Sök:

Sökresultat:

1781 Uppsatser om Läraren som forskare - Sida 57 av 119

?Det Àr nog mer ett tÀnk som man har? om att kunna se och anvÀnda sig av sociokulturell teori i praktiken

sÀger, vad hon gör och vad hon skulle kunna göra kopplas till beskrivs utifrÄn sociokulturella perspektiv pÄlÀrande.Vi har genomfört icke deltagande observation i ett klassrum under tre dagar och en samtalsintervju medlÀraren. Vi intervjuar lÀraren för att se vad hon sÀger om teori och undersöker vad i lÀrarens praktiskaverksamhet som gÄr att koppla till teorin. Vi har ett sÀrskilt fokus pÄ verbal kommunikation i klassrummet ochhur lÀraren leder och styr lÀrandet. Vi har utgÄtt frÀmst frÄn Lev Vygotskijs och Michail Bakhtins begrepp ochnutida forskare, dÄ frÀmst Olga Dysthe och Roger SÀljö.I resultatet framkom att lÀraren hade kÀnnedom om vissa delar av sociokulturella perspektiv, men iobservationerna framtrÀdde Àven sÄdant som hon inte pratat om i intervjun. En undervisning byggd kring attelever lÀr av varandra Àr Äterkommande i intervjun med lÀraren och tydligt under observationerna.

Coaching i serviceföretag - om begreppets paradoxala innebörd

Problematisering: Det skönmÄlade begreppet coaching har fÄtt stor genomslagskraft inom företagsvÀrlden under senare tid. Efter att ha studerat ett antal tidigare uppsatser kring coaching har vi konstaterat att flertalet av dessa uppsatser tenderar att vara författade med coachen i fokus. Vi vill dÀrför i denna uppsats leda diskussionen vidare och undersöka hur tre olika yrkesroller inom ett företag ser pÄ coaching och bringa klarhet i hur begreppet tillÀmpas i praktiken.Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att bidra med kunskap kring hur coaching tillÀmpas i ett serviceföretag och vilket innehÄll begreppet ges i praktiken.Metod: VÄr avsikt med denna uppsats Àr att genom en praktisk fallstudie utöka kunskapen kring hur coaching och coach som yrkesroll kan uppfattas. Vi har valt att genomföra strukturerade intervjuer med sÄvÀl coacher som medarbetare pÄ ett av CityMails lokalkontor, CityMailCenter i Helsingör. Vi har dessutom tillhandahÄllit information via e-mail frÄn en utvecklingskonsult pÄ personalavdelningen vid företagets huvudkontor i Danmark.

Generation Y i arbetslivet - Vilja till framgÄng eller rÀdsla för misslyckande : En kvalitativ studie om vad som fÄr unga arbetstagare  att göra ett bra jobb samt hur chefer arbetar för att fÄ de unga arbetstagarna att göra ett bra jobb.

 Arbetstagare tillhörande Generation Y tillskrivs ofta olika typer av egenskaper och beteenden, bÄde i media och av forskare inom omrÄdet. De sÀgs vara egoistiska, kravstÀllare, frÄgvisa, individualister och illojala. Syftet med den hÀr studien Àr att belysa det som driver arbetstagare tillhörande Generation Y att göra ett bra jobb, samt hur cheferna arbetar för att fÄ de unga arbetstagarna att göra ett bra jobb.Studien bygger pÄ sexton semistrukturerade intervjuer och det Àr dÀrför en helt kvalitativ studie. Författarnas förhoppning var att respondenterna genom intervjuerna skulle kunna reflektera, argumentera och resonera fritt kring de olika frÄgestÀllningarna och dÀr resultatet av det kunde bidra till att skapa ny kunskap och förstÄelse kring det undersökta omrÄdet.Resultatet i studien visar pÄ att unga arbetstagare tillhörande Generation Y drivs av ett antal olika faktorer för att göra ett bra jobb. För att de skulle kunna göra ett bra jobb, blev det i resultatet tydligt att de hade höga förvÀntningar pÄ sin chef och arbetsgivare.

Konsumenters samhÀllsansvar utifrÄn ett CSR-perspektiv

Företags samhÀllsansvar (Corporate Social Responsibility, CSR) Àr ett vÀl debatterat begrepp som uppmÀrksammats allt mer i bland annat media, men Àven av företag. DÀremot Àr begreppet konsumenters samhÀllsansvar inte lika uppmÀrksammat trots att det finns en interaktion mellan konsumenters- och företags samhÀllsansvar. Forskare framhÄller att det finns bristfÀlligt med teorier om konsumenters samhÀllsansvar samt att definitionen Àr viktig för att fortsÀtta driva CSR-debatten, vilket gör Àmnet relevant att studera. Studien syfte Àr att med utgÄngspunkt i samhÀllsansvarsmodeller pÄ företagsnivÄ, utveckla en definition och en tentativ samhÀllsansvarsmodell pÄ konsumentnivÄ. Slutsatsen baseras pÄ en kvalitativ undersökning utifrÄn 15 intervjuer samt teorier som behandlar definitioner och modeller om samhÀllsansvar.

Styrelsekapitalet : Förklarar det styrelsens aktiviteter?

Bakgrund och problem: Styrelser Àr föremÄl för omfattande forskning inom bolagsstyrning. En stor del av forskningen syftar till att öka förstÄelsen för vad styrelser gör och varför. Forskare har ofta tagit hjÀlp av grova mÄtt som styrelsestorlek och aktieinnehav i styrelsen, vilket har resulterat i inkonsekventa resultat. Styrelsekapitalet Àr ett relativt nytt begrepp som syftar till att förklara styrelsearbete genom ledamöternas humana och sociala kapital. Genom att testa variabler som Àr hÀnförbara till en persons kunskaper och sociala kontakter vill vi bidra till att öka förstÄelsen för styrelsers agerande.Syfte: Att förklara styrelsers agerande i svenska företag med hjÀlp av styrelsekapitalet.Metod: Studien Àr deduktiv.

Kritiska hÀndelser och radikala konsekvenser : En studie om hur kritiska hÀndelser orsakat radikala förÀndringar i skivbolaget Sony Music Swedens nÀtverk

NÀtverksansatsen har kritiserats av flertalet forskare inom den företagsekonomiska vetenskapen för att vara för statisk och brista i sin förmÄga att förklara radikala förÀndringar i industriella nÀtverk. Ansatsen om kritiska hÀndelser i industriella nÀtverk har vuxit fram som en förklaringsmodell till sÄdana radikala nÀtverksförÀndringar. Denna studie har som syfte att bidra till en ökad förstÄelse för radikala förÀndringar i industriella nÀtverk genom att diskutera vidare konceptet kritiska hÀndelser som kraft för förÀndring i nÀtverk.Studien bygger pÄ skivbolaget Sony Music Swedens erfarenheter om hur och varför skivbolagets nÀtverk utvecklats sedan tiden före digitaliseringen av musik. Empirin Àr erhÄllen genom kvalitativa, personliga intervjuer med tre personer i chefspositioner pÄ Sony Music Sweden i Stockholm och analyseras med hjÀlp av delar av nÀtverksansatsen och ansatsen om kritiska hÀndelser i industriella nÀtverk.Studien visar att tvÄ olika kritiska hÀndelser tillsammans och samtidigt orsakat radikala förÀndringar i skivbolagets nÀtverk. Studien indikerar sÄledes att radikal dyadförÀndring kanske inte alltid kan sÀrskiljas frÄn radikal nÀtverksförÀndring som i ett sekventiellt hÀndelseförlopp utlöst av förÀndring inom en dyad, sÄsom det föreslÄs i nÀtverksansatsen och ansatsen om kritiska hÀndelser i industriella nÀtverk..

En analys av mÀnniskans utsatthet i Voltaires Candide eller Optimismen

Den hÀr uppsatsen undersöker hur Voltaires idéroman Candide och ett urval av romanens motiv kan analyseras och kopplas till en nutida samhÀllsdiskurs. Den ger Àven förslag pÄ hur verket, mot bakgrund av en didaktisk diskussion, kan anvÀndas i undervisningssammanhang. Uppsatsen behandlar Voltaire och hans kritiska förhÄllande till Leibniz optimistiska och deterministiska vÀrldsÄskÄdning. HÀr orienteras lÀsaren i den filosofiska motsÀttning som ligger till grund för verkets kÀrna: Voltaires polemik mot en okritisk acceptans av tesen Vi lever i den bÀsta av vÀrldar. Uppsatsen siktar pÄ att levandegöra verkets tema optimismen och ett tÀnkbart huvudmotiv: mÀnniskans utsatthet (i tillvaron), genom att koppla detta till dagsaktuella och till synes seglivade fenomen, t.ex.

Betydelsen av barns rollek - ett pedagogperspektiv -

Studiens syfte Àr att belysa pedagogers instÀllning och uppfattning om barns rollek i dagens förskola. Studien innehÄller bl.a. ett historiskt perspektiv pÄ förskolan, delar frÄn förskolans styrdokument samt olika forskares syn pÄ hur pedagogens förhÄllningssÀtt pÄverkar barns rollek.Uppsatsens olika frÄgestÀllningar handlar om vilken betydelse pedagogens roll och instÀllning har till barns rollek och om rolleken anvÀnds som ett medvetet pedagogiskt verktyg. Undersökningen baseras pÄ tolv intervjuer av förskollÀrare frÄn fyra olika förskolor i mellan- Sverige. Resultatredovisningen bestÄr av en sammanstÀllning av pedagogernas intervjusvar samt citat frÄn dem.

Hur visar sig pedagogers genusmedvetenhet under samlingar i förskolan?

Den hÀr uppsatsen undersöker hur Voltaires idéroman Candide och ett urval av romanens motiv kan analyseras och kopplas till en nutida samhÀllsdiskurs. Den ger Àven förslag pÄ hur verket, mot bakgrund av en didaktisk diskussion, kan anvÀndas i undervisningssammanhang. Uppsatsen behandlar Voltaire och hans kritiska förhÄllande till Leibniz optimistiska och deterministiska vÀrldsÄskÄdning. HÀr orienteras lÀsaren i den filosofiska motsÀttning som ligger till grund för verkets kÀrna: Voltaires polemik mot en okritisk acceptans av tesen Vi lever i den bÀsta av vÀrldar. Uppsatsen siktar pÄ att levandegöra verkets tema optimismen och ett tÀnkbart huvudmotiv: mÀnniskans utsatthet (i tillvaron), genom att koppla detta till dagsaktuella och till synes seglivade fenomen, t.ex.

Relationen mellan kÀrnkompetenser och outsourcing av tillverkningsprocesser : En komparativ studie av tre svenska tillverkande storföretag

Ett av de vanligaste motiven till varför ett företag ska anvÀnda outsourcing Àr att det dÄ kan fokusera verksamheten pÄ kÀrnkompetenserna, de aktiviteter som bidrar mest till konkurrensfördelarna. De modeller som forskare skapat för outsourcingstrategier har överlag grundats pÄ forskning om amerikanska och asiatiska bolag. Syftet med denna uppsats var dÀrför att undersöka om det finns en relation mellan svenska tillverkande storföretags kÀrnkompetenser och outsourcingstrategin för tillverkningsprocesser. Vi utredde Àven om samma beslutsunderlag för outsourcing som presenteras i tre vÀlkÀnda forskningsmodeller anvÀnds i praktiken pÄ företagen. Vi har genomfört en litteraturstudie tillsammans med en kvalitativ studie dÀr vi intervjuade representanter frÄn verktygstillverkarna Atlas Copco Industriteknik och Sandvik Machining Solutions samt fordonstillverkaren Scania.

?Att mobbas Àr ocoolt? : en studie om barns uppfattningar kring mobbning

För att bidra till dagens antimobbningsarbete som sker ute pÄ skolor ser vi att barnens perspektiv bör lyftas fram. Vi tar upp olika forskare och deras definition och syn pÄ fenomenet mobbning. HÀr lyfter vi Àven fram fyra olika perspektiv som vi anvÀnder i vÄrt analysarbete. Syftet med vÄr studie Àr att undersöka barns uppfattningar kring fenomenet mobbning, varför det uppstÄr och hur man kan stÀvja det. Barns perspektiv Àr betydelsefullt i vÄrt arbete dÄ det Àr barns uppfattningar vi vill lyfta fram med vÄr studie.Vi har anvÀnt oss av en fenomenografisk kvalitativ metodansats dÀr vi intervjuade Ätta grupper med tre tioÄriga barn i varje grupp. Dessa barn fick dessutom enskilt fylla i en enkÀt innehÄllande tre frÄgor.

Nationella minoriteter i historieundervisningen : En kvalitativ studie av gymnasielÀrares arbete med kursmÄlen angÄende Sveriges nationella minoriteter i historieundervisningen.

Uppsatsen syftar till att undersöka hur framtidsbeskrivningen ser ut i böcker om journalistik. Blandannat stÀlls frÄgor kring hur framtidsbeskrivningen ser ut, vilka hot och möjligheter som finns samtvilka kÀrnvÀrden som lyfts fram i diskursen. Eventuella motsÀttningar inom diskursen kartlÀggsocksÄ.Uppsatsen anvÀnder sig av diskursanalys som metod för att frilÀgga de element som nÀmnts ovan.Diskursen antas vara en specifik sÄdan som rör just ?journalistikens framtid?.Materialet som undersökts Àr fyra böcker som frÀmst riktar sig till journalister, forskare ijournalistik eller studenter i journalistik.I den aktuell litteraturen kan man identifiera tre teman i diskursen:1) Man upplever att det kommer ske en grundlÀggande förÀndring av journalistiken och helamediesystemet.2) Det finns en ovilja och osÀkerhet nÀr det gÀller att göra prognoser eller tydliga uttalandenom hur framtidens journalistik kommer se ut.3) Man identifierar ett antal hot mot journalistiken i framtiden, men ocksÄ ett antal möjligheter.Dessa hot, och möjligheter, Àr ofta kopplade till den tekniska utvecklingen.I den efterföljande diskussionen förs det fram ett antal olika möjliga förklaringar till varför dessateman dominerar diskursen NÄgra förklaringar kan vara: positionering av journalister i förhÄllandetill en uppfattat hotande framtid, en ovilja att gissa om en framtid som upplevs som mycket osÀkeroch att de senaste Ärens förÀndringar för första gÄngen inneburit ekonomiska hot mot journalisterna..

Att leda en organisation genom pÄgÄende förÀndring : En kvalitativ studie om ledarskapets betydelse

Bakgrund: Ledarskap har sedan lÀnge varit ett vÀl undersökt Àmne. PÄ senare tid har forskare dock riktat in sig pÄ ledarskap i förÀndringar. Organisationer förÀndras i större utstrÀckning, Àn tidigare, dÄ bÄde samhÀllet förÀndrats och konkurrensen företag emellan ökat radikalt.Problem: Problem som kan uppstÄ vid organisationsförÀndringar att personalstyrkan möjligtvis inte hÄller med om det som ska genomföras, och dÀrför drar Ät olika hÄll.Syfte: Att visa hur en pÄ bÀsta sÀtt tacklar förÀndringar samt motivera de anstÀllda att arbeta framÄt sÄ mÄlet till slut uppnÄs.Metod: För att uppfylla syftet med rapporten har vi anvÀnt oss av en kvalitativ studie. I studien ingÄr bÄde anstÀllda i företag som genomgÄr förÀndringar, samt en av de anstÀlldas VD har visat oss de material denne skickade ut till de anstÀllda nÀr dem informerades om förÀndringen.Slutsats: Den frÀmsta slutsatsen vi kan dra efter att arbetat med denna uppsats, lÀst litteratur om Àmnet och lyssnat pÄ vÄr intervjuperson samt tittat pÄ Vd:ns video material, Àr att organisationer Àr stÀndigt i förÀndring. För att kunna konkurrera med andra organisationer inom liknande omrÄden och kraven som stÀlls frÄn samhÀllet behöver organisationer arbeta med förÀndringar.

Fem praktiserande muslimska gymnasieelever och den icke-konfessionella religionsnsundervisningen : En kvalitativ uppsats om vad fem praktiserande muslimska gymnaiseelever har för tankar och Äsikter kring undervisningen i religionskunskap, frÀmst islam, i

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka frÄgan om vad muslimska gymnasieelever har för tankar och Äsikter kring den icke-konfessionella religionsundervisningen i skolan. Undersökningen Àr baserad pÄ intervjuer med fem muslimska praktiserande gymnasieelever. Genom att undersöka vad tidigare forskare sagt om Àmnet har jag analyserat mitt material. Jag Àr frÀmst intresserad av att titta pÄ Jonas Otterbeck och Jan Samuelssons tidigare forskningar inom detta Àmne. LÀroplanen för gymnasieskolan med inriktning religionskunskap har varit ett underlag genom hela uppsatsen.Studien visar pÄ olika problemomrÄden som kan uppstÄ under religionstimmarna i skolan.

Modern aktionsforskning: kontextualiserad forskning syftande till enbart kunskapsproduktion?

Aktionsforskning Àr samlingsnamnet för en palett forskningsansatser dÀr det som förenar Àr kombinationen av en forskningsstrategi och en förÀndringsstrategi samt tvÄ involverade parter, nÀmligen forskare och praktiker. Denna studie Àr en översikt över aktionsforskning som tar sin utgÄngspunkt i nutid. Studiens syfte Àr att undersöka och problematisera den moderna aktionsforskningens praktik och teori. I studien görs ett försök att besvara tre frÄgor; 1. Vad Àr aktionsforskning och vilka inriktningar finns det inom aktionsforskning? 2.

<- FöregÄende sida 57 NÀsta sida ->