Sökresultat:
2884 Uppsatser om Kvinnliga förövare - Sida 61 av 193
PÄ lika villkor : En studie av VÀgverket Region Sydösts kundtidning VÀgskÀlet ur ett jÀmstÀlldhetsperspektiv
VÄr uppsats Àr skriven pÄ uppdrag av VÀgverket Region Sydösts informationsavdelning i syfte att ta reda pÄ hur deras kundtidning VÀgskÀlet Àr ur ett jÀmstÀlldhetsperspektiv. Vi har delat upp undersökningen i tvÄ delar. I den första delen anvÀnder vi oss av en kvantitativ innehÄllsanalys. HÀr undersöker vi innehÄllet i tidskriften genom att ta reda pÄ hur könsfördelningen ser ut bland intervjuobjekt och i bilder samt hur könsfördelningen Àr bland skribenter och fotografer nÀr VÀgskÀlet skapas. Denna undersökning baseras pÄ sex nummer av VÀgskÀlet, tre nummer frÄn 2004 och tre nummer frÄn 2007.
Den italienska vÀrlden ur ett svenskt och ett rumÀnskt perspektiv -en komparativ lÀromedelsanalys av ett svenskt och ett rumÀnskt lÀromedel i italienska
Syftet med arbetet Àr att undersöka skillnaderna och likheterna mellan det svenska lÀromedlet i italienska, Adesso 2, och det rumÀnska lÀromedlet i italienska, Limba italiana, Äk 2, för att se hur den italienska vÀrlden avspeglas i de olika typer av texterna och hur den kommunikativa förmÄgan karakteriserar de tal- och skrivövningarna. Metoden som jag anvÀnder Àr en komparativ textanalys av tvÄ lÀromedel. Med hjÀlp av denna metod vill jag beskriva och analysera innehÄllet i texterna utifrÄn ett produkt- och ett processperspektiv samt beskriva och analysera de interaktiva och produktiva övningarna med fokus pÄ den kommunikativa förmÄgan som lyfts fram i dem. Min slutsats Àr att det finns bÄde skillnader och likheter mellan de tvÄ lÀromedlen i italienska. De tvÄ lÀromedlen skiljer sig frÄn varandra pÄ grund av det produkt- och processperspektivet som kÀnnetecknar texterna och liknar tack vare innehÄllet som kommer fram i bÄde texterna och övningarna..
IAS 39 FÄr företagets intressenter en mer rÀttvisande bild och hur har revisorerna anpassat sitt arbetsÀtt efter den nya standarden?
För att skapa en effektiv och konkurrenskraftig kapitalmarknad har Europeiska Unionen beslutat om en gemensam redovisningsstandard som trÀdde i kraft Är 2005. IAS 39 Àr en standard för redovisning och vÀrdering av finansiella instrument. Enligt denna ska finansiella instrument vÀrderas till verkligt vÀrde och vÀrdeförÀndringar ska pÄverka det redovisade resultatet eller eget kapital. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om IAS 39 har skapat en mer rÀttvisande bild av företagets finansiella stÀllning till dess intressenter samt hur revisorernas arbetssÀtt har anpassats. Efter den empiriska undersökningen bestÄende av fyra intervjuer med revisorer kan uppsatsförfattarna konstatera att det föreligger delade meningar huruvida en mer rÀttvisande bild har skapats.
Produktdesign : om kundernas inflytande och produktionskraven
Detta arbetets syfte Àr att klargöra om ett företag kan fÄ sin lönsamhet ökad genom att lÄta kunderna pÄverka produktdesign eller genom att anpassa produktdesign till produktionskrav. För att kunna dra slutsatser utifrÄn problemformuleringen har intervjuer genomförts i fyra företag som agerar i olika branscher och tillverkar produkter dÀr designen spelar relativt stor roll.Slutsatserna Àr i stort sett att företagen idag inte har anvÀndarorienterad design, men allting tyder pÄ att detta kommer att Àndras i framtiden. Konkurrensen har blivit allt hÄrdare och nya krav pÄ tilltalande design tillkommer hela tiden. Tack vare anvÀndarorienterad design skulle ett företag kunna öka sin lönsamhet pÄ lÄng sikt, men det skulle troligtvis ta nÄgra Är innan dess, och företaget skulle tvingas arbeta irrationellt under denna period.Genom att helt anpassa produktdesign till produktionskrav skulle ett företag kunna öka sin lönsamhet och dÀrmed tillverka fler kvalitetsprodukter och ha nöjda kunder..
Odlingserfarenheter av kustgran (Abies grandis) i Sverige
Kustgranen Àr ett snabbvÀxande trÀdslag som hÀrstammar frÄn nordvÀstra Nordamerika. IEuropa odlades den första gÄngen i England och har sedan dess introducerats i fleraeuropeiska lÀnder. I Danmark Àr kustgranen inte sÄ ovanlig och odlas dÀr frÀmst lÀngskusterna. I Sverige Àr kustgranen dÀremot vÀldigt ovanlig och odling har endast skett pÄ ettfÄtal lokaler i södra Sverige. Intresset fÄr sÀgas vara mycket lÄgt för detta trÀdslag i Sverigetrots att det bevisligen kan producera vÀldigt bra hÀr.
Det var en gÄng? En undersökning om sagan som pedagogiskt hjÀlpmedel
Uppsatsen belyser Àmnet saga, och arbetet med sagan. Syftet Àr att undersöka i vilken utstrÀckning sagoundervisning anvÀnds i förskolan och skolan och i sÄ fall hur? I uppsatsen sker en kort genomgÄng av vad en saga Àr för nÄgot och hur den kan anvÀndas i undervisning. LÀroplanerna lyfts fram för att visa vad en pedagog ska arbeta efter och vilka mÄl som ska uppfyllas. DÀrefter följer en teoretisk genomgÄng av vad tidigare forskning pekar pÄ Àr sagans vinnings omrÄden.
Kvinnor i styrelsen för ökad stabilitet? : En kvantitativ studie av hur Äldersspridning och kvinnonÀrvaro i svenska börsbolagsstyrelser kan pÄverka stabiliteten i vd:s position
Det finns en lÄg grad av mÄngfald i svenska börsbolagsstyrelser. Enligt omfattande studierförbÀttrar ökad mÄngfald en grupps kreativitet och prestation. Syftet med studien Àr attanalysera hur mÄngfaldsmÄtten Äldersspridning och kvinnonÀrvaro i svenskabörsbolagsstyrelser kan pÄverka vd:s position, eftersom grunden för ett framgÄngsriktjÀmstÀlldhetsarbete ligger i ett företags ledningsgrupp med vd som frÀmsta representant.Studien inkluderar samtliga kvinnor som varit vd:ar pÄ börserna Nasdaq OMX Stockholmoch NGM Equity och en jÀmförelsegrupp av manliga vd:ar som haft förtroendeperioderunder liknande omstÀndigheter som kvinnorna. Resultatet visar ett samband mellan kvinnligstyrelsenÀrvaro och förlÀngd förtroendeperiod för vd:ar, i synnerhet för de kvinnligavd:arna..
Snart ett krav frÄn dina elever : Att lÀra ut DJ:ande inom musikundervisningen
Inom dagens musikklimat har DJ:andet och dess uto?vare kommit att ta en allt sto?rre plats. Mycket av den musik som produceras och spelas i offentligheten har ro?tter i denna kultur. Dock sa? lyser den med sin fra?nvaro inom musikundervisningen i skolan.
Synen pÄ livet i dödens spegel : Om livsideal och död, en mentalitetshistorisk studie av likpredikningar frÄn 1700-talets Stockholm
Denna studie över likpredikningar frÄn 1700-talets Stockholm har som mÄl att undersöka seklets ideal, dödssyn samt samhÀllssyn hos överklassen. Vilka Àr de manliga och kvinnliga idealen och skiljer de sig Ät? Detta genomförs med en kvalitativ textanalys av kÀllmaterialet. Under 1700-talet var dygden framstÄende hos bÄde mÀn och kvinnor, med den skillnaden att dygden hos kvinnorna sammankopplas med gudfruktighet. Ytterligare centrala ideal Àr Àkthet i sitt varande och plikttrogenhet.
Anhörigas erfarenheter av att befinna sig pÄ sjukhus nÀr en nÀrstÄende genomgÄr Äterupplivningsförsök efter ett hjÀrtstopp
IntroduktionMellan 1994-2001, intrÀffade 833 hjÀrtstillestÄnd pÄ Sahlgrenska Universitetssjukhus varav 523 dog pÄsjukhuset. Anhöriga Àr alltid fullstÀndigt oförberedda för det som hÀnder vid plötslig och ovÀntad dödSyfteAtt beskriva anhörigas erfarenhet av att befinna sig pÄ akutavdelningen nÀr en nÀrstÄende genomgÄrÄterupplivning efter ett hjÀrtstopp samt deras erfarenhet av sjukvÄrdspersonalens bemötande isituationen.MetodEn pilotstudie med tvÄ kvinnliga informanter, 46 Är respektive 76 Är. En kvalitativinnehÄllsanalys anvÀndes dÀr de meningsbÀrande enheterna kodades och tolkades vilketbildade teman.ResultatI analysen av de tvÄ intervjuerna bildades fem teman som vart och ett karakteriserades av en kÀnsla hosde anhöriga: mottagandet ? kÀnsla av kaos; vÀntan ? kÀnsla av ovetskap; bemötande ? kÀnsla avförtroende; beskedet ? kÀnsla av bekrÀftelse..
Kvinnliga och manliga gymnasieelevers upplevelse av hur de mÄr och hur de anvÀnder alkohol
SCB menar att Àngslan, oro och Ängest blivit vanligare bland unga i Sverige. En kvalitativ studie gjordes dÀr syftet var att belysa hur ungdomar sjÀlva uttrycker att de mÄr.  Hur de hanterar problem och om de anvÀnder alkohol som en möjlig copingstrategi, samt att ta reda pÄ vad som pÄverkar deras humör. Tio gymnasielever i mellersta Sverige deltog. Resultaten visade att stress och nedstÀmdhet var förekommande och att sju personer anvÀnde alkohol, men ingen anvÀnde alkohol som copingstrategi.
Bröstcanceropererade kvinnors upplevelser av bröstrekonstruktion
Bakgrund: Vid förlusten av ett bröst i samband med bröstcancer kan kvinnan
uppleva en förÀndrad kroppsbild. En bröstrekonstruktion kan vara en följd efter
mastektomi och kan hjÀlpa kvinnan att ÄterfÄ sin kÀnsla av kvinnlighet.
Syfte: Syftet var att belysa bröstcanceropererade kvinnors upplevelser av
bröstrekonstruktion.
Metod: Studien var en litteraturstudie. InnehÄllsanalys med stöd av Granheim
och Lundmans modell har tillÀmpats. Resultatet Àr baserat pÄ nio vetenskapliga
artiklar vilka
publicerats frÄn och med Är 1993 och senare.
Resultat: De flesta av kvinnorna upplever bröstrekonstruktionen som nÄgot
positivt.
Bröstrekonstruktionen hjÀlper kvinnorna att kÀnna sig kvinnliga och sexuellt
attraktiva. Kvinnorna undgÄr kÀnslan att vara stympad, de kÀnner sig hela och
normala..
Applikation för ett skepps framdrivningssystem
Det har blivit allt mer intressant för företag att investera i miljön. I bilindustrin strÀvar man efter att fÄ sÄ brÀnslesnÄla fordon som möjligt och man har dÀr kommit lÄngt. Inom varvindustrin har man inte kommit lika lÄngt.Elektronik-mekanik företaget Q-TAGG R&D har under en lÀngre tid utvecklat ett system till fartyg som avser minska brÀnslekonsumtionen för fartyg. Samtidigt har det blivit allt mer populÀrt med s.k. surfplattor och dessa ger en ny möjlighet inom grafiska grÀnssnitt.
Vaför Àr det sÄ fÄ tjejer som spelar trummor?
Uppsatsen Àr ett försök att redogöra för hur ett antal trum- och slagverkslÀrare tÀnker kring frÄgan:
?varför Àr det sÄ fÄ tjejer som vÀljer att spela trummor? Hur uppfattas skillnaderna mellan tjejer och killar i hur de nÀrmar sig trummorna samt hur de blir bemötta i det pedagogiska rummet?
Grunden för arbetet Àr ett antal intervjuer med trum- och slagverkslÀrare, som arbetar pÄ kulturskolor och pÄ gymnasieskolor och deras tankar och reflektioner.
Resultaten och vÄr analys visar att lÀrarnas uppfattning Àr att det Àr traditionella könsmönster och traditioner som stÄr i vÀgen för att fler tjejer skulle vÀlja att spela trummor. Undersökningen visar att tjejer inte pÄ nÄgot sÀtt Àr sÀmre Àn killar pÄ att spela trummor men att de saknar drivkraft och motivation i jÀmförelse med killarna. Ett problem Àr att det saknas kvinnliga förebilder som spelar trummor..
Magister Fröken : hur sex mÀn ser sin situation som lÀrare i skolans första tre Är. MÀn reflekterar över sitt yrke i förhÄllande till sina kvinnliga kollegor
Uppsatsen undersöker och beskriver hur sex manliga lÄgstadielÀrare upplever sitt yrke och omgivningens reaktioner pÄ detsamma. MÀnnen som Àr i minoritet i yrkeskÄren fÄr komma till tals och ge sin syn pÄ hur de uppfattar och tycker sig uppfattas av kollegor, elever och elevers förÀldrar. Uppsatsen beskriver en manlighetsnorm som Àr upp till de enskilda lÀrarna att leva upp till eller förkasta i det egna identitetsskapandet och förhÄllningssÀtt gentemot yrket. Grunden ligger pÄ olika institutioners intressen och önskemÄl om fler mÀn i skolans tidigare Är, hur och varför detta skall uppnÄs..