hur min livsvÀrld pÄverkades och förÀndrades dÄ jag undersökte mina strategier för saxofonövning. UtgÄngspunkten för studien utgÄr frÄn instuderingen som gjordes av Paul Bonneaus stycke Suiet pour saxophone alto et piano och de loggboksanteckningar som skrevs i samband med varje övningspass. Denna kvalitativa studie genomfördes utifrÄn ett livsvÀrldsperspektiv som kommer ur den fenomenologiska filosofin. Analysen av instuderingsprocessen kretsade kring mina reflektioner över hur jag ser pÄ övning utifrÄn min livsvÀrld. I resultatet framkommer ett mönster som visar en övergÄng frÄn negativt tÀnkande till mer positivt tÀnkande.

Fanfiction i Klassummet

Uppsatsen syfte Àr att göra ett skrivmoment i en högstadieklass dÀr eleverna ska skriva en berÀttelse baserat pÄ fanfiction och deras personliga intressen. Texten innehÄller teoretiska utgÄngspunkter sÄsom skrivprocessteori, receptionsteorier och didaktiska teorier och perspektiv som jag ska kunna anvÀnda till mitt undervisningsmoment. Den innehÄller Àven tre stora undersökningar frÄn tre olika verk. TvÄ av de tre undersökningarna ingÄr i avhandlingar dÀr alla Àr peer reviewed, alltsÄ godkÀnda av nÄgon sorts handledare. Den tredje Àr en bok, Författande fans, som pÄ mÄnga sÀtt Àr central för min uppsats eftersom den behandlar begreppet fanfiction.

LÀrare lÀr IKT : PÄ vÀg mot en tillgÀnglig skola

Syftet med studien var att undersöka hur pedagoger nyttjade informations- och kommunikationstekniken (IKT) för att göra skolans undervisning tillgÀnglig för alla elever samt deras uppfattning om vilken betydelse IKT hade för elevers lÀrande och mÄluppfyllelse. UtgÄngspunkten var de nationella satsningar som gjorts pÄ lÀrares fortbildning inom omrÄdet IKT och vilken effekt det gett samt tidigare forskning. Den teoretiska ansatsen grundade sig pÄ ett sociokulturellt lÀrande. Fyra pedagoger inom olika skolformer intervjuades. Resultatet visade att pedagogerna i första hand associerade IKT med datorer och i synnerhet kopplat till lÀs- och skrivprocessen.

Expressivt skrivande mot stress : FörstÄelse av innehÄll och process i nio ungdomars texter

Stressymtom hos ungdomar, och bland dem frÀmst unga tjejer, har ökat markant de senaste 20 Ären och utgör idag ett stort hÀlsoproblem. Inom ramen för ett projekt mot stress i gymnasieskolan under Är 2006 fick elever med sjÀlvrapporterade stressymtom prova pÄ metoden expressivt skrivande. Föreliggande studie bygger pÄ det textmaterial som nio ungdomar lÀmnade in, dÀr tjejer utgjorde en stor majoritet. Syftet med studien var att djupare förstÄ innebörden av ungdomars stress samt att undersöka hur processen ser ut nÀr de anvÀnder metoden expressivt skrivande. TvÄ stora omrÄden som upptog deltagarna var relationer i familjen samt olika former av krav pÄ prestation.

Skilda textvÀrldar. Fem svensklÀrare pÄ gymnasiet kommenterar tre skönlitterÀra elevtexter.

Examensarbetets syfte Àr att undersöka hur ett antal lÀrare gör nÀr de lÀser skönlitterÀra elevtexter och formulerar sina kommentarer om texten. FrÄgestÀllningen lyder: Hur kommenterar fem svensklÀrare pÄ gymnasiet tre autentiska skönlitterÀra elevtexter? Vilka strategier anvÀnder de? Var i texterna lÀgger de fokus? LÀser de pÄ ytan eller söker de efter det djupare innehÄllet ? det som eleven försöker berÀtta? Undersökningen har gÄtt till sÄ att fem svensklÀrare pÄ olika gymnasieskolor har fÄtt lÀsa tre elevtexter och dÀrefter skrivit en kort kommentar om respektive text till var och en av eleverna. En analys visar att lÀrarnas kommentarer skiljer sig Ät, ibland Àr olikheterna pÄfallande. Det visar sig ocksÄ att de orealistiska förutsÀttningarna ? att kommentera texter producerade av frÀmmande ?spökskrivare? ? uppfattas som besvÀrande av vissa lÀrare.

Men hur skriver jag? : Analys av novellen ?NĂ€r hedningen kom till byn?.

Syftet med min uppsats har varit att undersöka mitt författarskap, dess litterÀra sprÄk och plats i den samtida litteraturen, genom att analysera min novell ?NÀr hedningen kom till byn?.Undersökningen bestÄr av översikter över de genrer jag tycker min text passar inom: magisk realism, norrlÀndsk litteratur och skrÀcklitteratur; undersökning av författares verk som har influerat mig och varit representativa för den genre de skriver inom; mina kurskamraters och handledares reaktioner och konstruktiva kritik pÄ novellen.Resultaten av genreundersökningarna visar hur jag anvÀnt eller inte anvÀnt mig av respektive genres olika sÀrdrag och markörer samt hur min text förhÄller sig till dess samtida författare. I undersökningen av skrivprocessen framgick textens styrkor och svagheter.Mina slutsatser Àr att genrebestÀmningen av novellen Àr beroende av med vilken blick man vÀljer att lÀsa texten. Jag upptÀckte ocksÄ att jag delvis följer de traditionella skrivmönstren inom respektive genre samtidigt som jag har min egen sÀrprÀgel och ton samt sÀtt att framstÀlla en text..

Bilden ? ett mÄlande redskap i elevers skrivutveckling? Ett pedagogiskt hjÀlpmedel Àven pÄ högstadiet

Undersökningens syfte Àr att utröna vilka hinder elever pÄ högstadiet möter nÀr de ska skriva en text och hur man metodiskt kan gÄ tillvÀga för att utveckla deras skrivkompetens samt om det dialogiska begreppet kan innefatta Àven bilden? Med det dialogiska begreppet avses dialogen i en klassrumssitutation, som utgÄr frÄn elevernas texter och som pÄgÄr mellan lÀrare ? elev och elev ? elev. Forskningsförankring och teori grundar sig pÄ Dysthe (1987, 1996), Sandström Madsén (1996) och Molloy (1996) samt Skolverkets rapport LÀs- och skrivprocessen som ett led i undervisningen (2000). Samtliga behandlar skrivandets betydelse i skolÀmnena och i dialogen. Undersökningen utfördes pÄ tvÄ högstadieskolor i Är 8.

Bilden ? ett mÄlande redskap i elevers skrivutveckling?Ett pedagogiskt hjÀlpmedel Àven pÄ högstadiet

Undersökningens syfte Àr att utröna vilka hinder elever pÄ högstadiet möter nÀr de ska skriva en text och hur man metodiskt kan gÄ tillvÀga för att utveckla deras skrivkompetens samt om det dialogiska begreppet kan innefatta Àven bilden? Med det dialogiska begreppet avses dialogen i en klassrumssitutation, som utgÄr frÄn elevernas texter och som pÄgÄr mellan lÀrare ? elev och elev ? elev. Forskningsförankring och teori grundar sig pÄ Dysthe (1987, 1996), Sandström Madsén (1996) och Molloy (1996) samt Skolverkets rapport LÀs- och skrivprocessen som ett led i undervisningen (2000). Samtliga behandlar skrivandets betydelse i skolÀmnena och i dialogen. Undersökningen utfördes pÄ tvÄ högstadieskolor i Är 8.

Responsarbete : ur elevernas synvinkel

Att elever lÀr med hjÀlp av dem som kommit lÀngre i utvecklingen Àn dem sjÀlva finns det omfattande forskning om  och Àven att responsarbete mllan elever borde ge ett positivt resultat i elevers skrivande. I den litteratur vi lÀst pÄ LÀrarprogrammet mÀrker man att lÀrare, lÀrarutbildare oc forskare stÀller sig positiva till responsarbete som en del i elevernas skrivprocess och utveckling.Jag vill med denna undersökning ta reda pÄ vad eleverna sjÀlva anser om att anvÀnda sig av responsarbete som en del av skrivprocessen genom att anvÀnda mig av elevenkÀter dÀr eleverna fÄr motivera sina svar.  Genom att intevjua tvÄ lÀrare har jag ocksÄ försökt ta reda pÄ om deras tankar överensstÀmmer med elevernas. Att anvÀnda metodtriangulering i denna undersökning ger mig djupare svar Àn att endast ha enkÀter.Undersökningen visar at de allra flesta elever i Är 1 och i Är 3, bÄde i studieförberedande och i yrkesförberedande gymnasieprogram, har en positiv instÀllning till responsarbete. I svaren till bÄde elevenkÀten och lÀrarintervjuerna framkommer Àven att elever och lÀrare har liknande motiveringar till sina positiva attityder. I elevsvaren finns en skillnad mellan pojkar och flickor.

Matematik i sagornas förtrollade vÀrld - En studie kring hur sagor/berÀttelser pÄverkar barns matematiska begreppsförstÄelse

Syftet med detta examensarbete var att undersöka om sagor har betydelse för den matematiska begreppsförstÄelsen hos yngre barn. Vid tidigare forskning kring sagornas betydelse för inlÀrningen har fokus legat pÄ svenska sprÄket till exempel i ordförstÄelse och som introduktion till lÀs- och skrivprocessen. Vi anser att man kan anvÀnda en saga till sÄ mycket mer och valde dÀrför att undersöka om man kan skapa matematisk begreppsförstÄelse utifrÄn en saga. Genom intervjuer med verksamma sago- och dramapedagoger har vi fÄtt en tydligare bild av sagans betydelse i förskolans verksamhet och vid inlÀrning. Vi genomförde observationer med tvÄ barngrupper dÀr vi arbetade med en kÀnd folksaga.

Förekommer en mer sprÄkutvecklande miljö i profilklasser? En studie av tvÄ sprÄkutvecklande miljöer Do Profiling Classes have a more Language Developing Environment? A study of two language developing environments

Sammanfattning VÄrt examensarbete handlar om sprÄkutvecklande miljöer i skolan, med definitionen att eleverna sjÀlva och tillsammans med andra fÄr möjlighet att utveckla sitt sprÄk, genom lÀs- och skrivprocessen samt samtal och lyssnande. Detta sker nÀr eleverna fÄr möjlighet att lÀsa och skriva olika typer av texter riktade till flera mottagare. Med ett klassrumsklimat som prÀglas av flerstÀmmighet, dÀr flera röster uppmÀrksammas och inte bara lÀrarens. Syftet med vÄrt arbete Àr att undersöka om det finns nÄgon skillnad i de sprÄkutvecklande miljöerna mellan tvÄ olika arbetslag pÄ en skola med profilklasser. Studien baseras pÄ ett arbetslag med undervisning i musikklasser och ett arbetslag som inte undervisar nÄgra profilklasser.Vi anvÀnder oss av kvalitativa undersökningsmetoder i form av frÄgeformulÀr och intervjuer.

"Jag jobbar mycket effektivare hemma" : Fem högstadieelevers upplevelser av skrivprocessen

I denna uppsats undersöks hur lÀrare arbetar med skönlitteratur i skolan, dels i sprÄkförberedande undervisning pÄ IVIK programmet sÄvÀl som i svenska som andrasprÄksundervisningen och i svenskan med andrasprÄkselever. Syftet med uppsatsen Àr att studera vilka arbetsmetoder lÀrarna anvÀnder sig av med andrasprÄkselever, hur lÀrarna arbetar med Àmnets syften och sprÄkutvecklingen. En undersökning har gjorts genom intervjuer med fem lÀrare pÄ en gymnasieskola. UtgÄngspunkten för uppsatsen Àr följande frÄgestÀllningar:Hur arbetar lÀrare med skönlitteratur i skolan, dels i sprÄkförberedande undervisning pÄ IVIK programmet sÄvÀl som i svenska som andrasprÄksundervisningen och i svenskan med andrasprÄkselever?Hur arbetar lÀrarna sprÄkutvecklande i de skönlitterÀra momenten och hur ser man att det har uppnÄtts?Hur arbetar lÀrarna med de skönlitterÀra syftena i Àmnet och hur ser man att eleverna har tagit till sig innehÄllet i syftet?  Resultatet av undersökningen visar att arbetet i grupper med enbart andrasprÄkselever har ett tydligt andrasprÄksperspektiv.

Retorik i gymnsasieskolan. En granskning av lÀroböcker i svenska för gymnasieskolan

Denna undersökning utgÄr ifrÄn sex olika lÀroböcker för svenska pÄ gymnasieskolan. Böckerna blir undersökta utifrÄn retorikens grundtankar, med lÀroplanens mÄl om anpassning till situation och mottagare som en grundlÀggande bas. Syftet har varit att granska hur och i vilken utstrÀckning Àmnet retorik behandlas i lÀroböcker för svenska pÄ gymnasieskolan.De olika lÀroböckerna Àr riktade mot yrkesförberedande- och studieförberedandeprogram, men mÄlen som finns i lÀroplanen Àr desamma för alla program. Eftersom lÀroplanen stÀller krav pÄ anpassning till situation och mottagare i tal och skrift krÀvs det att eleverna fÄr lÀra sig metoder för att anpassa. Metoder att anpassa finns i retoriken, vilket bl.a.

"Vi tar det pÄ ta-igen-tiden": Aktionsforskning om modersmÄlsundervisning

BAKGRUND: ModersmÄlsundervisning för flersprÄkiga elever organiseras efter ordinarie skoltid och intresset för Àmnet modersmÄl bland flersprÄkiga elever och förÀldrar sjunker enligt Skolverkets rapport (2002). Eftersom jag i min undervisning har mÄnga elever med utlÀndsk bakgrund blev jag naturligtvis nyfiken pÄ vad som kunde göras annorlunda för att se vad en eventuell förÀndring skulle medföra. Mot bakgrund av detta valde jag att organisera ett integreringsprojekt av Àmnet modersmÄl inom den ordinarie skoltiden under tvÄ veckor i tvÄ separata faser pÄ tvÄ olika skolor som har en stor andel flersprÄkiga elever.SYFTE: Syftet med studien var dÀrför att undersöka hur ett antal elever, pedagoger och skolledare reflekterar kring integreringsprojektet.METOD: För att fÄ frÄgestÀllningar besvarade valdes aktionsforskning med kvalitativa intervjuer som ansats. Intervjuerna bandades, för att sedan skrivas ut och analyseras.RESULTAT: Enligt elevers, pedagogers och skolledningens uttalanden var det hÀr projektet ett intressant arbetssÀtt att arbeta pÄ modersmÄlet Àven för övriga Àmnen. Enligt respondenterna fick eleverna bÀttre samarbete Àn annars.

Vision och verklighet orsak och verkan : om datoranvÀndning i grundskolans tidigare Är

Bakgrund: KK-stiftelsen bildades 1994 och fick i uppdrag av den dÄvarande regeringen att bland annat utveckla IT i skolorna. Vi har genom vÄra arbeten upplevt datorns intÄg i verksamheten och har sett olikheter pÄ anvÀndandet av denna. Media och forskningen har visat att IKT Àr och kommer att vara en viktig del i samhÀllsutvecklingen och utifrÄn detta fick vi uppslaget till denna studie. Syfte: Studien syftar till att undersöka om vissa specifika klasser har nÄtt KK- stiftelsens vision, samt att se om det finns nÄgot orsakssamband till hur det ser ut i skolan idag d.v.s. sambandet mellan datoranvÀndandet i förhÄllande till ett konstruktivistiskt synsÀtt, yrkesrollen, kunskapssynen, kunskapen som krÀvs i framtiden, traditioner och undervisningsmetoder.

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->