Sök:

Sökresultat:

1781 Uppsatser om Läraren som forskare - Sida 56 av 119

KunskapsnivÄ vid informationssystemsutveckling : med hjÀlp av RAD-verktyg

Det har genom Ären förts en diskussion om RAD och andra snabba utvecklingsmetoder. Det hÀr arbetet handlar det om att utveckla IS med hjÀlp av RAD-verktyg. Utveckling kommer att göras av olika personer med varierande IT-erfarenheter. Genom att lÄta personerna vara med i observationen finns det en möjlighet att se vilka som klarar av att utveckla ett IS liknande scenariot som anvÀnds i studien.Ett scenario har utvecklats och verifierats med hjÀlp av en IT-forskare pÄ Högskolan i Skövde, att det Àr ett rimligt scenario. Vidare har det i sin tur anvÀnds som underlag till intervjuer för att verifiera ifall det Àr ett troligt och rimligt scenario som har en verklighetsanknytning.

LÀrobokens roll i matematikundervisningen : En kvalitativ studie om nÄgra lÀrares process för att utveckla en matematikundervisning som gynnar alla elever

Att lÀroboken har en stark stÀllning i matematikundervisningen konstateras av forskare bÄde i Sverige och i andra lÀnder. Svenska skolmyndigheter anser att en av orsakerna till att svenska elever presterar allt sÀmre i internationella jÀmförelser, Àr att lÀrarna Àr för styrda av lÀroboken i matematikundervisningen. Syftet med denna studie var att undersöka hur nÄgra lÀrare uppfattade lÀrobokens roll i matematikundervisningen och hur de ville undervisa i matematik för att fÄ alla elever att nÄ mÄlen. SpeciallÀrarens roll var att fungera som handledare för arbetslaget. Studien genomfördes i ett arbetslag pÄ en skola i Mellansverige.

Förskoleklass - en klass för sig? Pedagogers uppfattning om förskoleklassen.

Att förbereda barnen inför sin fortsatta skolgÄng Àr en av grunderna i det pedagogiska yrket redan frÄn förskolan. Förskoleklassen har gemensam lÀroplan med grundskolan men ska arbeta utifrÄn förskolans pedagogiska arbetssÀtt. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka lÀrandemiljöerna i förskoleklassen dÀr pedagogiska traditioner möts och omvandlas samt ta reda pÄ hur verksamheten i förskoleklassen ser ut i praktiken. Detta Àr en kvalitativ studie som bygger pÄ observationer av tvÄ förskoleklasser och intervjuer med personalen i dessa. FörförstÄelsen av mig som forskare har jag erhÄllit genom att lÀsa in mig pÄ litteratur som berör Àmnet. Slutsatsen av denna undersökning Àr att förskoleklassen befinner sig i skolans lokaler dÀr den Àr en mer styrd förskola samtidigt som det Àr en friare form av skola.

Aspekter pÄ meditation : en intervjustudie med jungianskt och yogafilosofiskt perspektiv

Meditation, med ett ursprung frÄn yoga, har blivit allt vanligare i friskvÄrden mot fysiska stressymptom exempelvis för att minska muskelspÀnningar men Àven som ett verktyg för den egna personliga utvecklingen. Samtidigt som forskningsresultat visar pÄ meditationens betydelse för fysisk kropp och det mentala finns rapporter frÄn forskare som varnar för överdriven tilltro till undersökningar som inte verifierats eller varit undermÄliga. Uppsatsens syfte har varit att studera meditation utifrÄn jungianskt och klassisk yogafilosofiskt perspektiv. Med detta som bakgrund har en intervjuundersökning gjorts för att fÄ meditationsutövares svar pÄ frÄgor om varför de börjat meditera, vilken effekt pÄ den fysiska och mentala kroppen man upplever i samband med meditation och hur man vill beskriva meditationens betydelse för sin personliga utveckling. Metoden som anvÀnts Àr inspirerad av fenomenografi.

FörhÄllande eller triangeldrama? : En studie av personliga varumÀrken och möjligheten att genom social media överföra dessa till företagsvarumÀrken

Explosionen av sociala medier har lett till ökad anvÀndning av dessa kanaler vid marknadsföring av produkter och varumÀrken. PÄ dagens konkurrensutsatta marknad menar vissa forskare att varumÀrken, bÄde personliga- och företagsvarumÀrken, Àr de mest unika differentierande egenskaperna hos företag. Att bygga och hÄlla ett varumÀrke starkt Àr dock en utmaning, sÀrskilt nÀr social media anvÀnds som den frÀmsta marknadsföringskanalen. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka huruvida det gÄr att överföra personliga varumÀrken via sociala medier för att bygga ett företagsvarumÀrke. Studien utgÄr frÄn ett företagsperspektiv och datainsamlingen har skett genom en intervju med en nyckelperson pÄ e-handelsföretaget byPM.se.

Metodförslag för rening av nativt hemagglutinin frÄn influensavirus

Hemagglutinin Àr ett transmembranprotein som finns i membranet hos influensaviruset. Detta protein avgör virusets infektiösa förmÄga. För att förstÄ influensaviruset bÀttre och kunna hitta nya detektionsmetoder för aktiva influensavirus krÀvs en första framrening av proteinet. MÄlet med denna studie Àr dÀrför att överlÀmna ett protokoll till bestÀllaren med fullstÀndig process pÄ hur hemagglutinin kan renas fram frÄn aktiva virus.Resultatet har erhÄllits genom en omfattande litteraturstudie dÀr information har samlats frÄn skriftliga och elektroniska kÀllor, samt via intervjuer med sakkunniga forskare.Processen att rena fram hemagglutinin börjar med kultivering av virus i cellinjen MDCK följt av virusisolering med hjÀlp av centrifugering. Virusmembranet löses sedan upp och det membranbundna hemagglutininet solubiliseras.

Musik som sprÄkutvecklande verktyg: Pedagoger beskriver anvÀndningen av musik som sprÄkutvecklade

I detta arbete kommer ni fÄ ta del av hur fyra verksamma pedagoger beskriver musik och musik som ett sprÄkutvecklade verktyg. Syftet med arbetet Àr att studera hur pedagoger beskriver musik som sprÄkutvecklande verktyg i det pedagogiska arbetet pÄ förskolan. Detta syfte Àr sedan utformat till tvÄ frÄgestÀllningar. Varför musik som sprÄkutvecklande verktyg Àr viktigt Àmne, Àr av den anledningen att den Àr avgörande för barnets hela sprÄkutveckling enligt Jederlund (2011). Studien uppkom nÀr vi lÀste om det Uddén (2004) skriver angÄende musiken inom lÀrarutbildningen.

Vad sÀger barnen : En observationsstudie av barns nyfikenhet kring naturvetenskap i förskolan

Syftet med den hÀr studien Àr att undersöka hur barn kommunicerar och samspelar med sin omgivning för att fÄ svar pÄ sina naturvetenskapliga frÄgor. Bakgrunden till studien Àr att flera forskare menar att barn Àr naturligt nyfikna och intresserade av naturvetenskap, men att lÀraren ofta missar barns frÄgor. I och med de nya tillkomna mÄlen i förskolans lÀroplan Àr Àmnet högaktuellt och problemformuleringen relevant: ? Vad sÀger barnen och vilka frÄgor stÀller de utifrÄn ett naturvetenskapligt innehÄll samt pÄ vilket sÀtt visar barn intresse för naturvetenskap? Litteraturdelen presenterar en kort historik, en sociokulturell utgÄngspunkt som ligger till grund för denna studie och analys samt flera perspektiv kring Àmnet frÄn tidigare forskningsresultat. Undersökningen Àr en smÄskalig kvalitativ fallstudie dÀr empiriskt material har insamlats genom videoobservationer samt fÀltanteckningar.

Elevers motivation. Betraktat utifrÄn sex elevers perspektiv med fokusering pÄ undervisningssituationen inom yrkesförberedande program

SammanfattningVÄr studie bygger pÄ sex intervjuer av elever frÄn tvÄ yrkesförberedande program pÄ gymnasiet. Syftet var att undersöka vad som kan pÄverka deras motivation till lÀrande i undervisningssituationen genom att utröna vilka faktorer som pÄverkar motivationen.För att nÄ detta mÄl genomförde vi utöver intervjuerna Àven en litteraturstudie för att fÄ en bild av vad tidigare forskare skrivit om elevers motivation i ett skolsammanhang. I vÄr empiriska undersökning utgick vi frÄn en kvalitativ intervjumetod. Intervjumaterialet analyserades genom meningskoncentrering.Resultatet frÄn litteraturstudien och intervjuerna visade att det Àr frÀmst sex faktorer som pÄverkar elevers motivation, dessa Àr: lÀraren, arbetssÀttet, delaktigheten i undervisningen, dialogen i undervisningssammanhanget, nyttan med kunskapen samt intresset för Àmnet. I vÄra intervjuer framkom Àven att de elever som hade ett mÄl med sin utbildning ocksÄ hade en högre grad av motivation.

Vilket bra samtal vi hade nu! : En studie om tiden som finns till för varje elev

Studien om tiden för varje elev lyfter upp problematiken med stora barngrupper och synliggör nÄgra tillvÀgagÄngssÀtt att arbeta mot problematiken. I Teoridelen fokuseras pÄ begreppet barnperspektiv vilket Àr relativt nytt och innefattar att man utgÄr frÄn barnet, dess frigörelse och individualisering. HÀr Àr det viktigt att vi kan se barnet ur barnets synvinkel "att se barnet, samtala och lyssna, ta reda pÄ och försöka förstÄ"( Ihrskog, :2006:44). Syftet med min undersökning Àr att fÄ en bÀttre kunskap och förstÄelse om hur dialog och delaktighet frÀmjas i fritidshemmen samt att fÄ reda pÄ fritidspedagogers sÀtt att arbeta med att se varje elev utifrÄn de förutsÀttningar eleven har. TvÄ pedagoger frÄn tvÄ olika skolor med olika stora barngrupper intervjuas.

Men vad dÄ mÄngfald? : MÄngfald, etik och vÀrdegrund i skönlitteratur för Äk 7

Barn och ungdomar har idag tillgÄng till en mÀngd olika texter, vid sidan av skönlitteratur och faktatexter finns ocksÄ texter via olika bildmedier. Uppsatsen kartlÀgger mÄngfald, etik och vÀrdegrund i skönlitteratur för Äk 7 genom en analys av litteraturen. Skönlitteraturen begrÀnsades till fyra böcker som lÀses inom parneromrÄdet. Litteraturen berör historia, medmÀnsklighet, Àtstörningar och frÀmlingsfientlighet. Syftet har varit att kartlÀgga mÄngfald, etik och vÀrdegrund i skönlitteratur för Äk 7 och hur vÀl litteraturen möter vÀrdegrunden i lÀroplanen.

VĂ€gen tillbaka - en studie av Reputation Repair

Företags renommé uppmÀrksammas allt mer, bÄde inom nÀringslivet och bland forskare. BÄda grupperna verkar vara överens om att ett gott renommé Àr en stor konkurrensfördel, och mycket forskning finns om vad ett renommé bestÄr av och hur det bör förvaltas. DÀremot verkar det finnas fÄ undersökningar om hur ett renommé kan repareras efter att det har blivit skadat, trots att detta borde vara en viktig frÄga för företag. Syftet med vÄr uppsats Àr att analysera omrÄdet ?Reputation Repair?, det vill sÀga förstÄ vad som krÀvs av företag för att ÄterupprÀtta ett skadat renommé.

Se mÄlet i backspegeln : En studie i storytelling pÄ Volvo Personvagnar

I den hÀr kandidatuppsatsen undersöks storytelling som kommunikationsform pÄ Volvo Personvagnar. Studien presenterar organisationsberÀttelser som karaktÀriserar företaget samt dess funktioner och betydelser. Vidare lyfter studien fram storytelling som verktyg för att pÄverka en publiks uppfattningar. Inspiration till Àmnet inhÀmtas frÄn nutida forskare och storytelling relateras till kommunikativa uttryck och meningsskapande.Studiens empiri bestÄr av intervjuer av anstÀllda pÄ Volvo samt pr-konsulter med inblick i företaget. Empirin innefattar Àven en semiotisk analys av reklamannonser.

En studie om konsulters erfarenheter av kompetensutveckling i ett bemanningsföretag

Genom att framstÀlla vissa fenomen som viktiga och samtidigt exkludera andra har media en stor inverkan pÄ hur vi upplever nyheter, exempelvis om forskning. De senaste decennierna har biomedicinsk alkoholforskning tagit allt större plats i nyhetsmedia, framför allt i artiklar som rör hÀlsofrÄgor. Forskningens intrÀde pÄ arenor i individers vardagsliv Àr intressant, dels för att det kan öka informationsflödet frÄn forskare till samhÀllsmedborgare och dels för att en ytterligare dimension ? forskningen ? lÀggs till sammanflÀtningen av samhÀlle, media och mÀnniska. Syftet med uppsatsen Àr att analysera hur tidningslÀsare tolkar biomedicinsk alkoholforskning skildrad i media, och vilken betydelse detta har för deras förstÄelse av (alkohol)beroende.

Matematik, ett nyttigt Àmne men inte sÀrskilt intressant! : En studie av elevers upplevelser av Àmnet matematik i grundskolans senare Är.

SammanfattningTrots att matematik Àr ett av skolans populÀraste Àmnen under de tidiga skolÄren sjunker elevers intresse och deras motivation för det i skolans senare Är. Av undersökningar framgÄr det att de flesta grundskoleelever har negativt instÀllning till matematik och Àmnet upplevs som trÄkigt, obegripligt och tungt. De flesta forskare Àr eniga om att antalet intresserade elever skulle ha varit större om skolmatematiken hade varit mer matematik och mindre rÀkning. Syftet med detta examensarbete Àr att undersöka och analysera elevers upplevelser av Àmnet matematik i en grundskola. Med hjÀlp av denna studie har vi försökt att ta reda pÄ faktorer som kan pÄverka elevers instÀllningar till Àmnet bÄde positivt och negativt.

<- FöregÄende sida 56 NÀsta sida ->