Sökresultat:
1781 Uppsatser om Läraren som forskare - Sida 22 av 119
LÀrande frÄn brandutredningar: En granskning av ÄtgÀrdsförslag i brandutredningar frÄn Storstockholms brandförsvar
De senaste Ären har det framförts kritik mot svensk rÀddningstjÀnst bÄde frÄn egen personal och forskare avseende brister i lÀrande och erfarenhetsÄterföring inom organisationerna. Bland annat har kritik riktats mot att den dokumentation som görs endast skapar mera papper eftersom det saknas ett system för att ta tillvara pÄ erfarenheterna. En forskare som studerat omrÄdet Àr Anna-Karin Lindberg som granskat lÀrande frÄn rÀddningstjÀnstens insatsrapporter. Hon konstaterar att spridning av kunskap och lÀrdomar frÄn insatsrapporterna inte fungerar sÀrskilt vÀl. Inom Storstockholms brandförsvar fanns misstankar om att den problematik som fanns avseende insatsrapporterna sannolikt ocksÄ gÀllde brandutredningarna.
MÄngfald i kommunala skolkök : Hur kan vi förstÄ den och vad kan vi lÀra oss av den?
Den hÀr uppsatsen tar upp hur man kan förstÄ mÄngfald i kommunala skolkök. Köken jag valde ut finns i en kommun i Sverige. Metoden som jag anvÀnde var semistrukturerad intervju och som analysverktyg anvÀndes hermeneutik. Teorin jag anvÀnda var socialt lÀrande av Albert Banduras (Crain, 2005) och Àven situerat lÀrande av Lave och Wenger (1994). I bearbetningen av den insamlade intervjudatan transkriberade jag intervjuerna för att sedan tematisera de olika bitarna av data jag fann.
Granskning av lÀroböcker i matematik för Ärskurs 7
Den senaste granskningen av lÀroböcker i matematik för Ärskurs 7 gjordes 1986. För att lÀroboken och undervisningen ska utvecklas Ät rÀtt hÄll mÄste aktiv forskning bedrivas om lÀromedel och denna uppsats Àr ett sÄdant bidrag. I detta arbete granskas de sex lÀroböcker som fanns till försÀljning vÄren 2002 för Ärskurs 7. Resultatet av granskningen visar att lÀroböckerna inte skiljer sig nÀmnvÀrt frÄn varandra vad gÀller upplÀgg, innehÄll och layout. Vissa skillnader fanns i form av hur minirÀknaren och datorn anvÀnds samt att vissa böcker har blandat de praktiska och teoretiska uppgifterna.
Immersion och lÀrande
I denna uppsats försöker jag faststÀlla om immersion har nÄgon effekt pÄ lÀrande i serious games och i sÄ fall vilken effekt det har. MÄnga spelutvecklare och forskare sÀger att immersion hjÀlper lÀrande i spel. I min genomgÄng av fakta har jag inte kunnat hitta nÄgot som stödjer denna Äsikt. MÄnga artiklar hÀnvisar till ?tidigare forskning? men saknar sedan referenser till denna forskning.
Undervisning i autentiska miljöer - gymnasielÀrares instÀllning till utomhuspedagogik
Syftet med undersökningen Àr att undersöka gymnasielÀrares instÀllning till utomhuspedago-gik, samt ta reda pÄ vilka möjligheter och eventuella svÄrigheter de ser med metoden. Vi vill Àven undersöka om det finns nÄgon skillnad mellan biologi, naturkunskap, och geografilÀra-res instÀllning till att anvÀnda sig av utomhuspedagogik. I styrdokumenten finns det starkt stöd för metoden och tidigare forskning lyfter fram de positiva effekterna av utomhuspeda-gogik. Ett subjektivt urval av gymnasielÀrare gjordes, intervjuer genomfördes och analysera-des. Resultaten visar att dessa gymnasielÀrare har en positiv instÀllning till utomhuspedago-gik och att de gÀrna anvÀnder metoden trots att den medför svÄrigheter.
NÀr musik och sprÄk samspelar: Hur Àmnesintegrering i musik och svenska kan pÄverka lÀrande och lÀrandemiljöer
Syftet med denna studie Àr att synliggöra hur Àmnesintegrering i musik och svenska pÄverkar lÀrande och lÀrandemiljöer, samt musiklÀrares uppfattningar om hur detta kan frÀmja elevers lÀrandeprocesser i grundskolans yngre Äldrar.Den teoretiska utgÄngspunkten finns i ett sociokulturellt perspektiv, med fokus pÄ att begreppsliggöra sprÄket.Studien genomsyras av ett hermeneutiskt förhÄllningssÀtt. Som kvalitativ undersökningsmetod har skriftliga intervjuer genomförts med fem musiklÀrare, samt en djupintervju med en forskare inom Àmnet. En fenomenografisk analys har anvÀnts för att analysera materialet.Samtliga intervjuade anser det vara positivt att arbeta Àmnesövergripande med svenska och musik. Denna studies resultat pÄvisar att det finns mÄnga frÀmjande egenskaper i detta arbetssÀtt för sprÄkliga och musikaliska lÀrprocesser, dÄ sprÄk och musik ingÄr i ett odelat samspel. Detta försvÄras dock av rÄdande Àmneshierarki..
Problemlösning i skolorna : En undersökning om lÀrarnas syn pÄ problemlösning
Det hÀr arbetet tar upp vilken syn pÄ problemlösning som arbetssÀtt som lÀrare i de tidigare skolÄren har ute pÄ skolorna. Arbetet behandlar Àven hur och i vilken utstrÀckning problemlösning anvÀnds i lÀrarnas undervisning. Metoden som anvÀnds i arbetet Àr en i huvudsak kvalitativ intervju med sju lÀrare frÄn lika mÄnga skolor. I vissa fall har Àven observation och kompletterande samtal anvÀnts. Undersökningen visar att bÄde lÀrare och forskare Àr tÀmligen överens om vad ett problem Àr, de menar bland annat att ett problem ska vara en utmaning och krÀva en anstrÀngning av eleven.
Urban Building i kvarteret Domherren : KTH living/working/showroom
En omprogrammering av Kvarteret Domherren frÄn dagens slutna byggnad med sin arkitekturskoleverksamhet, till ett levande kvarter med studentbostÀder, arbetsplatser och offentlig verksamhet, vilken bedrivs av de studenter som bebor platsen. Den offentliga verksamheten domineras av en stor publik parkyta, vilken bryggar an mot den befintliga byggnaden. Under denna finns stora utstÀllningshallar, café/bar och butik. UtstÀllningarna kommer frÀmst uppifrÄn de studenter och forskare som verkar uppe pÄ KTH campus, och blir en publik brygga mellan campusomrÄdet och allmÀnheten vilken bidrar till inblick, inspiration och förstÄelse av de spÀnnande arbeten och projekt som bedrivs dÀr. Denna plats blir pÄ sÄ sÀtt ett tillskott tyill staden bÄde lokalt och i ett större sammanhang..
Motion efter hjÀrtinfarkt 8 veckors regelbunden motions pÄverkan pÄ konditionen
Studiens syfte var att undersöka hur man inleder fysiska tester och trÀning efter hjÀrtinfarkt samthur det pÄverkar konditionen och vilka faktorer som förstÀrker effekten av trÀning. Resultatet avden empiriska undersökning avsÄg att jÀmföras med resultatet av den forskning som andraforskare utfört. Studien beskriver hjÀrtinfarkten vad gÀller anatomi och patologi samt ger enöverblick över olika forskningsresultat inom omrÄdet. En pilotstudie med en testpersoninnehÄllande ett förtest, en trÀningsperiod och ett eftertest genomfördes.Det stora antalet tester som gjorts visar sitt tydliga sprÄk. Fysisk trÀning efter hjÀrtinfarkt Àrgynnsamt och förbÀttrar ÄterhÀmtningen avsevÀrt.
LÀsförstÄelse Àr ju ?viktigast?! - men anser verksamma pedagoger att det behövs i matematik?
Att kunna lÀsa Àr en förutsÀttning för att fungera i samhÀllet idag, inte minst för att klara skolgÄngen. Men rÀcker det egentligen med att endast kunna lÀsa? Vi vill undersöka vad verksamma pedagoger i skolÄr 4 och 5 anser om lÀsförstÄelse, hur de arbetar med den samt om att det krÀvs för att klara matematik. Vi tar i uppsatsen upp vad olika forskare, författare och pedagoger anser om lÀsförstÄelse. I vÄr intervjuundersökning fÄr vi reda pÄ att de verksamma pedagogerna anser att lÀsförstÄelse Àr grunden till att klara alla Àmnen i skolan men ocksÄ för att kunna klara av att leva i vÄrt informationssamhÀlle.
LĂ€randets relevans i coachingyrket : en intervjustudie om coachers uppfattningar
LÀrande Àr enligt forskare centralt för att Ästadkomma utveckling och förÀndring med hjÀlp av coaching. Av den redan bristande evidensbas som idag finns för coaching, utgörs endast en liten del av forskning om detta lÀrande. Med anledning av detta gjordes en studie för att undersöka yrkesverksamma coachers uppfattningar om lÀrandet som sker i coachingprocessen, samt deras uppfattningar om coaching som profession. Urvalet bestod av yrkesverksamma coacher, certifierade av branschorganisationen ICF. Metoden som valdes var kvalitativa intervjuer.
Matematik : som eleven ser det Elevers uppfattningar om matematik och matematikundervisning
Studiens syftar till att undersöka elevers uppfattningar om matematik och matematikundervisning. Arbetet bestÄr av en litteraturgenomgÄng och en empirisk del dÀr intervjuer med Ätta elever ingÄr.BÄde den teoretiskaoch den empiriska delen behandlar tre omrÄden. Dessa omrÄden Àr: - Varför har vi matematik i skolan? - Vad Àr matematik?- Hur bedrivs matematikundervisning? Den teoretiska studien beskriver frÄgestÀllningarna utifrÄn hur forskare, författare och lÀrare ser pÄ det. Inom denna del inryms Àven en beskrivning om hur undervisning skulle kunna se ut i praktiken.
Laborationer - ett tillfÀlle att koppla ihop teori och praktik?
Laborationer Àr en del i naturvetenskapliga Àmnen, dÀr eleverna fÄr praktisk erfarenhet av teorin. För att ta reda pÄ mer om elevers lÀrande av laborationer, anvÀnds som utgÄngspunkt litteratur om lÀrande, lÀrande i naturvetenskap och lÀrande med laborationer. Forskare har olika Äsikter om laborationers anvÀndbarhet, vilket lett fram till frÄgorna: Hur pÄverkas elevernas förstÄelse av teorin, genom att laborera om den? Vad anser eleverna om laborationer som ett tillfÀlle att fördjupa sin kunskap? Detta undersöktes med kvalitativa metoder, dÀr bÄde enkÀter och intervjuer anvÀndes. FrÄgorna var bÄde kunskapsfrÄgor, förstÄelsefrÄgor och frÄgor om vad eleverna sjÀlva anser om laborationer.
Gör utvÀrderingar nÄgon skillnad? - en forskningsöversikt om utvÀrderingars effekter pÄ organisationer
UtvÀrdering har idag blivit nÄgot av ett ledord i offentliga verksamheter, sÄvÀl i Sverige som i andra vÀstlÀnder. Resultat och kvalitet skall mÀtas, bedömas och redovisas i en aldrig tidigare skÄdad omfattning. I denna uppsats stÀller jag mig frÄgan om vad de stÀndiga utvÀrderingarna fÄr för konsekvenser för de offentliga organisationer som utvÀrderas och gör en genomgÄng av aktuell forskning pÄ omrÄdet. Det visar sig att det finns en rad olika teoretiska perspektiv som har anlagts pÄ problemet ifrÄga men egentligen inte sÀrskilt mycket empirisk forskning. En del forskare har lyft fram positiva effekter i form av ?upplysning? av debattklimatet i vilket beslut har att fattas och lÀrningsprocesser som sÀtts igÄng i de utvÀrderade organisationerna, medan andra pekat pÄ problematiska bieffekter och utvÀrderingars legitimerande och meningsskapande funktioner..
BildÀmnet i ett bildintegrerat perspektiv : FörutsÀttningar och möjligheter i grundskolan
Syftet med studien var att öka förstÄelsen av faktorer som styr bildÀmnets didaktik i grundskolan betrÀffande bildintegrerat arbete. Jag anvÀnde strukturerade och ostandardiserade frÄgor för att genomföra kvalitativa intervjuer med sju grundskolelÀrare. Respondenterna representerade alla grundskolestadier, tre av dem var bildlÀrare. Genom att tolka och analysera intervjusvaren fick jag fram studiens resultat. Resultatet ger en allsidig bild av faktorer som styr bildÀmnets didaktik i ett bildintegrerat perspektiv.