
Sökresultat:
6747 Uppsatser om Kvinnor - Sida 63 av 450
När Livet Sviktar : Hur kvinnor med hjärtsvikt upplever sin hälsa och livskvalitet
Hjärtsvikt ökar i både incidens och prevalens i industrialiserade länder. Sjukdomen resulterar i att många av dessa patienter får symtom så som trötthet och andfåddhet. Dessa symtom bidrar i sin tur till att individernas liv påverkas och att deras livskvalitet sänks. Trots att prevalensen av hjärtsvikt är relativt lika hos män och Kvinnor är majoriteten av all forskning på ämnet gjord på män. Syftet med studien är att beskriva hur Kvinnor med hjärtsvikt upplever sin hälsa och livskvalitet.
Livskvalitet-En studie om hur anorektiska kvinnor beskriver livskvalitet under sjukdomstiden
Sammanfattning
Bristen på omvårdnadsforskning gällande anorexia nervosa är stor, det är därför
viktigt att denna sjukdom uppmärksammas mer. Studiens syfte har varit att
belysa hur Kvinnor med anorexia nervosa beskriver livskvalitet under
sjukdomstiden. Studien har genomförts som en litteraturstudie där resultatet
bygger på tre skönlitterära böcker som Kvinnorna själva skrivit. Som teoretisk
referensram har Lawtons definition på livskvalitet används då denna definition
stämmer överens med författarnas syn på begreppet livskvalitet. Resultatet
uppmärksammade följande kategorier som viktiga för Kvinnornas livskvalitet;
längtan efter närhet, den dyrbara fritiden, störd autonomi och brist på empati,
kamp om renhet, omgivningens brist på förståelse, flykt från verkligheten,
trygghet genom sjukdomen, samt sjukdomsinsikt.
Våld i nära relationer ? mötet mellan den våldutsatta kvinnan och sjuksköterskan
Bakgrund. Våld i nära relationer är ett omfattande hälsoproblem världen över där genomsnitt en tredje del av alla Kvinnor någon gång i livet blir utsatta. Kvinnor som utsatts för våld söker ofta vård för fysiska och psykiska symtom, men situationen kring varför symtomen uppkommit blir oftast ouppmärksammat. Kvinnor väljer sällan att avslöja våldutsattheten och vårdpersonal frågar inte om våld i nära relationer. Dessa Kvinnor återvänder därför hem från sjukvården utan stöd och omvårdnad som vården skulle kunna erbjuda om situationen hade uppmärksammats.
Genusperspektiv : analys av ett läromedel i engelska för grundskolans senare år
I examensarbetet analyseras läromedlet Wings (2003, 2005) ur ett genusperspektiv. De frågeställningar som ligger till grund för undersökningen är hur många gånger Kvinnor/flickor och män/pojkar förekommer i texter och övningar, vem som har en aktiv respektive passiv roll, samt vilka yrken, handlingar och attribut som är kopplade till personerna.Läromedlet Wings för år 7-9 har gåtts igenom och varje gång texter eller övningar har handlat om Kvinnor/flickor och/eller män/pojkar har detta antecknats. Den person som har en framträdande roll, en aktiv roll, i en text eller övning har benämnts som ?huvudroll? i undersökningen. För ?huvudrollerna? har antecknats vilka yrken de har eller hur de presenteras för läsaren.
Bröstcancer - Yngre kvinnors psykiska påverkan vid diagnos
I dagens samhälle är bröstcancer en folksjukdom och allt fler yngre Kvinnor får
diagnosen. Kvinnor reagerar känslomässigt starkt när sjukdomen hotar deras liv.
Det är därför naturligt att kvinnan vid diagnosbeskedet kommer in i en chockfas
vilket kan göra att viktig information om cancern blockeras. Syftet med denna
studie är att belysa yngre Kvinnors psykiska påverkan vid diagnosen
bröstcancer. Metoden som användes var en litteraturstudie där resultatet var
baserad på åtta kvalitativa artiklar vars innehåll granskades, tolkades och
analyserades.
Tidiga minnen av läsupplevelser : en intervjustudie
Ett stort förtroende för sin närmaste chef är inte alltid en självklarhet. Många olika faktorer påverkar vilket förtroende medarbetare inom en organisation känner för chefen, och denna studie har fokuserat på olika faktorer relaterade till kommunikation; uppföljning, uppskattning, feedback, tydlighet, meningsfullhet samt hantering av konflikter/relationer. Det kan också skilja sig åt mellan hur män och Kvinnor värderar dessa faktorer, och att studera detta ingår också i syftet för denna undersökning. Tidigare forskning på området har visat på tydliga skillnader mellan hur Kvinnor och män upplever och värderar kommunikation. Även denna studies resultat visar på att det finns kommunikativa skillnader mellan Kvinnor och män, samt att de värderar faktorerna på olika sätt.
Varifrån kommer du?: Bosniska kvinnor med flyktingbakgrund berättar om sitt liv i Sverige
Mitt huvudsakliga syfte med denna uppsats har varit att fördjupa mig i subjektiva
upplevelser och erfarenheter av flyktingskap och invandrarskap och dess villkor i
det svenska samhället utifrån några berättande Kvinnors perspektiv. Avsikten var
att gå bortom de rådande stereotypa föreställningarna och i stället synliggöra
Kvinnorna genom deras egna historier och ansträngningar att skapa ett nytt och
normalt liv i Sverige. Jag intervjuade några bosniska Kvinnor, krigsflyktingar som
kom till Sverige för ungefär tio år sedan. De intervjuade Kvinnorna är över 40 år
gamla och var yrkesarbetande i Bosnien. Jag har använt mig av en kvalitativ metod
med ostrukturerade intervjuer.
Fysiska krav till polisutbildningen : En rapport om jämställda förhållanden i antagningsförfarandet
I rapporten behandlas de fysiska kraven till polisutbildningen. Bakgrunden till varför de ser ut som de gör idag samt syftet med dem. Syftet med denna rapport är att undersöka jämställdheten kring de fysiska testerna i antagningsförfarandet till polisutbildningen. Vi kommer att undersöka om det är nödvändigt med skilda fysiska krav för män och Kvinnor i antagningsförfarandet samt för- och nackdelarna kring detta. I det regleringsbrev som säger vad polisens ska ägna budgetåret 2005 åt står det tydligt att polisen ska redovisa sina mål för vilka åtgärder som vidtagits för att åstadkomma ökad jämställdhet mellan Kvinnor och män.
Existentiella frågor i samtal på kvinnojourer
Då en människa drabbas av en kris kan utomstående hjälp krävas för att hantera och bearbeta de existentiella frågor som uppkommer. Ett allvarligt hot mot Kvinnors hälsa är våld i nära relationer. Föreliggande studie har undersökt jourKvinnors stödsamtal med våldsutsatta Kvinnor på kvinnojourer. Syftet var att undersöka vilken typ av existentiella frågor som personalen möter i stödsamtalen, samt att studera om och i så fall på vilket sätt utrymmet för dessa frågor i stödsamtal bidrar till ett ökat välmående för Kvinnor utsatta för mäns våld. Semistrukturerade intervjuer genomfördes med sex jourKvinnor runt om i landet.
Sanning eller konsekvens : En studie i medierapporteringen kring akrylamidlaramet 2002 och svininfluensan 2009
Brottslighet och kriminaljournalistik har länge varit en stor del av medieinnehållet. Men vad är det som avgör hur stor uppmärksamhet ett specifikt brott får? Det här är en kvantitativ studie av 100 nummer av Aftonbladet 2009 där vi ger svar på hur tidningen framställer manliga och kvinnliga gärningsmän.Studien har sin utgångspunkt i ?the chivalry hypothesis? som går ut på att Kvinnor får mildare behandling både av rättsväsendet och av medierna. Den har tidigare testats inom medier av bland andra Weimann/Fishman och Grabe. I den här studien testas om hypotesen är giltig även när det gäller en svensk tidning.Resultaten visar att Aftonbladet gör vissa skillnader, inte bara på grund av vilket kön gärningsmannen har utan också beroende på vilket brott denne begår.
Liknelsernas dubbla budskap om kvinnor : En narrativ-kritisk och feministisk studie av tre liknelser i Lukasevangeliet med kvinnliga huvudkaraktärer
I uppsatsen analyseras hur Kvinnorna framställs i de tre liknelserna i Lukasevangeliet med kvinnliga huvudkaraktärer: Lukas 13:20-21; 15:8-10; 18:1-8. Genom att analysera liknelsernas presentation av Kvinnor är målet att nå fram till ett ställningstagande kring hur Kvinnorna framställs i dessa. Förhoppningen är också att uppsatsen ska leda fram till insikter som kan bidra till den större diskussionen kring Lukasevangeliets övergripande kvinnobild. Analysen sker med en narrativ-kritisk metod. Med olika narrativ-kritiska verktyg analyseras textens berättarteknik, för att se vad som lyfts fram och tonas ned, samt hur detta påverkar framställningen av Kvinnorna. I analysen används också ett feministiskt perspektiv.
Att upptäcka relationsvåld ? en sammanställning av sex screeninginstrument : En litteraturöversikt
Bakgrund Mäns våld mot Kvinnor är ett globalt hälsoproblem, som spänner över såväl religiösa, geografiska som socioekonomiska gränser. En metod för att hitta dessa Kvinnor är att administrera ett så kallat screeningverktyg eller frågeformulär. De tillgängliga verktygen är många och inget anses än vara vedertaget inom svensk hälso- och sjukvård.Syfte Att sammanställa en översikt av olika screeningverktyg som kan hjälpa sjuksköterskan att upptäcka mäns våld mot Kvinnor.Metod Litteraturöversikt i form av en beskrivande sammanställning, baserad på tolv vetenskapliga artiklar av kvalitativ ansats.Resultat En sammanställning av sex screeninginstrument (ASI, HITS, PVS, STaT, WAST och WEB) presenteras. Frågeformulärens sensitivitet och specificitet redovisas, exempel på frågor samt styrkor och svagheter i formuläret beskrivs.Slutsats De sex beskrivna screeninginstrumenten har ett gemensamt syfte, att upptäcka våld. De skiljer sig åt i psykometriska egenskaper och är svåra att jämföra med varandra.
En bild säger mer än tusen ord : - En bild- och genusanalys av illustrationer i ett läromedel i SO
Syftet med undersökningen var att undersöka hur illustrationer och bilder används i ett läromedel i SO, vilket syfte bilderna har, hur bilder används för att introducera ett nytt kapitel, om text och bild samverkar samt hur Kvinnor och män framställs genom bilder i läromedlet. För att undersöka detta har jag analyserat bilderna i läromedlet i form av en dokumentanalys där både bild och text har analyserats. Resultatet visar att bilder används som en del av en multimodal text där bild och text samverkar för att förtydliga och underlätta inlärningen, i en del avsnitt används bilder på ett neutralt informativt sätt medan andra delar i större grad innehåller värderande bilder. Kvinnor och män avbildas inte i lika stor utsträckning, det förekommer betydligt fler män än Kvinnor både i form av anonyma och namngivna personer. Slutsatsen av min undersökning är att bilderna fungerar väl i ett pedagogiskt sammanhang men att genusperspektivet saknas och att läromedlet därigenom inte följer kursplanen. .
Kvinnors kunskap om bröstcancer och förekomst av självundersökning
BakgrundI Sverige ökar antalet insjuknanden i bröstcancer årligen. Diagnostisering med hjälp av mammografi och självundersökning bidrar till tidig upptäckt av cancertumörer vilket ger bättre prognos. För att alla Kvinnor ska självundersöka brösten och gå på erbjuden mammografi är kunskap om bröstcancer en god förutsättning.SyfteSyftet med denna forskningsstudie var att undersöka Kvinnors kunskap om bröstcancer och självundersökning av brösten. Syftet var också att undersöka huruvida sådan kunskap skiljer sig mellan Kvinnor i och utanför det nationella screeningsprogrammet för bröstcancer samt huruvida det finns en skillnad i förekomst av självundersökning. Hänsyn togs även till de eventuella faktorer i Kvinnornas bakgrund och vanor som kan ha en inverkan på resultatet.MetodEn empirisk studie med kvantitativ ansats.
Barnmorskors upplevelser av att vårda födande kvinnor med annat språk och annan etnisk bakgrund. En kvalitativ intervjustudie
BAKGRUND: Barnmorskor har till uppgift att vårda och stödja födande Kvinnoroberoende av vilken kultur dessa kommer ifrån. Ett flertal nationella och internationellastudier beskriver att immigrerade Kvinnor inte kan kommunicera med sina barnmorskoroch kan känna ett utanförskap under förlossningen. Ett fåtal svenska studier beskriver hurbarnmorskor upplever att vårda dessa Kvinnor. Sådan kunskap skulle kunna förbättraomhändertagandet och vårdkvaliteten hos Kvinnorna. SYFTE: Att beskriva barnmorskorsupplevelser av att vårda Kvinnor med annat språk och annan etnisk bakgrund underförlossning.