Sökresultat:
45208 Uppsatser om Lära genom att göra - Sida 5 av 3014
LÀrarnas ledarskap - elevernas sjÀlvkÀnsla : En intervjustudie om hur nÄgra lÀrare i sin roll som ledare anser sig stÀrka elevernas sjÀlvkÀnsla
Detta Àr en kvalitativ studie, som behandlar lÀrares ledarskap och elevers sjÀlvkÀnsla. Syftet Àr att genom intervjuer tolka, analysera och beskriva hur nÄgra lÀrare genom sitt ledarskap anser sig stÀrka elevernas sjÀlvkÀnsla. Metoden som anvÀndes var personliga intervjuer med halvstrukturerade frÄgor med fem lÀrare verksamma pÄ tre olika skolor i Ärskurs 1-5. Resultat blev att lÀrarna genom sitt ledarskap ansÄg sig stÀrka elevernas sjÀlvkÀnsla. I första hand genom att uppmuntra prestationer men de ansÄg sig Àven beakta de emotionella aspekterna dÄ de ser varje enskild elev, respekterar deras integritet och bekrÀftar dem för den de Àr..
FörbÀttring av cykelvÀgnÀt : En fallstudie pÄ Lidingö
Intentionen med den hÀr studien Àr att avgöra var och hur brister i cykelvÀgnÀt kan identifieras, med mÄlet att lokalisera problemomrÄden inom nÀtverket i Lidingö Stad . Om svagheter kan hittas, Àr det i nÀsta steg möjligt att förbÀttra nÀtet för att kringgÄ de funna problemen och deras konsekvenser. Genom att först betrakta uppgiften frÄn ett anvÀndarperspektiv, faststÀlla vilka typer av kvalitéer cyklister efterfrÄgar av ett cykelvÀgnÀt, ger det insikt om vilka typer av ÄtgÀrder som anses förbÀttrande. Analysen har utförts genom undersökning av det nuvarande nÀtverket, bÄde genom fjÀrranalys och genom fysisk besiktning av nÀtverkets utbredning, tillsammans med observationsstudier vid speciellt utvalda omrÄden. Slutsatsen av studien Àr att svagheter Äterfinns pÄ flera platser i nÀtet, och slutligen presenteras en serie av ÄtgÀrder som kan erbjuda lösning pÄ de funna problemen..
SjÀlvstyre : genom fenomenet flexibla arbetstider
Syftet med denna fallstudie Àr att skapa förstÄelse för hur flexibla arbetstider kan anvÀndas som styrmedel bland tjÀnstemÀn. Problemformuleringen bestÄr av att undersöka pÄ vilket sÀtt sjÀlvstyre genom flexibla arbetstider kan anvÀndas för att styra organisationer. Studien bestÄr Àven av att ta reda pÄ hur arbete med flexibla arbetstider kan kontrolleras och följas upp. Studiens metod utgÄr frÄn hermeneutiken med kvalitativ ansats. AktörssynsÀtt tillÀmpas som gÄr ut pÄ att med hjÀlp av aktörer skildra deras verklighet för att skapa förstÄelse för studien. Fallstudien vÀnder sig till chefer inom olika branscher för att besvara syftet. Empiri samlas in genom att utföra personliga intervjuer, samtidigt som teori inom verksamhetsstyrning med inslag av psykologiska och sociologiska aspekter utgör föremÄl för studien. Rapportens slutsats Àr att flexibla arbetstider anvÀnds som styrmedel genom att lÀgga styrning i huvudet pÄ anstÀllda.
Skolans pedagogiska ledare : en studie av hur rekorer arbetar med skolutveckling
Syftet med uppsatsen var att utöka kunskap om hur rektorer inom grundskolans tidigare Är beskriver att de arbetar med skolutveckling. För att nÄ studiens syfte besvarades hur rektorer beskriver att de arbetar med skolutveckling, hur de beskriver sin roll som pedagogisk ledare för skolverksamheten samt hur de beskriver att de pÄverkar lÀrarnas arbete. Undersökningen genomfördes med hjÀlp av en kvalitativ intervjustudie med tre rektorer som genomgÄtt rektorsutbildning och arbetar inom grundskolans tidigare Är. UtifrÄn deras svar och med forskningsfrÄgorna som utgÄngspunkt konstruerades beskrivningskategorier dÀr rektorernas uppfattningar om forskningsfrÄgorna finns representerade. Resultatet visade att rektorer beskriver skolutveckling som ett politiskt uppdrag dÀr fokuseringen Àr att följa och förverkliga styrdokumenten.
LÀrande genom lek i förskoleklass : ur pedagogens synvinkel
Syftet med denna undersökning Àr att studera hur förskollÀrare i förskoleklassen ser pÄlÀrande genom lek i verksamheten. Studien utgÄr frÄn tvÄ problemformuleringar: hurbeskriver förskollÀrarna att lÀrande genom lek anvÀnds i verksamheten? Vad beskriverförskollÀrarna i förskoleklassen som faktorer som pÄverkar möjligheten till lek iförskoleklassens verksamhet?Som ansats under bearbetningen av empirin Àr fenomenografin en inspirationskÀlla. Avsiktenmed undersökningen var att studera hur förskollÀrare talar kring lÀrande genom lek, dÀrför Àrintervjuerna av kvalitativ karaktÀr.I resultatet framkommer det att förskollÀrarna anser att lÀrande genom lek Àr viktigt, men attdet finns ett dilemma nÀr det gÀller förvÀntningarna pÄ verksamheten och förskollÀrarenssynsÀtt. För att skapa möjlighet till lek kan förskollÀraren antingen planera in lek pÄ schemateller arbeta utan att följa schemat.
?Men ingen gammal popmusik som Brolle? : Elevers olika upplevelser av musikens meningserbjudande
Syftet med studien Àr att studera populÀrmusikens pÄverkan och dess betydelse för elevers identitetsskapande och hur pedagoger kan frÀmja elevernas intresse för musik i en fritidsverksamhet. Metoden bygger pÄ gruppintervjuer och de har bearbetats kvalitativt. Gruppintervjuerna genomfördes med sammanlagt 12 elever som fördelades pÄ tvÄ grupper, med sex deltagare i varje grupp. Eleverna tillhörde samma fritidshem och de gick i Ärskurs 3. De resultat som visade sig i undersökningen Àr att eleverna var mycket medvetna om vad som Àr populÀrt och inte populÀrt.
VARFĂR UTOMHUSPEDAGOGIK I FĂRSKOLAN?
Genom denna undersökning ville vi ta reda pÄ hur man som pedagog kan arbeta didaktiskt med utomhuspedagogik i förskolan för att barnen redan i förskoleÄldern ska fÄ ett naturligt förhÄllningssÀtt gentemot naturen. VÄrt arbete kring utomhuspedagogik och hur man kan anvÀnda den som metod i förskolan grundar sig pÄ tio intervjuer och sex observationer som vi har gjort i förskolor med utomhuspedagogisk inriktning. Genom resultatet av dessa har vi fÄtt kunskap om hur man kan stimulera barns utveckling och lÀrande genom att anvÀnda sig av denna metod. Det som visade sig vara viktigt Àr att barnen befÀster sina kunskaper genom konkret inlÀrning i naturmiljö. För att ge barnen denna inlÀrning och utveckling arbetar pedagogerna medvetet med att stimulera barnens alla sinnen.
Artikulera rum genom fysisk planering
MiljonprogramsomrÄden tillförs ofta negativa
attribut och ses av mÄnga som ett stort samhÀllsproblem.
DÀrför Àr det viktigt att konkretisera
vilka problem som finns för att bÀttre
förstÄ hur de kan lösas. TvÄ av dessa negativa
attribut Àr ödslighet och rumslig förvirring
eller svÄrigheten att skilja pÄ vad som Àr
privat, gemensam och offentlig miljö. Detta
Ă€r uppsatsens fokus och konkretiseras genom
en fallstudie av ett typsikt miljonprogramsomrÄde.
Fallstudien utförs pÄ ByÀlvsvÀgen, Bagarmossen,
i Stockholm.
Genom rumslig analys och litteraturstudier
samt intervjuer skapas en bild av ett omrÄde
med mÄnga goda kvalitéer men ocksÄ ett omrÄde
som upplevs som otryggt. Uppsatsen tar
upp olika sÀtt att skapa rum genom ny bebyggelse
och smÀrre fysiska ÄtgÀrder, t. ex.
Hur hanterar vi seriell information?
Mitt examensarbete inriktar sig pÄ frÄgan: "Hur organiserar vi seriell information"? Jag tar upp en del om forskning fram till nu och försöker utveckla den genom att pröva en hypotes om att vi hanterar seriell information genom att skapa mentala modeller. För att prova hypotesen har en undersökning gjorts..
LÀrande i utemiljön
Syftet med studien har varit att beskriva och analysera barns lÀrande genom lek i utemiljö. ForskningsfrÄgorna som legat till grund för studien lyder: Hur lÀr sig barn nÀr de leker och vistas i utemiljö? Samt; Hur tÀnker pedagogerna om utomhuspedagogik och om barns lÀrande i utemiljö? Studien grundar sig pÄ deltagande observationer av barns aktiviteter under sin vistelse pÄ en förskolas utegÄrd, samt pÄ intervjuer med förskolelÀrare vid samma förskola. Resultatet redovisades i berÀttande form dÀr barnens lek beskrivs i löpande text. Ur dessa berÀttelser beskrivs pÄ ett tematiskt sÀtt barnens lÀrande i utemiljön.
Opera i Stockholm, Frihamnen (VĂ€rtahamnen)
Nytt operahus pÄ Frihamnspiren blir en ny attraktionspunkt för den framtida stadsdelen. Byggnaden skapar ett eget skÀrgÄrdslandskap lÀngst ut pÄ piren och möjliggör för kollektiv bÄttrafik, gÀsthamn samt en ny park. Den arkitektoniska idén baseras pÄ den dominanta gatan som ger piren en tydlig riktning och drar mÀnniskor till platsen. Genom att att lÄta strÄket förlÀngas genom byggnaden och avslutas i en stor foajé, skapas ett naturligt flöde genom byggnadens offentliga del. Foajén erbjuder bland annat en fantastisk utsikt mot havet..
Barns lek i förskolan : UtifrÄn ett miljö- och lÀrandeperspektiv
Leken har ett vÀsentligt utrymme nÀr det gÀller barnens tid i förskoleverksamheten. Det Àr viktigt att utrymme för lek ges dÄ den gynnar barns utveckling. Just för att leken har en central betydelse i förskolan Àr det intressant att undersöka de förutsÀttningarna som det fysiska rummet erbjuder nÀr det gÀller barns möjlighet till lÀrande genom lek. Syftet med studien Àr att undersöka hur förskollÀrare ser pÄ det fysiska rummets betydelse för förskolebarns lÀrande genom lek. Med det fysiska rummet avses sÄvÀl förskolans utomhus ? som inomhusmiljö.
En empirisk studie om 6- Ă„ringars genusmedvetenhet
Syftet med vÄr uppsats var att undersöka om vi kunde se en tendens till att 6-Äringar uppfattade avvikande beteende frÄn sociala och kulturella mönster för mÀn och kvinnor i en specifik situation. Vi ville se om, och i sÄ fall hur, barnen reagerade pÄ en person som bröt mot detta. Det gjorde vi genom att lÀsa en bok för tvÄ olika grupper, en grupp fick höra originalversionen och i den andra bytte vi kön pÄ huvudpersonen. Barnen reagerade inte pÄ detta men genom observationer och kvalitativa intervjuer med dem kunde vi se att barnen var omedvetet genusstereotypa. Uppsatsen Àr betydelsefull för lÀrare och deras undervisning, genom att den upplyser dem kring barns omedvetenhet kring genuskonstruktioner..
Att definiera icke-formellt lÀrande : en begreppsanalys
Arbetet Àr en litteraturstudie med fokus pÄ begreppet icke-formellt lÀrande. Begreppet icke-formellt lÀrande faller inom det akademiska fÀltet för pedagogik genom att som adjektiv ge beskrivning Ät lÀrande. Arbetet bearbetar och jÀmför genom begreppsanalys icke-formellt lÀrande och nÀraliggande begrepp för att bilda en vidare ordning och tillhandahÄlla verktyg för att förstÄ bÄde problematik och hur man kan definiera bÄde de begrepp som studeras och delbegrepp som framkommer i studien.Syftet med denna uppsats Àr huvudsakligen att problematisera och diskutera definitioner av begreppet icke-formellt lÀrande i litteratur som behandlar begreppet. Genom att jÀmföra litteratur som behandlar begreppen uppenbaras vissa mönster som kan illustreras genom modeller och figurer för att ge ökad förstÄelse..
Ett första steg mot elevplanerat arbete A first step towards self-directed learning
Syftet med denna undersökning var att pröva och utvÀrdera ett arbetssÀtt dÀr eleverna gavs större ansvar för planeringen av den tid de lade ner pÄ skolarbetet, i skolan och hemma. Med det Àndrade arbetssÀttet undersöktes dels om eleverna tog ett större ansvar, hur de klarade av det och hur de upplevde det. Dels undersöktes om arbetssÀttet gav större möjligheter till en mer individualiserad undervisning. För att kunna se om syftet uppnÄtts samlades data in genom intervjuer med elever, genom att utvÀrdera elevernas arbete samt genom lÀrarens iakttagelser..